Zwięszkenie mocy w corsie

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
kubelt
Swój
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Zwięszkenie mocy w corsie

Post autor: kubelt »

planowanie czy cos tam... :D
Sportowe swiece, stozek itd. raczej nie podniosa ci mocy, chyba, ze subiektywnie. Te elementy montuje sie wtedy, gdy zmuszaja do tego inne modyfikacje silnika, badz gdy przy innych modyfikacjach deopiero te elementy zdaja egzamin. Zacznij od tego, ile masz na to kasy bo moze sie okazac, ze rownie dobrze nic nie warto robic albo tez wziac przyklad z Wowa :D
EDIT: Aha, i podalbys moze, jaki masz silnik bo mi przynajmniej nie udalo sie tego znalezc w twoich poprzednich postach.
Poli
Nowy
Kontakt:

Post autor: Poli »

wszystko zalezy jakimi funduszami bedziesz dysponowal, to dziala raczej proporcjonalnie im wiecej kasy-tym wiecej kucykow i na odwrot
śmigaczo-fruwacz
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

wow pokazal jak sie wyciaga koniki z wolnossacego ... :0
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

:) jak to milo cos takiego o sobie przeczytac... :)

...ale skoro juz sie pojawilem w tym topicu to moze powiem cos konkretniejszego ;) jak zostalo slusznie zauwazone im wiecej kasy tym lepsze wyniki zwlaszcza jesli robi sie atmosfere. powszechnie sie uwaza z malymi wyjatkami (zreszta ja sie do tego przychylam), ze w przypadku atmosfery warto zaczac od delikatnej obrobki glowicy co moze dac mniej lub wiecej ale tworzy dobra podstawe do dalszej roboty. do tego w atmosferycznym 8v obrobka glowicy poprawia napelnianie cylindrow i choc moze nie daje jakiegos wielkiego skutku w postaci przyrostu mocy to poprawia przebieg krzywej momentu przez co samochod jest bardziej elastyczny. generalnie prostych sposobow zeby stac sie szybszym nie ma... ja osobiscie zaczalbym od obrobki glowicy... dwa razy tak juz zrobilem, teraz wlasnie robi sie trzecia glowica (tym razem 16v). istnieje co prawda kilka takich niskobudzetowych modyfikacji ale nie daja one spektakularnego efektu zwlaszcza w seryjnym silniku (do takich modyfikacji nalezy modyfikacja przepustnicy bardzo przydatna przy walku o wyzszych wzniosach i dlugich czasach gdzie na wysokich obrotach i przy wot dajemy mu zassac jeszcze wiecej powietrza). taki fast road cam tez jest niezla opcja, ale trzeba zdawac sobie sprawe z tego ze zmienia sie charakterystyka samochodu - ze samochod zaczyna jechac gora, itp. itd.

jednym zdaniem - powiedz jaki masz budzet, my powiemy ci co z nim zrobic.
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

jesli szukasz modyfikacji do 500zl ktora da odczuwalny przyrost mocy to... nie znajdziesz takiej...

i musze przyznac ci racje 1.2 8v to niezbyt dobra baza do przerobek...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

jak juz zalozysz stozek to zadbaj tylko o to zeby nie mogl zassac wody i zeby nie ciagnal cieplego powietrza z komory silnika, bo oprocz pomruku jeszcze go zamulisz...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

Post autor: _balt_ »

wow pisze:jesli szukasz modyfikacji do 500zl ktora da odczuwalny przyrost mocy to... nie znajdziesz takiej...

i musze przyznac ci racje 1.2 8v to niezbyt dobra baza do przerobek...
to nie jest wogule baza do przerabiania sam cos juz wiem o tym (corsa 1.2 8v) :grin:
Awatar użytkownika
_balt_
Weteran
Kontakt:

Post autor: _balt_ »

a i jeszcze jedno uwazaj ze "stylingiem" bo jak juz ladnie zrobisz wuzek to moze sie okazac ze wymiana silnika jest to za dorza inwestycja i bedziesz jezdzil ladna corsiawka ale ona jezdzic bedzie slabo jezdzila i bedzie ci szkoda ja sprzedac
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

jak ostatnio podliczałem swoje zmiany to wyszło ~650 i jeszcze trochęczęści do zbycia zostało. A przyrost 30KM za tą cene to chyba całkiem nieźle :D
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

AdamXXL pisze:jak ostatnio podliczałem swoje zmiany to wyszło ~650 i jeszcze trochęczęści do zbycia zostało. A przyrost 30KM za tą cene to chyba całkiem nieźle :D
no tak... w sumie to jest ciagle 1.2 ;) przynajmniej oficjalnie :-P
c20rsa, czlowieku meeen!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”