Czy można myć silnik?
-
Budzio
- Swój
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Czy można myć silnik?
Dokladnie jak w temacie czy jest sens umyc silnik? chcialem to zrobic zeby zlokalizowac ewentualne wycieki?? Zastanawiam sie czy tez jechac gdzies do szpecow zeby myli cvzy umyc samemu kercherem
..::CTM#117::..
-
AMFILIADA
- Nowy
zadna myjnia nie bierze odpowiedzialnosci za skutki mycia... po za tym mycie cisnieniowe ponoc zwieksza ryzyko zalania... ja myje sam, kupujesz srodek w sprayu... spryskujesz... splukujesz i wszystko... na aparat zaplonowy zaklkadasz szczelnie folie bardzo latwo go zalac i uszkodzic (bynajmniej mojejmu kumplowi w Espero sie to przydazylo)...
-
AMFILIADA
- Nowy
a czy warto myc ?? Czyst y silnik to podstawa
ja gdy szukalem mojej Corsy kierowalem w duzej mierze czystoscia i zadbaniem silnika... jesli wlascicele nie o czystosc silnika to znaczy ze tam w ogole nie zaglada... w 90 % przypadkow jakie widzialem silniki byly czarne... od razu odechciewalo sie kupna
A gdzie podejrzewasz wycieki jaka to CORSA ?
-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
U mnie dobrze myją silniki w oplowskim serwisie. Ostatnio jak samochod wrócił do mnie to normalnie nie mogłem poznać silnika - niektóre części jak nówka !
Teraz właśnie widać gdzie sa miejsca pocenia sie olejem - szczególnie w okolicach korka wlewu oleju oraz z boku, z tej strony gdzie pasek klinowy.
Teraz właśnie widać gdzie sa miejsca pocenia sie olejem - szczególnie w okolicach korka wlewu oleju oraz z boku, z tej strony gdzie pasek klinowy.
- zgubek
- Weteran
- Kontakt:
Jezeli silnik ma jakies wycieki i ktos sprzedaje samochod to myje silnik zeby nic nie bylo widac,dla mnie to juz by bylo podejrzane.AMFILIADA pisze:a czy warto myc ?? Czyst y silnik to podstawaja gdy szukalem mojej Corsy kierowalem w duzej mierze czystoscia i zadbaniem silnika... jesli wlascicele nie o czystosc silnika to znaczy ze tam w ogole nie zaglada... w 90 % przypadkow jakie widzialem silniki byly czarne... od razu odechciewalo sie kupna
A gdzie podejrzewasz wycieki jaka to CORSA ?
Jezeli silnik jest czarny,ale nie nosi sladow oleju to znaczy ze jest wszystko oki pod tym wzgledem.Moim zdaniem jak kupujesz samochod i silnik jest wyczyszczony az sie swieci to cos moze byc nie tak,chociaz nie koniecznie...
sprowadzony, serwisowany w ASO, BEZWYPADKOWY, zarejestrowany w Polsce, garażowany(temperatura w garażu 22 °C), przyjechał na kołach, użytkowany przez kobietę - prawnika jako piąte auto w rodzinie, nic nie puka nic nie stuka.Możliwość wysłania VIN na maila
-
shreek
- Swój
- Kontakt:
budzio kup litr ON do sloika i dlugi pedzelek i przetrzyj na cieplym wlacoznym silniku wrzystkie miejsca gdzie podejzewasz wycieki. nafta wytrze wszystkie zabrudzenia a ty bedziesz dalej obserwowac jak wysycha na cieplum motorze i czy nie wycieka nic tym miejscem - tak robi zawsze moj mechanior .....
