co wy na to?gms pisze:Z oplowskiego silnika 1,4 8V można bezpiecznie uzyskać moc ok. 140 KM w wersji turbo soft, już za cenę 6100,- zł ( w opcji bez gwrancji na turbosprężarkę ). Jak chyba już wcześniej pisałem, dla silnika zdecydowanie bardziej szkodliwe są obroty niż moc. Nawet najsłabszy silnik można zniszczyć w chwilę, wystarczy go przekręcić. Oczywiście w normalnych warunkach uniemozliwi to ogranicznik obrotów maksymalnych, ale nie będzie on miał szans zadziałania, jeżeli rozpędzi się samochód do maksymalnych obrotów na 3 biegu, a następnie przez pomyłkę, zamiast 4 biegu, właczy 2 i puści sprzęgło. W większości silników urwanie korbowodu gwarantowane. W wersji turbo soft uzyska Pan moc ok. 140KM, przy seryjnej charakterystyce, tzn. moc maksymalna i moment maksymalny będą przy tych samych obrotach. Aby uzyskać podobną moc w wersji wolnossącej, musi się ją przesunąć na znacznie wyższe obroty, co przy tej samej mocy spowoduje znacznie większe zagrożenie dla silnika.Feliks pisze:Mam takie pytanko ile można bezpiecznie wyciągnąć z oplowskiego 1.4 8v ? Jaki byłby koszt takiej modyfikacji bo może się okazać że tańsza by była przekładka na 1.6 16v i właśnie tu mam dylematnie da się ukryć że ważną role odgrywają koszty.
z góry dzięki za odpowiedź
140KM to prawie tyle co w 2.0 ale ta cena