Instalacja gazowa do Corsy

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
Kurbat
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Instalacja gazowa do Corsy

Post autor: Kurbat »

Może ktoś zechce sie podzielić swoimi doświadczeniami o gazie w Corsie?
Benzyna fest podrożała :-( i tak juz chyba zostanie bo przecież w Unii jestesmy no i ropa drożeje, wiec od razu zastanawiam sie nad gazem w samochodzie?
Dużo z tym problemów? Czy to prawda,że silnik sie "niszczy" moc spada itp?
:-?
Awatar użytkownika
Hiv
Weteran
Kontakt:

Post autor: Hiv »

Ja zaczne może.... Poza wszystkim oczywiscie za gazem przemawiaja koszty choc to zalezy ile jezdzisz. Niemniej jest duuuzo taniej. Co do silnika to zdania sa bardzo podzielone. Sa tacy ktorzy uwazaja, ze to nawet lepiej mu zrobi... Ja zadnego specjalnie wiekszego zuzycia nie zasuwazam. Wazne jest to zeby instalacja byla dobrze zalozona i wyregolowana. Wtedy nie zauwazysz zadnej roznicy w jezdzie a spalanie bedzie tylko nieznacznie wyzsze! Ja generalnie mimo roznych opinii POLECAM to rozwiazanie!
Może znów corsa...
frycek
Świeżak
Kontakt:

Post autor: frycek »

..witam, ja takze smigam na gazie :) (chodzi o gaz w butli:D) hehe.. a tak powaznie to takie czasy mamy ze wszystko drozeje a ostatnio ceny paliw nie jednemu dają sie we znaki, gaz tez zdrozal i to w przeciagu 2 tygodni o 25 groszy!!! co oni tam ku..... robia w tym rządzie?! Prawda jest taka ze zawsze chyba bedzie taniej na gazie niz na paliwie bo roznica w cenie jest dwa razy taka i poki co sie utrzymuje...
A co do samej instalacji - mam juz ją ponad 2 lata - zadnych problemow - zadnych awarii a silnik chodzi jak zyleta, po pewnym czasie sam doszedlem do tego jak wyregulowacgaz zeby bylo optymalne spalanie a przy tym jak nalwyzsza moc silnika. W tej chwili auto mam wyregulowane tak, ze na gazie chodzi lepiej niz na beznynie, naprawde.. sam sie temu dziwie, ale tak jest!
Przy silniczku 1.4 60KM 8V na trasie pali 8-ke, miasto - 10-tke. Przed moja regulacja palil mniej, ale wtedy bylo odczuwalne, ze jest znacznie slabszy. Po regulacji spalanie gazu skoczylo o ok. litr w góre rzecz jasna.
Co do same instalacji - to typowa, wloskie podzespoly, nic nadzwyczajnego, normalny automat - przelacza sie na obroty, koszt 1800zl.
Zrobilem juz ponad 30 tys. na tej instalacji i wszystko chodzi ok. Jesli chcesz cos wiedziec wiecej, zapytac - chetnie doradze i pomoge.
Jedna rada - nie rób instalacji u byle partacza bo niekotrzy biora kase po 2500 za najprostsza instalacje, a potem sie okazuje ze te podzespoly co uzyli nie sa warte nawet 1500 zeta.
Pozdr.
#267 Corsa B x14sz
---==========---
kubelt
Swój
Kontakt:

Re: Instalacja gazowa do Corsy

Post autor: kubelt »

Kurbat pisze:Może ktoś zechce sie podzielić swoimi doświadczeniami o gazie w Corsie?
Pokrotce - nie mam zbyt wiele doswiadczenia gdyz sprzedalem samochod niecaly rok po zalozeniu instalacji, przejechalem w tym czasie ponad 30 tys km wiec niezbyt duzo - biorac pod uwage dlugoterminowy wplyw (badz jego brak) instalacji LPG na silnik. Wszystko zalezy od instalacji oraz montazu. Przeszukaj archiwum, przypominam sobie co najmniej 2 o wiele bardziej rozbudowane watki na forum dot. tego tematu. Ja mam mieszane uczucia, jak np wzrost spalania oleju jak rowniez gasniecie silnika w pewnych sytuacjach.
Kurbat pisze:i tak juz chyba zostanie bo przecież w Unii jestesmy
Co sie tak wszyscy tego uczepili...
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

Kurbat pisze:i tak juz chyba zostanie bo przecież w Unii jestesmy
Co sie tak wszyscy tego uczepili...[/quote]

No wlasnie, przeciez obecne ceny pali nie sa zasluga UE, a cena ropy na swiatowych rynkach, czyli konsekwencja niestabilnej sytuacji Iraku.

A co do gazu, to sam bym chetnie zalozyl, jednak fachowcy powiedzieli, ze przy moim przebiegu (ponad 216 000 km) ekonomicznosc uzytkowania instalacji LPG pociagnie za soba czestsze awarie podzespolow :-(

pozdr
kubelt
Swój
Kontakt:

pirat pisze: A co do gazu, to sam bym chetnie zalozyl
Patrzac z punktu finansowego to tez bym chetnie zalozyl LPG bo chyba nie ma osoby, ktora dobrowolnie wydawalaby wiecej kasy bez potrzeby. Ale w moim przypadku jest to rowniez troche bezsensowne.
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

ja mam gaz ale tyle mi go wpier... ze masakra a dwa razy mi juz regulowali - hyba reduktor do renowacji..... a hetnie bym usunal bo takie jaj sa z tym autem od gazu ze szok!
pafcio
Świeżak
Kontakt:

Post autor: pafcio »

Ja juz dosc długo jezdze na gazie i jestem bardzo zadowolony. Autko chodzi zajefajnie i nic sie nie psuje. :lol: #273
Kurbat
Weteran
Kontakt:

gaz

No to ja juz sam nie wiem :0
Normalnie...w kropce jestem. Kasy mi na paliwo szkoda, ale jeśli z gazem jakies problemy byc maja to ja pier....problemów mam dosyć.

Poszperam jeszcze w archiwum i jakby co to bede pytal dalej...
:placz:
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

Musisz sie zastanowaic jak duzo jezdzisz, bo jak Ci sie ma zwracac 3-4 lata, to moze juz zdazysz autko zmienic...
Instalacja gazowa laczy sie z wkladem finansowym... :oko:
Kurbat
Weteran
Kontakt:

ja jezdze jakies 30kkm rocznie, moze o pare k wiecej, wiec mnie sie chyba oplaca. Poza tym mysle ze jak raz wydam kase to bede potem mniej wydawal na CPNie przy tankowaniu, a o wydanych paru tysiacach zapomne z czasem.
Tak sobie mysle.
kubelt
Swój
Kontakt:

Tok myslenia masz IMHO poprawny. Ja rowniez obliczalem swoj roczny przebieg na tyle km ile ty podales ale z powodu instalacji gazowej i malych kosztow eksploatacji sumka sie zwiekszyla :D Jednak moja przygoda z gazem zniechecila mnie do tego samochodu - gasniecie silnika w newralgicznych momentach bylo denerwujace i niebezpieczne i nikt sobie z tym nie umial poradzic. Do tego wieksze spalanie oleju, mniej miejsca w bagazniku, czestsze wymiany swiec i kabli WN, drozsze badanie techniczne - ale to sa rzeczy do ktorych mozna sie przyczepic szukajac dziury w calym. Dodatkowo brakowalo mi mocy, ale to juz raczej wina mozliwosci technicznych silnika.
Kluczem jest poprawna instalacja, sa osoby, ktore sa calkowicie zadowolone z instalacji gazowej.
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

jezdze na gazie niecaly rok zrobilem ponad 20tys km,moj silnik to gaznikowiec,wiec tania instalacja,jak i proste rozwiazanie.Mam taka instalacje ze nawet na gazie odpalam (przycisk-reczny wtrysk gazu) i w sumie caly czas jezdze na samym gazie,ostatnio zmienialem uszczelke pod glowica - bylem w szoku jak silnik wyglada-swiece siwe,glowica tez dosc zurzyta-kable WN i swiece wymienialem rok temu w czerwcu,a glowice robilem 1,5 roku temu.
Gaz to perspektywa na zaoszczedzenie kasy,grunt to odpowiednie uzytkowanie,najlepiej zeby co jakis czas jezdzic na benzynie,bo gaz to suche paliwo.Nie zalowac na instalacje ale tez nie przeplacac,zalozyc u pewnych ludzi a nie u naciagaczy.Co do gasniecia to na gazniku nie mam takich sytuacji,a w silnikach wtryskowych to chyba zalezy od instalacji
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

kubelt pisze:sa osoby, ktore sa calkowicie zadowolone z instalacji gazowej.
np ja !
:)
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

ja również :-D
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Kurbat
Weteran
Kontakt:

kubelt pisze: wieksze spalanie oleju, czestsze wymiany swiec i kabli WN, drozsze badanie techniczne
większe spalanie oleju to ile? 0,5 l na 1 kkm?
wymiany świec, kabli itp jak często ? raz na rok czy częściej?
kubelt pisze: Dodatkowo brakowalo mi mocy, ale to juz raczej wina mozliwosci technicznych silnika.
Kluczem jest poprawna instalacja, sa osoby, ktore sa calkowicie zadowolone z instalacji gazowej.
Ta utrata mocy duża była?
Ja ma Corse 1,0 wiec jak mi moc ucieknie to chyba będe sie czuł jak w kaszlu? :(

Sory, że zarzucam pytaniami alem ciekaw wszystkiego :-D
Kurbat
Weteran
Kontakt:

Szwagier pisze: bylem w szoku jak silnik wyglada
siwe świece, głowica...ale szok ogólnie był pozytywny czy negatywny?
Szwagier pisze: najlepiej zeby co jakis czas jezdzic na benzynie,bo gaz to suche paliwo.
co jakiś czas tzn...raz na kwartał bak benzyny wyjeździc czy jak??
:-D
dzieki!!!!!!!!!
kubelt
Swój
Kontakt:

Kurbat pisze: większe spalanie oleju to ile? 0,5 l na 1 kkm?
wymiany świec, kabli itp jak często ? raz na rok czy częściej?
Spalanie oleju zalezy od stanu silnika. Ty masz nowa corse, wiec pewnie i przebieg niewielki tak wiec spalanie oleju moze sie w ogole nie zwiekszyc (o ile takowe jest). BTW, jaki przebieg?
Nie pamietam dokladnie juz tych przebiegow danych elementow, niech mi ktos przypomni, kto aktualnie eksploatuje corse z instalacja. Swiece byly chyba co 30 tys km.
Kurbat pisze: Ta utrata mocy duża była?
Ja ma Corse 1,0 wiec jak mi moc ucieknie to chyba będe sie czuł jak w kaszlu? :(
Zle mnie zrozumiales :D Nie mowie o utracie mocy, gdyz po modyfikacjach u p. Chojnackiego moc mialem wyzsza, niz fabryka dawala. Mialem na mysli ogolnie osiagi silnika 1.4 8V, przestaly mi wystarczac. Czy ty nie masz przypadkiem plastikowego kolektora? Albo gwarancji na samochod? Jesli tak, to to pociaga za soba znaczne koszta (instalacja z wtryskiem zakladana w ASO)
Kurbat pisze:Sory, że zarzucam pytaniami alem ciekaw wszystkiego :-D
Spoko, po to forum wlasnie jest :D
Kurbat
Weteran
Kontakt:

KUBELT :
zieki,
tak mam plastikowy kolektor + auto na gwarancji + przebieg 15 kkm.
O koszty sie juz pytalem, zwalaja z nog, ale powiedzieli,ze jesli sie zdecyfuje placic gotowka to moze bedzie taniej.
na razie nie wiem na ile taniej

Teraz nie na temat : NA WEEKEND wyjezdzam wc na forum nie nie ma, tym nie mniej jesli ktos cos bedzie moglo doradzic - w niedziele sprawdzam neta.
Trzymajcie sie wszyscy, - czołgiem!
Do niedzieli
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Kubelt: prosta rada, wystarczyło zdjąć dolocik powietrza, przy wyrzucaniu na luz czy na światłach silniczek dostawał za duzo powietrza i gasł, miałem tak i usunołem i jest OK
Co do zużycia silnika, miałem robioną główkę w styczniu i wszystko bylo ok, ciśnienie na garach 1,2, kabelki i wszystko OK, nie było zuzycia niczego, olej też, ile wlewam tyle wylewam :D (tfu tfu tfu, odpukac)
Wiec ja polecam gaz, jedyna ważna rzecz: dobra instalacja!!
powoadzenia w podjęciu decyzji
p.s.
Na gazie jeżdżę prawie 2 lata i jakieś 35 tys
kubelt
Swój
Kontakt:

UcHO pisze:Kubelt: prosta rada, wystarczyło zdjąć dolocik powietrza, przy wyrzucaniu na luz czy na światłach silniczek dostawał za duzo powietrza i gasł, miałem tak i usunołem i jest OK
Niedoceniasz mnie chyba... :D To jest pierwsza rzecz, ktora sie robi w takich przypadkach. Niestety u mnie pomimo braku dolotu ten objaw wystepowal, pisalem o tym nawet na tym forum.
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

kubleciq miales zle wyregulowana mieszanke - mnie tez gasnie ale ja to celowo reguluje na za ubogo zeby mi malo palil....
kubelt
Swój
Kontakt:

shreek pisze:kubleciq miales zle wyregulowana mieszanke - mnie tez gasnie ale ja to celowo reguluje na za ubogo zeby mi malo palil....
Zubozajac mieszanke wykonczysz silnik. Ja mialem instalacje z kompem, wszystko bylo tip top i niestety - silnik wciaz gasl, to nie byla wina mieszanki.
sisi27
Świeżak

Post autor: sisi27 »

Witam,
Też się zastanawiam nad gazem do Corsy B 97r X14SZ 130kkm. W K-wie firma (ponoć dobra) poleca instalkę Landirenzo typ LCS za 2250 zł (2 lata gwarancji, bez limitu przebiegu, przeglądy cz 15 000 km) lub firmy Stefanelli typ "City" za 1900 zł (2 lata lub 80 000 km gwarancji, przeglądy co 10 000 km.
Co wy ludziska na to?
UcHO
Weteran
Kontakt:

shreek pisze:kubleciq miales zle wyregulowana mieszanke - mnie tez gasnie ale ja to celowo reguluje na za ubogo zeby mi malo palil....
Brawo, dziwisz sie ze Ci jeździć nie chce.... musisz dawac w piz... aby Ci szła, silnik zaraz sie przekręci, ale nic,
Zawsze prawisz takie morały do każdego, a sam napisałeś taką głupotę że aż boli, zubożyć miesznakę BRAWO!! :-P
Kurbat
Weteran
Kontakt:

Kolejne pytanka:
1. a jaki jest mozliwy czas eksploatacji silnika z gazem? ile taki silnik wytrzyma - 200 k bez problemow?
2. jak czesto trzeba jezdzic na benzynie? jest jakas regula - np raz na kwartal bak benzyny, czy na kazdy 1kkm na gaze 10km na benzynie - tak przykladowo pisze..hmmm..?

Jakies inne uwagi sa?
UcHO
Weteran
Kontakt:

Ja i moim znajomi jezdzimy na gazie cały czas, zima tylko odpalam na benzynce i przerzucam na gaz, ile wytrzyma silnik?? mysle ze wszystko zalezy tylko i wylacznie od instalacji i jak jezdzisz, moj braciak miał audii i zrobił na gazie ponad 200 tys i wszystko było bez zarzutu wiec mysle ze w oplu powinno byc podobnie
kubelt
Swój
Kontakt:

Kurbat pisze:Kolejne pytanka:
1. a jaki jest mozliwy czas eksploatacji silnika z gazem? ile taki silnik wytrzyma - 200 k bez problemow?
Nie ma reguly - zalezy od wielu czynnikow. Generalnie jest tak, ze skoro juz oszczedzasz na paliwie to nie powinienes na niczym innym. Regularna wymiana oleju, odpowiednio ustawiona instalacja (a nie oszczedzanie na gazie ustawiajac za uboga mieszanke). Generalnie to trudno okreslic czas eksploatacji - co to jest czas eksploatacji? Blok silnika sam w sobie to bardzo wytrzymala rzecz - wszystko inne to czesci wymienne :D
Kurbat pisze:2. jak czesto trzeba jezdzic na benzynie? jest jakas regula - np raz na kwartal bak benzyny, czy na kazdy 1kkm na gaze 10km na benzynie - tak przykladowo pisze..hmmm..?
Jedni twierdza, ze co 5 tys km caly bak inni, ze wystarczy, ze silnik jest uruchamiany na benzynie, jeszcze inni w ogole nie uzywaja benzyny i maja sie dobrze. Szkol jest wiele, wiec nie bede zajmowal stanowiska. Dodam tylko, ze jestem zwolennikiem okresowej eksploatacji silnika na benzynie - czasem w trasie go przelaczalem na benzynke.
Kurbat
Weteran
Kontakt:

kubelt pisze: jestem zwolennikiem okresowej eksploatacji silnika na benzynie - czasem w trasie go przelaczalem na benzynke.
czyli jadac sobie po trasie moge "kliknac" i zmienic rodzaj paliwa z gazu na benzyne i odwrotnie tak?
Ciekawe bo o tym nie wiedzialem
Dzieki!

myslalem,ze jesli jezdze na gazie to juz raczej sie tego trzymac bo silnik sie "przyzwyczai" do jednego paliwa.
UcHO
Weteran
Kontakt:

Ja nie przerzucam na benzynkę ponieważ mam taką samą dynamikę i na gazie i na benzynie, jedyne co to odpalam na benzynie, niby 15l poszło jej zimą :-P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”