-
Budzio
- Swój
- Kontakt:
a czym myjesz i czy robisz to na wlaczonym silniku czy aku moze odpinasz?? kable z aparatu wysiagasz??UcHO pisze:Ja tam swój silnik myje raz do roku wiosną po zimie aby wszystko obmyc, trzeba tylko uważac aby Karcherem nie za blisko jeździć chłodnicy aby jej nie uszkodzic i nie zalac aparaty zapłonowego bądź cewki. I odczekac troche aby wszystko wyszło, ww. elementy wytrzec by nie było wody i jazda
-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
wczoraj byłem w swoim serwise i przypadkowo widziałem jak myty był silnik w Punto. gość normalnie płukał go Kercherem, pod ciśnieniem i wcale nie wyglądało jakby sie cackał. pyłu wodnego było pełni i płukał dość dokładnie - tzn. z każdej praktycznie strony.
więc ja do końca nie wiem jak z tym myciem ciśnieniowym do konca jest.
więc ja do końca nie wiem jak z tym myciem ciśnieniowym do konca jest.
-
qomo
- Post Mistrz
- Kontakt:
Dawwwno dawno temu jak moj tata umlyl silnik i efekt byl taki ze nie chcial zapalic...samochd zostal zacholowany do serwisu a pan elekryk tak do mojego taty: "a telewizor pan myje??"..cos takiego
ja silnik myje raz na jkais czas jak go juzn ie widac spod brudu...raz mi nie chcial zapalic...dopiero po jakis 20 minbutach sie udalo
ja silnik myje raz na jkais czas jak go juzn ie widac spod brudu...raz mi nie chcial zapalic...dopiero po jakis 20 minbutach sie udalo
corsa A & Audi S3

-
Budzio
- Swój
- Kontakt:
Wlasnie przed seka dowiedzialem sie ze nalezy myc odpalona furke tznsilnik odpoalony bo wtedy wypluwa wode i nie pozalewa sie... coiw y na to ?? juz sam nie wiemUcHO pisze:qomo: bo aparat zapłonowy zalałeś, trzeba było go zdjąć i osuszyc i gitara...![]()
co do mycia to myje normalnie karcherem bez srodków, kabli nie odpinam a tym bardziej nie wyjmuj swiec, ani kabli od aparatu zapłonowego
-
osman14
- Swój
- Kontakt:
moje zdanie jest zupelnie inne
ja silnika nie myje no fakt jest brudny ale przynajmniej widze co sie z nim dzieje na bierzaco
a jak patrzac na samochody z wypucowanymi silnikami i wyplakowanymi wezykami i plasticzkami to zygac mi sie chce
bez obrazy
ja silnika nie myje no fakt jest brudny ale przynajmniej widze co sie z nim dzieje na bierzaco
a jak patrzac na samochody z wypucowanymi silnikami i wyplakowanymi wezykami i plasticzkami to zygac mi sie chce
bez obrazy
X14XE MANTZEL its not enough
gift od schricka 264° Nockenwellen
gift od schricka 264° Nockenwellen
-
Budzio
- Swój
- Kontakt:
wszystko oki tylko ze u mnie juz od brudu nic nie widacosman14 pisze:moje zdanie jest zupelnie inne
a jak patrzac na samochody z wypucowanymi silnikami i wyplakowanymi wezykami i plasticzkami to zygac mi sie chce![]()
bez obrazy
-
UcHO
- Weteran
- Kontakt:
Wiesz osman, niektórzy mają pochromowane bądź wypolerowane niektóre częsci silnikaosman14 pisze:moje zdanie jest zupelnie inne
a jak patrzac na samochody z wypucowanymi silnikami i wyplakowanymi wezykami i plasticzkami to zygac mi sie chce![]()
bez obrazy
Ja myje po to tylko gdyz po zimie wszedzie pełno jest soli i to mnie denerwuje
-
AMFILIADA
- Nowy
Nie chce palnać głupstwa ale z tego co wiem aparat zapłonowy generuje około 20 000 V (!!) Zaleca sie nawet nie dotykac kabli WN podczas pracy silnika a nie mówic o polewaniu okolicy aparatu wodą :0 zawsze może byc gdzieś nieszczelność a woda jak wiadomo chyba przewodzi prąd dość dobrzeWlasnie przed seka dowiedzialem sie ze nalezy myc odpalona furke tznsilnik odpoalony bo wtedy wypluwa wode i nie pozalewa sie... coiw y na to ?? juz sam nie wiem
A tutaj porównanie... który sie wam bardziej podoba ?? [1] czy [2] ??
[1] po 1 miesiecznej jeżdzie od momentu mycia...