Czy można myć silnik?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
Budzio
Swój
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Czy można myć silnik?

Post autor: Budzio »

Dokladnie jak w temacie czy jest sens umyc silnik? chcialem to zrobic zeby zlokalizowac ewentualne wycieki?? Zastanawiam sie czy tez jechac gdzies do szpecow zeby myli cvzy umyc samemu kercherem
..::CTM#117::..
AMFILIADA
Nowy

Post autor: AMFILIADA »

zadna myjnia nie bierze odpowiedzialnosci za skutki mycia... po za tym mycie cisnieniowe ponoc zwieksza ryzyko zalania... ja myje sam, kupujesz srodek w sprayu... spryskujesz... splukujesz i wszystko... na aparat zaplonowy zaklkadasz szczelnie folie bardzo latwo go zalac i uszkodzic (bynajmniej mojejmu kumplowi w Espero sie to przydazylo)...
AMFILIADA
Nowy

a czy warto myc ?? Czyst y silnik to podstawa :grin: ja gdy szukalem mojej Corsy kierowalem w duzej mierze czystoscia i zadbaniem silnika... jesli wlascicele nie o czystosc silnika to znaczy ze tam w ogole nie zaglada... w 90 % przypadkow jakie widzialem silniki byly czarne... od razu odechciewalo sie kupna :( A gdzie podejrzewasz wycieki jaka to CORSA ?
Awatar użytkownika
kyniek
Weteran
Podziękował;: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kyniek »

AMFILIADA pisze: :( A gdzie podejrzewasz wycieki jaka to CORSA ?
inny post tam jest to opisane :grin: :oko:
tja nastał czas spokojnego kombi...
Bronek_84
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Bronek_84 »

Ja czasami myję za pomocą bardzo gorącej wody i ludwika :) , lecz ostatnio zaniechałem tego procederu jak auto staneło mi na środku skrzyżowania :0 (woda dostała się pod kopółkę i kaptórki od świec)
Nie zbadane są pokłady ludzkiej wyobraźni® :-D
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

jak dbasz o silnik regularnie nawet na sucho go czyscisz to on sie tak nie zabrudzi zeby jakimis srodkami go czyscic
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: Hayabusa »

niektórzy producenci aut nie zalecają mycia silnika ---> jest tam za dużo elektorniki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
corsa C 1.3 CDTI & Seat Leon 1M
Kurbat
Weteran
Kontakt:

Post autor: Kurbat »

U mnie dobrze myją silniki w oplowskim serwisie. Ostatnio jak samochod wrócił do mnie to normalnie nie mogłem poznać silnika - niektóre części jak nówka !

Teraz właśnie widać gdzie sa miejsca pocenia sie olejem - szczególnie w okolicach korka wlewu oleju oraz z boku, z tej strony gdzie pasek klinowy.
Awatar użytkownika
zgubek
Weteran
Kontakt:

Post autor: zgubek »

AMFILIADA pisze:a czy warto myc ?? Czyst y silnik to podstawa :grin: ja gdy szukalem mojej Corsy kierowalem w duzej mierze czystoscia i zadbaniem silnika... jesli wlascicele nie o czystosc silnika to znaczy ze tam w ogole nie zaglada... w 90 % przypadkow jakie widzialem silniki byly czarne... od razu odechciewalo sie kupna :( A gdzie podejrzewasz wycieki jaka to CORSA ?
Jezeli silnik ma jakies wycieki i ktos sprzedaje samochod to myje silnik zeby nic nie bylo widac,dla mnie to juz by bylo podejrzane.
Jezeli silnik jest czarny,ale nie nosi sladow oleju to znaczy ze jest wszystko oki pod tym wzgledem.Moim zdaniem jak kupujesz samochod i silnik jest wyczyszczony az sie swieci to cos moze byc nie tak,chociaz nie koniecznie...
sprowadzony, serwisowany w ASO, BEZWYPADKOWY, zarejestrowany w Polsce, garażowany(temperatura w garażu 22 °C), przyjechał na kołach, użytkowany przez kobietę - prawnika jako piąte auto w rodzinie, nic nie puka nic nie stuka.Możliwość wysłania VIN na maila
Budzio
Swój
Kontakt:

a wie moze ktos jak myc silnik taz czy na wlaczonym czy nie(moze odłaczyc aku?) co dokladnie pozaslaniac folia i czy plukac cisnieniowka czy ze zwyklego ogrodowego weza ???
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

budzio kup litr ON do sloika i dlugi pedzelek i przetrzyj na cieplym wlacoznym silniku wrzystkie miejsca gdzie podejzewasz wycieki. nafta wytrze wszystkie zabrudzenia a ty bedziesz dalej obserwowac jak wysycha na cieplum motorze i czy nie wycieka nic tym miejscem - tak robi zawsze moj mechanior .....
Budzio
Swój
Kontakt:

moze i pomysl to jest ale calego silniczka tak niue bede mył raczej bo litr ON nie starczy a ogólnie syf jest juz tam przy okazji szykania wyciekow umyte były by te miejsca gdzie nie cieknie
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Ja tam swój silnik myje raz do roku wiosną po zimie aby wszystko obmyc, trzeba tylko uważac aby Karcherem nie za blisko jeździć chłodnicy aby jej nie uszkodzic i nie zalac aparaty zapłonowego bądź cewki. I odczekac troche aby wszystko wyszło, ww. elementy wytrzec by nie było wody i jazda :zakrecony:
Budzio
Swój
Kontakt:

UcHO pisze:Ja tam swój silnik myje raz do roku wiosną po zimie aby wszystko obmyc, trzeba tylko uważac aby Karcherem nie za blisko jeździć chłodnicy aby jej nie uszkodzic i nie zalac aparaty zapłonowego bądź cewki. I odczekac troche aby wszystko wyszło, ww. elementy wytrzec by nie było wody i jazda :zakrecony:
a czym myjesz i czy robisz to na wlaczonym silniku czy aku moze odpinasz?? kable z aparatu wysiagasz??
Kurbat
Weteran
Kontakt:

wczoraj byłem w swoim serwise i przypadkowo widziałem jak myty był silnik w Punto. gość normalnie płukał go Kercherem, pod ciśnieniem i wcale nie wyglądało jakby sie cackał. pyłu wodnego było pełni i płukał dość dokładnie - tzn. z każdej praktycznie strony.
więc ja do końca nie wiem jak z tym myciem ciśnieniowym do konca jest.
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

Dawwwno dawno temu jak moj tata umlyl silnik i efekt byl taki ze nie chcial zapalic...samochd zostal zacholowany do serwisu a pan elekryk tak do mojego taty: "a telewizor pan myje??"..cos takiego :grin:

ja silnik myje raz na jkais czas jak go juzn ie widac spod brudu...raz mi nie chcial zapalic...dopiero po jakis 20 minbutach sie udalo :grin:
corsa A & Audi S3
Obrazek
UcHO
Weteran
Kontakt:

qomo: bo aparat zapłonowy zalałeś, trzeba było go zdjąć i osuszyc i gitara... :-P
co do mycia to myje normalnie karcherem bez srodków, kabli nie odpinam a tym bardziej nie wyjmuj swiec, ani kabli od aparatu zapłonowego :-P
Budzio
Swój
Kontakt:

UcHO pisze:qomo: bo aparat zapłonowy zalałeś, trzeba było go zdjąć i osuszyc i gitara... :-P
co do mycia to myje normalnie karcherem bez srodków, kabli nie odpinam a tym bardziej nie wyjmuj swiec, ani kabli od aparatu zapłonowego :-P
Wlasnie przed seka dowiedzialem sie ze nalezy myc odpalona furke tznsilnik odpoalony bo wtedy wypluwa wode i nie pozalewa sie... coiw y na to ?? juz sam nie wiem :-(
osman14
Swój
Kontakt:

Post autor: osman14 »

moje zdanie jest zupelnie inne

ja silnika nie myje no fakt jest brudny ale przynajmniej widze co sie z nim dzieje na bierzaco

a jak patrzac na samochody z wypucowanymi silnikami i wyplakowanymi wezykami i plasticzkami to zygac mi sie chce :-P

bez obrazy :lol:
X14XE MANTZEL its not enough

gift od schricka 264° Nockenwellen
Budzio
Swój
Kontakt:

osman14 pisze:moje zdanie jest zupelnie inne

ja silnika nie myje no fakt jest brudny ale przynajmniej widze co sie z nim dzieje na bierzaco

a jak patrzac na samochody z wypucowanymi silnikami i wyplakowanymi wezykami i plasticzkami to zygac mi sie chce :-P

wszystko oki tylko ze u mnie juz od brudu nic nie widac :P 8-)
UcHO
Weteran
Kontakt:

osman14 pisze:moje zdanie jest zupelnie inne

Wiesz osman, niektórzy mają pochromowane bądź wypolerowane niektóre częsci silnika :zakrecony:
Ja myje po to tylko gdyz po zimie wszedzie pełno jest soli i to mnie denerwuje
Kurbat
Weteran
Kontakt:

ja tam lubie czystosc, a jak cos cieknie to po dwoch dniach widac zaraz po umyciu

mysle,ze jak sie dba o sprawnosc techniczna to o czystosc tez nalezy

:lol:
Budzio
Swój
Kontakt:

Dobra dobra lae moze ktos mi wkoncu powie czy na wlaczonym silniku mam myc czy nie bo juz sie krece :zakrecony:
Awatar użytkownika
Gobo
Nowy
Kontakt:

Post autor: Gobo »

Budzio pisze:Dobra dobra lae moze ktos mi wkoncu powie czy na wlaczonym silniku mam myc czy nie bo juz sie krece :zakrecony:
Ja osobiście bym mył na wyłączonym silniku i nawet odłączył akumulator. Bo jak dojdzie do jakiegos zwarcia to co wtedy :(
Wyginaj śmiało ciało
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

Budzio pisze: Wlasnie przed seka dowiedzialem sie ze nalezy myc odpalona furke tznsilnik odpoalony bo wtedy wypluwa wode i nie pozalewa sie... coiw y na to ?? juz sam nie wiem :-(
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

Wlasnie przed seka dowiedzialem sie ze nalezy myc odpalona furke tznsilnik odpoalony bo wtedy wypluwa wode i nie pozalewa sie... coiw y na to ?? juz sam nie wiem
Nie chce palnać głupstwa ale z tego co wiem aparat zapłonowy generuje około 20 000 V (!!) Zaleca sie nawet nie dotykac kabli WN podczas pracy silnika a nie mówic o polewaniu okolicy aparatu wodą :0 zawsze może byc gdzieś nieszczelność a woda jak wiadomo chyba przewodzi prąd dość dobrze :lol: ... po umyciu obowiązkowo nie odpalać auta, suszyć 3-5 godzin na słoneczku 8-) i pamiętać o zabezpieczeniu aparatu zapłonowego przed lzalaniem wodą (folia do pakowani akanapek jest idelana :) ) i to wszystko - nie ma się co szczypać tylko myć - czysty silnik to podstwa... przyjemnie spojrzeć i dotknąć czego kolwiek :D

A tutaj porównanie... który sie wam bardziej podoba ?? [1] czy [2] ??
[1] po 1 miesiecznej jeżdzie od momentu mycia...

Obrazek

:-P :-P :grin: :-P :-P
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

hymm nie widziales mojego :oko: :grin: ...ee z tym pradem to z dupy jakies....a jak wjezdzasz w kaluze to moze mi pwoiesz ze woda nie ochlapuje kabli???? zreszta ja jak mylem autko na karczerze to zostawialem na chodzie(to w zime bo zmarzluch jestem) i jakos nic sie nie dzialo
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

a gdzie Ty nim jezdzisz ze po miechu juz taki brudas sie zrobil?
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

...ee z tym pradem to z dupy jakies....
rób jak uważasz, uważaj jak robisz... jak cie prąd kiedyś pierdolnie to wspomniesz moje słowa... chlapniecie kaluzy a mycie pod cisnieniem to 2 rozne rzeczy...
AMFILIADA
Nowy

a gdzie Ty nim jezdzisz ze po miechu juz taki brudas sie zrobil?

żle przeczytałeś... ten czysty jest po myciu i miesiecznej jazdy a [2] to inny samochod zupelnie (nie wiem po ilu)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”