W sumie to widziałem juz kiedyś to całe "wytrzymałościowe" zestawienie. Generalnie nie do końca rozumiem je bo co do niektórych elementów owszem jestes w stanie okreslić skrajna wydajnośc, jak np głowica czy IC. Mówiąc łopatologiczne w pewnym momencie nie jestes w stanie przepchnac wekszej ilości powietrza lub zaczyna się ono grzać i nie dasz rady wygenerowac większej mocy bez zmiany elementu na wydajniejszy. Ale jak sprawdzili, ze wytrzymałośc śrub w korbach to 250Km nie mam pojęcia. Tzn rozwalili w ten sam sposób np 10 silników i w każdym przy +/- 250KM urwało śrube na korbowodzie...no nie chce mi się wierzyć. Tym bardziej, ze przyczyn wypadnięcia dziury w bloku, co tak czy siak zawsze owocuje niezła masakra, pozrywanymi srubami itp itd, jest co najmniej kilka. Wystarczy że spadnie nieco ciśnienie oleju bo pompa pada i przytrze się panewka, wzrasta współczynnik tarcia, rosnie temperatura,czasem do niezłych wartości, materiał staje się bardziej plastyczny i zrywa śrube, badź przytrzymuje korbe na czopie (materiał "spawa" się ze soba) i wyrywa korbe robiąc tez K-bum..no milion przyczyn. Ja z kolei wiem, ze zrobiliśmy kilka c20let/c20xe powyżej 250KM na seryjnych śrubach i nic sie nie urwało. Oczywiście moje doświadczenia nie musza być miarodajne, mogłem miec po prostu zawsze szczęscie.
Kolejna sprawa, ze to nie moc jak juz mogłaby zabić śruby a moment obrotowy. Da się zrobić np 250KM z płaskim przebiegiem i da się zrobić 250KM z overboostem i grzmotnym, nagłym przyrostem momentu do jakiejś skrajnie wysokiej wartości co oczywiście może zaowocowac awarią, jak dziura w bloku.
Jezeli chodzi o krecenie seryjnego motoru to jestem zdania, ze 7200 to maks. Chyba, ze mamy dynamicznie wywazony cały dół z kołem zamachowym i sprzegłem to nie ma problemu z wyższym kreceniem silnika.
Reasumując, ja się raczej nie obawiam o moje 250KM i seryjne śruby w korbach.
-- 10 kwi 2010 15:35 --
Kolejna fotorelacja, dzisiaj na pierwszy ogień poszły hamulce z przodu. Komplet zacisków z Cali Turbo 288, tarcze nacinane i nawiercane M-tech (w sumie to nie pamiętam czy to na pewno M-tech a nie coś innego, ale przyjmijmy na chwile obecna że to M-tech), klocki Ferodo:

Tu juz na aucie i dalej jak to wyglada w połaczeniu z felga "15:
No i cos dla mnie - prezent od żoneczki

, żebym podczas jazdy mógł sie skupic na trzymaniu kierownicy a nie na trzymaniu się jej: Fotel i szelki:
Niestety Corsa nie ma mocowania ISOFIX pod kubełki więc trzeba cos custom wystrugać..