co wy na to??

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
ODPOWIEDZ
shreek
Swój
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

co wy na to??

Post autor: shreek »

http://corsa.dhs.org/default.asp?PageID ... &zone2=131

zobaczcie porownanie

ja tylko doczepilbym sie do opisu danych silnika oraz do vmax ja swoja 1.4 8v jechalem na prostej drodze niecale 170 i nie zamknolem obrotomierza wiec cos te 155 podane na tej stronie to jakis falsz chyba nie?
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

witam

Stronka dobrze znana, a do danych nie ma sie co czepiac, bo to sa dane katalogowe. Jesli otworzysz jakakolwiek ksiazke auta, tam tez bedziesz mial takie wyniki

pozdro
kubelt
Swój
Kontakt:

Re: co wy na to??

Post autor: kubelt »

shreek pisze:ja tylko doczepilbym sie do opisu danych silnika oraz do vmax ja swoja 1.4 8v jechalem na prostej drodze niecale 170 i nie zamknolem obrotomierza wiec cos te 155 podane na tej stronie to jakis falsz chyba nie?
Ja rozpedzilem corse raz do momentu, az mi sie skrzynia skonczyla i ta predkosc oscylowala w okolicach 170 km/h. Fabryka daje 155 km/h. Skad wiec ta roznica 15 km/h? IMHO licznik klamie :D I kiedy rozpedzasz corse do Vmaxa to w rzeczywistosci zamiast jechac te 170 km/h jedziesz 155 km/h +/- 5 km/h.
Na hamowni corsa osiagnalem 208 km/h :D
shreek
Swój
Kontakt:

pierniczysz ze moze tak klamac....
hmm musze znalezc jaiegos palkarza znajomego z radarem i se zmierzyc...
bo ta predkosc wszystkiego jak uciekalo wygladala realnie na conajmniej ponad 160!!
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

moja licznikowo boja sie do 180 :0(moment skonczenia skrzyni) ale w rzeczywisotsci jest cos okolo 165...
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
kyniek
Weteran
Podziękował;: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kyniek »

ja tez mam MAX 155 a 165 juz sobie spokojnie jechalem wiec do tego sie nie przywiazuj
tja nastał czas spokojnego kombi...
tim
Świeżak
Kontakt:

Post autor: tim »

pierniczysz ze moze tak klamac....
bo ta predkosc wszystkiego jak uciekalo wygladala realnie na conajmniej ponad 160!!
wszystkie liczniki przekłamują-producent specjalnie tak robi, żeby poskromić nasze zapędy-zasada jest mniej więcej taka:do 100 km/h -5%, powyżej 100-wki im większa prędkość tym przekłamanie większe(normalka-w każdym przypadku jesteśmy robieni w bambuko :-D )
przykład:
kumpel w sobotę wracał z katowic-jechał max tego na co mu pozwalała skrzynia czyli 175 a na suszarce było 160 (nie zaczął hamować przed pomiarem bo fakt tego, że został namierzony zauważył dopiero po przejechaniu dobrych kilkuset metrów)
cooooooooorsaaaaaaaaaaaaaaaaa...A 1.2
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

U mnie natomiast silnik 1,0 piszą 155 km/h max. a rozbujałem ją do 175 km/h. Jedynie co mi się zgadza z to zużucie paliwa a ta reszta to o du.. rozbić :oko:
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

Wszystko zależy jeszcze od opon jakie założycie. Tak jak kiedyś Ren powiedział że na 16 ma najmniejsze przekłamania.
Obrazek
Kamyk2
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Kamyk2 »

shreek pisze:pierniczysz ze moze tak klamac....
Shrek jechałem na A2 Nexią 1.5 78 km 190 na godzinę (licznikowo), producent podaje 163 km/h więc naprawdę może przekłamać :zakrecony:
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

To nie możecie jeździc tak aby tych przekłamań nie było... jak jest podane u was 155 to suńcie tle a nie wiecej... Problemy macie...
kubelt
Swój
Kontakt:

UcHO pisze:To nie możecie jeździc tak aby tych przekłamań nie było... jak jest podane u was 155 to suńcie tle a nie wiecej... Problemy macie...
A powiedz mi, jak jezdzic, by przeklaman nie bylo? Jezdzic 20 km/h? :D Bo przeciez jadac licznikowo 155 km/h nie przemieszczasz sie z realna predkoscia 155 km/h. Nie masz wplywu na to, ze licznik przeklamuje i nie mozesz jezdzic tak, by on nie przeklamywal.
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

kubelt pisze:A powiedz mi, jak jezdzic, by przeklaman nie bylo? Jezdzic 20 km/h? :D Bo przeciez jadac licznikowo 155 km/h nie przemieszczasz sie z realna predkoscia 155 km/h. Nie masz wplywu na to, ze licznik przeklamuje i nie mozesz jezdzic tak, by on nie przeklamywal.
Nie kumam to po sa liczniki ???? zgoda ze moze i jest proppaganda
na zecz predkosci ale w tym samym systemie masz tez licznik odległosci a one chodza bardzo dokładnie i precyzyjnie mizą odległosci mysle ze predzej jest to spraw opon niz tego ze cos zle zostało zrobione
kubelt
Swój
Kontakt:

GUMIS2000 pisze:Nie kumam to po sa liczniki ???? zgoda ze moze i jest proppaganda na zecz predkosci ale w tym samym systemie masz tez licznik odległosci a one chodza bardzo dokładnie i precyzyjnie mizą odległosci mysle ze predzej jest to spraw opon niz tego ze cos zle zostało zrobione
Nie powiedzialbym, ze liczniki przebiegu sa dokladne. Byla na p.m.s. dyskusja o tym, ze ludziom rozne wyniki powychodzily na danej trasie. To tez zalezy od wielu czynnikow, jak opony np. A po co sa liczniki? By pokazywac predkosc :D Lepiej, ze zawyzaja niz maja zanizac.
shreek
Swój
Kontakt:

nie wiem jak wam bo mi pokazuje dobrze predkosc bo:
1. robie numer z dwuklikiem na wyswietlaczu na kokpicie i do tych 53km/h pokazuje identycznie na obu wskaznikach
2. na radarach po krakowie gdzie dzis np minalem 4 jadac rowno 73 a ogr jest do 70 nie walnelo mi foto
3. jechalismy z kumplem rownolegle po katowickiej 160 i mial to samo na budziku 160 wiec nie przeklamuje
ale wiecej niz 170 mi nie chce isc
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

ze liczniki zawyzaja to wiadomo ale tez nie chce mi sie wierzyc ze az tyle.kiedys w auto swiecie bylo taki artykul ,gdzie porownywali wskazania licznikow w rozn.autach i najwieksze odchylki mial matiz przy rzecz.V=120 licznik pokazywal chyba 111,ale to matiz wiec moze tak,niestety corsy nie pamietam.

ja na trasie rozbujalem sie do 155(tyle ile w katalogu) ile razu bym nie probowal zawsze tyle(tylko raz na autostradzie pod poznaniem udalo sie na liczniku miec 160) ,to na kolkach 165/65 R14-fabryczne.natomiast na zimowkach 155/70 R13 licznik pokazuje max.165.ta roznica wynika na bank z in. srednicy kol-zimowki sa mniejsze. Czester nie wiem jak udalo Ci sie zrobic 175.

ciekawe czy wszystkie corsy maja tak na liczniku ze skala od 140 'zageszcza' sie -kreseczki sa blizej siebie niz od 0-140.po tym mozna by wnioskowac ze blad licznika na tej gesciejszej skali jest w jakims stopniu likwidowany,pytanie w jakim?czy u Was liczniki tez sa w ten sposob skalowane?

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp to link na zamienniki opon mozna sobie przeliczyc zmiane predkosci na liczniku przy zmianie srednicy kol
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
kubelt
Swój
Kontakt:

Porszak: A czy przypadkiem katalogowo nie masz Vmax 150 km/h ? Drobna roznica bo o 5 km/h w dol, ale my rozmawiamy o drobnicy.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

no fakt !!!...masz racje ,rzeczywiscie 150 :lol:
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm