Licznik LCD

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy A.
CRITERS
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: CRITERS »

Niemam gdzie zrobić skana ponieważ.......... heheheheh Kolega pojechał do Częstochowy modlić się o maturke i jedyny dostęp do skana pojechał razem z nim heheheheheh. Z mojego licznika dzisiaj nici bo koleś od którego miałem go kupić załadował już całego dostawczaka częściami i razem z nimi gdzieś na początku mojego Digitala. Więc jutro na giełdę śmigam zaraz z rańca po liczniki. Kristo chcesz to mogę Ci zrobić ksero tej mojej książeczki o Corsiawce i przesłać do domu. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Mówiłeś że mam szczęście i że jak coś szukam to zawsze znajdę a tu kurcze normalnie już niemogę wytrzymać - nie czas tak olewać klijenta i zwodzić go przez tydzień.
Pozdrowienia przesyła Criters
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

Ja nie chcę skanów chce tylko zebyć napisał:

"1 brązowo zielony - kontrolka sw. długich" itd to wszystko, a w skany to się nie baw. :oko:
Obrazek
kristo
Weteran
Kontakt:

I co kupiłeś? bo ja jutro montuje do środka, jak pogoda dopisze, bo narazie pada snieg :bardzozly:
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

Niedziela 8.00 jadę na giełdę po licznik (śnieg ładnie prószy a ja se na letnich 15" śmigam) - po drodze z 4 sytuacje podbramkowe. Udało sie - dojechałem na giełde - fuks. Ide do kolesia po licznik ( ostre targi - cena zeszła na 70 pln) przybijam rękę i do domu trza śmigac z DIGITALEM. 9.00 zmiana opon na zimówkę i do znajomego kolegi (Wypaśny elektryk) i do garażu. 9.30 siedze w garażu i demontuję co się da. I dalej już nie będę pisał ale powiem że zeszło mi z tym wszystkim do godziny 17.30 :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
CRITERS
Nowy
Kontakt:

POWIEM TYLE - "TO ŻYJE............" ALE JAK TO ZOBACZYCIE W RUDNIKACH HEHEHEHEHEHEHHE . JUTRO ROBIĘ FOTKI I NA FORUM ZAPODAM. :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
CRITERS
Nowy
Kontakt:

Kristo małe podpowiedzi: Trzeba ściągnąć kierownicę ( przynajmniej ja tak zrobiłem bo mam sportową = szybki demontaż) następnie wyciągnij stare zegary. znajdz pod maską kostkę od impulsatora, rozepnij ją. Kostka od impulsatora składa się z 3 kabelków ( u mnie przynajmniej)= 1. czarny , 2. brązowy i 3. czerwono niebieski. Odkręć w środku samochodu kompa (takie czarne 3 śruby) i znajdz ten przewód od impulsatora (czerwono czarny) i przylutuj do niego kabelek o długości wystarczającej do wpięcia go w zegary. To tyle trudów z imlulsatorem , teraz trzeba zmodyfikowac kostkę od korsy tak żeby zpasiła do kadetowego DIGITALA. Wiem jeszcze tylko tyle że trzeba przerobić kierunek = (kabelek od kierunkowskazów) z jednego corsowego na dwa do DIGITALA bo są oddzielone. Reszty Ci nie jestem w stanie powiedzieć ponieważ przeróbka kostek zają się mój wyżej wymieniony kolega. Ale to co jeszcze ja przy nim robiłem to montaż DIGA w środku. Trzeba dużo podciąć te blaszane pałąki tak około 6mm z każdej strony i wyciąć troszkę deski rożdzielczej ( u góry nad zegarami) i spiłowaćsame dolne rogi licznika tak żeby pasował do "daszka" przysłaniającego zegary. Omordowałem się przy tym strasznie ale opłacało się. Wszysto chodzi zaje.................. i nie dokończę ale FULL WYPAS. Nawet prędkość gdy cofam to licznik wskazuje co do kilometra. Jutro muszę tylko pojeżdzić po sklepach i poszukać żarówek do podświetlenia zegarów (dokładniej do tych wszystkich wskażników na dole DIGITALA = kierunki , ręczny , itp.) bo niestety nie mam ani jednej. I nawet niewiem jak to wygląda.
CRITERS
Nowy
Kontakt:

