szyby elektryczne w cb

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
ODPOWIEDZ
wicher44
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

szyby elektryczne w cb

Post autor: wicher44 »

Witam. Chciał bym się dowiedzieć jak zamontować mechanizm elektryczny czy wystarczy zdemontować tylko stary mechaniczny i w jego miejsce zamontować elektryczny? czy trzeba będzie coś przerabiać jeszcze? I jak podłączyć ten silniczek niestety nie posiadam od niego kostki (chodzi mi o rozmieszczenie pinów czyli gdzie + gdzie - a gdzie sterowanie?) mógł by ktoś to przedstawić na jakimś rysunku. Z przyciskami poradziłem sobie ale z silnikiem wolę nie ryzykować bo nie chcę aby coś "zadymiło" się.

A tak po za tym chciał bym również zamontować centralny zamek u ciebie i tu moje pytanie czy wybrać oryginalne siłowniki + gotowa centralka sterownicza nowa. Czy całkowicie nowe siłowniki tzw. "uniwersalne" Co polecacie?
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Re: szyby elektryczne w cb

Post autor: RotkiV »

z Szybami ci nie pomoge bo nie wiem... ale z centralnym owszem..
w zeslzym roku zakladalem centralke uniwerslana z alarmem.
Prosta i latwa robota.. musisz sie tylko pobawic z odpowdnim rozmieszczeniem silownikow i opowidnim dogieciem tych drutow... jak dobrze zrobisz to nic nie bedzie sie przycinac... u mnie po parumiesciecznej pracy ani razu mnie centralny nie zawiodł....
Placilem 240 zl za centrlany na 4D(nie mieli na 2D) +alarm.
sam centralny bedzie okolo 100 kosztował.
wicher44
Bez listowiec ;-)

Ok ale chodzi ci o taki zestaw np. z alledrogo? I jeszcze jedno ten pręt od cięgna siłownika gdzie mocowałeś? gdzieś przy zamku w jakąś zapadkę czy po prostu tylko do pręta którym można ręcznie zamknąć i otworzyć zamek?
Awatar użytkownika
G4lu5
Nowy
Podziękował;: 1 raz

Post autor: G4lu5 »

wicher44 pisze:Ok ale chodzi ci o taki zestaw np. z alledrogo? I jeszcze jedno ten pręt od cięgna siłownika gdzie mocowałeś? gdzieś przy zamku w jakąś zapadkę czy po prostu tylko do pręta którym można ręcznie zamknąć i otworzyć zamek?
Ja kiedyś w punto miałem mocowane to cięgno od siłownika do druta od rygielka i podejrzewam ze Rotkiv ma tak też zamocowane :oko:
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

jak znajde dzisiaj chwilke to zdejmne boczek i cykne fotke i bedziesz miał jakis poglad jak to ja mam zriobione (w lanosie 3 lata temu zakladalem podobnie i bezawaryjnie)
wicher44
Bez listowiec ;-)

Będę wdzięczny :oko:
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

spoznione ale obiecane foto:
1 zdjecie.. widac schowany silownik za blacha ... wyglada to tak jak by bylo krzywo ale ten drut sie przekrzywia jak zdjemniemy boczek ... normalnie jest wszystko idealnie.
na czerwono masz zazaczone dwie sruby mocujace silownik...
dolna dziura jest wykorzystana fabryczna.. gorna dodatkowo wywiercona. tak wiec nie trzeba sotsowac tych blaszek. prosta robota :)2
Obrazek
2 zdjecie jak widac widok pogladowy z gory...
Obrazek
a tutaj moj dzisiajszy DRUT :pig: jako ze dzwi mialem kiedys tam wymiane i nie bylo czasu zrobic sobie pseudo wygluszenia to zrobilem to dzis.... wyglada bardzo druciarsko ale w jakims tam stopniu spelnia swoje zadanie :)2 ...
Obrazek
wicher44
Bez listowiec ;-)

Dzięki serdeczne RotkiV. A tak na marginesie podnośnik szyb od tigry da się zamontować w corsie?
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

na to pytanie niestety nie potrafie odpowiedziec bo nie wiem...
musial bys dorwac podnosik o tigry i probowac to wlozyc...
jak by nie bylo drzwi sa inne niz w CB wiec sa szanse ze bedzie trzeba drutowac.
Ale to tylko moje spekulacje :-D
wicher44
Bez listowiec ;-)

No cóż dzięki za poradę, ja właśnie mam taki podnośnik i tak na pierwszy rzut oka różnią się długością mocowania w porównaniu. Ale wiem również że w corsie jest tam kilka dziurek do mocowania takowych podnośników inne na ręczne inne na elektryczne. Cóż jutro sam to sprawdzę. Ale jeżeli ktoś by wiedział to proszę o informacje.
wicher44
Bez listowiec ;-)

Niestety podnośnik od tirgry nie pasuje do corsy sama podstawa którą mocuje się do drzwi pasuje różnica polega tylko na ramieniu podnośnika. W tym od corsy jest prawie proste (tylko delikatnie zagięte ku górze) a w tym od tigry jest zagięte ponad 45 stopni. Ewentualnie można by próbować przełożyć samo ramie według mnie powinno pasować ale to tylko domysły i trochę było by przy tym pracy ponieważ jest to mocowane na jakiś sporych rozmiarów nit. Ale może orientuje się ktoś czy od innej marki opla pasują podnośniki do corsy? Oglądałem na zdjęciach to bardzo podobne są od vectry b ale czy to nie tylko złudzenie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”