modernizacje głowic oplowskich - różnice...???

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

modernizacje głowic oplowskich - różnice...???

Post autor: wow »

w trakcie produkcji wszystkie chyba oplowskie ohc euronorm przeszly pewne modyfikacje - jedna z nich bylo zastosowanie rurek ochronnych wokol swiec ktore byly wkrecone w glowice - w tym samym czasie w zwiazku z ta zmiana zmieniono swiece z wiekszych (21 mm, afair) na mniejsze (18 mm, afair).

czy jest Wam cos wiadomo (moze tis lub inne zrodlo) na temat innych zmian ktore mogly byc dokonane w tych glowicach?

pytanie podszyte jest bardzo praktyczna watpliwoscia. otoz znalazlem glowke wlasciwa juz - taka jak mi jest potrzebna, ale to jest ten starszy typ. nie chcialbym inwestowac w cos co moze byc slabsze technologicznie, zwlaszcza ze bardzo drogo chce koles za te glowice... poza tym od razu musialbym zmienic przewody wn, co nie bardzo mi sie usmiecha... tak sie cieszylem na te swoje nowki ngk...

dajcie znac... swoja droga - glowka ktorej szukam (moze bedziecie mogli wykonac telefon w znana sobie miejscowke i zapytac) to glowka c14se - cechy charakterystyczne: okragle kanaly po stronie kolektora ssacego, srednice talerzykow zaworow odpowiednio 38mm i 31mm.
c20rsa, czlowieku meeen!
Feliks
Nowy

Post autor: Feliks »

Wow no wlasnie silnik 1.4 SE jest starszy od SZ który jest chyba produkowany od 96 wiec musial byc jakos zmodyfikowany w poronaniu do starszych , czy roznice miedzy nimi to tylko glowica??
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

Kiedyś czytałem że x14sz ma głowicę z c14se. W tisie te dwa silniki są opisywane w jednej kolumnie (dotyczy zaworów- te same wymiary), dzięki zastosowaniu tej samej (czyt. tago samego typu) głowicy, uzyskano wyższy stopień sprężania...

Mam jakiś kontakt. Jak coś się dowiem to dam znać :D
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Feliks
Nowy

Post autor: Feliks »

Adam a co to byl za skrot NV przy silniku 1.4 niby mają te slinki 72 kuce
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

v wskazuje na gaznik... natomiast glowka x14sz i c14se wbrew temu co mozna czytac rozni sie. tak srednica zaworow, jak (co wazniejsze) ksztaltem kanalow po stronie dolotow. x14sz ma prawie kwadrat, c14se ma okraglutkie. jest wiecej roznic... jak chociazby egr ktory jest w x14sz, a w c14se go nie uswiadczysz... c14se wystepuje z glowica starsza przystosowana do duzych swiec jak i z nowsza do swiec malych - mnie ciekawi co wiecej zmieniono przy tej okazji. natomiast roznic miedzy x14sz a c14se nie jest tak duzo... dol jest ten sam, rozni je glowica z calym osprzetem, kolektorem ssacym, wtryskami, wiazka, obudowa przepustnicy i komputerem rzecz jasna... byla juz o tym mowa...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

a jakie w tej głowicy sa otwory (w mm) zaworów. To dla ciekawości, a nie z przekory. :D Przecież może ją od ciebie wezmę :-D
Jedrus
Swój
Kontakt:

Post autor: Jedrus »

1. Wow - niestety moje źródło informacji bezpośredniej (serwis Opla) jest na wypoczynku, info niestety przyszły tydzień.

2. Adam xxl - to nie ten topic ale piszę razem, poprzedni właściciel szuka wałka - info też niestety przyszły tydzień
Łódź wikingów i taczanka (ale Opel i też czarny) :)
CTM#119
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

AdamXXL pisze:a jakie w tej głowicy sa otwory (w mm) zaworów. To dla ciekawości, a nie z przekory. :D Przecież może ją od ciebie wezmę :-D
:) luzzzzik a wiec... x14sz zaworki fi 30 i 32 mm, c14se fi 31 i 38 mm...

Endrju... poczekam na wiesci :)
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Wow chyle czoła, jutro może złapię gośca co silniki i części ściąga i jak coś będzie to zadzwonię. No i trochę się zdenerwowałem boOOO... program tis w wersji 97(dokument 7280) i 2000 mylą się :-x chyba tamten gość, nie przerabiał głowicy c14nz. :-?

Jędrus czekam z utęskieniem :D
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

tez bazowalem na informacjach z tis'a i co... i lipa. na pierwszym spotkaniu z Jedrusiem na bemowie od razu mi powiedzial, ze glowki sa inne a ja nie moglem uwierzyc - dopiero kilka rozmow z mechanikami i garazami tuningowymi w niemczech uswiadomily mi, ze tis sie myli...

tis nie patrzy na silniki pod katem tuningu i takich kombinacji ktore my odstawiamy ;)
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Więc zaczyman trzęśc gaciami, czy mój pomysł z zamianą wałków wypali. :x Jednak jestem zdecydowany :grin: nawet gdyby było to porażka. Może będę pierwszy... :-D
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

ktos musi przetrzec pewne sciezki... ja juz swoje baty dostalem, ren tez ma co chcial, wiec i Ty pewne doswiadczenia dla nas zdobywasz :)
c20rsa, czlowieku meeen!
- beny -
Nowy
Kontakt:

Post autor: - beny - »

AdamXXL pisze:Więc zaczyman trzęśc gaciami, czy mój pomysł z zamianą wałków wypali. :x Jednak jestem zdecydowany :grin: nawet gdyby było to porażka. Może będę pierwszy... :-D
Adas a jakie katy ma ten waleczek.... Mantzel podaje, ze przy 270st. Corsa (wszystkie 1.2)dostaje 16 konikow ekstra , a przy 280st. az 20!!! O ile jest to tylko wymiana walka.
Beny CTM #081
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

mantzel podaje przyrosty bez robienia glowicy... robienie glowicy tu u nich wyzsza faza zmian, bo robocizna jest droga...

natomiast adas, z tego co sie zorientowalem, to kombinuje kombinuje... i chce przerobic seryjny walek...
c20rsa, czlowieku meeen!
osman14
Swój
Kontakt:

Post autor: osman14 »

a tak wogole to jak zaloze nowe reflektory Gladkie i w nich xenon :-D :-D :-D :-D tez podziele sie spostrzezeniami ale juz teraz moge powidziec ze mam telefon do kolesia ktory ma na sprzedanie caly komplet za 900zl
tj. 2 przetwornice i 2 zarowki ale
zarowki nie jakies skombinowane przerobki tylko oryginaly H4 zakladasz i nic nie przerqbiasz moim zdaniem dobra oferta jak ktos bedzie chcial kontakt do owego sprzedawcy moge odstapic bo i tak narazie mnie nie stac :-(
X14XE MANTZEL its not enough

gift od schricka 264° Nockenwellen
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

wybacz ale dla mnie to pomylka zakladanie takich "xenonow" !
jak widze kolesia z naprzeciwka ktory jedzie na tym i na kazdym dolku jak podskoczy to oslepia mnie to mnie cholera bierze. nie mowiac o tym ze to moze oslepic i spowodowac wypadek, to jeszcze jest poprostu nie legalne i moga zabrac ci za to dowodzik.
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
osman14
Swój
Kontakt:

pomylka bylo by zalozenie podrobek a to sa oryginalne zarniki H4 zrobione jak zarowki H4 w takiej samej oprawce wiec jesli zarowka H4 jest tak skonstruowana zeby nie oslepiac zarnik xenonowy dziala tak samo ale jest jeszcze kwestia ustawienia swiatel na stacji diagnostycznej to trzeba koniecznie zrobic po jakichkolwiek wymianach
zeby tak jak mowisz nikogo nie oslepic ...........

Jedrus
Swój
Kontakt:

oczytaj sobie to moze wtedy zrozumiesz http://forum.streetracing.pl/viewtopic.php?t=1062
CTM#119
osman14
Swój
Kontakt:

nie chce sie spierac sporo jest tam zaaa i przeciww ale przeciez xenon to tylko mocniejsze wydanie H4 tylko przewaznie kazdy kupuje H4 o mocy 55/60 a co by sie dzialo przy 130w (oslepianie podobne jak na xenonach przy takiej mocy ) kwestia lamp ich budowy i ustawienia ....

Jedrus
Swój
Kontakt:

Nie do końca - tam jest właśnie dyskusja o to że xenon jest primo dużo mocniejszy i owszem możesz wpakować 130 W H4, ale secundo budowa odbłyśnika ma też duże znaczenie. Poza tym IMHO zabierałbym dowody za coś takiego od ręki. Za dużo jeżdżę po Polsce, cześto w nocy, i wiem że ludzie nawet bez xenonów niepotrafią używać regulacji. A xenon bez samoregulacji to skaranie dla tych z przeciwka :bardzozly:
CTM#119
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

o takich pseudo ksenonach juz duzo zostalo powiedziane... zreszta chlopaki tutaj powiedzieli juz co i jak, a watek na streetr jest bardzo dobry merytorycznie. mnie zastanawia co ma zmiana lampek do mojego watku o glowicach ;)

dzis zdjeta zostala glowka z tego czegos ktore przywiozlem i :0 szoq! srednice zaworow sie zgadzaja ze srednicami w c14se, co wiecej sa to zawory bankowo seryjne - nie ma tam zadnego sladu roboty, wiec odpada opcja ze ktos w ramach wersji gt czy czegos takiego powiekszyl sobie zaworki... zawory sie zgadzaja, a kolektor nie bajdzo pasuje... baaaardzo ciekawa sprawa, bardzo! ale prawdopodobnie juz namierzylem wlasciwa glowke, wiec w poniedzialek powinna byc u mnie... nie ryzykuje inwestycji w ta ktora mam... musze sie jeszcze upewnic czy ma oby na pewno okragle kanaly na dolocie i ustalic cene :)
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

jessuuu ta corsa wyniesie cie wiecej niz nowa vectra gts :)
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

Post autor: sierak »

pooh "serce nie sługa", nic nie poradzisz :)
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
- beny -
Nowy
Kontakt:

wow pisze:mantzel podaje przyrosty bez robienia glowicy... robienie glowicy tu u nich wyzsza faza zmian, bo robocizna jest droga...
No to piknie 20PS z samego walka.... dobrze wrozy. Trzeba sie ino rozejrzec za jakims analogicznym bo 250juro za oryginal.... no thanks, nie skorzystam.
Wowik kumasz kto u nas robi lepsiejsze waleczki???
Beny CTM #081
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

W naszym pięknym kraju... z tego co wiem Świątek ale max to 260* a wersje GT mają 247~250 lub coś koło tego i kosztują 760 do 800 za 260*, a przecież standardowy wałek ma 245* więc w porównaniu z tymi GT to głównie różnice w wznosie (wysokości) krzywki. Silnik 1.2 ma dopowiednio (podaje z głowy) 7,6-/8,145 [4,08/5,20 to naj mniej pamiętam] [](inlet/exhaust) a takie co szukam to 9.99/9,99 [6,12/6,12] lub 9,99/9,08[6,12/5,60]
w wałkach Mantzel'a lub riessemotor 270 wnios okolo 10,4-10,8 [6,5]

ALE UWAGA PIERWSZY WAŁEK BIORĘ JA :bardzozly: :-D

Wstępnie kalkuluję to na okolo 8KM - chciałbym się nie mylić i ewentualnie zaniżać
8) Jak wszystko będzie dobrze to latem zmienię na sportowy 280*
Ostatnio zmieniony 15 lut 2003, o 11:16 przez AdamXXL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

szoq! srednice zaworow sie zgadzaja ze srednicami w c14se
Tak więc znowu wierzę w tisa :D
Jedrus
Swój
Kontakt:

Wow pamietaj co Ci mówiłem o czujniku ciśnienia oleju. W c14se (sprawdzałem wczoraj jeszcze raz u siebie) i jest w głowicy od strony cewki. Zwróćuwagę że w tym co przywiozłeś był w bloku.
CTM#119
- beny -
Nowy
Kontakt:

AdamXXL pisze:W naszym pięknym kraju... z tego co wiem Świątek ale max to 260* a wersje GT mają 247~250 lub coś koło tego i kosztują 760 do 800 za 260*
Zagladalem do Światka na strone... nie widzialem wersji do 1.2 w spisie. Poza tym byl kiedys na technicznym watek i nie bardzo chwalili walki wspomnianego.
AdamXXL pisze:ALE UWAGA PIERWSZY WAŁEK BIORĘ JA :bardzozly: :-D
Spoko Adas... nawet jak znajde pierwszy to Ci odstapie... ktos to musi pierwszy przetestowac :oko: :P
AdamXXL pisze:Wstępnie kalkuluję to na okolo 8KM - chciałbym się nie mylić i ewentualnie zaniżać 8) Jak wszystko będzie dobrze to latem zmienię na sportowy 280*
A nie obawiasz sie niezdrowej pracy na niskich obrotach... 280* na miejskie drogi to dosyc ekstremalne katy.
Beny CTM #081
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

cyberpooh pisze:jessuuu ta corsa wyniesie cie wiecej niz nowa vectra gts :)
eeech... placze i place ;)
Jedrus pisze:Wow pamietaj co Ci mówiłem o czujniku ciśnienia oleju. W c14se (sprawdzałem wczoraj jeszcze raz u siebie) i jest w głowicy od strony cewki. Zwróćuwagę że w tym co przywiozłeś był w bloku.
przypomnialo mi sie to jako zywo jak ostatnio ogladalem ten silnik... szukam glowki, tamtej nie kupilem gdyz byla to ta starsza wersja jeszcze bez oslon termicznych na swiece i przystosowana do swieczek na duzym gwincie (z jedna elektroda). tak wiec... przeciagnie sie znow w czasie wszystko, ale musi byc dobrze...
- beny - pisze:A nie obawiasz sie niezdrowej pracy na niskich obrotach... 280* na miejskie drogi to dosyc ekstremalne katy.
wbrew pozorom nie powinno byc tak zle... sadze, ze juz przy 1100 rpm wszystkie wypadajace zaplony znikna... na seryjnym sterowaniu oczywiscie... zanim dostroje sobie chip'a z pewnoscia troche pojezdze na 280 stopniach, ale nie powinno byc zle - tak zapewniaja i chojnacki i risse.
c20rsa, czlowieku meeen!
- beny -
Nowy
Kontakt:

wow pisze:
- beny - pisze:A nie obawiasz sie niezdrowej pracy na niskich obrotach... 280* na miejskie drogi to dosyc ekstremalne katy.
wbrew pozorom nie powinno byc tak zle... sadze, ze juz przy 1100 rpm wszystkie wypadajace zaplony znikna... na seryjnym sterowaniu oczywiscie... zanim dostroje sobie chip'a z pewnoscia troche pojezdze na 280 stopniach, ale nie powinno byc zle - tak zapewniaja i chojnacki i risse.
Hm... widac atrykul, ktory czytalem napisal jakis zesztresowany pseudotjuner. Oki doki... looks good for future :)
Beny CTM #081
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”