Wymiana rozrządu "na oszczędnego"

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
AMFILIADA
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Wymiana rozrządu "na oszczędnego"

Post autor: AMFILIADA »

Kupiłem samochód 2 miesiące temu (X12SZ) - 83 000 km... przy 60 000 powinien mieć wymieniony rozrząd ale czy tak faktycznie było nie wiem. Wypadało by przy jakichś 100 000 wymienić bo skutki ponoć mogą być tragiczne i teraz PROBLEM:

Czy w przypadku zerwania rozrządu pęka zawsze pasek czy dzieje się coś także z rolkami lub innymi elementami (podlegającymi wymianie o wnętrzu silnika nie mówię bo to jest skutkiem awari tych pierwszych). Nie mam za bardzo ochoty wywalać 500-600 zl :( za wymianę paska i rolek i teraz:

Czy wymiana samego paska (chyba bardzo prosta i nie wymagająca żadnych przyrządów) dała by pewność... czy awaria napinacza zdarza się częściej czy pęknięcie paska ???... PO PROSTU czy jest sens wymiany samego paska ??????
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

nie ma sensu.
napinacze sie wyrabiaja tez, moga byc jakies uszkodzenia mechaniczne ktore ci zniszcza odrazu nowy pasek. albo sie poprostu posypia.
wymieniaj calosc.
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: endo »

Wymienisz caly rozrzad i bedziesz mial spokoj na kolejne 60-80 tys., a jak zaoszczedzajac kilkaset zlotych cos poleci to bedzie Cie to duuzo kosztowalo.. Moim zdaniem nie warto ryzykowac :-?
:)12 Blue Corsa :)12
:)7 koni kit on board
Obrazek
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

ja zmienilem wszystko...w moim przypoadku dochodzi tez pompa wody(150zl)sam wymiana(a wiem ze to Twoj pierwszy samochod) jest raczej prsosta ale lepiej jedz z tym do warsztau(ja zrobilem sam i dziala)...

co do skutkow zerwania to masz silnik 8V?? jesli tak to najprawdopodobniej Twoj silnik jest bezkolizyjny czyli po zerwaniu paska zawory nie stykaja soe z tlokami...ALE JA TYLKO TAK PRZYPUSZCZAM NIE DAJE ZADNEJ GWARANCJI NA To - trzeba by bylo spojrzec w TISie...
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

rozrzad to podstawa.. nie ma oszczednej wymiany. albo wszystko, albo dowidzenia. w oplach oczywiscie wliczamy do wymiany rowniez pompe wody :oko:
Obrazek
gregorix
Nowy
Kontakt:

Post autor: gregorix »

Z tego co się oriętuję silniki w oplach nawet te ośmio zaworowe są kolizyjne. Kolo u mnie w fabryce ma astrę 1.4 8v(silnik prawie identyko co w corsie) piardł mu pasek i miał chłopak dopiero wydatek. Ja miałem kiedyś trabiego 1,1 (silnik na licencji vw) kupiłem pasek i woziłem go w bagażniku bo nigdy nie miałem czasu ni ochoty żeby go zmienić. No i jak się łatwo domyślić obcięło się parę ząbków i silnik do roboty.
@@@CTM#288@@@
Corsa B C14SE
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

nie wszystkie 8v :-P ja mam bezkolizyjny :grin: sprawdzone na kilku przypadkach
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

bez warunkowo powino sie wymienić wszystko łacznie z popą wody
polecam
gregorix
Nowy
Kontakt:

AdamXXL pisze:nie wszystkie 8v :-P ja mam bezkolizyjny :grin: sprawdzone na kilku przypadkach
Nie sprzeczam się. Ale na mojej nie sprawdzę :-D
@@@CTM#288@@@
Corsa B C14SE
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

moj 1.2 czyli 1.2 NZ oras to co ma szwagier sa napewno bezkolizyjne
corsa A & Audi S3
Obrazek
gregorix
Nowy
Kontakt:

ja w mojej zmieniłem rozrząd na drugi dzień po kupnie bo wolałem nie sprawdzać czy silnik jest kolizyjny czy bez. :-D
@@@CTM#288@@@
Corsa B C14SE
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

gregorix pisze:ja w mojej zmieniłem rozrząd na drugi dzień po kupnie bo wolałem nie sprawdzać czy silnik jest kolizyjny czy bez. :-D
i to jest zdrowe podejscie do samochodu zaraz po jego kupnie
corsa A & Audi S3
Obrazek
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

