17" felgi do corsy ?
-
- Forum Master
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
17" felgi do corsy ?
czy ktos kombinowal z wpasowaniem 17 calowych felg w corsiaka ?? chodzi o corse b ??
-
- Weteran
- Kontakt:
Ren ale Ty zasuwasz w mieście, stolicy Polski gdzie chyba drogi są odśnieżone, więc inaczej to wygląda chyba niż w innych miastach mniejszych. A nie szkoda Ci felg na zimę? Ja bym nie miał serca śmigać na alumkach, choć mam tylko 13" ale i ich mi szkoda na zimę. Może kiedyś jak będę miał większe to też będę zasuwał? Zobaczymy. Pozdrawiam, a tym czasem Wesołych Świąt życzę.
-
- Weteran
- Kontakt:
Co Wy charakiri (nie wiem czy to się tak pisze) chcecie popełnić? Nie wiem może jak tam jeżdżę że na 145 ślizgam się w mieśiec, ale chyba u was nie ma takich warunków jak u nas, że wsiadasz do samochodu razem i skrobiesz go z zewnątrz i wewnątrz, odkopujesz go z własnego podwórka 20 minut łopatą od śniegu
Ale pocieszmy się, już niedługo zima.
A ktoś z was mógłby mi powiedziec jaka jest orientacujna cena wyprostowania alusków?

A ktoś z was mógłby mi powiedziec jaka jest orientacujna cena wyprostowania alusków?
-
- Nowy
- Kontakt:
Nie sadze aby trzesawka byla wada fabryczna cors... to fakt, ze czesto sie zdarza, ale nie jest to obligatoryjne. Inne wozki tez trzesa.
Kwestia dobrego wywazenia na kompie, a pozniej i tak zdaloby sie dowazyc tak jak robi to Jedrek na samochodzie. Czytalem na jakims forumie, ze problem tkwi w centralnym zalozeniu kola na piaste (mimo iz wchodzi stosunkowo ciezko to nie zawsze jest to idealne centrum). Jesli trzesie pomiedzy 60-100 to wio na wywazanie. Jesli trzesie ponizej 60 to winne sa opony.
BTW ja teraz bujam na stalowkach i trzesawki nie ma... znaczy sie da.
A oto co znalazlem na ten temat na innym forum:
Kwestia dobrego wywazenia na kompie, a pozniej i tak zdaloby sie dowazyc tak jak robi to Jedrek na samochodzie. Czytalem na jakims forumie, ze problem tkwi w centralnym zalozeniu kola na piaste (mimo iz wchodzi stosunkowo ciezko to nie zawsze jest to idealne centrum). Jesli trzesie pomiedzy 60-100 to wio na wywazanie. Jesli trzesie ponizej 60 to winne sa opony.
BTW ja teraz bujam na stalowkach i trzesawki nie ma... znaczy sie da.
A oto co znalazlem na ten temat na innym forum:
Został poruszony temat drgania kierownicy przy większych prędkościach. Mnie również dotknęła ta przypadłość, mianowicie po zakupie nowych opon, wyważeniu ich przy prędkościach powyżej 100km/h kierownica wpadała w drgania. Ponowne wyważanie zmniejszyło problem, lecz nie do końca. Znalazłem na necie wyjasnienie tego zjawiska, lecz gdzie znależć zakład który ma taki sprzęt? A oto artykuł-"Koło samochodowe wyważone na wyważarce stacjonarnej jest rzeczywiście perfekcyjnie wyważone - dopóki jest ciągle na niej zamontowane. Ale wystarczy je zdjąć i zamocować ponownie, na tej samej wyważarce, używając tego samego uchwytu, a okaże się, że już nie jest idealnie wyważone. Po zamontowaniu tak wyważonego koła na samochód odchyłka jest nieunikniona. Serwis opon, który nie stosuje doważania kół, nie może zagwarantować kierowcy bezwibracyjnej jazdy,
bo na te elementy nie ma wpływu. Wniosek: Koło zamontowane na pojeździe należy doważyć. Doważanie ma na celu usunięciu wibracji wynikających z niewyważenia pionowego, koła zamontowanego na pojeździe. Służy do tego doważarka.
Beny CTM #081
-
- Swój
- Kontakt:
Lekka przesada z tym wyważeniem idelanym tylko na maszynie. Z tego co ja pamietam z czasów swej pracy w wulkanizacji to doważenie na kołach robiło się tylko w autach przedninapedowych (najczęściej Deawoo), ale tylko w niektórych przypadkach. Jeżeli warsztat ma dobry sprzęt i fachowca do tego to zazwyczaj Finish Balance nie jest konieczny.
Łódź wikingów i taczanka (ale Opel i też czarny) 
CTM#119

CTM#119
-
- Weteran
- Kontakt:
Więc -beny- reasumując, już wiem dlaczego przy 60 trzesię, dlaczego między 60-100 też trzesie, ale dlaczego trzęsie tylko przy 100? U mnie kierownica zawsze stoi idealnie prosto bez drgań, dopiero jak mam na liczniku jakieś 95 km/h zaczyna drżeć, zaraz po przekroczeniu 100 drgania ustają. Teraz gdy zasuwam na stalówkach nie ma tego efektu, więc jaki wniosek? Krzywe alumki czy coś innego? Czekam na odpowiedź bo nie wiem czy mam wieźć felgi do prostowania czy nie. Pozdrawiam
-
- Nowy
- Kontakt:
No i UcHo sam sobie odpowiedziales na pytanie... skoro na alu trzesie a na stalowkach oki to pewnie alusek gdzies dostal, albo oponka gdzies przydarta, badz spadl Ci odwazniczek.
Jak bedziesz zmienial na wiosne to zajedz z tym do wulkanizatora i niech Ci przepusci przez wywazarke... powinno cos pokazac.
Jak bedziesz zmienial na wiosne to zajedz z tym do wulkanizatora i niech Ci przepusci przez wywazarke... powinno cos pokazac.
Beny CTM #081
-
- Weteran
- Kontakt:
-beny- akurat tak się składa że mój wój ma największy zakład wulkanizacyjny w białymstoku, więc zawsze u niego wszystko zakładam i zmieniam i mnie traktuje jak 'poważnego klienta', oponki akurat mam za darmo, może nie są najlepsze ale da sie jeździć. A opona nie jest raczej przytarta bo letnie mają ciecałe 2 tysiaki bo na wakacjach jakiś pal.... mi przekłół dwie przednie opony
. Dzięki.

-
- Nowy
- Kontakt:
No to ucho z takimi pytaniami do niego przecie... masz mozliwosc pobawic sie wywazarka to do roboty... oblookasz wszystko co i jak, a i woj musi miec pewnikiem doswiadczenie, ktorym sie chyba podzieli. Nabierzesz wiedzy to Ty nas bedziesz pouczalUcHO pisze:-beny- akurat tak się składa że mój wój ma największy zakład wulkanizacyjny w białymstoku, więc zawsze u niego wszystko zakładam i zmieniam i mnie traktuje jak 'poważnego klienta'.

Beny CTM #081