Podświetlenie wnętrza Corsa B

Wszystkie informacje o elementach wnętrza Corsy B.
AMFILIADA
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Podświetlenie wnętrza Corsa B

Post autor: AMFILIADA »

W ramach wakacyjnej beztroski i braku zajęcia postanowiłem zmienić podświetlenie wnętrza... :-D Zrobiłem to metodą Adama Słodowego jak widać...heh :)14 Polecam... w nocy wygląda całkiem bojowo... Ciekaw jestem czy ktoś z Was kombinował coś w tym kierunku ?? Ja wstawiłem na razie trzy 5 mm diody 12 V (+ rezystory naturalnie) i 1 niebieską żarówkę (5 W - niestety większych nie ma nigdzie) w miejsce standardowej białej 10 W. Kolorek ładny ale trochę chyba zbyt słabe natężenie światła, jak dla mnie. Chyba wpakuje jeszcze kilka diód ale póki co mam pytanie: :)7 :)5 :)5

Chciałbym zrobić jeszcze podświetlenie bagażnika (z tym sobie poradzę) oraz podświetlenie półki na przeciw siedziska pasażera... jak pociągnąć kabelek 12 V gdzie najlepiej (najwygodniej )byłoby go szukać ?? Może ktoś kombinował i ma fotki ??

Obrazek
Obrazek
Obrazek
gregorix
Nowy
Kontakt:

Post autor: gregorix »

Diody zmatowałeś?Ja bym wywalił żarówkę i zostawił 3 lub więcej diód w rzędzie. Ale ogólnie O.K.
@@@CTM#288@@@
Corsa B C14SE
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

oras zapraszamy do archiwum :grin:
corsa A & Audi S3
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

Diody oczywiście zmatowane :D inaczej nie byłoby efektu... nie jest źle całe autko tonie w błękicie w nocy ale może byćjeszcze lepiej... z tymi diodami dobry pomysł ale wiesz jest jeszcze dużo miejsca i na upartego z 6 bym jeszcze upchał... i tak zrobię... myślę też nad montażem światelek w wewnętrznych bokach drzwi... kolsze od kierunkow sie swietnie nadaja np czerwone ;)
gregorix
Nowy
Kontakt:

Ja mam coś takiego:
Obrazek
Muszę pomyśleć też nad górnym :zakrecony:
@@@CTM#288@@@
Corsa B C14SE
AMFILIADA
Nowy

Fajnie to wygląda ale co jest żródlem swiatla i jak je zamocowales ?
Bronek_84
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Bronek_84 »

żarówka ci szybko wyblaknie :-? Ja do podświetlania zegarów założyłem niebieskie odpowiedniki i wyblakły po 2 tygodniach a właściwie po tygodniu :0 Wbrew pozorom żarówki nie blakną od światła ale od temperatury. Dzisiaj rozebrałem deskę i chciałem wstawić niebieskie diodki ale stwierdziłem, że trzeba ich naprawdę sporo przy czarnych tarczach :-?

PS. Ostatnio dorabiałem obrotek i powiedziano mi żeby szukać "zielonego kabelka" w kostce od zegarów i tam się podpiąć. Podobno ów kabelek miał tam się znajdować bez względu na rocznik i wyposażenie ale zaskoczę wszystkich zorjentowanych w temacie, że u mnie go nie było :0
Nie zbadane są pokłady ludzkiej wyobraźni® :-D
ThomasTsT
Nowy
Kontakt:

Post autor: ThomasTsT »

Ja narazie mam tylko neon wokoł radia(ramke) u Gregorixa widze chyba taka sama...(mryga w rytm basow lub swieci cały czas nie??)
Bronek_84
Nowy
Kontakt:

AMFILIADA pisze:Fajnie to wygląda ale co jest żródlem swiatla i jak je zamocowales ?

Wprawdzie pytanko nie do mnie ale to jest tzw pikuś bo możesz zgrzać diodę w rurce termokurczliwej i przyczepić ją opaską zaciskową do czegoś nad nogami np: do jakiejś wiązki kabli
Bronek_84
Nowy
Kontakt:

Albo mozesz zrobic sobie tzw tani neon kupując dwie diody i laskę kleju termicznego do klejarek (jest półprzeźroczysty i fajnie rozprasza światło) , Nawiercic go na obu końcach lub w poprzek i w otwory wstawić diody polecam, zajefajny patent bo stosunek cena/rezultat jest wyśmienity :-D
gregorix
Nowy
Kontakt:

@ AMFILIADA: żródłem swiatła jest rynienka do mocowania kabli około 5 cm z 3 diodami zmatowanymi. Sam ją zrobiłem ,zrobię fotkę i wrzucę.

@ThomasTST: Na pewno taki sam :oko: Drugi będzie w bagażniku,tylko nie mam veny twórczej żeby się za to zabrać :-D
@@@CTM#288@@@
Corsa B C14SE
ThomasTsT
Nowy
Kontakt:

Post autor: ThomasTsT »

Ja jestem w trakcie montowania migaczy od golfa 4 we wnetrzu..(dostałem za darmo od kolegi 4 szt.)... z niebieskimi zarowkami...tez jest fadny efekt...
AMFILIADA
Nowy

mozesz zrobic sobie tzw tani neon
właśnie z takiego neonu zakupionego na allegro pochodza te diody :) neonki byly po 7 zł za sztuke po 2 diody na jedna z rezystorem, same takie diody zlodzieje sprzedaja po 4 zl za sztuke we Wrocku wiec warto chyba bylo ;)
Drugi będzie w bagażniku,tylko nie mam veny twórczej żeby się za to zabrać
No ja mam na szczescie stycznik alarmu w bagaznku i o ile sie nie myle zamyka on obwod 12 V przy otwarciu klapy... tam wlasnie planuje sie podlaczyc ze swiatelkiem jednak mysle nad wstawieniem dokladnie takiego klosza jak we wnetrzu jest ale z bialym swiatlem i odblysnikiem, widze ze na allegro maja fajne po 15 zl nawet z recznym wylacznikiem dodatrkowo... w bagazniku nie ma chyba co bajerowac, chodzi o wygode...srodek auta to co innego 8-)
żarówka ci szybko wyblaknie
TAK - slyszalem o tym... zobaczymy jak bedzie z ta, sprzedawca zapewnial ze jest wieczna :grin: :-D :grin: :-D :grin: :-D :lol: najwyzej zapakuje diody jak radzil Gregorix
gregorix
Nowy
Kontakt:

w bagazniku nie ma chyba co bajerowac, chodzi o wygode...srodek auta to co innego
zwykłe oświetlenie bagażnika jest mi nie potrzebne, bo pół zajmuje skrzynia basowa :-D więc i tak w nim nic więcej nie wożę(najwyżej sześciopak browca :oko: ) a niebieskie przy zamontowanym audio wygląda całkiem gites 8-)
@@@CTM#288@@@
Corsa B C14SE
Awatar użytkownika
zgubek
Weteran
Kontakt:

Post autor: zgubek »

Najlepsze podswietlenie wychodzi za pomoca tzw. "zimnych katod" , uzywane sa one do tuningu komputerow, maja zasilanie 12V, tak wiec pasuja do instalacji bez zadnych przerobek.Zrobilem podswietlenie licznika z dwoch katod 111 mm, troche trzeba podpilowac licznik zeby je wpasowac, ale efekt jest nieporownywalny z zadnymi diodami,daja jasne rownomierne swiatlo, przymiezalem w to miejsce diody to wogole nic nie widac, trzeba by bylo ich zalozyc ze 100 zeby daly takie swiatlo jak te katody.A cena tego to 74 PLN-y.Maly koszt ,super efekt, polecam.
sprowadzony, serwisowany w ASO, BEZWYPADKOWY, zarejestrowany w Polsce, garażowany(temperatura w garażu 22 °C), przyjechał na kołach, użytkowany przez kobietę - prawnika jako piąte auto w rodzinie, nic nie puka nic nie stuka.Możliwość wysłania VIN na maila
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

polecam u Zgubka te podswietlenie wyglada zajebiscie :grin:
AMFILIADA
Nowy

a gdzie mozna kupic i jak wygladaja te katody ??
sir_Dave
Nowy
Kontakt:

Post autor: sir_Dave »

@Arts-co znowu masz w avatarku ?? tylne kolko od choppera jak zgaduje ?? Przrabiasz do Corsi ?? :grin:

zgubek pisze: troche trzeba podpilowac licznik zeby je wpasowac.
a masz moze jakies zdjatka jka to zamontowales ?? lub opisz jak mozesz Twoja ingerencje w licznik - czyli gdzie go dokladnie podpilowales??
Amfiliada pisze:gdzie mozna kupic i jak wygladaja te katody ??
Na allegro. :)
corsa b 3d x10xe
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Kontakt:

Re: Podświetlenie wnętrza Corsa B

Post autor: kamiloooo »

AMFILIADA pisze:W ramach wakacyjnej beztroski i braku zajęcia postanowiłem zmienić podświetlenie wnętrza... :-D Zrobiłem to metodą Adama Słodowego jak widać...heh :)14 Polecam... w nocy wygląda całkiem bojowo... Ciekaw jestem czy ktoś z Was kombinował coś w tym kierunku ?? Ja wstawiłem na razie trzy 5 mm diody 12 V (+ rezystory naturalnie) i 1 niebieską żarówkę (5 W - niestety większych nie ma nigdzie) w miejsce standardowej białej 10 W. Kolorek ładny ale trochę chyba zbyt słabe natężenie światła, jak dla mnie. Chyba wpakuje jeszcze kilka diód ale póki co mam pytanie: :)7 :)5 :)5
ja mam u gory w lampce 5 diod tych malutkich i jest tez fajnie, tyle ze jesli naprawde chce sie lampke wlaczyc zeby cos zobaczyc to jesl lipa :grin: diody mam tez wlozone tam gdzie jest zegarek (jakos sie to tam nazywa ale nie pamietam :oops: ) mam tez wlozone bodajze 4 diody w zegary z czrnym blatem i jest calkiem calkiem :grin:
Obrazek
AMFILIADA
Nowy

ja mam u gory w lampce 5 diod tych malutkich i jest tez fajnie, tyle ze jesli naprawde chce sie lampke wlaczyc zeby cos zobaczyc to jesl lipa

no te male diody 3 mm to lipa, ja wsadzilem 5 mm i jak dzis zapalilem w nocy to jest niezle, mozna ksiazki czytac :lol:
Bronek_84
Nowy
Kontakt:

zgubek pisze:Najlepsze podswietlenie wychodzi za pomoca tzw. "zimnych katod" , uzywane sa one do tuningu komputerow, maja zasilanie 12V, tak wiec pasuja do instalacji bez zadnych przerobek.Zrobilem podswietlenie licznika z dwoch katod 111 mm, troche trzeba podpilowac licznik zeby je wpasowac, ale efekt jest nieporownywalny z zadnymi diodami,daja jasne rownomierne swiatlo, przymiezalem w to miejsce diody to wogole nic nie widac, trzeba by bylo ich zalozyc ze 100 zeby daly takie swiatlo jak te katody.A cena tego to 74 PLN-y.Maly koszt ,super efekt, polecam.
74 PLN-y :0 :0 :0 . Za tyle kasy to u mnie kupisz 37 diodek 10mm. Tyle napewno wystarczy aby podświetlić zegar tak, że jak się na niego popatszysz to ci gały wypali :)24 :lol: chociaż jest wtedy troszkę więcej roboty.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

Bronek_84 pisze:74 PLN-y :0 :0 :0 . Za tyle kasy to u mnie kupisz 37 diodek 10mm.
to super, ale nie chodzi tu o oslepiajace swiatlo TRZYDZIESTU SIEDMIU (wow..) diod, ale o swiatlo, dzieki ktoremu COS bedzie widac na zegarach..
czasem to rece opadaja.. :-?

czy naprawde wszedzie mozna znalezc tak fantastyczne oszczednosci? ciekawe i efektowne rozwiazania czesto maja to do siebie, ze kosztuja nieco wiecej, niz kilka diod... a potem mamy ciemne zegarki, ktore daja jakiekolwiek swiatlo tylko w srodku nocy poza miastem :lol:

podobnie jak ze stroboskopami, na ktore skusilem sie na allegro :-P
kosztowaly mnie ponad 200pln, ale spodziewam sie ZAJEBISTEGO efektu :grin:
Obrazek
Bronek_84
Nowy
Kontakt:

!markos pisze:
Bronek_84 pisze:74 PLN-y :0 :0 :0 . Za tyle kasy to u mnie kupisz 37 diodek 10mm.
to super, ale nie chodzi tu o oslepiajace swiatlo TRZYDZIESTU SIEDMIU (wow..) diod, ale o swiatlo, dzieki ktoremu COS bedzie widac na zegarach..
czasem to rece opadaja.. :-?

czy naprawde wszedzie mozna znalezc tak fantastyczne oszczednosci? ciekawe i efektowne rozwiazania czesto maja to do siebie, ze kosztuja nieco wiecej, niz kilka diod... a potem mamy ciemne zegarki, ktore daja jakiekolwiek swiatlo tylko w srodku nocy poza miastem :lol:

podobnie jak ze stroboskopami, na ktore skusilem sie na allegro :-P
kosztowaly mnie ponad 200pln, ale spodziewam sie ZAJEBISTEGO efektu :grin:
Czy ja keże komuś montować 37 :0 jak ktoś chce to proszę bardzo :lol: ale wizyta u okulisty gwarantowana :lol: . Ja tylko chciałem pokażać że można podświetlić zegary taniej...
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Bronek_84 pisze:Ja tylko chciałem pokażać że można podświetlić zegary taniej...
ja z kolei chcialem tylko pokazac, ze owszem mozna taniej, ale jest male ALE w postaci efektu, ktory czesto pozostawia wiele do zyczenia :oko:
Obrazek
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

oglnie ja mam jakies tam diody ale wogole nie podoba mi sie to rozwiacanie...

zwykle zegary ruuls!!!!

koniecnzie analogowe :grin:

i czarne blaty...

ew zestaw wskaznikow z rajdowki :grin:
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

qomo, czytasz w moich myslach :grin:
to pewnie gg przesyla jakies luzne mysli :lol:
Obrazek
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

POLAK POTRAFI 37 DIODEK :0 :0 :0 niezly efekt
Bronek_84
Nowy
Kontakt:

!markos pisze:
Bronek_84 pisze:Ja tylko chciałem pokażać że można podświetlić zegary taniej...
ja z kolei chcialem tylko pokazac, ze owszem mozna taniej, ale jest male ALE w postaci efektu, ktory czesto pozostawia wiele do zyczenia :oko:
Arts napisał: "niezły efekt" i taki napewno by był :oko:
Bronek_84
Nowy
Kontakt:

Jeśli już jesteśmy przy podświetlaniu to mam pytanko o treści: Jak się rozbiera w "B" ten zegarek/datę/termometr? Nie chodzi mi o to jak tą budkę się odkręca tylko jak się dostać do jej wnętrza? Bo planuję przerobić podświetlanie na niebiesko i chciałbym wiedzieć co mnie czeka.
Rozbierałem kiedyś konsolkę środkową ale co do tego zegarka to zapomniałem popatrzyć co i jak :zakrecony:
Awatar użytkownika
zgubek
Weteran
Kontakt:

Post autor: zgubek »

Musisz odkrecic dwie sruby mocujace znajdujace sie za wywietrznikami i zegarek Ci wyjdzie.Zamiast kombinowac z tymi nieszczesnymi diodami lepiej jest przykleic kawalek folii do przyciemniania szyb na wewnetrzna strone wyswietlacza,efekt mozna powiedziec lepszy i tanszy jak juz tak o te oszczednosci chodzi :oko:
Idziesz do pierwszego lepszego warsztatu gdzie przyciemniaja szyby i prosisz o kawalek folii w kolorze na ktory chcesz zmienic, naklejasz i sprawa zalatwiona :oko:
sprowadzony, serwisowany w ASO, BEZWYPADKOWY, zarejestrowany w Polsce, garażowany(temperatura w garażu 22 °C), przyjechał na kołach, użytkowany przez kobietę - prawnika jako piąte auto w rodzinie, nic nie puka nic nie stuka.Możliwość wysłania VIN na maila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze”