pogorszenie osiagow po zmianie opon...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

pogorszenie osiagow po zmianie opon...

Post autor: wow »

temat jest ogolno samochodowy...

ciepelko ktore nagle zrobilo sie wokol wbilo mi do glowy pytanie, poniekad retoryczne... wiadoma sprawa jest, ze po zmianie opon z zimowek na szersze letnie trzeba bedzie sie liczyc ze strata osiagow i wypracowane roznymi zabiegami przyspieszenie moze wzrosnac do... powiedzmy wartosci seryjnej.

pytanie w jakim stopniu. do tej pory mialem i letnie i zimowe kolka w tym samym rozmiarze 165/70 (to nie moj pomysl, zeby kupic takie male aluski na lato :oko: - to spadek po poprzednim wlascicielu) natomiast teraz chce zalozyc 195/50 - ile strace? obecne przyspieszenie jest w granicy 11,5 sekundy do 100. nie chce sie latem denerwowac i jesli okaze sie, ze po takim zabiegu bede przyspieszal w 14 sekund to wole poszukac felg typu 5,5 x 14, bo takich waskich 15 raczej nie ma. oryginalne oplowskie alusy sa jakies waziutkie... co myslicie?
Awatar użytkownika
Flipper
Swój
Kontakt:

Post autor: Flipper »

To w sumie nie chodzi o felge czy nawet rozmiar opony nie wplywa tak na spadek przyspieszenia - wszystko zalezy od powierzchni, ktora styka sie z nawirzchnia. Tutaj pojawia sie parametr zwany opory toczenia - czyli mi sie wydaje :uśmiech: ze to zalezy od bieznika opony i jej szerokowsci, ktora przylega do ziemi.
Tak czy inaczej nie przejmowalbym sie bardzo tym :uśmiech:
Obrazek
Mafia uczy, Mafia radzi, Mafia nigdy cie nie zdradzi :-D :-D
PABLO
Swój
Kontakt:

Post autor: PABLO »

Ja nie mam jeszcze takiej praktyki z kołami, felgami czy oponami ale ja bym bardziej stawiał na wygląd a nie na osiągi. Nie mam zbyt wielkiego wyboru w felgach tylko dwa lato alu i zima stalowe. Ale tak na chłopa to im szersze tym tarcie jest większe i jedno ciągnie drugie, większe spalanie, gorsze przyspieszenie.....
Obrazek
Awatar użytkownika
Flipper
Swój
Kontakt:

Post autor: Flipper »

hmmm...no jasne - ja pisalem o wysokosci opony i o feldze - szerokosc i bieznik oczywiscie ma wplyw, ale tak jak napisalem - nie scigam sie :uśmiech: (...i wymieniam silnik, zeby nie byla Corsiarka wolniesza :lol: :lol: :lol: ).
Obrazek
Mafia uczy, Mafia radzi, Mafia nigdy cie nie zdradzi :-D :-D
uBaW
Nowy
Kontakt:

Post autor: uBaW »

Załóż np. 195/15 45 albo i 40mm wtedy nawet zyskasz :)23
POWER ISN'T EVERYTHING<--/---/
Obrazek
Nissan s14 sr20det/ E30 2.8 15.6 ET /FSO 1.6 one minute ET<--/-
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

eeech... postanowilem przedsiewziac odpowiednie kroki, by nie stracic za duzo w przyspieszeniu (o tym na razie sza... :smutek:
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

zawsze mozna wiecej napompowac w 195 45 15 i niebedzie tak zle , a jaki wyglad
swatch
Nowy
Kontakt:

Post autor: swatch »

FensiCaaz . masz taką samą sytuacje jak ja , ale , moja Corsa przyspiesza jakos lepiej. Teraz mam zimówki 145/80 13` a normalnie mam 195/50 15` i naprawde roznic w przyspieszeniu nie zauwazyem zbytnio , a napewno nie jest to półtorej sekundy. Jedyny mankamemt to maksymalna szybkosc , wtedy kolo 150 jeszcze szla do przodu , teraz juz 150 to maks :)24
golf IV
swatch
Nowy
Kontakt:

Ja mam filtr pipercross i Briski. narazie to wszystko. A do setki kolo 14 sek. Jak ? Nie pytaj bo sam nie wiem ...
Wogule moja Corsa jest naprawde niezwykla ... powiedz ile jechales maksymalnie swoja ?
Aha , czy wywalenie kata cos Ci dalo ? Bo są rózne zdania na ten temat ...
Co oznacza NZ12 i SZ :)18
golf IV
Max
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Max »

no niestety nikt nie odpowiedzial na moj post, wiec tez do konca nie wiem co i jak z wydechem dzialac... ale widze ze macie podobny problem co ja, na lato mam 165/70/R14 a teraz chce kupic sobie 195/5-/R15 lub 195/45/R16 i wlasnie sie boje ze starce duzo. am tez w planach zrobic wersje GT ktora urwie okolo 2 sek do setki, ale jesli mam na to wydac bog wie ile kasy a potem mi felgi to zabiora to ja to pieprze i sie pochlastam.... Ponoc mozna zalozyc szerokie tylko trza je odpowiednio pomppowac, ale tego sie wlasnie probuje dowiedziec... gdzies widzialem taki przelicznik ze o jeden romizar szerszy to ok. 0,4 sek straty...
Tuning Klub Łódź
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

znalazlem cos takiego (dotyczy max'a, reszty i niestety mnie z podobnymi dylematami)... w giecie jakims starszym byly porownywane dwie vectry 1,8 16v. w jednej wymieniono walki i wydech (chyba tylko ostatni tlumik) na stainmetz'a - zaowocowalo to przyrostem mocy (chyba 12 KM), mniejszy czas przyspieszenia do 100, etc. ale mniejsza o szczegoly. poszlo o to, ze bylo to na seryjnych gumach vectry, a potem zalozyli kolka stainmetz'a z roznica taka jak u nas, tj. o 3 rozmiary wieksze i caly przyrost zezarly gumy. ale ja i tak sie uparlem i zakladam 195, a na osiagi cos wymysle (juz wymyslilem, zeby sie nie popsuly).
swatch
Nowy
Kontakt:

Moja Corsa tez jest kupiona w kraju. Powiedz , jak moge sprawdzic , czy mam NZ12 , czy SZ12 ...
golf IV
Max
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Max »

wow to mnie troche zalamales... licze jednak na to ze odp. gumy i odp cisnienie jakos zniweluja ubytki i nie bedzie to tak duzo...
Tuning Klub Łódź
Obrazek
swatch
Nowy
Kontakt:

Mam SZ ... powiedz , jak jest lepiej , bo tam sie chyba ciut zamotales :)14
golf IV
swatch
Nowy
Kontakt:

No , zeby mniej palila to nie wiem ... mi pali conajmniej 10 na 100 , a na letnich (szerokich) oponkach , to juz wogule masakra ... ale dobrze wiedziec , ze jest bardziej ekonomiczna :)23 :)21
golf IV
swatch
Nowy
Kontakt:

Nie wiem , ja poprostu nie lubie jezdzic wolno , a zeby ta bryka jakos jechala to nie mozna zdejmowac nogi z gazu przeciez.
A tak nawiasem to juz mnie cholera wziela i dzisiaj zalozylem aluski :uśmiech: Nie moglem juz patrzec na te badziewskie 13` .... pewnie pożaluje , ale trudno!

A co to tego wiadra , to tam jest schron :uśmiech: Mam spiwór i moge tam zawsze sie zdrzemnac na chwilke :)21
golf IV
swatch
Nowy
Kontakt:

Bez kitu , nawet na 15` jest jakies 10cm przerwy ... a niedawno widzialem Corse , tez na 15` i koles mial normalnie jakies 0,5 cm przerwy ... wygladalo to zajebiscie , ale czy kolo nie trze mu o nadkole na dziurach ... musi miec chyba jakies maksymalnie twarde zawieszenie ...
golf IV
Retox
Nowy

Post autor: Retox »

Nie zakładaj tak szerokich opon bo to Ci nic nie da , poza wyglądem i większym spalaniem. Poza tym auto dostanie "muła". Jak zmieniłem 165 na 175 to już była duża różnica. Myślę, że idealną szerokością do tego auta będzie 185. A żeby efekt wizualny był odpowiedni załóż felgi o niskim ET. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i Opony”