WYCIEKI OLEJU
-
RAFAŁ73
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
WYCIEKI OLEJU
Witam,mam problem z moją Corsą silnik X12SZ skrzynia f13,mam wycieki oleju z silnika miedzy skrzynią a silnikiem olej widać też przy rozruszniku (koło zamachowe chyba rozrzuca) głowica bez wycieków,może ktoś doradzi co mam dalej z tym zrobić,opis napraw z tym związanych,był wymieniany zimering na wale,na starym zimeringu nie było wycieków tak stwierdził mechanik ale wymienił (podobno)upiera się że wymienił chociaż już sam nie wierze mechanikowi nowe kompletne sprzęgło miska ściągana dwa razy 1 wymiana uszczelki 2 wymiana uszczelki i wklejenie panewki łożyska.Wszystkie te naprawy były robione ze wzgledu na wycieki.Nie mam juz nerwów.
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: WYCIEKI OLEJU
ja bym obstawiał że nadal puszcza zimering na wale, może podczas wymiany starego mechanik uszkodził wal (powstała jakaś rysa) ? i założenie nowego zimeringu nic nie da ...
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
RAFAŁ73
- Świeżak
Po rozmowie z mechanikiem zdecydowałem się na ponowne zdjęcie skrzyni będzie wyciągał skrzynie przy mnie,sam kupowałem simering i sprzęgło SACHS ( godne polecenia ).Po tej operacji opisze całą historię.
- RotkiV
- Swój
- Imię: Wiktor
polecam do tego kupic jakis dobry Sylikon lub (taki specjalny żel nie pamietam jakiej nazwy)
firma LOCITIE (mogłem sie pomylic w nazwie) produkuje bardzo dobre sylikony
duza tuba kosztuje z tego co pamietam ok. 100 ale mozna tez kupic w mniejszych opakowaniach.
firma LOCITIE (mogłem sie pomylic w nazwie) produkuje bardzo dobre sylikony
duza tuba kosztuje z tego co pamietam ok. 100 ale mozna tez kupic w mniejszych opakowaniach.
-
RAFAŁ73
- Świeżak
Jaki by był cel zastosowania tego sylikonu(czego moge sie spodziewać) loctite o jakim symbolu ma byc ten silikon,jakiego producenta uszczelniaczy polecacie. Cały czas przyjmuje że jest uszkodzony uszczelniacz dlatego decyduje się na ponowne wyjecie skrzyni,umowa miedzy mechanikiem jest taka jeżeli leci z uszczelniacza ja pokrywam koszty samego uszczelniacza bez robocizny.
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
przed ponownym wyciagnieciem skrzyni wykluczyłbym najpierw krzywa miske olejową... później kupiłbym w aso opla uszczelniacz i przed jego założeniem sprawdziłbym wał czy nie ma na nim jakiejś skazyRAFAŁ73 pisze:akiego producenta uszczelniaczy polecacie.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- RotkiV
- Swój
- Imię: Wiktor
ja ci powiem tak ze jak sie uczylem na mechanika to uszczelniacze uszczelki (oprcz tych korkowych) samorawalismy cieniutka warstwa sylikonu (jest to wysokotemperaturowy sylikon)
a zwlaszcza w takich miejscach jak uszczelniacz walu od strony skrzyni gdzie jest to trudno dostepne miejsce tym bardziej ....
oczywiscie przed smarowaniem sylikonen powierzchnie trzeba dobrze odtłuscic... nie polecam odtluszczania uszczelniaczy jakimis rozpuszczalnikami typu NITRO!!
a zwlaszcza w takich miejscach jak uszczelniacz walu od strony skrzyni gdzie jest to trudno dostepne miejsce tym bardziej ....
oczywiscie przed smarowaniem sylikonen powierzchnie trzeba dobrze odtłuscic... nie polecam odtluszczania uszczelniaczy jakimis rozpuszczalnikami typu NITRO!!