i czy to prawda ze od tego sie oise krzywią ??????
Dzienki
myslalem nad tym ale ja zakladam teraz 14 stalowe oplowskieAdamXXL pisze:jeśli dystanse to tylko porządne (czyt. najczęściej drogie)
zamiast pakować tą kase w dystanse pomyśl o dołożeniu tej kasy do felg i kup od razu z małym ET, a będziesz miał jak z dystansami
Nie tylko OZ robi dobre felgi i nawet tansze wcale nie musza sie zaraz giac, no chyba ze pojdziesz sladami arts'a- to wtedy musisz uwazacGUMIS2000 pisze: myslalem nad tym ale ja zakladam teraz 14 stalowe oplowskie z vektry . Osobiscie uwzam ze poda OZ i moze jeszcze jakos firma to wszystkie inne felgi sie gna na polskich drogach
oz nie kupie to nie ma floty jak bym mial to juz wole za te kase
kupic skrzynie F28 .Pozatym mieszkam na osiedlu gdzie wszytkim
co maja alu felgi to kradna , co wiecej sasiad sie mnie pytal
czy jestem zlodziejem bo moj samochod jest jedynym
na osiedlu ktoremu nic nie ukradli .
I jeszcze jedno jest lepszy efekt jak cie objedzie kos na seryjnych felgach
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

jak przesadzisz z szerokością dystansów, to zupełnie zmienia się środek ciężkości względem nacisku na koło.GUMIS2000 pisze:co to znaczy czy mugbys troche rozwinac ??
Tak dla wszytkich to myslalem o 1 cm tylko na przednia os
to dopiero ciekawostka. co ma oddalenie kola wzgledem osi do katow zawieszenia?gabson pisze:Może sie okazać że po założeniu dystansów koła pójdą za bardzo w negatyw

Ano ma .Zupełnie Inaczej rozkłada się cały środek ciężkości. Nie Pamiętam jak to się fachowo nazywa, ale jeżeli nie zmieni się felg na felgi z innym ET to po założeniu dystansów np 20mm-trowych , kty zawieszenia zmienią się.!markos pisze:to dopiero ciekawostka. co ma oddalenie kola wzgledem osi do katow zawieszenia?gabson pisze:Może sie okazać że po założeniu dystansów koła pójdą za bardzo w negatyw

Jeśli to 1cm i stalówki to zakładasz felgi od golfa/passata i masz ten cm bez jakiś dodatkowych cudów. Ople mają et 49, a gdzy dasz felge o rozmiarze tym samym (14"/6") i z et np 38 to masz dokładnie to samo co z dystansem !!GUMIS2000 pisze: Tak dla wszytkich to myslalem o 1 cm tylko na przednia os

DokladnieFeliks pisze:bo za pierwszymi kilkoma razami napewno zblokujesz wszystkie kola i udezysz glowa o kierownice jesli nie zapniesz pasow
Tia o otwór centralny w feldze uszczelniasz silikonemAdamXXL pisze:Jeśli to 1cm i stalówki to zakładasz felgi od golfa/passata i masz ten cm bez jakiś dodatkowych cudów. Ople mają et 49, a gdzy dasz felge o rozmiarze tym samym (14"/6") i z et np 38 to masz dokładnie to samo co z dystansem !!
tu nie łapie o co chodzi z tym silikonem.Jedrus pisze: Tia o otwór centralny w feldze uszczelniasz silikonem.
mam felgi o większym otworze i tylko pomogły obręcze centrujące.Znajdź mi mądrego wulkanizatora który wycentruje idealnie felgę na cztreech śrubach.