blokowanie tylnego koła podczas hamowania
-
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
blokowanie tylnego koła podczas hamowania
Chciałbym się zapytać, czy podczas hamowani tylne koła też hamują, czy tylko przednie? Zawsze mi się wydawało, że nawet jak opony z przodu piszczą, to tylne koła się kręcą. Jednak od dwóch dni zauważyłem, że u mnie dzieje sie coś dziwnego. Po tym, jak samochód trochę postoi, to przy kilku pierwszych hamowaniach przy delikatnym naciśnięciu hamulca odrazu blokuje się lewe tyne koło (i tylko lewe), a przednie dalej się kręcą (normalnie, powoli zwalniają). Nie jest to zbytnio bezpieczne, bo kiedy przytrafiło mi się to za pierwszym razem (wchodząc w zakręt), to zarzuciło mnie, jak na ręcznym. Jednak po dwóch -trzech hamowaniach wszystko wraca do normy. O co chodzi? Czy to coś poważnego? Aż boję się pomyśleć, co będzie na śniegu! Pozdrawiam
Peugeot 206 1.4 75KM `02
CTM #255
CTM #255
-
- Nowy
- Kontakt:
Re: blokowanie koła
tego jeszcze niebylo,wszystkie kola hamuja!!!!!!!!!!!!!!poczytaj troche ksiazek motoryzacyjnych bo to twoje pytanie to mnie rozjeb....d0_cycu pisze:Chciałbym się zapytać, czy podczas hamowani tylne koła też hamują, czy tylko przednie? Zawsze mi się wydawało, że nawet jak opony z przodu piszczą, to tylne koła się kręcą. Jednak od dwóch dni zauważyłem, że u mnie dzieje sie coś dziwnego. Po tym, jak samochód trochę postoi, to przy kilku pierwszych hamowaniach przy delikatnym naciśnięciu hamulca odrazu blokuje się lewe tyne koło (i tylko lewe), a przednie dalej się kręcą (normalnie, powoli zwalniają). Nie jest to zbytnio bezpieczne, bo kiedy przytrafiło mi się to za pierwszym razem (wchodząc w zakręt), to zarzuciło mnie, jak na ręcznym. Jednak po dwóch -trzech hamowaniach wszystko wraca do normy. O co chodzi? Czy to coś poważnego? Aż boję się pomyśleć, co będzie na śniegu! Pozdrawiam

a jesli chodzi o to ze blokuje ci to jedno kolo to poprostu rozbierz beben i przeczysc bo ci sie szczeki zapiekaja i tyle

śmigaczo-fruwacz
-
- Nowy
- Kontakt:
Pompa hamulcowa
Dzisiaj wymieniłem w Corsie cylinderek i problem blokowania koła zniknął 

Peugeot 206 1.4 75KM `02
CTM #255
CTM #255