Witam
Zakupiłem olej (5 litrów) Mobil 1 - mineralny, 15W40 ale w nowym opakowaniu. Po porównaniu ze starym okazało si, że ma uaktualniona klase na API SL/CF. Stary miał API SJ/CF. Mam go (starego) jeszcze około dwa litry i zastanawiam sie czy mozna go zmieszac z nowym. W sumie wejdzie ponad 3 litry do silnika (Corsa A 1.2i). Czy mozna robić takie zabiegi, czy raczej spisać stary Mobil na straty ??
Mieszanie oleju z sobą
-
- Swój
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
jak jest poscik o olejach to i ja cosik napisze
od poczatku moja corsiawka jezdzi na mobil 1 5w50
slyszalem rozne opinie na temat tego oleju jedni zachwalaja a drudzy wrecz odwrotnie
czytalem gdzies o testach olei w autoswiecie i zastanwaiam sie czy na zime nie zalac castrola 5w40 gtx magnatec
jesli ktos cos ciekawego wie niech powie
pozdrawiam
slyszalem rozne opinie na temat tego oleju jedni zachwalaja a drudzy wrecz odwrotnie
czytalem gdzies o testach olei w autoswiecie i zastanwaiam sie czy na zime nie zalac castrola 5w40 gtx magnatec
jesli ktos cos ciekawego wie niech powie

pozdrawiam
X14XE MANTZEL its not enough
gift od schricka 264° Nockenwellen
gift od schricka 264° Nockenwellen
-
- Świeżak
- Kontakt:
Ja swoja corsę zalałem Castrolem GTX Magnatec 10W40. Polecił mi go znajomy, który pracuje w jakims tam instytucie naukowym i w ostatnim czasie zajmował się badaniem m.in. właściwości smarnych olejów dostępnych na polskim rynku. Podczas badań Castrol wypadł im najlepiej i to oczym mówią w reklamie o "przyleganiu" filmu olejowego do powierzchni metalu to nie jest lipa, mówił, że tak jest w rzeczywistości. Nie wiem jak im wypadł Mobil 1. Osobiście nie mam porównania bo od samego początku jeżdżę na Castrolu. Pozdrawiam.osman14 pisze:jak jest poscik o olejach to i ja cosik napisze
jesli ktos cos ciekawego wie niech powie![]()
![]()
![]()
pozdrawiam
TS (X10XE)
-
- Świeżak
- Kontakt:
tego dokładnie nie wiem, ale powiem Ci tyle: magnatec jest olejem wielosezonowym, a więc teoretycznie jednakowo dobrze powiniem sprawdzać się w warunkach letnich, jak i zimowych. Warunki temperaturowe w jakich może pracować magnatec 10W40 to od -25 st. C do +50 st. Cosman14 pisze:wlasnie o cos takiego pytalem ale czy np na zime jest lepiej zalac magnateca a np na lato castrola RS ????
Spróbuj poszukać na stronach:
http://www.k2studio.com.pl/.patrol/tech ... kowych.htm
http://www.castrol.pl
Pozdrawiam
TS (X10XE)