Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pytanie z gatunku dziwnych [ ]: czy wiecie gdzie można znaleźć informację ile pali auto (szczególnie intersuje mnie Corsa B 1.2 8V ) na JAŁOWYM biegu (litra na godzinkę np) ???
wydaje mi sie ze mniej niz 0.5L/h to sa jakies szczatkowe iloeci w takim malym silniku, chyba nawet mnien niz 0.25L/h. kiedys bylo w AŚ jakies porownanie ale nie pamietam wlasnie konkretnych wrtosci
ja ostatnio wyczytałem w instrukcji obsługi że nie powinno się zostawiać samochodu na luzie tuż po odpaleniu gdy silnik jest zimny bo to zwiększa zyżycie paliwa i że 5 minut chodzenia silnika na luzie odpowiada ok 1km jazdy, aż się zdziwiłem :0
AMFILIADA pisze:Pytanie z gatunku dziwnych [ ]: czy wiecie gdzie można znaleźć informację ile pali auto (szczególnie intersuje mnie Corsa B 1.2 8V ) na JAŁOWYM biegu (litra na godzinkę np) ???
nic trudnego, postaw mała na podwórku odpal, wróć za godzine i dolej do pełna i bedzie wiadomo
Aro83 pisze:ja ostatnio wyczytałem w instrukcji obsługi że nie powinno się zostawiać samochodu na luzie tuż po odpaleniu gdy silnik jest zimny bo to zwiększa zyżycie paliwa i że 5 minut chodzenia silnika na luzie odpowiada ok 1km jazdy, aż się zdziwiłem :0
no wiec latwo policzyc ile pali na kilometr. jak na 100 pali np.7l to na 10 km pali 0.7l a na 1km pali 0.07
a ze jak silnik zimny jest to powinno sie wsiadac i jechac odrazu to powszechnie wiadomo przeciez. nasze auto to nie maluch zeby zima zanim ruszy musial pochodzic pare minut zanim wlasciciel szyby poskrobie
Aro83 pisze:ja ostatnio wyczytałem w instrukcji obsługi że nie powinno się zostawiać samochodu na luzie tuż po odpaleniu gdy silnik jest zimny bo to zwiększa zyżycie paliwa i że 5 minut chodzenia silnika na luzie odpowiada ok 1km jazdy, aż się zdziwiłem :0
no wiec latwo policzyc ile pali na kilometr. jak na 100 pali np.7l to na 10 km pali 0.7l a na 1km pali 0.07
a ze jak silnik zimny jest to powinno sie wsiadac i jechac odrazu to powszechnie wiadomo przeciez. nasze auto to nie maluch zeby zima zanim ruszy musial pochodzic pare minut zanim wlasciciel szyby poskrobie
no a ja przeoczyłem ten fakt w zime zazwyczaj odpalałem furkę parę minut przed wyjściem żeby mi dupsko nie marzło
że 5 minut chodzenia silnika na luzie odpowiada ok 1km jazdy, aż się zdziwiłem
to można by podpiac tez pod teorie i fakt z reszta ze zuzycier silnik ajest tym mniejsze im wieksze sa obroty... olej lepiej smaruje przy wiekszych obrotach... wielu kierowcow o tym nie wie a wlasnie jalowy bieg skraca czas do remontu silnka ... bylo o tym nawet w jednym z odcinkow SONDY - pamietacie ten program w TVP ?? Mam archiwalne odcinki w jakosci jak z DVD jakby ktos reflektowal
no wiec mze moje obliczenia na 0.07 to za duzy optymizm ale 0.1L/h to juz chyba podejdzie. w omedze silnik jat 2.0 a u nas ciut mnie a w niektorych przypadkach nawet 2x mniej
Kurbat pisze:5 min. na jałowym biegu = ok. 1 km jazdy - to prawda. (str. 128 instrukcji do 1,0 12V)
ooops to sie troche zapedzilem z obliczeniami, ale to spalanie 5min=1km mialo byc na zimnym silniku wiec na 'ssaniu'. na rozgrzanym powinno byc mniej. biorac poprawke na moje liczenia wychodzi ok. 1.2L/h (jesli na 1km spali o.1L) przy silniku o poj. ok 1.0 juz wiecej nie bede motal