Parametry techniczne głowicy C12NZ

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
- beny -
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Parametry techniczne głowicy C12NZ

Post autor: - beny - »

Zamierzam wykombinować sobie wydech z kolektorem rurowym. Aby to ustrojstwo jednak poprawnie działało muszę dokonać kilku obliczeń, do których to potrzebuje kilku danych... i tu prośba do kolegów... może któryś się orientuje jakie wartości maja poniższe parametry w silniku C12NZ:
- kąt otwarcia zaworu wydechowego w stopniach obrotu wału korbowego,
- kąt współotwarcia zaworów (również w stopniach o.w.k),
- rozmieszczenie kanałów wylotowych w głowicy: średnica, odległości, mocowanie kolektora.

No chyba, że któryś z Was ma jakiś gotowy patent na układ wydechowy np. by Supersprint lub Lexmaul (te firmy na pewno robią wydechy do C12NZ), a może i by ktoś inny (byle nie Michael - robią ponoć ostatnio takie kichy, że inni muszą to poprawiać).
Jakby ktoś miał styczność z takim wydechem to mógłby co nieco pomierzyć. Istotne paramety to:
- średnica rur przy kanałach wylotowych kolektora,
- średnica rur poza kolektorem,
- odległość od głowicy do pierwszego tłumika (bądź komory rozpręznej),
- pojemność tejże komory,
- pojemność tłumika końcowego,
- średnica otworu wylotowego tłumika końcowego.

Oops... no to zabiłem Wam ćwieka co??? Konia z rzędem temu kto cosik pomoże. Mam znajomka, który siedzi w nierdzewce i może mi to ładnie pospawać więc jak mi to wyjdzie to.... he he kto wie :oko:

Pozdro
Beny CTM #081
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

Ostatnio cicho siedziałem ale co do
- kąt współotwarcia zaworów (również w stopniach o.w.k),
to wynosi bodaj 44 stopnie

Co do rozmiarów i odległośći
- rozmieszczenie kanałów wylotowych w głowicy: średnica, odległości, mocowanie kolektora.
najprościej kupić uszczelke i do niej mierzyć (chyba i tak będziesz ją zmieniał)

co do reszty to kolektor wylotowy w c12nz, x12sz są identyczne jak c14nz i x14sz. Więc jeśli ktoś ma parametry do 1,4 to też się przydadzą i niech pisze :D :oko:
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

chce konia z rzedem ;) jesli chcesz to mozemy pomierzyc moj rurowy - dokladnie taki sam bylby do Ciebie - nie jest to kolektor sportowy do wyczynu, ale uliczny 4-2-1, tak wiec... zamiast kombinowac, moze po prostu wziac suwmiarke, metrowke i pomierzyc, albo moze kupic... za swoj dalem afair 260 eur - jak wyglada prosze bardzo...
Obrazek
c20rsa, czlowieku meeen!
- beny -
Nowy
Kontakt:

No fajny, fajny wow ten Twoj kolektor... tylko kurna wzialem suwmiarke, mierze, mierze i jakbym kurna tego nie mierzyl to mi za male wychodzi (moze dlatego, ze mam monitor 15" a ty chyba masz wiekszy co???:):))...

Skąd to inąd stukasz waszmość, cobym sobie mógł zajechać zmierzyć to wszystko w real mode... a moze sam byłbyś łaskaw zmierzyć średnicę zewnętrzną rur bezpośrednio przy kanałach wylotowych i tych za łączeniami - czy są to jednakowe średnice czy też każde kolejne "sumowanie" to większa średnica.

I jeszcze jedna kwestia. Czy masz kompletny wydech jakiegoś producenta, czy tylko kolektor? Jeśli masz full zestaw to napisz jakie jest podejście makera do kata i tłumika środkowego... zostawia czy wywala.

