UWAGA! NOWY PRZEPIS DOTYCZACY NIBIESKICH LAMPEK
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
- =JUHol=
- Weteran
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
UWAGA! NOWY PRZEPIS DOTYCZACY NIBIESKICH LAMPEK
Ja pochodze z Torunia, gdzie ostatnio nasila sie montowanie niebieskich diod z przodu samochodu...
"Koniec z niebieskimi diodami
Zachodniopomorska policja zatrzymuje dowody rejestracyjne tych pojazdów, na których właściciele umieszczają ozdoby świetlne w postaci niebieskich lampek. Takie przypadki miały już miejsce - potwierdzono w biurze prasowym policji.
Tego typu oświetlenie może przyczynić się do pomylenia przez innych uczestników ruchu takiego pojazdu z pojazdem uprzywilejowanym - powiedziała PAP Anna Kurowska z biura prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Szczecinie.
- W województwie zachodniopomorskim panuje swoista moda na umieszczanie na samochodach bądź w środku aut, głównie osobowych, niebieskich świecących diod. Kierowcy montują je najczęściej w okolicy wycieraczek przedniej szyby lub na podwoziu pojazdu. Także umieszczają niebieskie nakładki na żarówkach świateł drogowych i mijania. Moda ta nasila się ostatnio - dodała. Przypomniała też, że prawo jasno określa, iż stosowanie niebieskich świateł dopuszczone jest jedynie w pojazdach uprzywilejowanych.
- Kierowca, którego samochód jest wyposażony w niebieskie oświetlenie, musi liczyć się z tym, że policjant z drogówki może zatrzymać dowód rejestracyjny auta, nakazać natychmiastowe usunięcie lampek i nałożyć mandat - podkreśliła. - Policja ma rację, ponieważ niedopuszczalne jest stosowanie jakichkolwiek innych świateł na pojazdach niż przewiduje prawo - mówił ekspert ruchu drogowego, dyrektor Akademii Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w Szczecinie, dr Jacek Pok.
- Niektóre radiowozy np. są wyposażone w podobne oświetlenie - dodaje. Zdaniem Poka kierowcy, którzy ozdabiają swoje auta w dodatkowe oświetlenie, pragną wyróżniać się na drodze. - Jednak jeśli taki pojazd będzie uczestnikiem kolizji drogowej, dodatkowe oświetlenie może być okolicznością obciążającą - zaznaczył."
"Koniec z niebieskimi diodami
Zachodniopomorska policja zatrzymuje dowody rejestracyjne tych pojazdów, na których właściciele umieszczają ozdoby świetlne w postaci niebieskich lampek. Takie przypadki miały już miejsce - potwierdzono w biurze prasowym policji.
Tego typu oświetlenie może przyczynić się do pomylenia przez innych uczestników ruchu takiego pojazdu z pojazdem uprzywilejowanym - powiedziała PAP Anna Kurowska z biura prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Szczecinie.
- W województwie zachodniopomorskim panuje swoista moda na umieszczanie na samochodach bądź w środku aut, głównie osobowych, niebieskich świecących diod. Kierowcy montują je najczęściej w okolicy wycieraczek przedniej szyby lub na podwoziu pojazdu. Także umieszczają niebieskie nakładki na żarówkach świateł drogowych i mijania. Moda ta nasila się ostatnio - dodała. Przypomniała też, że prawo jasno określa, iż stosowanie niebieskich świateł dopuszczone jest jedynie w pojazdach uprzywilejowanych.
- Kierowca, którego samochód jest wyposażony w niebieskie oświetlenie, musi liczyć się z tym, że policjant z drogówki może zatrzymać dowód rejestracyjny auta, nakazać natychmiastowe usunięcie lampek i nałożyć mandat - podkreśliła. - Policja ma rację, ponieważ niedopuszczalne jest stosowanie jakichkolwiek innych świateł na pojazdach niż przewiduje prawo - mówił ekspert ruchu drogowego, dyrektor Akademii Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w Szczecinie, dr Jacek Pok.
- Niektóre radiowozy np. są wyposażone w podobne oświetlenie - dodaje. Zdaniem Poka kierowcy, którzy ozdabiają swoje auta w dodatkowe oświetlenie, pragną wyróżniać się na drodze. - Jednak jeśli taki pojazd będzie uczestnikiem kolizji drogowej, dodatkowe oświetlenie może być okolicznością obciążającą - zaznaczył."

- cyberpooh
- Weteran
- Kontakt:
jak jezdze do slupska to rzeczywiscie , im blizej morza tym wiecej samochodzikow z diodami :0
Post powered by E46 150KM 330Nm
Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe
STOP Ciotom Drogowym

Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe
STOP Ciotom Drogowym
-
- Nowy
- Kontakt:
słyszłem o tym ale moim zdaniem idiotyzmem jest stwierdzenie że autko z dwoma diodami może być pomylone z pojazdm uprzywilejowanym. Zapomnieli dodać że oprócz diodek trzebaby było jeździć non stop na długich(drogowych) i dodatkowo zamontować sobie syrene.
Palanty zamiast zajmować się poważnymi sprawami zwiększającymi bezpieczeństwo, poprawą jakości i stanu Polskich dróg, porządnym oznakowaniem to zajmują się bzdetami i pierdołami.
I jakiś debil jeden z drógim bierze za to kase a miśki w niebieskich czapeczkach mają dodatkowy obryw do pensji no bo przecież jałatwiej od Nas wyrwać kasę.
BOŻE........ Widzisz i nie grzmisz..........................................
Skuci....buje ........chu.........
Aż mnie nerwem szarpło................
Palanty zamiast zajmować się poważnymi sprawami zwiększającymi bezpieczeństwo, poprawą jakości i stanu Polskich dróg, porządnym oznakowaniem to zajmują się bzdetami i pierdołami.
I jakiś debil jeden z drógim bierze za to kase a miśki w niebieskich czapeczkach mają dodatkowy obryw do pensji no bo przecież jałatwiej od Nas wyrwać kasę.
BOŻE........ Widzisz i nie grzmisz..........................................
Skuci....buje ........chu.........
Aż mnie nerwem szarpło................

:placz2:Na sprzedaż:placz2:
-
- Nowy
- Kontakt:
wielcy kuźwa obrońcy prawa i moralności .............- Policja ma rację, ponieważ niedopuszczalne jest stosowanie jakichkolwiek innych świateł na pojazdach niż przewiduje prawo - mówił ekspert ruchu drogowego, dyrektor Akademii Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w Szczecinie, dr Jacek Pok.

:placz2:Na sprzedaż:placz2:
-
- Nowy
- Kontakt:
Blue ledy tu i owdzie (czyt. spryskiwacze i podszybie) to wiocha straszna, ale jesli chodzi o palki to po prostu znalazly kutasy kolejny hak na ludzi, ktorzy ozdabiaja swoje samochodziki, wiec sie czepiaja bo moze ktorys da w lapke. I niech tam obok przemknie wiekowy poldek z tlumikiem na drucie, ale to wlasnie odstawiona bryka z dwoma malutkimi niebieskimi punkcikami stanowi zagrozenie, wiec trzeba goscia udupic... ech.
Szkoda gadac, skoro kraj jest poje... to czemu organy tego kraju mialy by byc normalne?
Szkoda gadac, skoro kraj jest poje... to czemu organy tego kraju mialy by byc normalne?
Beny CTM #081
-
- Swój
- Kontakt:
Ja tez uwazam, ze to bzdura. Niedlugo dojdzie do tego, ze nie bedzie mozna jezdzic autami w koloze niebieskim czy czerwonym bo mozna je bedzie mylic z pojazdami uprzywilejowanymi. No coz-zalamka. Szczerze powiem ja sie przyzwyczailem do tych nowinek naszych wspanialych wladz. Uwazam ze trzeba to traktowac z przymrozeniem oka, ale z drugiej strony wkurw.... placenie mandatow za pierdoly.
Pozdrawiam!!!!
Pozdrawiam!!!!
Fillip---->C T M #157
Wcześniej---------->>>Opel Corsa B 1.4i
Obecnie------------>>>Seat Leon 1.9 TDI
Wcześniej---------->>>Opel Corsa B 1.4i
Obecnie------------>>>Seat Leon 1.9 TDI
- _balt_
- Weteran
- Kontakt:
smiechu warte filip kqwa prz ja mam niebieska cala niebieska corse moze to za to mi zabrali dowod bo bylem kolorem do nich zblizony a co do moich opon top wcale nie byly zle zaczynam sie bac ze mi zabiora AUTO BO SIE POMYLA ZE TO ICH a h... im w d...... bo mi moj kolor sie bardzo podoba i bede go mial coraz wiecej na moim aucie a co do diodek dla mnie wiocha estetycznie w mojej niebieskiej strzale by pasowaly ale powtarzam dla mnie to wiocha bo jeszcze czobek na dach i mamy spopwrotem choinke bozo narodzeniowa eheheheeeeee
-
- Nowy
- Kontakt:
Czytalem na innym forum jak jeden gostek wywinal sie od zabrania dowodu za neon stwierdzeniem, ze to nie jest oswietlenie tylko podswietleniemarog pisze:z tego co wiem to w Rzeszowie jest to tez modne i tez juz podobno zabieraja dowody. A swoja droga to ciekawe co wkoncu z tymi neonami bo chce sobie zalozyc pod auto ale w kolorze green

Beny CTM #081
- zgubek
- Weteran
- Kontakt:
Te lampki to co drugi tirowiec ma,ciekawe czy znikna one tez z tirow czy beda sie czepiac tylko osobowek.Ja wlasnie sie przymierzalem do zalozenia czegos takiego i chyba sobie zaloze pomimo tego.Wedlug mnie wcale nie jest to az taka wiocha, furka zwraca na siebie uwage juz z daleka, ale kazdy ma swoje zdanie.A co do palek to CHWDP.Pozdro.
-
- Weteran
- Kontakt:
JA wam powiem tak: BIAŁYSTOK to piękne miasto, masz wszystkie czarne szyby na maxa, masz zapalone neony pod samochodem w nocy non stop, jeździsz z włączonymi stroboskopami po ulicy i żaden niebieski się do Ciebie nie przyczepi, u nas po prostu to wszystko w dupie mają, i się z tego cieszę 
Ale moim zdaniem to jeżeli chodzi o te niebieskie spryskiwacze to mi sie nie podobają, im mniej oświetlenia w samochodzie tym lepiej. Jedno co mi się marzy to neonki pod autkiem i dobre światła mijania, no i kilka neoników wewnątrz autka np. koło foteli, nic pozatym. Pozdrawiam.

Ale moim zdaniem to jeżeli chodzi o te niebieskie spryskiwacze to mi sie nie podobają, im mniej oświetlenia w samochodzie tym lepiej. Jedno co mi się marzy to neonki pod autkiem i dobre światła mijania, no i kilka neoników wewnątrz autka np. koło foteli, nic pozatym. Pozdrawiam.
-
- Nowy
- Kontakt:
Niebieskie diody to raczej beton
A jeśli chodzi o neony pod furą to można ratować się tym co powiedział
-beny-. To element "podświetlenia" (a nie oświetlenia), a przepisy kodeksu o ruchu drogowym nie zakazują takiego rozwiązania.
Więc dozwolone jest to czego prawo nie zabrania
Niejasna pozostaje tylko kwestia homologacji neonkuf.
Pozatym jeżeli już neony to raczej Foliateca (dozwolone przez TUV- chociaż to chyba nie jest respektowane w Polsce)

A jeśli chodzi o neony pod furą to można ratować się tym co powiedział
-beny-. To element "podświetlenia" (a nie oświetlenia), a przepisy kodeksu o ruchu drogowym nie zakazują takiego rozwiązania.
Więc dozwolone jest to czego prawo nie zabrania

Niejasna pozostaje tylko kwestia homologacji neonkuf.
Pozatym jeżeli już neony to raczej Foliateca (dozwolone przez TUV- chociaż to chyba nie jest respektowane w Polsce)
-
- Nowy
- Kontakt:
A ja Ci jeszcze powiem tak: jak trafisz na durnego pale to Ci kaze jeszcze pokazac homologacje na choinke zapachowa... teoretycznie wszystko co nie jest seryjne w samochodzie powinno miec homologacje, a jako ze jestesmy znienawidzona przez niebieskich grupa "gowniarzy" to moga sie czepiac wszystkiego... you know.
Beny CTM #081
-
- Swój
- Kontakt:
ja sie wole nie wypowiadac bo szkoda nerwów
Ale chce zaznaczyc ze mam neony pod autem i jakos jeszze mi sie do tego nie czepili.Mialem kiedys w tej gumie pod zderzakiem takie małe lampki kolory zółtego czyli normalne i próbował sie do tego doczepić i pyta co to a lampki mówie mu zeby byc lepiej widocznym hehe i uśmiał sie i mnie puscili.
Ale chce zaznaczyc ze mam neony pod autem i jakos jeszze mi sie do tego nie czepili.Mialem kiedys w tej gumie pod zderzakiem takie małe lampki kolory zółtego czyli normalne i próbował sie do tego doczepić i pyta co to a lampki mówie mu zeby byc lepiej widocznym hehe i uśmiał sie i mnie puscili.
- zgubek
- Weteran
- Kontakt:
Re: wiocha
Glupoty piszesz.Takim tokiem myslenia mozna rowniez powiedziec ze bardzo dobrze ze zabieraja dowody za tuningowane auto,bo chcesz zwrocic uwage jaki masz zajebisty bolid.Cokolwiek by nie robili to zawsze bede na NIE jezeli chodzi o paly.Bez urazyWujkO pisze:i bardzo dobrze ze tak robia
ludzie zak?adaja diody bo chca zwrócic´ uwage jaki to maja˛ super wiesniacki bolid

-
- Nowy
- Kontakt:
no sorki
moze zle sie wyraziłem
swoja wypowiedział chciałem wyrazić dezaprobate dla takiego sposobu upiekszania autka
co do policji to ma podobne zdanie - ich rola polega na zbieraniu opłat za jakies wykroczenia, a nie pilnowaniu porządku tak jak to sie dzieje na zachodzie
moze zle sie wyraziłem

swoja wypowiedział chciałem wyrazić dezaprobate dla takiego sposobu upiekszania autka
co do policji to ma podobne zdanie - ich rola polega na zbieraniu opłat za jakies wykroczenia, a nie pilnowaniu porządku tak jak to sie dzieje na zachodzie
pozdrawiam
Ł.W.
Golf III, 1.4i
Ł.W.
Golf III, 1.4i
- pirat
- Forum Master
- Imię: Paweł
- Kontakt:
Siemka! A ja Wam powiem tak. Moim zdanie to LEDY wcale nie są wiochą. Jeśli się komuś podoba, to czemu nie, byleby nie oślepiało. Nie mówię tak dlaetgo, że sam miałem zamontowane dwie pod rejestracją. Świeciły słabiutko i nie oślepiały. Trochę tolerancji panowie
Każdy ma inny gust. No ale nie ważne. Moje Ledy to historia, bo się pały do mnie doj... Nie straciłem dowodu, tylko zostałem pouczony itd. Zdjąłem i tyle. Podzielam zdanie poprzedników, że powinni się zająć wazniejszymi wykroczeniami niż małymi punkcikami.
Co do niebieskich samochodów, to mi się przypomniała historia z przed kilku lat. Kiedyś na autobusach miejskiej komunikacji w Legionowie przechodziły pasy na boku. Policja się przyczepiła, że takie oznaczenia mogą mieć tylko pojazdy uprzywilejowane i autobusiarze musięli zamalować. Czy to normalne?
A teraz kwestia tirów. Nie martwcie się ich też trzepią za diody. Tyle, że LEDy w ciężarówce, znacznie bardziej dają po oczach osobówkom, niż umieszczone przy samym asfalcie. Nie tylko w Polsce czepiają się za diody. Niemcy i Francuzi też się czepiają.
No to tyle o diodach.
Pozdrawiam

Co do niebieskich samochodów, to mi się przypomniała historia z przed kilku lat. Kiedyś na autobusach miejskiej komunikacji w Legionowie przechodziły pasy na boku. Policja się przyczepiła, że takie oznaczenia mogą mieć tylko pojazdy uprzywilejowane i autobusiarze musięli zamalować. Czy to normalne?

A teraz kwestia tirów. Nie martwcie się ich też trzepią za diody. Tyle, że LEDy w ciężarówce, znacznie bardziej dają po oczach osobówkom, niż umieszczone przy samym asfalcie. Nie tylko w Polsce czepiają się za diody. Niemcy i Francuzi też się czepiają.
No to tyle o diodach.
Pozdrawiam