X12sz, X14sz - kolizyjne jak diabli, c14nz tez! co do c12nz przypuszczam ze tez ale nie bede sie upierac

za x14sz dam sobie uciac reke bo mi ubilo jeden zawor i prowadnice...
Kurbat
Weteran
Kontakt:

Post autor: Kurbat »

mnie wymieniono rozrzad niedawno na gwarancji cały komplet: łańcuch, slizgi, napinacz i pare innych pierdół, pompy nikt nie ruszał.

również radzę dokonać wymiany, bo będziesz jeździł z "duszą na ramieniu" ciągle nasłuchując nie wiadomo czego i po co Ci to :-D
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

shreek pisze:X12sz, X14sz - kolizyjne jak diabli, c14nz tez! co do c12nz przypuszczam ze tez ale nie bede sie upierac

za x14sz dam sobie uciac reke bo mi ubilo jeden zawor i prowadnice...
12NZ jest na bank bezkolizyjny....pare dni temu mi przeskoczyl..
corsa A & Audi S3
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

Dziekuję Panowei za wyczerpujące info... więc nie mam wątpliwości... wymiana na bank tylko że to sporo kosztuje :placz: :placz: bez 5-6 stówek nie ma sięco ruszać.... a dopiero co popłynęłem 2 stówki po wymianach termostatu i czujnika temp.... :placz: na razie jeżdże jak jest jak pierdyknie to trudno... ale skoro auto ma 83 000 km najechane (pewne na 100 % sa papiery) to nie ma bata, rozrząd musial byc chyba wymieniany co ????? w takim ukladzie wyminialiby go pewnie przy 60 000 km wiec mam do przejechania jeszcze lekko jakieś 10 000 km no nie ?? Troche jednak dygam bo jak mi pojda zawory czy cos to juz zupelna czapa przy moich aktualnych problemach finansowych a bez auta jak bez reki... ech ciezkie zycie... czlowiek uzaleznia sie od przedmiotow :lol:
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

wiesz skoro wymieniales termostat to palciles dwa razy za ta sama robote

bo zeby sie do niego dostac trzeba zdjac rozrzad....

....co do wymiany to skoro masz teraz 83 to nasptena wymiana przy 120 tys
corsa A & Audi S3
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

wiesz skoro wymieniales termostat to palciles dwa razy za ta sama robote

bo zeby sie do niego dostac trzeba zdjac rozrzad....
zgoda trwalo to moze 30 minut i nie wiem dlaczego wymiana jest taka droga... (150 zl) w dodatku wydaje mi sie ze zle go ustawili bo n ajalowym biegu slysze co 3 sekundy lekkie pukniecie jakby (???) poprzednio tez tak stukalo ale ale co jakies 6 sekund, nie sa to glosne stuki ale jak jest cicho sa wyczuwalne... jak zakladali rorzad to cos tam gadali miedzy soba ze przesunelo im sie o pół ząbka, podejrzewam, że nie chialo im si ekrecic juz i odstawili pałę... czy jazda z takim ustawienim jest grożna dla silnika ?? (juz nigdy w zyciu nie pojade do takiego taniego zakladu)
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

o pol zomkbka?? 0 hymm jesli juz to o jeden - ale wtedy jesli wogole samochod zapli to nie bedzie dobrze chodzil(problemy z wkrecaniem itp - bardzo odczuwalne)
corsa A & Audi S3
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

problemy z wkrecaniem itp - bardzo odczuwalne)
zadnych duzych problemow nie ma chodzi jak chodzil wczesniej nie znam sie n atym za bardzo wiec moze zbytnio panikuje.. w koncu to fachowcy wiec wiedza co robia chyba.... a rozrzad to raczej powaqzna sprawa jak sadze i nie robili by chyba paly nie ?
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

AMFILIADA pisze:
problemy z wkrecaniem itp - bardzo odczuwalne)
zadnych duzych problemow nie ma chodzi jak chodzil wczesniej nie znam sie n atym za bardzo wiec moze zbytnio panikuje.. w koncu to fachowcy wiec wiedza co robia chyba.... a rozrzad to raczej powaqzna sprawa jak sadze i nie robili by chyba paly nie ?
wiesz...sprawa wyglada tak...potrafie zrobic duuzo przy smaochodzie..naprwde...ale na roradzie sie nie znalem i nie chialem tego robic - poszedl mi kiedys w hondzie acord - nie pytaj czym to sie skonczylo. Ale z pomoca Adama XXl Szwagra Budzia Shreeka i paru innych osob nauczylem sie robic to samemu....

.,..i teraz ywdaje mi sie ze to banal.... :oko: kwestia obycia i myslenia i to tyle...

.,..a co do fachwocow w naszych polskich warsztatach to nie chce mi sie gadac...
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: Hayabusa »

qomo pisze: .,..a co do fachwocow w naszych polskich warsztatach to nie chce mi sie gadac...
Każdy pan fachowiec gada coś innego i ma inne mity na temat każdego silnika !
Obrazek
Obrazek
Obrazek
corsa C 1.3 CDTI & Seat Leon 1M
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

Rozrzad jak zmieniac to caly:pasek i rolki napinacza to podstawa,z pompa to roznie bywa,wymiana nie konieczna,jezeli nie huczy i nie cieknie.Rozrzad musi byc ustawiony odpowiednio bo inaczej nie odpalisz silnika (najprawdopodobniej :-P ),w sumie to nie jest trudna operacja.
Co do bezkolizyjnosci to na pewno 12st jak i 12nz sa bezkolizyjne-sprawdzone w praktyce.Z tego co wiem to prawie wszystkie 8v opla sa bezkolizyjne,ale jak Qomo napisal reki nie dam sobie odciac
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

hayabusa 5 pisze:
qomo pisze: .,..a co do fachwocow w naszych polskich warsztatach to nie chce mi sie gadac...
Każdy pan fachowiec gada coś innego i ma inne mity na temat każdego silnika !
a jak juz wjezdsz smachodem po powiedzmy tuningu albo masz ciemne szyby to juz wogole...

....o razu teroia jest ze to od tego(np. od szyb)

ja mialem taka sytuacje ze trzeba bylo zmienic alternator wiec pojechale mdo warsztatu(teraz sam bym zrobil ale coz mlody glupi :grin: )a pan mechanior od razu jakies herezje sieje ze to napewno od wzmacniacza i trzeba to odlczyc i bedzie dobrze....masakra...
corsa A & Audi S3
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

CHCIALBYM JESZCZE ZAPYTAC CZY WYMINA POMPY WODY JEST w 100 % KONIECZNA PRZY WYMIANIE ROZRZADU w X12SZ ??? Troche droga i w ogole co ona ma wspolnego z rozrzadem ???
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

to ma wspolnego, ze na rolce od niej porusza sie pasek rozrzadu. w oplach zawsze wymienia sie rozrzad z pompa, chyba, ze po demontazu okaze sie, ze jest w idealnym stanie i nie ma luzow. wtedy mozesz ja zostawic, ale moze ci i tak po jakims czasie pasc. dla swietego spokoju radze wymienic.

i nie pisz wielkimi literami, bo chyba nie krzyczysz..
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

wiec rolka jest zintegrowana z pompa a napinacz to zupelnie inny element ??
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

AMFILIADA pisze:wiec rolka jest zintegrowana z pompa a napinacz to zupelnie inny element ??
pasek napinasz pompa oraz napinaczem
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

AMFILIADA pisze:wiec rolka jest zintegrowana z pompa a napinacz to zupelnie inny element ??
jedna rolka jest wlasnie w pompie (napedza pompe),napinacz jest oddzielnym elementem,druga rolka jest na walku rozrzadu,a trzecia na wale korbowym,regulejesz rozrzad w zaleznosci czy masz napinacz:jezeli masz to napinaczem,jezeli nie to pompa wody
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
AMFILIADA
Nowy

A czy jest potrzeba wymiany KÓŁ ROZRZĄDU ??? Sprzedawca wspomniał mi o tym że warto sprawdzić w jakim są stanie (po ok. 40 zł za sztuke)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”