Licznik LCD

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy A.
CRITERS
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Licznik LCD

Post autor: CRITERS »

ELO! ! ! ! - witam wszystkich :-D :-D :-D :-D

Coś dawno mnie tu nie było na forum - widze dużo nowych tematów i nowych uzytkowników forum. :-D :-D :-D :-D :-D :-D

A co do tematu mojego postu to : Czy ktoś może mi pomóc w przeróbce licznika w corsie A. Dokładniej chodzi mi o to jak zamiast analogowego zamontować wersję LCD od Kadeta (tak mi się wydaje przynajmniej) - czy ktoś już się tym interesował i czy wogóle jest możliwość założenia takiego do corsiawki z silnikiem ( :-D :-D narazie :-D :-D ) 1,2 i. Byłem dzisiaj na giełdzie i widziałem taki licznik ( cena sugerowana przez sprzedającege wynosiła 80 pln) i miałem go w ręce. Patrząc od tyłu licznik posiada takie samo wejście (czyt. kostkę) w które wyposarzona jest moja Corsyka. Tylko problem pojawia się w momencie przerobienia prędkościomierza z analogowego na elektric version. Czy jest to możliwe???????? Co do kształtu licznika to na oko jest on taki sam jak w Corsie A więc gites :-D :-D :-D :-D Za tydzień pojadę może do tego kolesia potargować się i przymierzyć do corsiawki na żywca czy pasuje i czy ta kostka wchodzi do gniazda licznika LCD i czy coś się dzieje po przekręceniu kluczyka w stacyjce.?????????? PROSZĘ O POMOC !!!!!!!!!!!!!!
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D I jeszcze jedno: jak zrobię tego moda to będę miał wolny licznik od GSI z obrotkiem ciśnieniem oleju, ładowaniem itd. , odstąpie go komuś wtedy za rozsądną cenę :-D :-D :-D
Pozdrowienia przesyła Criters
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

WIESZ KTO MA NA NIEGO CHĘTKĘ :oko:
mam nadzieje że cena będzie rozsądna, bo ostatnio mam kłopoty finansowe :placz: , jakby co to wal na priva :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

80 zeta za licznik??Ale chyba gole bez zadnych kabli??
Ale cena i tak nie duza u mnie w Białym na szrocie za licznik ze wszystkim 300chcieli i ktos juz kupil.
Mysle ze za 80 zeta mozna wziac nawet jak bedziesz mial problemy z podlaczeniem licznika.
Dorwij Tisa gdzie jest tez opisany kadet gsi i pokombinuj.
Powodzenia
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
kristo
Weteran
Kontakt:

To jest łatwiejsze niż myślałem!!!! :grin: Criters popatrz 8-)

Elektroniczna deska rozdzielcza odkąd pamiętam zawsze pasjonowała użytkowników Astry, którym nie dane było mieć takiej w swoim autku, bowiem występowały tylko w Kadecie GSi i Senatorze. I właśnie dlatego powstał ten tekst, aby przełamać te wrażenia i mieć to cudo u siebie w Asterce. Oczywiście oprócz chęci trzeba mieć to "coś". Ceny zegarów LCD wahają się od 100 do ??? zł. Do tego potrzebny jest jeszcze impulsator, który zajmuje się wysyłaniem impulsów elektrycznych ze skrzyni biegów podając prędkość pojazdu. Do podłączenia potrzebny jest zwykły, w miarę cienki przewód trzyżyłowy (lub dwu, wtedy masę podłączamy do obudowy skrzyni lub karoserii) o długości 5 metrów, dwie listwy zaciskowe.

Gdy już mamy to wszystko możemy przystąpić do pracy. Na początku musimy wymontować oryginalny zestaw wskaźników. Robimy to według następujących wskazówek:

Odkręcamy śruby mocujące osłonę kierownicy, śruby od dołu, wyciągamy kratki nawiewu środkowego, są tam dwie śruby, potem dwie śrubki u góry zegarów, a następnie trzy przytrzymujące już same zegary (dwie na dole i jedna u góry).

Trzeba teraz odpiąć linkę prędkościomierza, w ten sposób że blaszkę wokół linki przyciągamy w stronę deski, czyli do siebie a linka sama wyskakuje. Można także odpiąć linkę przy skrzyni biegów ale to jest tutaj zbędne. Trzeba jeszcze odpiąć wtyczkę zasilającą, jest mocowana na zatrzask, wystarczy przygiąć mały klinik do wtyczki i energicznie pociągnąć całą wtyczkę.

Przyszła kolej na impulsator. Musi on mieć oznaczenie AH co odpowiada ilościom impulsów: 6.

Impulsator należy wkręcić w miejsce końcówki linki przy skrzyni biegów. W razie problemów należy skontaktować się ze znajomym mechanikiem.

Teraz kolei na przewód. Należy go poprowadzić tuż w pobliżu starej linki od prędkościomierza. Impulsator podłączamy według zaleceń:

(Zdjęcie rzeczywiste)

1. Masa 2. Sygnał do zegarów LCD 3. +12V

Złącze X8 26-pinowe, białe (rzeczywiste)

Pin Znaczenie Kolor przewodu
1 Wskaźnik ładowania (woltomierz) Niebieski
2
3 Regulacja jasności oświetlenia Szaro-zielony
4 Wskaźnik poziomu paliwa Niebiesko-czarny
5 Oświetlenie +12V Czarny
6
7 Obrotomierz (cewka) Zielony
8
9 Masa Brązowy
10 Masa Brązowy
11 Masa Brązowy
12 Wskaźnik oleju Niebiesko-żółty
13
14
15 Zasilanie +12V Czarny
16 ?? (wyłącznik świateł) Biało-żółty
17 Wskaźnik temperatury wody Niebiesko-biały
18
19
20
21 Sygnał z impulsatora (WSF) Niebiesko-czerwony
22 Lampka kontrolna ciśnienia oleju Niebiesko-zielony

Złącze X9 16-pinowe, czarne (rzeczywiste)

Pin Znaczenie Kolor przewodu
1 Kierunkowskaz prawy Czarno-zielony
2
3 Kontrolka hamulca ręcznego Brązowo-biały
4
5 Kontrolka silnika różne kolory
6
7
8
9 Zasilanie +12V Czarny
10
11
12 Kierunkowskazy przyczepy różne kolory
13 Kontrolka świateł (symbol żarówki) Biało-żółty
14 Kontrolka świateł drogowych Biały
15 Masa Brązowy
16 Kierunkowskaz lewy Czarno-biały

Jak pewnie zauważyłeś(aś) w Kadecie są dwie kontrolki kierunkowskazów (lewo i prawo) a w Astrze tylko jedna (dwukierunkowa, wspólna). Należy więc połączyć obydwa z przewodem od kierunkowskazów w Astrze.

Teraz kolej na łączenie. Musimy uważnie przeczytać powyższe tabele i połączyć według opisów. Proszę to wykonać bardzo uważnie. Przewody ze starej i nowej kostki łączymy za pomocą listwy zaciskowej (wykluczone jest łączenie tzw. izolacją). Nie zapomnijmy połączyć przewodów od impulsatora. W większości kolory przewodów w Astrze i Kadecie są identyczne ale proszę zawsze sprawdzać samemu. Opcjonalnie można podłączyć przewody kontrolek: ABS-u, zapięcia pasów bezpieczeństwa, ssania, świec żarowych.

No i na koniec czeka na przykręcenie. Nie robiłem tego osobiście więc należy do Was przekręcenie ich na własną rękę. Mogę zaproponować tylko że w miejsca niewypełnione szybką można wstawić kawałki plexi.
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

