blokowanie tylnego koła podczas hamowania

Wszystkie informacje o elementach układu hamulcowego Corsy B.
ODPOWIEDZ
d0_cycu
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

blokowanie tylnego koła podczas hamowania

Post autor: d0_cycu »

Chciałbym się zapytać, czy podczas hamowani tylne koła też hamują, czy tylko przednie? Zawsze mi się wydawało, że nawet jak opony z przodu piszczą, to tylne koła się kręcą. Jednak od dwóch dni zauważyłem, że u mnie dzieje sie coś dziwnego. Po tym, jak samochód trochę postoi, to przy kilku pierwszych hamowaniach przy delikatnym naciśnięciu hamulca odrazu blokuje się lewe tyne koło (i tylko lewe), a przednie dalej się kręcą (normalnie, powoli zwalniają). Nie jest to zbytnio bezpieczne, bo kiedy przytrafiło mi się to za pierwszym razem (wchodząc w zakręt), to zarzuciło mnie, jak na ręcznym. Jednak po dwóch -trzech hamowaniach wszystko wraca do normy. O co chodzi? Czy to coś poważnego? Aż boję się pomyśleć, co będzie na śniegu! Pozdrawiam
Peugeot 206 1.4 75KM `02
CTM #255
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

Sprawdz cylinderek, może być zabrudzony i z czasem się tobie zablokuje na amen.
Miałem tak w maluchu, zapiekł się i musiałem polewać koło zimną wodą żeby puścił. Moze rozdzielacz hamowania szwankuje.
Obrazek
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: endo »

:0 Tak, tylne kola rowniez hamuja!!! Z przodu masz tarcze a z tylu bebny, jesli Ci sie kolo blokuje to proponuje beben rozlozyc i przeczyscic dokladnie..
:)12 Blue Corsa :)12
:)7 koni kit on board
Obrazek
Poli
Nowy
Kontakt:

Re: blokowanie koła

Post autor: Poli »

d0_cycu pisze:Chciałbym się zapytać, czy podczas hamowani tylne koła też hamują, czy tylko przednie? Zawsze mi się wydawało, że nawet jak opony z przodu piszczą, to tylne koła się kręcą. Jednak od dwóch dni zauważyłem, że u mnie dzieje sie coś dziwnego. Po tym, jak samochód trochę postoi, to przy kilku pierwszych hamowaniach przy delikatnym naciśnięciu hamulca odrazu blokuje się lewe tyne koło (i tylko lewe), a przednie dalej się kręcą (normalnie, powoli zwalniają). Nie jest to zbytnio bezpieczne, bo kiedy przytrafiło mi się to za pierwszym razem (wchodząc w zakręt), to zarzuciło mnie, jak na ręcznym. Jednak po dwóch -trzech hamowaniach wszystko wraca do normy. O co chodzi? Czy to coś poważnego? Aż boję się pomyśleć, co będzie na śniegu! Pozdrawiam
tego jeszcze niebylo,wszystkie kola hamuja!!!!!!!!!!!!!!poczytaj troche ksiazek motoryzacyjnych bo to twoje pytanie to mnie rozjeb.... :-D
a jesli chodzi o to ze blokuje ci to jedno kolo to poprostu rozbierz beben i przeczysc bo ci sie szczeki zapiekaja i tyle :) jak juz otworzysz to najlepiej je wymien :grin:
śmigaczo-fruwacz
Awatar użytkownika
kyniek
Weteran
Podziękował;: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kyniek »

poprostu z tylu troche slabiej hamuja ale hamuja!
tja nastał czas spokojnego kombi...
d0_cycu
Nowy
Kontakt:

Pompa hamulcowa

Post autor: d0_cycu »

Dzisiaj wymieniłem w Corsie cylinderek i problem blokowania koła zniknął :-)
Peugeot 206 1.4 75KM `02
CTM #255
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Hamulcowy”