I nawet sobie przestawiłem licznik tysięcy kilometrów bo na DIGITALU było 190.tysiaków. I tu pojawił się problem który mam nadzieję jutro albo przynajmniej wkrótce rozwiązac. Jak chodzi = na jakiej zasadzie działa licznik tysięcy kilometrów (czyt. przebieg) i licznik kilometrów dziennych jeżeli nie mam linki nigdzie podpiętej - bo przecierz DIGITAL jest bezprzewodowy=bezlinkowy. Wszystko jest podpięte i licznik kilometrów = dystans nie chodzI. CHyba że coś poprzekrecałem przestawiająć licznik w tył. ??????????????????? Kristo zobaczymy jak będzie u ciebie jak zamontujesz licznik. NArazie niechce mi się demontować tego co mam bo za dużo czasu zajęło mi wsadzenie tego ustrojstwa w środek a już musze go wyciągać . Nie ma bata!!!!!!!!!!! narazie przynajmniej. ALE CO TU DUŻO MÓWIĆ - TRZEBA TERAZ ZAMKNĄĆ TEN LICZNIK HEHEHEHEHEHEHE (myśle że osiągnę to z palcem w .................. hehehehehe) CO TAM , PRZECIERZ TO TYLKO 299 km/h HEHEHEHEHEHEHE
kristo
Weteran
Kontakt:

A ja stoje w miejscu bo czekam na schematy elekt od Ciebie!!!!!!!!!
a po drugie mam kłopot z żarówkami bo jak podłącze to mi nie wsiecą :placz: :placz: :placz: :placz: :placz:
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

A więc schematy: -
P1 Wskaźnik poziomu paliwa - czarrno niebieski
P2 Wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej - niebieski
P4 czujnik poziomu paliwa - na schemacie jest połączony z kabelkiem od wskaźnika poziomu paliwa = czarno - niebieski
P5 czujnik temperatury cieczy chłodzącej - - na schemacie jest połączony z kabelkiem od wskaźnika temp. cieczy chłodzącej = niebieski
P7 Obrotomiesz- odchodzą od niego trzy kabelki (zielony, czarny = plus po włączeniu zapłonu i brązowy (z tego co pamiętam to masa)
H3 lampa kontrolna kierunkowskazów - z jednej strony wpływa czarno- biały a wypływa czarno-zielony
H4 lampka kontrolna ciśnienia oleju - niebieso-zielony
H5 lampka kontrolna hamulca ręcznego i układu hamulcowego - biało-brązowy
H7 lampka kontrolna ładowania akumulatora - niebiesko biały
H 20 lampka kontrolna urządzenia rozruchowego - brązowo-żółty
Brązowy wszędzie u mnie to była masa - na schemacie jest tak samo - Powoedzenia w składaniu DIGA :D :D :D :D :D :D :D :D
kristo
Weteran
Kontakt:

te zarówki chodzą i mnie po około 4 zeta
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

ale razem z plastikowymi wkładami czy same żarówki??????????? Bo mi brakuje żarówek z osłonkami od kierunków dwie <- | -> , od (P) jedna , od (!) jedna i wogóle wychodzi na to że nie mam ani jednej z nich. Więc razem sześć. Możesz mi to kupić i wysłać do domu bo ja byłem dzisiaj po sklepach i nic. Acha i jeszcze brakuje mi jednej żarówki tej takiej dużej od podświtlania LCD-eka razem z osłonką plastikową. Czy taką też mozesz mi załatić????? A jak tam wogóle twoje prace. Nic się nie chwalisz ani nic nie piszesz co i jak???????? :D :D :D
CRITERS
Nowy
Kontakt:

HEHEEHEHH mam jedną dobrą wiadomość :jupi HEHEEHEH licznik kilometrów - przebieg zaczął mi działać. Nie wiem jaka była przyczyna jego niesubordynacji ale mnie to nie obchodzi HEHEEHEHEHEH ważne jest tylko to że działa. Tak samo jest z licznikiem dziennym kilometrów - działa. Mogło to być spowodowane( tak przynajmniej Ja myślę) tym że licznik długo pewnie nie chodził i coś tam przymarzło albo przyrdzewiało albo cosik, druga opcja jest taka że mogłem podczas cofania licznika (czyt. ustawiania prawdziwego przebiegu) coś żle złożyć i podczas mojej dzisiejszej jazdy (= kilka ręczniawek) gdzieś na dołku mógł się naprawić, lub też trzecia opcja - podczas czyszczenia licznika zpsikałem zardzewiałe troszkę cześci metalowe preparatem coś ala WD- 40 i mogło gdzieś to się dostać niepotrzebnie (i może dopiero wyparowało)................. itp. ALE TO WSZYSTKO JEST NIEWAŻNE. :-D :-D :-D :-D :-D :-D WAZNE JEST TYLKO TO ŻE DZIAŁA JUŻ PRAWIE WSZSYSTKO :grin: :grin: :-D :-D :grin: :grin: :-D :-D :grin: :grin: Kristo czekam na twoje kroki w dązeniu do podłączenia DIGUSIA heheheheeheehhe - ale można sobie humor poprawić hehehehehehehehe Kristo pisz co CI powiedzieć - może akurat mi się coś przypomni hehehehehehehe :-D :-D :-D :-D :-D
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

criterso-zegarologia stara... pozniej porownacie z nowa...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
c20rsa, czlowieku meeen!
kristo
Weteran
Kontakt:

IST A LIVE- JAK MÓWIŁ FRANKI

dzisiaj podłączyłem! działa chociaż jeszcze nie mam prędkościomierza.
Ja niestety nie mogę dostać tych halogenowych żarówek, a te co są obecnie są zasłabe do podświetlania i słabo widać.
Jak ustawiłeś impusator? na 125 czy 127?
myslę że do piątku uda mi się całkowicie już zamontować na swoje miejsce, pod warunkiem dostania tych żarówek. :grin:

Musicie sobie takie digitalki założyć, bo to lepszcze niż białe zegary :grin:
Obrazek
kristo
Weteran
Kontakt:

Criters podnosze teraz poprzeczkę!!!!!!!!!!

Co powiesz na niebieskie podświetlenie Digitala?? :oko:
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

A gdzie się ustawia ten impulsator na 125 czy na 127 ???. Czy jest to ten psztyczek u góry taki czerwony. Jak jet to ten psztyczek czerwony to ja mam go na pozycji 1 ( gdy przekręcę kluczyk to zapala mi się 125) o co z tym chodzi ????? a możesz mi załatwić te żarówki razem z obudowami plastikowymi - te od kierunków, chamulca ręcznego , itd. ....... te chalogenowe mam i na nich mi pisze że są to osramy więc moze to Ci w czymś pomoże. :-D :-D :-D :-D :-D :-D
kristo
Weteran
Kontakt:

impusator ustawiasz na tym czerwonym i chyba powinno wskazywać 125
Dzisiaj udało mi się dostać te dwie halogenowe żarówki. jedyne 20zł sztuka. Tego cholerstwa nawet w aso nie ma!
natomiast tych małych jeszcze nie przywiezli. sam potrzebuje 4. wiec jak cos się ruszy to dam znać!
mam wrażenie że obrotomierz pokazuje mi za małe obroty . Przy 70km na 4 biegu mam około 1800 obr/min
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

to czyli już jeżdzi Ci to w samochodzie????????? czego się nie chwalisz???? Ej a po ile będziesz miał te małe żarowki???? mam już fotki swojego DIGUSIA tylko nie ma mi kto narazie ich na posta wrzucić. Pisz co i jak rozwiązałeś??? ODezwij się na gg
CRITERS
Nowy
Kontakt:

poważnie chcesz zmienić podświetlanie bo mi sie to co jest osobiście podoba i myślę tylko nad tym zegarkiem wskazówkowym bo teraz to wogóle on nie pasuje do tych LCD-ków przynajmniej jak dla mnie. Myślę też nad zmianą podświtlenia radia ponieważ mam pomarańczowe a może by tak zilone góziki zapodał i żółte cyferki........ i może coś jeszcze no ale.......... pokaże jak zrobie
kristo
Weteran
Kontakt:

No przecież już wczoraj napisałem że podłączyłem. Narazie tylko na sucho bo jeszcze nie wchodzi mi do wnęki. jutro będę bawił się dalej, teraz już mam te żarówki.... wtyczkę przerobiłem roztabiając ją na ciepło nad palnikiem. Skróciłem gniazdo do 12 wejść tak żeby kostka z corsy pasowała, natomiast kierunki podłącze oddzieknie bezpośrednio od awaryjnych (tam jest kilka wejść. Czy coś jeszcze?
Obrazek
kristo
Weteran
Kontakt:

http://www.blue-lcd.de/bluelcd/index.htm
i poszukaj sobie tam fotek tam jest ten niebieski :-D :-D :-D :-D super efekt
Obrazek
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

Post autor: sierak »

Zegary CRITERS'a

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
REN
Weteran
Kontakt:

Post autor: REN »

nice! :D
c20mboT
kristo
Weteran
Kontakt:

ładnie się komponuje, brakuje jeszcze tylko tych kontrolek na dole :-D tak samo jak u mnie. Tylko coś Tobie obrotek słabiej swieci. Zarówka się nie przepaliła?
Obrazek
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

No ja już mówiłem ale jeszcze raz powiem ... mi też się podoba. Może sam bymm sobie cuś takiego strzelił :-D :-D
kristo
Weteran
Kontakt:

Sierak rób, super efekt a my Tobie z Critersem pomożemy. teraz kiedy jako pionierzy przebrneliśmy przez wszystkie kłopotu to dla Ciebie będzie pestka. :-D a koszt takiej wymiany od 100 do 200zł w zależności za ile kupisz sam licznik.... póżniej już tylko szaleć :-D :-D :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

Kristo tylko najpierw trzeba gdzieś kupic ten licznik ... ciekawe czy u nas na giełdzie takie cacucha są. Tylko wiecie - może jestem w błędzie ale jakoś wydaje mi się, że normalne zegary są jakoś bardziej czytelne, bardziej działają na nasze podświadome postrzeganie (np. obrotościomierz). No ale te się naprawde fajnie prezentują ... gra warta świeczki.
kristo
Weteran
Kontakt:

W digitalu jest tak że raz zerkniesz na niego i od razu masz wszystkie kontrolki zaliczone. nawet jak patrzysz przed siebie na droge to prędkościomierz jest tak duży że go widać. szukać najlepiej na giełdzie. U mnie w Poznaniu jest jeden ale gościu chce za niego 200 więć strasznie drogo. nawet nie chciał się targować.... poszukaj na szrotach ale wątpie żeby mieli :oko:
Obrazek
kristo
Weteran
Kontakt:

właśnie podłączyłem impulsator.... bezpośrednio od skrzyni biegów, bo nie chciało mi się kompa rozbierać :grin:
Criters coś ty tam spiłował na dole licznika, bo idealnie wchodzi do środka na górze a na dole odstaje 2 cm i nie wiem co tam wadzi????? :0
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

Przyciąłem po obu stronach rogi licznika tak żeby nie wystawało nic (tak żeby ten daszek wszystko przykrył)i wchodzi wtedy bez problemu. Ja jeszcze przyciąłem troszkę tą drugą warstwę deski rozdzielczej żeby to dobrze leżało (u góry). A co do obrotka to świeci raczej tak samo jak reszta tylko fotka taka . Żarówki duże mam 2 okej tylko tej na środku mi wogóle brakuje. moze to cos wtedy zmieni ale nie sądze. Kurcze zepsułeś mi głowę Kristo tym blu podświtleniem :-D :-D :-D :-D przez Ciebie nie moge spacale temat na razie odpuszcze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”