GSI bierze olej
-
UcHO
- Weteran
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
GSI bierze olej
To ja Ci powiem tak: szukaj gdzie Ci cieknie, bo coś za duży ma ono ten swój apetyt (przynajmniej na mój gust).
-
Jedrus
- Swój
- Kontakt:
A jaki masz olej wlany ? Bo z tego co ja się orkentuje to niestety Opel nie grzeszy małym apetytem na olej ale też jest wrażliwy na to co mu wlejesz. Jak jeździłem na oleju Fina to lałem 0,25 na 1000 a teraz na Mobilu 1 5W50 też potrafie dolać ok 1 na 1000.
Łódź wikingów i taczanka (ale Opel i też czarny) 
CTM#119
CTM#119
- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
Panowie prosta sprawa, basista o tym zaczal...
1. uszczelniacze zaworow
2. pierscienie tlokowe
to, ze opel podaje akceptowalna norme na poziomie 0,7 na 1000 to typowy bullshit, zeby gwarancyjnie nie wymieniac pierscieni, a przy tym roboty troche jest...
u siebie mialem tez w okolicach litra na 1000 potem doszlo chyba do litra na 400... przyczyna: pierscienie tlokowe - luz na zamku dziesieciokrotnie przekraczal dopuszczalne zuzycie... afair zamias 0,4mm 4mm, albo i wiecej bylo - nie pamietam. do tego rura okopcona jak w diesel'u
arts, Jedrus, Basista... niestety pewnie macie pierscienie do wymiany.
wymiana pierscieni kosztowala mnie jesli dobrze pamietam: 700 zl robocizna, 150 pierscienie, 100 polerowanie glowicy (okopconej ze az strach) + uszczelki, swiece i jakies pierdolki mniejszego kalibru. przy okazji tez zmienilem sobie katalizator na metalowy
ach! zapomnialem podac aktualnych danych dot. zuzycia oleju - po zmianie pierscieni nie przejechalem pelnych 15kkm, bylo moze z 8 - zuzycie oleju na poziomie 0,25 litra (lato, dlugie trasy). teraz chlodniejsza pora i duzo po miescie na zimnym silniku zuzycie 1 litr na 13kkm.
1. uszczelniacze zaworow
2. pierscienie tlokowe
to, ze opel podaje akceptowalna norme na poziomie 0,7 na 1000 to typowy bullshit, zeby gwarancyjnie nie wymieniac pierscieni, a przy tym roboty troche jest...
u siebie mialem tez w okolicach litra na 1000 potem doszlo chyba do litra na 400... przyczyna: pierscienie tlokowe - luz na zamku dziesieciokrotnie przekraczal dopuszczalne zuzycie... afair zamias 0,4mm 4mm, albo i wiecej bylo - nie pamietam. do tego rura okopcona jak w diesel'u
arts, Jedrus, Basista... niestety pewnie macie pierscienie do wymiany.
wymiana pierscieni kosztowala mnie jesli dobrze pamietam: 700 zl robocizna, 150 pierscienie, 100 polerowanie glowicy (okopconej ze az strach) + uszczelki, swiece i jakies pierdolki mniejszego kalibru. przy okazji tez zmienilem sobie katalizator na metalowy
ach! zapomnialem podac aktualnych danych dot. zuzycia oleju - po zmianie pierscieni nie przejechalem pelnych 15kkm, bylo moze z 8 - zuzycie oleju na poziomie 0,25 litra (lato, dlugie trasy). teraz chlodniejsza pora i duzo po miescie na zimnym silniku zuzycie 1 litr na 13kkm.
c20rsa, czlowieku meeen!
-
Adam_x
- Nowy
- Kontakt:
Przejechać kilka tysięcy z takim spalaniem oleju tzn min zatkać kata, zażygać EGR etc... Powodzenia (16V w oplu oprócz pękających pasków rozrządu mają jeszcze jedną wadę- wzglednie szybko zużywające sie pierścienie) I nie robię teraz antyreklamy marki- to szczera prawda poparta licznymi przykładami z życia... 
- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
adam_x: niestety masz racje... i jesli chodzi o koszta naprawy
i jesli chodzi o prawdopodobienstwo, ze to pierscienie
zrobic trzeba i jedno i drugie, bo najdrozsza w calej zabawie jest robocizna, nie materialy wiec lepiej zrobic raz a dobrze.
o stanie katalizatora przy takiej jezdzie lepiej nie wspominac... egr - tez masz racje... ale kolega gsi ma o ten klopot mniej... c16xe nie ma recyrkulacji spalin.
co fakt to fakt... moze i ja pomoglem swoim pierscieniom rozwiazaniem typu strumienica (dawne glupie czasy) ale ich anihilacja po 75kkm to naprawde chory pomysl...
o stanie katalizatora przy takiej jezdzie lepiej nie wspominac... egr - tez masz racje... ale kolega gsi ma o ten klopot mniej... c16xe nie ma recyrkulacji spalin.
co fakt to fakt... moze i ja pomoglem swoim pierscieniom rozwiazaniem typu strumienica (dawne glupie czasy) ale ich anihilacja po 75kkm to naprawde chory pomysl...
c20rsa, czlowieku meeen!
- cyberpooh
- Weteran
- Kontakt:
heh, powiem wam jedno, i mozecie mi zazdroscic 
od kupna samochodziku, przejechalem jakies 20kkm i cale moje dolewanie to jedna litrowa buteleczka mobil 1
od kupna samochodziku, przejechalem jakies 20kkm i cale moje dolewanie to jedna litrowa buteleczka mobil 1
Post powered by E46 150KM 330Nm
Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe
STOP Ciotom Drogowym
STOP Ciotom Drogowym
- cyberpooh
- Weteran
- Kontakt:
no coz, wiesz ze ja zabiegany ciagle i nie mam czasu nawet na to 
ale obiecalem sobie ze juz do konca listopada zmienie.
ale obiecalem sobie ze juz do konca listopada zmienie.
Post powered by E46 150KM 330Nm
Before:CB 1.4 16V 90KM
STOP Ciotom Drogowym
STOP Ciotom Drogowym
- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
zmien, zmien... na zime wypadaloby... a moze panie Puch jest pan zabiegany i nawet pan nie ma czasu sprawdzic ile tego oleju jest de facto? zartuje
wierze, ze moze nic nie brac... mialem kiedys taka przygode ze prawie kupilem sam silniczek 1,4 16v z 85kkm przebiegu i koles mowil ze nie konsumuje mu oleju i mu wierzylem.
c20rsa, czlowieku meeen!