przekładka-proszę o rade
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
przekładka-proszę o rade
od początku tygodnia targają mną wątpliwości, z powodu pewnego silniczka. Kalkulacja wychodzi tak:
-silnik z papierami 850 (1.6i)
-koszt robocizny przy przekładce 400
-nowa homologacja na gaz + mikser 110
-przegląd w stacji 155
Razem ~1520-1600
pytanie czy mi się to opłaca skoro stary silnik chodzi prawie jak zegareczek a samochód używam głównie do dojazdów do pracy... może sprzedać furaka i poszukać z mocniejszym silnikiem... tyle pytań, a odpowiedzi żadnej...echh...
-silnik z papierami 850 (1.6i)
-koszt robocizny przy przekładce 400
-nowa homologacja na gaz + mikser 110
-przegląd w stacji 155
Razem ~1520-1600
pytanie czy mi się to opłaca skoro stary silnik chodzi prawie jak zegareczek a samochód używam głównie do dojazdów do pracy... może sprzedać furaka i poszukać z mocniejszym silnikiem... tyle pytań, a odpowiedzi żadnej...echh...
- sierak
- Weteran
- Kontakt:
a) To, że uzywasz samochód tylko do dojazdów do pracy to żaden argument na NIE. Ktoś mnie kiedyś zaraził takim mysleniem, iż samochód jest po to żeby nam się nim zajebiście jeździło a skoro mocniejszy silnik ma to powodować to nawet jakbyś nim miał jeździć 3 razy w tygodniu to ma to sens.
b) Sprzanie i kupenie nowej to też ryzyko bo ty wiesz chociaż na czym stoisz, co masz zrobione, itp a jak kupisz nową to cała zabawa zaczyna się od nowa. No chyba że Ci się to podoba i masz na to kase.
Moja rada - zrób wagę (za [+] i przeciw [-]) i sprawdz czego więcej.
Ja bym wymieniał! Czyli jestem na TAK. I gadanie typu, że trzeba iść na maxa jak tu gdzieś Gumiś napisał moim zdaniem jest bez sensu bo żeby mozna było iść na maxa to trzeba mieć za co i nie ma co się tu porównywać w klubowymi maxiarzami
.
b) Sprzanie i kupenie nowej to też ryzyko bo ty wiesz chociaż na czym stoisz, co masz zrobione, itp a jak kupisz nową to cała zabawa zaczyna się od nowa. No chyba że Ci się to podoba i masz na to kase.
Moja rada - zrób wagę (za [+] i przeciw [-]) i sprawdz czego więcej.
Ja bym wymieniał! Czyli jestem na TAK. I gadanie typu, że trzeba iść na maxa jak tu gdzieś Gumiś napisał moim zdaniem jest bez sensu bo żeby mozna było iść na maxa to trzeba mieć za co i nie ma co się tu porównywać w klubowymi maxiarzami
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
webActive :: profesjonalnie i z pasją
-
Fillip
- Swój
- Kontakt:
Ja uwazam tak jak Sierak.
Skoro jestes zadowolony z autka, dobrze Ci sie nim smiga, to rob przekladke i tyle.
Kupisz kolejne to zawsze jest cos do zrobienia, a tak znasz furaka od podstaw to nic tylko bawic sie przy nim dalej.
Mnie tez ostatnio targaly mysli o zmianie bo troszke silniczek za slaby, ale stwierdzilem ze szkoda mi bardzo i narazie na bank go nie zmienie, szczegolnie ze mam go dopiero od pazdziernika
Skoro jestes zadowolony z autka, dobrze Ci sie nim smiga, to rob przekladke i tyle.
Kupisz kolejne to zawsze jest cos do zrobienia, a tak znasz furaka od podstaw to nic tylko bawic sie przy nim dalej.
Mnie tez ostatnio targaly mysli o zmianie bo troszke silniczek za slaby, ale stwierdzilem ze szkoda mi bardzo i narazie na bank go nie zmienie, szczegolnie ze mam go dopiero od pazdziernika
Fillip---->C T M #157
Wcześniej---------->>>Opel Corsa B 1.4i
Obecnie------------>>>Seat Leon 1.9 TDI
Wcześniej---------->>>Opel Corsa B 1.4i
Obecnie------------>>>Seat Leon 1.9 TDI
-
GUMIS2000
- Weteran
- Kontakt:
sierak :
I gadanie typu, że trzeba iść na maxa jak tu gdzieś Gumiś napisał moim zdaniem jest bez sensu bo żeby mozna było iść na maxa to trzeba mieć za co i nie ma co się tu porównywać w klubowymi maxiarzami
Tu takie małe sprostowanie w mojej wypowiedzi to był cytat z
wypowiedzi ren jak na GG gadaliśmy .
Ja moze jestem extremalista ale nie sadze zeby sie udało
osiagnac 350 koni w moim combo
Moze wedłuk ciebie wsadanie C20LET jest maxowaniem ale dla
mnie to połowa drogi do maxa .Mozna zazucic C25XE czy X25XE
to sa wyzwania i max ja dla mnie .
Co do przekładki to jestem za i dlamnie to ma sens drogi ADAMIE
ale nie zgodze sie z powiedzeniem ze ten samochud bedzie tak samo jedził .
FILLIP :
Sory ale to musi inaczej jedzic i powinno znacznie lepiej
Powodzenia adam
trzymam kciuki
I gadanie typu, że trzeba iść na maxa jak tu gdzieś Gumiś napisał moim zdaniem jest bez sensu bo żeby mozna było iść na maxa to trzeba mieć za co i nie ma co się tu porównywać w klubowymi maxiarzami
Tu takie małe sprostowanie w mojej wypowiedzi to był cytat z
wypowiedzi ren jak na GG gadaliśmy .
Ja moze jestem extremalista ale nie sadze zeby sie udało
osiagnac 350 koni w moim combo
Moze wedłuk ciebie wsadanie C20LET jest maxowaniem ale dla
mnie to połowa drogi do maxa .Mozna zazucic C25XE czy X25XE
to sa wyzwania i max ja dla mnie .
Co do przekładki to jestem za i dlamnie to ma sens drogi ADAMIE
ale nie zgodze sie z powiedzeniem ze ten samochud bedzie tak samo jedził .
FILLIP :
Sory ale to musi inaczej jedzic i powinno znacznie lepiej
Powodzenia adam
trzymam kciuki
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
widzę, że jest 100% ta tak.
ojciec mi dzisiaj powiedział, że jak wbije sobie coś do głowy, to nic tego nie zmieni
..
miałem dzisiaj dzwonić i ustalić wszystko do końca... ale nawał pracy, szkoły
i mam kręćka.. silnik to pewnie c16nz lub x16sz więc żadna rakieta choć jest nikła szansa na c16se
. Gdyby to był ten ostatni to za tydzień już bym nim pomykał
bez zastanowienia. jeśli to ten słabszy to najpierw przy nim pogrzebie i za miesiąc przekładka. Prześpię się jeszcze i jutro klapka zapadnie.
ojciec mi dzisiaj powiedział, że jak wbije sobie coś do głowy, to nic tego nie zmieni
miałem dzisiaj dzwonić i ustalić wszystko do końca... ale nawał pracy, szkoły
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
To jest cena jaką mi zaśpiewał "mój" mechanior. trochę tam kasy już zostawiłem więcarts pisze:ja bym sie nie zastanawial na twoim miejscu specjalnie, no chyba ze myslisz np. 0 2.0 8v? ale za te pieniadze to fajna propozycja, 400 zl za przelozenie ???? to chyba cos niewiele
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
Gdyby się ktoś pytał dlaczego c16nz, który ma tylko 75KM i 125Nm odpowiem, że jest to silnik dobrze mi znany. Znam parę (5) osób, oraz ja sam które mają o nim dobre zdanie. Wiem jak chodzi on w Vektrze bo takie autko ma mój ojciec.
Idąc za waszą radą, zrobiłem raki rachuneczek, a najbardziej mie przekonał fakt, że w ogłoszeniach pełno jest 1.2. 1.4 to raczej żadziej a 1.6 nie widziałem
Dlaczego wezmę ze skrzynią? A dlatego że za 200 (bo tyle wyjdzie) skrzynki F13 z krótkimi przełożeniami, chyba ciężko byłoby mi znaleźć, a jakby co to mogę przecież odsprzedać
ps. Ren jeśli tu zajrzysz to mógłbyś mi choć na PW napisać jak to było u Ciebie
Ostatnio zmieniony 12 cze 2003, o 07:27 przez AdamXXL, łącznie zmieniany 1 raz.
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
już zaczynam szukać
dzięki
aaale jestem gapa przecież już to pisałeś
http://forum.tuning.info.pl/viewtopic.p ... ht=#368403
zastanawia mnie tylko ta tablica rejestracyjna?
aaale jestem gapa przecież już to pisałeś
http://forum.tuning.info.pl/viewtopic.p ... ht=#368403
zastanawia mnie tylko ta tablica rejestracyjna?
- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
a tak w zasadzie to nieglupi pomysl... tania opcja, a mocy zawsze bedzie wiecej... silnik prosty, konstrukcja adamowi juz znana bo analogiczna do c12nz, wytrzymaly, nie jest ogromny gabarytowo jak c20xe przez co latwiejszy w obsludze - czesci do niego tanie... plusiki, plusiki...
swoja droga rozmawialem wczoraj z kolega ktory jezdzi combo z x14sz i potwierdzila sie opinia ze oplowskie 8v sa calkiem wytrzymale - kolega ma w nim przejechane 330 000 km i nadal jezdzi
swoja droga rozmawialem wczoraj z kolega ktory jezdzi combo z x14sz i potwierdzila sie opinia ze oplowskie 8v sa calkiem wytrzymale - kolega ma w nim przejechane 330 000 km i nadal jezdzi
c20rsa, czlowieku meeen!
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
skrzynia f13cr na 80% głupio to zabrzmi ale i traz mogę mieć taką, tyle dłubałem a nigdy nie sprawdziłemno to jaka bedzie ta skrzynia u ciebie ????
F13 czy F15
o ile pamiętam to 3,94 albo 3,74 piszę z pamięciza 200 pewnie ze ciezko! f13cr? jakie przelozenie glowne?
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
Rozumiem pełna jasność tematuREN pisze:tablice rejestracyjne swojego samochodu musisz wziasc po to, ze jak wydrukuja Ci nowy dowod rejestracyjny to trzeba zmienic nalepki legalizacyjne na blachach
Przed pracą mimo wszystko udeżam do wydziału kom. coś tam po 10 marca się zmieniało?
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
z tymi 80% to trochę za bardzo optymistycznie
Sprawdzałem wczoraj na programie symulującym jak zachowuje się ze skrzynią WR i CR i różnice na 400m i 0-100km/h wyszła 0.1s (tylko różne prędkości przełączania biegów). Ja ścigać się nie będę
więc jak dla mnie rybka.
Juhol, Gimiś : właśnie o tym myślałem pisząc o c16se. Przekładam główke kolektory i elektronike i jest już czym poszaleć
,a że najtaniej jest kupić cały silnik :0
byłem też w wydziale komunikacji i nic nie stoi na przeszkodzie do ściągnięcia tego silniczka. Potrzebuję: rachunek z tłumaczeniem, odprawę celną i jazda na badania
Sprawdzałem wczoraj na programie symulującym jak zachowuje się ze skrzynią WR i CR i różnice na 400m i 0-100km/h wyszła 0.1s (tylko różne prędkości przełączania biegów). Ja ścigać się nie będę
Juhol, Gimiś : właśnie o tym myślałem pisząc o c16se. Przekładam główke kolektory i elektronike i jest już czym poszaleć
byłem też w wydziale komunikacji i nic nie stoi na przeszkodzie do ściągnięcia tego silniczka. Potrzebuję: rachunek z tłumaczeniem, odprawę celną i jazda na badania
-
kristo
- Weteran
- Kontakt:
Bardzo fajny pomysł.
Jeden gościu w kadecie przy tym silniku:
P.S czy do c12nz też będzie pasowała główka od gsi czy też trzeba kombinować z czymś innym ?
Jeden gościu w kadecie przy tym silniku:
120KM wynik z hamowni, a chce jeszcze zamontować wielopunkt.....120 kucykow zrobilem z: Walka Sportowego, Splanowanej Glowicy, Powiekszonych Zaworow, Przerobieniu Kanalow Dolotowych i Odlotowych oczywiscie z innym calym ukladem wydechowym i tlumikiem przelotowym, Zwiekszeniu Objetosci Dolotu Powietrza, a wtrysk mam mono
P.S czy do c12nz też będzie pasowała główka od gsi czy też trzeba kombinować z czymś innym ?

- cyberpooh
- Weteran
- Kontakt:
adam: rotfl ! 
ale powiem ci ze one zawsze sie jakos dowiaduja... wiec w zasadzie jestes juz martwy

ale powiem ci ze one zawsze sie jakos dowiaduja... wiec w zasadzie jestes juz martwy
Post powered by E46 150KM 330Nm
Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe
STOP Ciotom Drogowym
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe
STOP Ciotom Drogowym
-
GUMIS2000
- Weteran
- Kontakt: