Jaka to CORSA ?????

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
AMFILIADA
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Jaka to CORSA ?????

Post autor: AMFILIADA »

Jeśli ktoś mogłby mi pomóc w identyfikacji mojego bolidu.... kupiłem niedawno Corsę B (zdjęcia na http://www.x12sz.prv.pl) i mam taki dylemat... jest to wersja w tej jeszcze przejsciowej gablocie ale z juz odmlodzonym silniczkiem X12SZ... :-D z tego co wiem w roku 1997 wprowadzono zmiany w zawieszeniu, dodano stabilzator osi przedniej... czy dotyczxylo to wszystkich modeli lacznie z tym ktory ja posiadam (1997 rok) czy tylko tych juz po liftingu nadwozia (inny grill, znaczek, zderzaki) ??? Jesli ktops sie orientuje prosze o cynk :oko:
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Re: Jaka to CORSA ?????

Post autor: AdamXXL »

AMFILIADA pisze:Jeśli ktoś mogłby mi pomóc w identyfikacji mojego bolidu.... kupiłem niedawno Corsę B (zdjęcia na http://www.x12sz.prv.pl) i mam taki dylemat... jest to wersja w tej jeszcze przejsciowej gablocie ale z juz odmlodzonym silniczkiem X12SZ... :-D z tego co wiem w roku 1997 wprowadzono zmiany w zawieszeniu, dodano stabilzator osi przedniej... czy dotyczxylo to wszystkich modeli lacznie z tym ktory ja posiadam (1997 rok) czy tylko tych juz po liftingu nadwozia (inny grill, znaczek, zderzaki) ??? Jesli ktops sie orientuje prosze o cynk :oko:
x12sz był od '94.
ps . możesz usunąć zdublowane posty. Wiem, że to forum coś świruje, ale możesz to zrobić.
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
AMFILIADA
Nowy

no usunelem, faktycznei sa jakies zawirowania..... wiem ze ten silnik to b. stara technologi odczuwam to jadac z 45 koniami pod mask ai patrze jak mnie biora lebki w Tico albo Ceniasie :grin: ale czy mam zmodyfikowane zawieszenie po 97 roku ??
Dziadek_Corsarz
Nowy
Kontakt:

Post autor: Dziadek_Corsarz »

Zawieszenie zmieniło się po liftingu, a na początku '97 wprowadzono jedynie elektryczny napęd licznika prędkości.
Tak przy okazji, widział ktoś Corse po lifcie z silnikiem x12sz? Czy od razu podstawowym silnikiem stało się x10xe?
AMFILIADA
Nowy

Dziadek_Corsarz pisze:Czy, widział ktoś Corse po lifcie z silnikiem x12sz? Czy od razu podstawowym silnikiem stało się x10xe?
Z tego co ja sie orientuje, bo naogladalem sie tego przed zakupem przez dobre 4 miechy, wszystkie Corsy z tym nowym grilem i znaczkiem to juz tylko 16 V wiec tez z koncowka ...SZ odpadaja... Raczej wszystko juz z .......E
Thaurin
Nowy
Kontakt:

Post autor: Thaurin »

Ja mam x12sz a wiec 8V... rok modelowy `98.
--- CTM #185 ---
[ CORSA B x12sz ]
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

moj lump byl x14sz '97 po lificie i po modyfikacji zawieszenia, licznik elektroniczny...

modyfikacja zawieszenia jest od okreslonego numeru nadwozia, ktorego nie pamietam teraz, a ktory przypadal na rm '97 wlasnie. czy zawieszenie jest zmienione latwo poznac po sworzniach wachaczy, ktore po modernizacji nie sa proste, a maja ksztalt zblizony nieco do litery "z".
c20rsa, czlowieku meeen!
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

WOW ale z fotek to łudząco podobny do naszch X14SZ , no nie :)
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

ale do jasnej ciasnej co to jest to cos elektroniczne co kolega ma przykrecone zamiast pompy abs?
ja w swoim x14sz z 96 (airbag jest, nie mam abs) nie mam czegos takiego
Bronek_84
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Bronek_84 »

Zauważyłem, że brakuje ci pokrywki skrzynki bezpieczników i przekażników :-P
Nie zbadane są pokłady ludzkiej wyobraźni® :-D
AMFILIADA
Nowy

[quote="wow"]...czy zawieszenie jest zmienione latwo poznac po sworzniach wachaczy, ktore po modernizacji nie sa proste, a maja ksztalt zblizony nieco do litery "z".[/quote]

A posiadsz moze fotke takiego sworznia ?? Bo jesli chodzi o uklad jezdny jestem zielony jak szpinak :-? .... chcialbym wiedziec na czym jezdze po prostu :) ...
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

a czy sprawdzic czy jest stabilizator nie jest najlatwiej wchodzac pod auto i patzrac czy on tam jest czy nie?

a pokrywki bezpiecznikow brakuje bo akurat odbywal sie bezpiecznik tuning :-D
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau

Post autor: !markos »

Porszak pisze:a czy sprawdzic czy jest stabilizator nie jest najlatwiej wchodzac pod auto...?
a nie prosciej poprostu otworzyc maske i zajrzec od gory? :zakrecony:
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

Porszak pisze:...a pokrywki bezpiecznikow brakuje bo akurat odbywal sie bezpiecznik tuning :-D
Hehe, nie było żadnego tjuningu po prostu nie ma jak wyłączyć lampki podświetlającej wnętrze auta a przy 2-3 godzinnej grzebaninie przy otwartych drzwiach mimo wszystko akumulator dostaje po tyłku :lol:

Pewnie że można zajrzeć tylko niech ktoś mi pokaże jak wygląda STABILIZATOR ??? :-P
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

!markos pisze:
Porszak pisze:a czy sprawdzic czy jest stabilizator nie jest najlatwiej wchodzac pod auto...?
a nie prosciej poprostu otworzyc maske i zajrzec od gory? :zakrecony:
ano prosciej fakt, zapomnialem ze z gory tez widac. podnies maske i jak zobaczysz na dole 'gruby drut' to bedzie stabilizator.zrob foto z gory to Ci powiemy (foto obszaru miedzy silnikiem a chlodnica) dobrze chyba mowie , nie?

a wogole teraz zobaczylem ze ma stabilizator. widac go kawaleczeko bo zostal onciety, ale to chyba on. widac to na 17 zdj od gory, z zapodanego linka.

a czemu nie masz rurki(tej plastikowej) doprowadzajacej powietrze do puszki z filtrem?
Obrazek
Dziadek_Corsarz
Nowy
Kontakt:

Post autor: Dziadek_Corsarz »

Prosisz i masz :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

dokladnie ten element zostal uciety na zdj o ktorym mowilem
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

Dziadek_Corsarz pisze:Prosisz i masz :D

Obrazek
wiec element zaznaczony strzalka jesli wystepuje oznacza ze posiadam stabilizator ?? raczej jest cos takiego u mnie jak widac na stronie... wiec jestem HAPPY :-D :-D :-D :-D :-D Dzieki :D
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

to cos, co tylko udaje stabilizator. mozna to prawie pogiac w rekach - sprawdzone :grin:
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

Porszak pisze:
!markos pisze:
Porszak pisze: a czemu nie masz rurki(tej plastikowej) doprowadzajacej powietrze do puszki z filtrem?
Kupilem go bez tej RURKI, :-? na przegladzie przed zakupem facet zwrocil mi na to uwage... znalezienie jej nie bylo takie proste, szarpnelem sie i wzielem w sklepie na Allegro nowa (30 zł :placz: )... juz jest zalozona.... w ogole wymieniam duzo rzeczy... sporo jest jeszcze do zrobienia... nie wiem jak wy ale ja najbardziej lubie patrzec na SILNIK i mam ambice doszlifowac i doczyscic go n ablysk :-D zobaczymy czy mi sie uda bo kurzy sie niemilosiernie :-?
AMFILIADA
Nowy

!markos pisze:to cos, co tylko udaje stabilizator. mozna to prawie pogiac w rekach - sprawdzone :grin:
Zgadzam się... u mnie widze ze prawa strona byla spawana, n ato tez mi zwrocono uwage przd zakupem na przegladzie... ale autko raczej bez wypadku... w ogole smiga mi bartdzo ladnie silniczek jak zegarek chodzi... zeby nie ta mala moc bylo by COOOL :grin: ... zalozyme też MAGNETYZER powietrza i paliwa i musze przyznac ze to n aprawde daje efekty... nie wiem jak zuzycie paliwa dam cynk na forum za 1500 km ale lepsza DYNAMIKE od razu odczulem SERIO !!!... po zalozeniu wzrosly nieco obroty, zresetowalem prawidlowo komp (z programowaniem przepustnicy) i silniczek chodzi cacy :lol:
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

Ooopss...!

a co do stabilizatora. chcialem kiedys zapodac sobie tuningowy nemecky,ale znajac moje auto(to eksperyment jest to auto wogole) rozmyslilem sie bo wydanie chyba 600pln na cos tam nie jest straszne ,ale gdyby cos tam nie pasowalo to mocno bym sie wzruszyl :bardzozly: . sorki troche. to nie o mnie temat hehe
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

magnetyzer powietrza powiadasz... hmm... a co on robi?
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

on magnetyzeruje....., ale nie schdzmy z tematu. nowa batalia nie ma sensu
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

ale ja nie wytaczam dzial. pytam tylko, bo nie wiem co mozna magnetyzerem zmienic w powietrzu.
w paliwo jestem w stanie uwierzyc, a zadaje pytanie, bo ciekaw jestem jak reklamuje sie taki produkt jak magnetyzer powietrza - w sensie co konkretnie daje.
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

aha to sorki. nie wime mmoze on tez ustawai odpowiedni czasteczki powietrza tak jak to mam miejsce w beznin, I think. te hamerykanskie magnetizery byly na paliwo i dolot a maksory na paliwo tylko.
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

tak troche nie na temat... nie mam zamiaru robić kumuś tam reklamy ale to daje efekty a ceny są już na naprawde znośnym poziomie... (18-25 zł dobrej jakości). Jeśli chodzi o powietrze to wiadomo... teoria jest taka, że cząsteczki tlenu uzyskują ładunke dodatni wmacniając efekt łączenia się ich z cząsteczkami paliwa (+).... Ten pierścień od powietrza ma 2 magnesy neodymowe podczas gdy paliwowy tylko 1.... magnesy sa zarombiscie silne (!!) wytwarzaja sielne pole.... moim zdaniem 40 zł za komplet to nie dużo a efekty widać od razu...dokupilem jeszcze dodatkowy na paliwo zeby wzmocnic efekt... zobaczymy za 2000 km ja spadnie zuzycie paliwa a spadnie na pewno kazdy uzytkownik to potwierdza.... :D
AMFILIADA
Nowy

mala korekta oczywiscie TLEN ma ladunke ujemny (-) w stanie wzbudzonym :0
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

a co kesli ktos na lpg zafundala? czy tez moze sobie zapodac taki magnetyzer?
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

!markos pisze:ale ja nie wytaczam dzial. pytam tylko, bo nie wiem co mozna magnetyzerem zmienic w powietrzu.
w paliwo jestem w stanie uwierzyc, a zadaje pytanie, bo ciekaw jestem jak reklamuje sie taki produkt jak magnetyzer powietrza - w sensie co konkretnie daje.
To Ty nie wiesz?? No Markos, dałeś ciała. Przecież magnetyzer powietrza schładza je i daje je pod większym cisnieniem tak jak Twój Duzy coolerek :-P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”