THX from a mountain ;)
Beny CTM #081
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

beny: :) zapomnialem, ze ktos moze miec mniejszy monitor... o bu :( jesli chcesz wpasc na pomiary to najlepiej w warszawie - okazji jest mnostwo :) pomierzyc... rzuce okiem, ale z tego co pamietam to stopniowo conieco sie zwiekszala srednica...

jesli chodzi moj kompletny wydech to wszystko nastepowalo stopniowo. na poczatku nie interesowalem sie tym do tego stopnia zeby sciagnac sobie caly wydech np. mantzel'a, a w polsce zadna firma tego nie sprzedaje (supersprint, sebring, etc) - w sensie kompletnego wydechu od kolektora do osmiozaworowek. wiec zaczelo sie tak: koncowy tlumik sebringa, zamiast srodkowego rura (tak proponuje sebring) ale bylo za glosno wiec wrocil na miejsce absorpcyjny srodkowy, co do kat'a sebring mowi zostaw, supersprint puszka, na srodkowy supersprint mowi wsadz nasz absorpcyjny, a ja powiedzialem metalowy katalizator i rurowy kolektor i tak sie skonczylo. generalnie kompletne uklady wydechowe wygladaja wlasnie tak jak napisalem - kolektor, potem puszka (rozprezna afair), absorpcyjny srodkowy i koncowy, ewentualnie rura zamiast srodka. tym sie kierujac zrobilem sobie taki misz masz... ale to dziala ;)
c20rsa, czlowieku meeen!
Feliks
Nowy

Post autor: Feliks »

Wow po takiej zamianie odczułeś jakąś wyraźną różnice??

Co do kolektora dolotowego to jest on chyba najdroższy z tych wszystkich wymienionych rzeczy z cen jakie widzialem to to jest ok. 800 zł i jest to jeszcze podzielone na wersją uliczną i sportową . Patrzyłem u Michaela na stronce i on tam ma tylko kolektory i całe układy do Fiatow i innych (zadnych opli) może jakbym się przejechał to moglbym się coś dowiedzieć bo to jest Firma z Żor w sumie 20km ode mnie może robią też do corsy
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

wyrazna moze nie... w atmosferycznych silnikach nigdy nie jest tak, ze zrobisz jedna rzecz i nagle BUM jest o niebo lepiej... tu wszystko jest malymi kroczkami, ale roznica jest. zdecydowanie odczuwalna w elastycznosci (to czuc), a tak zyciowo sprawe ujmujac na 400 z uBim szlismy ostatnio leb w leb... a teraz moja (ciezka) corsa zjada uBiego jakies 1,5 dlugosci, dobrze mowie?

kolektory dolotowe... mowimy o wydechowych... michael robi to co moze sprzedac czyli do fiata, do opla nie robia na pewno - chyba ze zrobia Ci na zamowienie, ale pewnie to bedzie wiecej niz 800 zl. poza tym, jak wspomnialem, robienie kazdego atmosferycznego silnika to jest krok po kroku, a kazdy krok to w granicach 1kzl - taka prawda.
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Co do wymiarów może się mylę ale przekrój rury to 45mm (jest to rura między katem a środ. tłumikiem), a wielkość kanałów wylotowych nie powinna przekroczyć 2x wielkość szczeliny zaworowej :-?
uBaW
Nowy
Kontakt:

Post autor: uBaW »

Feliks pisze:Wow po takiej zamianie odczułeś jakąś wyraźną różnice??
po założeniu kolektora jest 1.5 dłuugości przedemną a było równo<chlip>
POWER ISN'T EVERYTHING<--/---/
Obrazek
Nissan s14 sr20det/ E30 2.8 15.6 ET /FSO 1.6 one minute ET<--/-
Feliks
Nowy

1.5 długości to dość dużo a co do włożenia rury zamiast środkowego tłumika to jest całkiem dobry pomysł jest tak zrobione we wszytkich rajdówkach i nie mają one żadnych strumiennic czy innych wynalazków , a co do puszki rozprężnej zamiast katalizatora to moge się mylić ale chyba bedzie troche ciężko z przeglądem jak koleś nas podłączy do aparatury :-?
uBaW
Nowy
Kontakt:

Post autor: uBaW »

ja mam rure 50mm.......od kolektora do tylniego, i lepiej sie wkręca :-P
POWER ISN'T EVERYTHING<--/---/
Obrazek
Nissan s14 sr20det/ E30 2.8 15.6 ET /FSO 1.6 one minute ET<--/-
- beny -
Nowy
Kontakt:

Nio widzę, że temat wydechu ruszył pełną parą :D :D :D That's goooood.... wszelkie sugestie bardzo mile widziane.
Co do mojego pomysłu na wydech to planuję wersję: kolektor rurowy 4-2-1, puszka rozprężna (sporej pojemności - podobnej do tłumika środkowego) no i of course końcowy absorpcyjny. Średnica rur za kolektorem fi50mm, wylot 2 x 40 owal po bokach :-D :grin: :-D . Co do braku kata i przeglądów to.... wiecie jak jest :oko: .

Feliks: daruj sobie Michaela - od jakiegoś czasu robią kichę byle tylko wyglądało jak kolektor, inni muszą to poprawiać. Zamiast nich - firma Viga z Nowego Sącza (503-014-673) - krążą o nich bardzo pochlebne opinie.

AdamXXL: hę... 2 x wielkość szczeliny zaworowej???... a jaka jest wielkość szczeliny zaworowej???... mnożenie wykonam samodzielnie :) (Grabowski Rulez co:)

uBaW: Też miałem swego czasu wersję rura od kolektora do końcowego ale dźwięk wydobywający się z tłumika przypominał mi dźwięki wydawane przez wysilonego wiekowego poloneza... więc założyłem puche po kacie. To zresztą ma sens bo powoduje wykorzystanie zjawisk falowych zachodzących w wydechu... im bliżej silnika puszka rozprężna tym niższa wartość obrotów maksymalnego momentu. W wersji z samym końcowym te zjawiska nie są wykorzystane.
Beny CTM #081
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

adam: teoria teoria, a jak jest naprawde trzeba zmierzyc... ja tam nie wiem... zreszta tak po prawdzie to moge w tej sytuacji zmierzyc juz tylko wymiary zewnetrzne rur, bo wszystko jest zmontowane.

feliks: rura zamiast srodkowego ok, ale jest naprawde glosno ;) to jest dobry pomysl, skoro sebring nawet to proponuje... natomiast w miejscu kata puszka tez jest dobrym pomyslem, bo oprocz tego co napisal beny jest jeszcze jedna rzecz i dlatego ja nie sadze zeby wycinanie kata bylo dobrym pomyslem... w samochodach z recylkulacja spalin moze dochodzic do powstania zjawisk falowych (o ktorych tak btw nie mam pojecia), a ktore powoduja ze przez otwarty egr wplywa wiecej spalin niz normalnie, co z kolei zubaza mieszanke i nastepuje... to co sie stalo u mnie... zniszczenie pierscieni tlokowych.
c20rsa, czlowieku meeen!
BASTA
Świeżak
Kontakt:

Post autor: BASTA »

Beny a co za wydech chcesz kupic ??
..:::Basta:::..
- beny -
Nowy
Kontakt:

BASTA: wykombinować znaczy zrobić, zaprojektować i zlecić wykonanie firmie specjalizującej się w obróbce nierdzewki. Kogo by to było stać na wydech np. u Grabowskiego 1500 kolektor + 1440 reszta wydechu... dżizes... powariowali... :0 :0 :0
Beny CTM #081
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

beny: niestety taka jest rzeczywistosc... a zwlaszcza rzeczywistosc silnikow niedoladowanych. placi sie za know-how... pozostaje Ci jedynie skopiowac cos i liczyc ze zrobiles to dobrze, to jedyna droga do oszczednosci... chociaz np. nie widze mozliwosci zrobienia sobie walka samemu... tuning kosztuje... nie ma co ukrywac, jest to drogie hobby ale pociesza mnie to, ze praktycznie kazde hobby gdy przechodzi sie na wyzszy poziom wtajemniczenia kosztuje... chodzby zbieranie znaczkow, o narciarstwie czy nurkowaniu nie wspomne...
c20rsa, czlowieku meeen!
- beny -
Nowy
Kontakt:

Jasne wow... wiedza kosztuje ale Grabowski wychodzi drożej niż Supersprint, a wierz mi, że wolę tego drugiego.
Że nie wspomnę o kosztach wykonania takiego ustrojstwa... materiały to jakieś 300zeta + robocizna drugie tyle (kolektor)... a co z resztą??? know-how??? bez przesady... ot po prostu brak polityki rynkowej, 2 czy 3 w to weszło więc kroją ile mogą a sami pewnie też się podpierają know-how'em z zachodu.
Beny CTM #081
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

czy ja wiem czy wychodzi drozej od supersprinta... supersprint mial/moze nadal ma promocje na kompletny uklad wydechowy do cc/sc i wychodzi w granicach 2 200 zl... ale to jest naprawde promocyjna cena. wszystko, naprawde wszystko inne jest u nich znacznie drozsze... jesli chcecie przytocze Wam dowolne ceny na wydechy supersprinta i zobaczycie... poza tym minusem tego jest, ze supersprint nie robi kolektorow do 8v opla, moze do 2,0 8v robi - nie pamietam.

a ze w polsce nie ma poki co konkurencji rodzimej to i ceny sa takie a nie inne, a ze korzystaja moze z zachodniego know-how... nie wiem... moze tak byc, ale moze nie... poza tym jesli spojrzec na to od strony producenta to trzeba na tym zarobic, bo nie jest to produkcja seryjna, kazdy kolektor to prototyp, do kazdego trzeba podejsc indywidualnie, bo inaczej zbierze sie baty za niedokladnosc wykonania. kolejne pytanie - czy bedzie dzialac... to odrebna kwestia... zmierzony na hamowni przyrost mocy w 2,0 16v ecotec'u 136 ps przy kompletnym wydechu supersprinta to 8,2 ps'a, a oni wiedza co robia... tak wiec... kazda modyfikacja jest kosztowna, bo latwiej cos zepsuc niz ulepszyc. pomysl o efekcie skali produkcji w polsce... nie wystepuje... stad takie ceny... know-how swoja droga... na zachodzie placisz praktycznie tylko za to... troche zamotalem, ale sprowadza sie do tego, ze taki kolektor to troche wiecej niz tylko rury i spawy...
c20rsa, czlowieku meeen!
Jedrus
Swój
Kontakt:

Post autor: Jedrus »

wow - masz całkowita reację kolektor to coś więcej niż rura i parę spawów. Ale Beny też dobrze prawi. Grabowski jest jaki jest i nic i nikt już chyba tego nie zmieni. Co do Supersprinat to niestey ich dostepność kolektorów do Opla była niezbyt wielka - przyczyna Irmscher miał na nie wyłączność. Pamiętam z czasó IC jak jeden z pracowników załatwiał po cichu do Astra Gsi, żeby tylko Irmscher się nie dowiedział.
Co do puszki po kacie to jest bardzo dobry pomysł, a środkowy tłumik też nie jest zbędny. Pisałem beny'emu że jak złapię chwilę to mu pomierzę swojego Lexmaula (przejrzałem wszystkie ich katalogi i rzeczywiście jest taki sam).
Pozdo
Łódź wikingów i taczanka (ale Opel i też czarny) :)
CTM#119
Feliks
Nowy

Wow napisałeś :
"... natomiast w miejscu kata puszka tez jest dobrym pomyslem, bo oprocz tego co napisal beny jest jeszcze jedna rzecz i dlatego ja nie sadze zeby wycinanie kata bylo dobrym pomyslem... "
czyli jesteś za wycięciem kata i wstawieniem puszki za miast niego czy nie??
Z tym że nie powinno być samej rury od kolektora aż po tłumik też się zgadzam bo kompletne sportowe układy wydechowe właśnie mają tą puszkę tylko że chyba każdy słyszał jak "cicho" coś takiego chodzi i czy przy rozwiązaniu
stożek-kolektor- puszka rozprezna-rura-tłumik nie bedzie trzeba krzyczeć do pasażera żeby nas usłyszał?
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

jedrus: ciecham sie, ze sie ze mam racje :) a co do zgodnosci naszych kolektorow z 1,2i tez tego bylem pewien... eeech, ja sie nie moglem zebrac zeby swoj jakos pomierzyc, a Ty juz to robisz... no jestem pelen podziwu!!!

feliks: fakt, to moze nie bylo do konca jednoznaczne... moje zdanie jest takie katalizator metalowy, albo przymajmniej pucha jest konieczna... ze wzgledu na poziom halasu tez, ale przede wszystkim mysle o dzialaniu na egr. srodkowy sie przydaje ze wzgledu na komfort podrozowania...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Jestem teraz na urlopie więc na forum wpadam z doskoku. Mając do wydania ok. 1000 -1500 to robisz to co WOW (lub na ten wzór), a jeśli samemu to wpadło mi do głowy takie coś: może przerobić (skoro masz jakiegoś magika) kolektor z 1.4 16V lub 1.6 16V :zakrecony: . Zawsze łatwiej coś zmienić niż budować od nowa :D :oko:

Zawór (średnice :talerzyk 29mm trzonek około 7-7,2mm)
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

adam: osobiscie wole robic cos od podstaw niz poprawiac po kims... zdarzylo mi sie to juz kilka razy i dziekuje... ale w ramach ograniczonych srodkow mozna sprobowac... czy zadziala... no coz sprawa dyskusyjna, przeciez seryjne kolektory 1,4 16v sa robione z zeliwa wiec niedokladnosc wykonania jest ogromna... to jest seryjny kolektor... wg. mnie nie warto...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Staram się coś podpowiadać :lol: , lecz gdybym miał sam zmieniać kolektor to szukał bym gotowych i sprawdzonych Koszty może nie będą znacząco wyższe, ale też jest jakaś pewność, że nie trafimy "kulą w płot"
- beny -
Nowy
Kontakt:

Adam: Podpowiadaj, podpowiadaj a jakże, z doświadczenia wiem, że miewasz niezłe pomysły ;). Co do kolektora jednak to zdecydowanie wole skopiować patent jednego z wielkich niżli przerabiać żeliwny. Mój magik jest rzeczywiście dobry więc stawiam na niego.
Wymiary zaworu OK a szczelinka zaworowa??? :zakrecony:

Feliks: Montowanie puszki po kacie nie ma na celu wyciszenie silnika - w samochododach sportowych nie dbają o głośność - puszka w grupie N jest po prostu konieczna ze względów regulaminowych. Przy okazji zaś działa jak puszka rezonansowa a ta z kolei jak jest trafiona pomaga napełniać cylindry wykorzystując zjawiska falowe (bardzo pożądane).
Jeśli chcesz być w zgodzie z przepisami i nie truć zbytnio środowiska to zamiast seryjnego kata ceramicznego montujesz katalizator metalowy - ma mniejsze opory przepływu spalin. Jeśli zaś sumienie zezwala Ci na podtruwanie "tak pięknych okoliczności przyrody i tego" to wyciągasz kata i rozbijasz to co ma w środku (to jest ceramika więc można to rozbić i wysypać) i masz puszkę rozprężną.
Beny CTM #081
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

a propos metalowych polecam polska produkcje lindo-gobex'a :) sam to mam :)
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

We wtorek będę na forum to się postaram nadrobić zaległości.
-beny- ostatnie spostrzeżenie, wentylacja na środek zamknięte wszystkie nadmuchy prócz jednego... :)23 to moje ostatnie rozmyślania 8)
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

WOW, Jędrus mierzcie :D bo z moich rozmyślań tylko kłopoty mogą być. :oko: Jeśli poszło na PW to przepraszam :zakrecony:

I coś odemnie - otwór w głowicy przy zaworze wylotowym to około 26,5mm (i teraz policzyć z zaworkiem :-D ) tak więc rure za kolektorem spokojnie można 50mm (średnica wewnętrzna, oryginał 45) a na kolektorze proponuję 30mm (mniejszej raczej nie, bo w głowicy otwór jest podobny) w 40mm w 50mm (to tylko taka moja propozycja) . Oczywiście to są średnice wewnętrzne.
Feliks
Nowy

http://www.allegro.pl/showitem.php?item=8229160 może ktoś się skusi znalazłem na alegro kolektor supersprinta do silnkia 1.6
Basista
Swój
Kontakt:

Post autor: Basista »

No dzieki wielkie za linka Feliks
Kolektor juz u mnie lezy i czeka na zamontowanie .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Opel/Corsa/7258" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”