1litr oleju na 2000km = remont silnika?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
Feliks
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

1litr oleju na 2000km = remont silnika?

Post autor: Feliks »

No wlasnie ostatnim czasem moj sinliczek sobie tyle zzera oleju . Nic raczej nie cieknie pod miska bo uszczelka byla wymieniona jakies 2 miesiace temu. Mam przejechane 120kkm wiec czy takie branie oleju jest juz podciagniete ogolnie pod to abym zrobil remont silnika? No chyba ze jest jeszcze jakas inna przyczyna .
Z gory dzieki za odp.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

wiesz.. pug 307 1.6 mojej may zjada ok 0.7l na 1000km a samochod ma przejechane ok 26000km.. i wiesz, ze wg. peugeot polska silnik nie kwalifikuje sie ani do wymiany, ani do remontu? "bo zuzycie miesci sie w normie fabrycznej" :-?

moze pierscienie tlokowe? moze gdzies puszcza oleum na zewnatrz silnika.. ja tam sie nie znam :oko:
Obrazek
Feliks
Nowy

Moze byc tez powod ze go krece na lpg okolo 7000-7100 :D ? a co do tych norm to wcale mi sie to nie podoba bo kiedys bral o polowe mniej :-?
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

wiesz nie iwem jak twoj silnik al emoj tak bral jak go wlasnie krecilem tak wysoko pozniej zrobilem remont i krece go dalej tak wysoko i nie bierze nic pozatym co mi ucieka s simeringu pod disem
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Porszak »

mnie olej kapie np. z poloczenia skrzynu i bloku, mech mowi ze zimmering prawdopodobnie, ale jak sprawdzam olej to nawet nie widze zeby ubywalo. moze gdzies z tlu silnika czy w jakis zakamrkach leci czy w okolicy kolektora wydechowego i paruje/spala sie zanim kapnie na podloze. tylko sugruje nie wime czy choc troche trafnie
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

A u mnie z michy leci (chociaz plam pod autem specjalnych nie ma), i zbywa gdzies 1l na 1000!!! Uszczelka do wymiany!

Sprawdz miske, może wystarczy dokręcić a moze sam korek jes lewy...
Może znów corsa...
kubelt
Swój
Kontakt:

Post autor: kubelt »

Czy czas, kiedy silnik zaczal brac olej zbiegl sie moze jakos z czasem, kiedy zostala zalozona instalacja? Dodatkowo tymi wysokimi obrotami "pomagasz" mu znikac. Znam samochod z przebiegiem niecale 40 tys km z instalacja II generacji, ktory nie bierze ani kropli oleju dopoki nie depniesz. Sprawdz tez, czy nie gubisz oleju, ja np pozbywalem sie oleju zimmeringiem (i wymiana tego gowienka trwala 2 dni i wymusila zdjecie calego przedniego pasa). Przy twoim przebiegu mialem podobne zuzycie oleju ale do tego przysluzyla sie modyfikacja GT u CHMS - wymienialem pierscienie i bylo lepiej.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau

Post autor: !markos »

a ja tam gubie olej przez uszczelniacz walu :lol:
przynajmniej wiem, ktoredy sika.. niewesole to, ale nie musze za daleko szukac. zrobi sie razem z rozrzadem.. 65000 juz stuknelo :-?
Obrazek
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Taa ja ostatnio wymieniłem wszystkie uszczelki jak robiłem głowicę i co teraz jest sucho (tfu tfu tfu) ale zaczęła mi się strasznie miska pocić i jest cała upaprana w oleju :(
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

markos niebezpiecznie przekladasz ten rozrzad :bardzozly: przy Twoim palowaniu tfu tfu ..
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

Te miski to we wszystkich corsach sie pocą albo uszczelki siadają?
Bo co się kogo pytam to każdemu tamtędy coś ucieka....
Może znów corsa...
Feliks
Nowy

kubelt pisze:Czy czas, kiedy silnik zaczal brac olej zbiegl sie moze jakos z czasem, kiedy zostala zalozona instalacja? Dodatkowo tymi wysokimi obrotami "pomagasz" mu znikac.
Na tej instalacji mam juz przejechane 20tkm zalozylem ja ponad rok temu ale faktem jest ze ogolnie zauwazylem jakies branie wlasnie po jej zalozeniu.
Ile cie wyniosla wymiana pierscieni ?
Ogolnie to jedno dupne :bardzozly:
W tym roku mialbyc zawias w przyszlym wymiana lub ew. remont silnika +obrobka glowicy itd. I jak zwykle wszystko sie znowu zdupilo
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

!markos pisze: zrobi sie razem z rozrzadem.. 65000 juz stuknelo :-?
prawdziwy twardziel :P
bo prawdziwi twardziele sikaja pod wiatr i nie robia backupow :)
wez to kurde zrob wkoncu !
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

Jak was tak czytam to się zastanawiam czy ja mam oplowski silnik- nie dość że nie bierze oleju to jeszcze się nie poci. Więc jak zaleje to po 10.000 mam ten sam poziom.
Kurde chyba coś nie tak z tym silnikiem. Muszę coś z tym zrobić- nie będę odbiegał od pozostałych :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

Markos rob ten rozrzad bo sie przejedziesz w koncu-odpukac! my w x10xe mamy lancuszek wiec nie musimy zawracac sobie glowy takim 'drobiazgiem' jak pasek :-P , ale wiadomo powszechnie ze w oplach wymienia sie go 10-15kkm niz zaleca producent bo lubi sobie pasek na wczesniejsza emetyture albo wrecz rente przejsc :lol:
Obrazek
kubelt
Swój
Kontakt:

Post autor: kubelt »

Feliks pisze:Ile cie wyniosla wymiana pierscieni ?
Ogolnie to jedno dupne :bardzozly:
W tym roku mialbyc zawias w przyszlym wymiana lub ew. remont silnika +obrobka glowicy itd. I jak zwykle wszystko sie znowu zdupilo
Ja pierscienie wymienialem w CHMS, wiec na pewno da sie znalezc taniej. Nie pamietam dokladnie, chyba cos kolo 1000 zl - w cena ta wchodzilo jeszcze wiecej elementow, niz wymiana samych pierscieni. Niestety bylo to dano temu i naprawde nie pamietam szczegolow.:(
Zamien miescami twoje plany, zrob w tym roku glowice przy okazji remontu silnika a za rok zawias.
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

kristo pisze:Jak was tak czytam to się zastanawiam czy ja mam oplowski silnik- nie dość że nie bierze oleju to jeszcze się nie poci. Więc jak zaleje to po 10.000 mam ten sam poziom.
Kurde chyba coś nie tak z tym silnikiem. Muszę coś z tym zrobić- nie będę odbiegał od pozostałych :oko:
a moj sie poci mimo mniejszego przebiegu a oleju bierze do wymiany do wyiany od max do minimum.. :grin:
corsa A & Audi S3
Obrazek
UcHO
Weteran
Kontakt:

Wiesz kristo, u mnie nie ubywa olejku, jedyne co widac to to ze sie poci wredny, nic poza tym :oko: tfu tfu tfu
absolon
Świeżak

Post autor: absolon »

Moja korsiawka ma przejechane 215 tys km (bez remontów) i oleju nie bierze prawie wogóle (owszem przy wymianie po 10 tys jest go troszke mniej ale to raczej normalne) Niestety doskwiera mi co innego w kwestii oleju - juz po 4-5 tys wygląda bardzo brzydko - smoła (no przesadziłem ale ciekawie to on nie wyglada). Czy to normalne? Wydaje mi sie że nie. Uzywam Mobil S semi-sintetic więc nie taki najgorszy shit... ale czy to moze oznaczać nadciągające widmo remontu? :-?

Niedawno załozlem instalacje gazowa (ok 1-1.5 tys km temu) i widze ze musze sprawdzić poziom oleju. Bo po sugestiach niektórcyh wyglada na to że przy gazie silnik lubi wziąć troche oleju.

pozdrawiam
UcHO
Weteran
Kontakt:

Specem od dolewania oleju do silnika jest jedna osoba z forum/klubu wiec niech sie Ona wypowie :)
WujkO
Nowy
Kontakt:

Post autor: WujkO »

Porszak pisze:Markos rob ten rozrzad bo sie przejedziesz w koncu-odpukac! my w x10xe mamy lancuszek wiec nie musimy zawracac sobie glowy takim 'drobiazgiem' jak pasek :-P , ale wiadomo powszechnie ze w oplach wymienia sie go 10-15kkm niz zaleca producent bo lubi sobie pasek na wczesniejsza emetyture albo wrecz rente przejsc :lol:
pierwsze słysze ze w oplach pasek wymiania sie prawie z olejem, napisz cos wiecej bo juz mam stracha przed jej uruchamianiem :-D :0

Markos: ja ostatnio wymieniłem pasek przy 130kkm i do tej pory nie wiem ile przeszedł (70kkm czy 130kkm) ale mechanik w rece urwał go po wymontowaniu, he he :(
teraz juz pilnuje tego jak oka w głowie
pozdrawiam

Ł.W.

Golf III, 1.4i
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

WujkO pisze:
Porszak pisze:Markos rob ten rozrzad bo sie przejedziesz w koncu-odpukac! my w x10xe mamy lancuszek wiec nie musimy zawracac sobie glowy takim 'drobiazgiem' jak pasek :-P , ale wiadomo powszechnie ze w oplach wymienia sie go 10-15kkm niz zaleca producent bo lubi sobie pasek na wczesniejsza emetyture albo wrecz rente przejsc :lol:
pierwsze słysze ze w oplach pasek wymiania sie prawie z olejem, napisz cos wiecej bo juz mam stracha przed jej uruchamianiem :-D :0

Markos: ja ostatnio wymieniłem pasek przy 130kkm i do tej pory nie wiem ile przeszedł (70kkm czy 130kkm) ale mechanik w rece urwał go po wymontowaniu, he he :(
teraz juz pilnuje tego jak oka w głowie
a kto powiedział ze w oplach pasek wymienia sie z olejem??ja tak nie twierdze. powtarzam tylko słowa mechanikow, którzy mowia ze (moze nie koniecznie w oplach bo mowa byla o tylko corsach) rozrzad wymienieć sie powinno z 10-15kkm wczesniej niz zaleca producent. a jesli masz bezkolizyjny silnik to mozesz sobie jezdzic na jednym pasku do konca swiata przeciez

Pozdro

p.s. ostatnio jak kupowalem w sklepie czesci do corsy przyszedl pan roniez od takiego pojazdu tylko 1.4 i wlasnie po 60kkm rozlecial mu sie pasek
Obrazek
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

UcHO pisze:Specem od dolewania oleju do silnika jest jedna osoba z forum/klubu wiec niech sie Ona wypowie :)
:placz: tak moj silnik jest na wyczerpaniu,zlopie jak glupi,nawet nie chce dokladnie wiedziec ile litrow na ile km.Mam nadzieje ze niedlugo sprawa sie rozwiaze i bede cos z tym robil.Trzymajcie kciuki zebym dojechal bez wiekszych problemow do Modlina.Jak zobaczycie biala Corse i chmare dymu to bede ja :oops:
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
UcHO
Weteran
Kontakt:

Szwagier pisze:
UcHO pisze:Specem od dolewania oleju do silnika jest jedna osoba z forum/klubu wiec niech sie Ona wypowie :)
:placz: tak moj silnik jest na wyczerpaniu,zlopie jak glupi,nawet nie chce dokladnie wiedziec ile litrow na ile km.Mam nadzieje ze niedlugo sprawa sie rozwiaze i bede cos z tym robil.Trzymajcie kciuki zebym dojechal bez wiekszych problemow do Modlina.Jak zobaczycie biala Corse i chmare dymu to bede ja :oops:
A za nią, lub raczej przed nia JA :oko:
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

eee tam Szwagier jaks puscisz baka od czasu do czasu to tylko wzbuszisz podziw :grin:
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

arts pisze:eee tam Szwagier jaks puscisz baka od czasu do czasu to tylko wzbuszisz podziw :grin:
podziw!!-jakim cudem te cos dojechalo tutaj ?? :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

Panowie mam pytanie dotyczace oleju, konkretnie jego koloru.dzisiaj robilem znajomej dolewke do zagazowanego lanosa i zdziwilem sie bardzo poniewaz olej w tym silniku byl czysty jakbym go wlal przed chwila.wymieniany byl w listopadzie.

u mnie olej wyglada prawie jak smola, jest strasznie czarny mimo ze przebieg od wymiany jest mniejszy niz w tym laniem.jak to jest u was z tym 'kolorem' oleju? zeby nie robic OT mozecie walic na priv jesli macie podobne doswiadczenia. dzieki z gory

pozdro
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

Panowie mam pytanie dotyczace oleju, konkretnie jego koloru.dzisiaj robilem znajomej dolewke do zagazowanego lanosa i zdziwilem sie bardzo poniewaz olej w tym silniku byl czysty jakbym go wlal przed chwila.wymieniany byl w listopadzie.

u mnie olej wyglada prawie jak smola, jest strasznie czarny mimo ze przebieg od wymiany jest mniejszy niz w tym laniem.jak to jest u was z tym 'kolorem' oleju? zeby nie robic OT mozecie walic na priv jesli macie podobne doswiadczenia. dzieki z gory

pozdro
Obrazek
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

moze ten lanos ma calkowity przebieg mniejszy(furak mlodszy),silnik w lepszym stanie,dlatego moze jest taki czysty
Obrazek
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

panowie! nie wiem czy wiecie ale gas oczyscza strasznie silnik i powoduje ze jest on czysicutki bez nagarow a co za tym idzie olej tez, nie wiem tylko czy pomaga to silnikowi.... :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”