HEHEHEHEH

Dzięki kristo - widzę że się chyba od jutra nie będę mógł doczekać deski rozdzielczej made by LCD :-D :-D :-D :-D Zaraz w niedzielę jadę na giełdę i szukam kolesia żaby mi to sprzedał - może się jeszcze potarguję bo koleś z tego co widziałem dzisiaj to nie wie o co chodzi. Nawet się kolesia o cenę nie pytałem a koleś z czymś takim (czyt. 80 pln)wyskoczył. Licznik jest caluteńki - mam nadzieję że sprawny, ale "na oko" wyglądał na zadbanego (nie porysowany), jest on nawet z kostkami (wtyczkami) - jedna taka sama jak w corsie a druga wychodzi od prędkościomierza - i dlatego nie wziąłem tego licznika od razu dzisiaj bo niewiedziałem co i jak i z czym to się je.... ale teraz już mniej więcej rozumie o co chodzi. Druga sprawa to czy może mi ktoś sprawdzić w Tisie co i jak jest z tym LCD. Albo najlepiej wysłać mi go do domu na płytce za odpłatą????????? Po trzecie do Szwagra - dostałeś wiadomość na gg ??????? bo znalazłem dla Ciebie zderzaczek ale nie wiem czy Ci będzie odpowiadał bo jest on taki jak ja mam czyli standard Corsiawek A po faceliftingu. Cena ok. 120 pln :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
CRITERS
Nowy
Kontakt:

Kristo ten mój licznik jest zrobiony profesjonalnie = własnoręcznie :D :D :D :D - wersja którą opisywałem kiedyś ( pleksowe tło i wiercone dziurki w pleksie to już przeszłośc) teraz to jest naprawde wypas). Więc uważam Cie za chętnego na ten licznik i nikomu innemu tego nie opchnę. A co do licznika LCD to trzeba mi TISA żeby to wszystko sprawdzić. Czy ktoś może to wszystko mi sprawdzić albo TISA na cedeku załatwić??????????? POMOCY !!!!!!!!!!!!! chcę tego LCD miec :-D :-D :-D :-D
kristo
Weteran
Kontakt:

Poco tobie ten tis. przeciez podałem Tobie dokładny opis. z tego co ja wyczytałem to jest to dziecinnie proste. nawet sam się zastanawiałem czy nie kupić takiego, tylko trudno go dostać....
Jezeli chodzi o podłączenie to masz tam dwie wtyczki 22 i 16 pinów. dlatego tak dużo bo w kadecie były różne czujniki takie jak ABS, sonda lamda itp... dlatego robisz z tych dwóch jedną i podłączasz (według opisu który tobie dałem) do tej wtyczki krórą masz...
Dodatkowo ciągniesz kabelek zamiast linki do skrzyni biegów i wpinasz w te 3 co tam wychodzą... to jest ten impusator który posiada każdy samochód za wtrysku.... przekręcasz i odpalasz....
Dolina natomiast jest z żarówkami do podświetlenia całego digitala (jak widziałeś jest on czarny) bo ciężko je dostać i kosztują 25 szt, a potrzebne są 3.....słyszałem że nawet w aso opla ich nie mają :zakrecony:
jak coś potrzebujesz to wal do mnie śmiało :)
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

oki dziękuje - myślałem że nie mam tego impulsatora i dlatego potrzebny mi był tis żeby zobaczyć co i jak jest to w kadecie. Wtrysk mam więc skoro mówisz że jak mam wtrysk to impulsator też więc pędzę w niedzielę na giełdę i kupuje to cacko. jupi jupi :)25
kristo
Weteran
Kontakt:

criters ja proponuje kontynuować go tutaj.
a ty kupiłeś?
Dla niewtajemniczonych próbujemy razem z Critersem zaadoptować Digital do naszych corsiawek.
na dzień dzisiejszy udało mi się metodą prób i błędów wykonać wtyczkę 26 pinową z kabla od twardego dysku. teraz muszę zdobyć opis tej drugiej wtyczki bo ta od corsy ma inaczej podłączenia. Czy pamiętasz czy kabelek od cewki ten do obrotomierza już jest w tej kosce (jezeli tak to podaj numer oznaczenia) czy trzeba go ciągnąć?
Czekam na twoje postępy :oko:
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

kabelek od obrotka jest w tej kostce - w tej w której jest wszystko podłączone ( mówie o liczniku analogowym). Ja jutro = we wtorek jadę do tego kolesia po licznik i wszystko zacznę podpinać powoli. Kristo z tego co pamiętam to ten licznik który ja mam zamiar kupić to on jest z tymi kostkami 2 ( kostki + kawałek uciętych kabelków) więc moze jutro się wszystko troszkę rozjaśni. A odłączyłeś ten stary licznik i wrzucałeś digitala , i czy ta kostka która jest orginalnie w corsie pasuje do DIGITALA ?????? bo ona na oko mi wyglądała na taką samą , więc jak by tak było to brakowało by nam tylko podpięcia ze skrzyni biegów tego impulsatora i powinno grac?????????.... pisz co i jak w postępach???? jak wrócę od kolesia to zaraz dam znać co i jak :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
CRITERS
Nowy
Kontakt:

ELo byłem dzisiaj u tego kolesia po licznik i okazało się że kolesia nie ma i nie będzie do soboty , więc odpada do soboty moja sprawa DIgitala. Kristo pisz co i jak Ty zrobiłeś . Czy orientuje się ktoś czy łożyska orginalne oplowskie są lepsze od optimali lub od skf ???????(chodzi mi o nowe łożyska ponieważ musze zmienić a ceny są porównywalne)
kristo
Weteran
Kontakt:

Ta kostka jest taka sama jak w corsie TYLKO kabelki idą inaczej i trzeba to zamieniać. Np kabel od obrotomierza znajduje się w tej komputerowej. Nigdzie nie mogę zdobyć opisu kostki do corsy. nie wiem na którym miejscu jest ten obrotomierz i kontrolka oleju, paliwa i temp silnika, z resztą dam sobie rade. :placz:
Jak coś wiesz to pisz, bo jutro jade kupić wtyczki i kabelki
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

A ja byłem i widziałem heheehehe :-D :-D :-D :-D :-D i mi szczęka opadła bo poraz pierwszy coś takiego widziałem na zywo i stwierdzam że jak coś takiego bedziemy mieć to nasze corsy będą rządziły nocą choćby niewiadomo co(czyt. jaką ilośc neonów i diod) kto kolwiek by miał. Więc do rzeczy - widziałem dzisiaj Kadeta mojego kolegi kolegi heheheh i siedziałem w nim i on to odpalił i jak to się wszystko zaświeciło to był straszny wypas z tym bo normalnie az do teraz nie mogę z emocji ochłonąc dlatego pewnie troszkę bredzę no ale........... hehehehe :-D
CRITERS
Nowy
Kontakt:

Kurcze to pojade i pogadam dzisiaj z kolegą takim jednym z którym sie dzisiaj poznałem bo on jest mechanikiem w oplu i podobno dobrym więc może coś bezie wiedział. Hehehehehehe ale się cieszę i zarazem smucę ponieważ ja swój licznik najwczesniej dopadnę dopiero w sobotę - no ale do wytrwałych świat nalezy i skoro REN wytrzymał ze swapem aż tyle więc ja też wytrzymam ( bez porównania lżej mi napewno będzie niż Renowi). :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
kristo
Weteran
Kontakt:

musimy zdobyć schemat kostki do Corsy ma ona 14 pinów, a ta od kadeta analoga ma 12pinów. natomiast Digital ma 16.
szukam w necie i nic. do kadeta pełno a do corsy nic.
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

Ej Kristo prześlij mi te od kadeta schematy jak masz, a ja jutro może będę miał te od corsy, bo ten koleś mi obiecał że poszuka. Podobno one powinny być w książce od corsy i on ją ma poszukać w serwisie. Może jakiegoś posta zarzucimy niech ktoś poszuka jak ma książke do corsiawki A
kristo
Weteran
Kontakt:

Te schematy od kadeta napisałem już w poście z 23.03.03.
potrzebuje taki opis do corsy na 14 pinów
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

rozumie - dzięki jutro ja pojadę do 3 serwisów = salonów opla w Rzeszowie i może oni taką książkę maja i mi dadzą skserować ten schemat. Zobaczymy. Ale przynajmniej na dobrej drodze jesteśmy heheheh. Ciekawe czy jakiś dobry mechanik był by w stanie taki licznik podłączyć bez schematów- pożyjemy - zobaczymy ale licniki i tak zamontujemy hehehhe :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
kristo
Weteran
Kontakt:

Ja dzisiaj byłem w 2 salonach 4 sklepach z częściami do opla, i u dwóch elekt. sam. albo mają tylko zasłaniają się tajemnicą handlową, albo nie mają. mam nadzieje że Tobie się uda :bardzozly:
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

A ja byłem w 3 serwisach opla ( salonach) i u czterech znajomych elektryków- mechaników i bieda normalnie . No ale jeszcze po księgarniach polatam może jutro to zobaczymy.
kristo
Weteran
Kontakt:

do księgarni to ja już dzwoniłem i mają ale po 93 roku a to nas nie ratuje, ktoś miał ją kiedyś na forum. ide szukać dalej
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

:-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :- :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P
CRITERS
Nowy
Kontakt:

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :D : :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :-D :-D :-D :-D :-D :-D -D :-D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D TAK SIĘ CIESZĘ HEHEHEHEH JAK SE CZŁOWIEK NIE KUPI TO SE CZŁOWIEK PÓŻŃIEJ BĘDZIE ŻAŁOWAŁ. alE KUPIŁEM SE KSIĘGĘ CZARÓW pt. "Opel Corsa" i se patrze i se jutro jade szukać mechaniury = elektryka który w sobote lub w poniedziałek mi to do kupy po9składa
kristo
Weteran
Kontakt:

Ty szczęściarzu!!!!!!!! Ty zawsze jak coś potrzebujesz to dostaniesz! :grin: :grin: :grin: ile kosztowała?
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

daj nr g to pogadamy - 40 pln
kristo
Weteran
Kontakt:

kolejne problemy to jest chyba normalne w CTM:
licznik lcd jest 5mm za szeroki i nie wchodzi między te dwa metalowe rusztowania. a te drągi nie są przykręcane tylko wtapiane w plastik. zastanów się jak to rozwiązać, bo mi do głowy przychodzi tylko jedno: piła :0
problem numer dwa: kostka 14 pinowa nie wchodzi do digitala i trzeba ciąć.
na koniec coś dobrego. Kolorki się zgadzają a obrotek nie jest brązowy tylko zielony.
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

no ale przydała się na coś ta ksiązka bo jak tak to git. Ja będę miał razem z licznikiem kostki obydwie i dlatego ten problem mnie niedotyczy a co do szerokości licznika to coś się wymyśli ale dopiero w sobotę najwcześniej ponieważ w sobotę będe go miał. Kristo a jak pasuje ta górna część - ten plastik w połączeniu z LCD. Chodzi mi o ten daszek który przysłania wszystko jak on pasuje do LCD.?????????????
kristo
Weteran
Kontakt:

nie wiem bo nie wchodzi do tej wnęki. powinen ładnie się komponować tylko nie wie co zrobić z bokami. ja zadzwonie do paru sklepów i popytam się o tą wtyczkę.
Obrazek
CRITERS
Nowy
Kontakt:

ELO Kristo co tam u Ciebie słychać??????? w jakim stadium są twoje modyfikacje???????? bo już sie zaczynam martwić . Czyżby temat umarł ???????? Ja dzisiaj jadę po swój licznik i wszystko będę przymierzał powoli. Udało Ci się znależć tą kostkę gdzieś, czy jakoś inaczej sobie z tym poradziłes????????? I jak Ty rozwiązałeś problem z wsadzeniem tego LCD-eka do środka????????? odpaliłeś może coś????? daj znać .
kristo
Weteran
Kontakt:

Wczoraj podłączyłem pod akumulator, digital zrobił test i działa.
Kostka jest w aso za 80 zeta do sciągnięcia z niemcóf termin 2 tyg. ja wziołem kawałek metalu, palnik i przerobiłem wejscie digi. zobaczymy jak się sprawdzi.
musisz spiłować te dwa metalowe drągi co są w desce, bo jak usuniesz jeden z nich to może się deska nie trzymać kupy, tak po 2 mm z każdej strony.
P.S. miałeś wrzucić opis kabli wraz z kolorami!
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”