Mieszanie oleju z sobą

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie A.
ODPOWIEDZ
WujkO
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Mieszanie oleju z sobą

Post autor: WujkO »

Witam
Zakupiłem olej (5 litrów) Mobil 1 - mineralny, 15W40 ale w nowym opakowaniu. Po porównaniu ze starym okazało si, że ma uaktualniona klase na API SL/CF. Stary miał API SJ/CF. Mam go (starego) jeszcze około dwa litry i zastanawiam sie czy mozna go zmieszac z nowym. W sumie wejdzie ponad 3 litry do silnika (Corsa A 1.2i). Czy mozna robić takie zabiegi, czy raczej spisać stary Mobil na straty ??
pozdrawiam

Ł.W.

Golf III, 1.4i
Awatar użytkownika
scotty
Swój
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: scotty »

ja bym sie nie przejmowal tylko zmieszal jak to sa mineralne to wedlug mnie nie powinno byc problemu
\
scotty
Obrazek
osman14
Swój
Kontakt:

Post autor: osman14 »

jak jest poscik o olejach to i ja cosik napisze

od poczatku moja corsiawka jezdzi na mobil 1 5w50
slyszalem rozne opinie na temat tego oleju jedni zachwalaja a drudzy wrecz odwrotnie

czytalem gdzies o testach olei w autoswiecie i zastanwaiam sie czy na zime nie zalac castrola 5w40 gtx magnatec

jesli ktos cos ciekawego wie niech powie :oko: :oko: :oko:

pozdrawiam
X14XE MANTZEL its not enough

gift od schricka 264° Nockenwellen
WujkO
Nowy
Kontakt:

Post autor: WujkO »

wiem jedno, każda zmiana oleju na inny jest niekorzystna dla silnika gdyż zmienia sie konsystencja smarowidła a to powoduje w jakims stopniu wymywanie osadów.
Zalewaj jednym a lepiej napewno na tym wyjdziesz
pozdrawiam

Ł.W.

Golf III, 1.4i
TS
Świeżak
Kontakt:

Post autor: TS »

osman14 pisze:jak jest poscik o olejach to i ja cosik napisze

od poczatku moja corsiawka jezdzi na mobil 1 5w50
slyszalem rozne opinie na temat tego oleju jedni zachwalaja a drudzy wrecz odwrotnie

czytalem gdzies o testach olei w autoswiecie i zastanwaiam sie czy na zime nie zalac castrola 5w40 gtx magnatec

jesli ktos cos ciekawego wie niech powie :oko: :oko: :oko:

pozdrawiam
Ja swoja corsę zalałem Castrolem GTX Magnatec 10W40. Polecił mi go znajomy, który pracuje w jakims tam instytucie naukowym i w ostatnim czasie zajmował się badaniem m.in. właściwości smarnych olejów dostępnych na polskim rynku. Podczas badań Castrol wypadł im najlepiej i to oczym mówią w reklamie o "przyleganiu" filmu olejowego do powierzchni metalu to nie jest lipa, mówił, że tak jest w rzeczywistości. Nie wiem jak im wypadł Mobil 1. Osobiście nie mam porównania bo od samego początku jeżdżę na Castrolu. Pozdrawiam.
TS (X10XE)
osman14
Swój
Kontakt:

Post autor: osman14 »

wlasnie o cos takiego pytalem ale czy np na zime jest lepiej zalac magnateca a np na lato castrola RS ????
X14XE MANTZEL its not enough

gift od schricka 264° Nockenwellen
TS
Świeżak
Kontakt:

Post autor: TS »

osman14 pisze:wlasnie o cos takiego pytalem ale czy np na zime jest lepiej zalac magnateca a np na lato castrola RS ????
tego dokładnie nie wiem, ale powiem Ci tyle: magnatec jest olejem wielosezonowym, a więc teoretycznie jednakowo dobrze powiniem sprawdzać się w warunkach letnich, jak i zimowych. Warunki temperaturowe w jakich może pracować magnatec 10W40 to od -25 st. C do +50 st. C
Spróbuj poszukać na stronach:
http://www.k2studio.com.pl/.patrol/tech ... kowych.htm
http://www.castrol.pl
Pozdrawiam
TS (X10XE)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”