Chciałbym zrobić jeszcze podświetlenie bagażnika (z tym sobie poradzę) oraz podświetlenie półki na przeciw siedziska pasażera... jak pociągnąć kabelek 12 V gdzie najlepiej (najwygodniej )byłoby go szukać ?? Może ktoś kombinował i ma fotki ??

AMFILIADA pisze:Fajnie to wygląda ale co jest żródlem swiatla i jak je zamocowales ?
właśnie z takiego neonu zakupionego na allegro pochodza te diodymozesz zrobic sobie tzw tani neon
No ja mam na szczescie stycznik alarmu w bagaznku i o ile sie nie myle zamyka on obwod 12 V przy otwarciu klapy... tam wlasnie planuje sie podlaczyc ze swiatelkiem jednak mysle nad wstawieniem dokladnie takiego klosza jak we wnetrzu jest ale z bialym swiatlem i odblysnikiem, widze ze na allegro maja fajne po 15 zl nawet z recznym wylacznikiem dodatrkowo... w bagazniku nie ma chyba co bajerowac, chodzi o wygode...srodek auta to co innegoDrugi będzie w bagażniku,tylko nie mam veny twórczej żeby się za to zabrać
TAK - slyszalem o tym... zobaczymy jak bedzie z ta, sprzedawca zapewnial ze jest wiecznażarówka ci szybko wyblaknie
zwykłe oświetlenie bagażnika jest mi nie potrzebne, bo pół zajmuje skrzynia basowaw bagazniku nie ma chyba co bajerowac, chodzi o wygode...srodek auta to co innego
a masz moze jakies zdjatka jka to zamontowales ?? lub opisz jak mozesz Twoja ingerencje w licznik - czyli gdzie go dokladnie podpilowales??zgubek pisze: troche trzeba podpilowac licznik zeby je wpasowac.
Na allegro.Amfiliada pisze:gdzie mozna kupic i jak wygladaja te katody ??
ja mam u gory w lampce 5 diod tych malutkich i jest tez fajnie, tyle ze jesli naprawde chce sie lampke wlaczyc zeby cos zobaczyc to jesl lipaAMFILIADA pisze:W ramach wakacyjnej beztroski i braku zajęcia postanowiłem zmienić podświetlenie wnętrza...Zrobiłem to metodą Adama Słodowego jak widać...heh :)14 Polecam... w nocy wygląda całkiem bojowo... Ciekaw jestem czy ktoś z Was kombinował coś w tym kierunku ?? Ja wstawiłem na razie trzy 5 mm diody 12 V (+ rezystory naturalnie) i 1 niebieską żarówkę (5 W - niestety większych nie ma nigdzie) w miejsce standardowej białej 10 W. Kolorek ładny ale trochę chyba zbyt słabe natężenie światła, jak dla mnie. Chyba wpakuje jeszcze kilka diód ale póki co mam pytanie:
![]()
![]()
![]()
74 PLN-y :0 :0 :0 . Za tyle kasy to u mnie kupisz 37 diodek 10mm. Tyle napewno wystarczy aby podświetlić zegar tak, że jak się na niego popatszysz to ci gały wypalizgubek pisze:Najlepsze podswietlenie wychodzi za pomoca tzw. "zimnych katod" , uzywane sa one do tuningu komputerow, maja zasilanie 12V, tak wiec pasuja do instalacji bez zadnych przerobek.Zrobilem podswietlenie licznika z dwoch katod 111 mm, troche trzeba podpilowac licznik zeby je wpasowac, ale efekt jest nieporownywalny z zadnymi diodami,daja jasne rownomierne swiatlo, przymiezalem w to miejsce diody to wogole nic nie widac, trzeba by bylo ich zalozyc ze 100 zeby daly takie swiatlo jak te katody.A cena tego to 74 PLN-y.Maly koszt ,super efekt, polecam.
to super, ale nie chodzi tu o oslepiajace swiatlo TRZYDZIESTU SIEDMIU (wow..) diod, ale o swiatlo, dzieki ktoremu COS bedzie widac na zegarach..Bronek_84 pisze:74 PLN-y :0 :0 :0 . Za tyle kasy to u mnie kupisz 37 diodek 10mm.
Czy ja keże komuś montować 37 :0 jak ktoś chce to proszę bardzo!markos pisze:to super, ale nie chodzi tu o oslepiajace swiatlo TRZYDZIESTU SIEDMIU (wow..) diod, ale o swiatlo, dzieki ktoremu COS bedzie widac na zegarach..Bronek_84 pisze:74 PLN-y :0 :0 :0 . Za tyle kasy to u mnie kupisz 37 diodek 10mm.
czasem to rece opadaja..![]()
czy naprawde wszedzie mozna znalezc tak fantastyczne oszczednosci? ciekawe i efektowne rozwiazania czesto maja to do siebie, ze kosztuja nieco wiecej, niz kilka diod... a potem mamy ciemne zegarki, ktore daja jakiekolwiek swiatlo tylko w srodku nocy poza miastem![]()
podobnie jak ze stroboskopami, na ktore skusilem sie na allegro![]()
kosztowaly mnie ponad 200pln, ale spodziewam sie ZAJEBISTEGO efektu
Arts napisał: "niezły efekt" i taki napewno by był!markos pisze:ja z kolei chcialem tylko pokazac, ze owszem mozna taniej, ale jest male ALE w postaci efektu, ktory czesto pozostawia wiele do zyczeniaBronek_84 pisze:Ja tylko chciałem pokażać że można podświetlić zegary taniej...