Rozpórka tylna corsa B
- D12
- Weteran
- Imię: Daniel
- Model auta: Corsa B
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Rozpórka tylna corsa B
Mam możliwość kupic okazyjnie rozpórke do corsy na tył. Chciałbym w związku z tym was wypytać czy.....
Rozpórke montuje się nakładająć na końcówke wystającego gwinta amorka i potem przykręca ?
Czy jest inny rodzaj rozpórek np. taka która się montuje pomiędzy nadkola?
Jaka jest dokładna odległość pomiędzy " kielichami" tylnego zawiasu. Rozpórka z ogłoszenia ma długość od otworu mocującego do otworu mocującego 965 mm.
Rozpórke montuje się nakładająć na końcówke wystającego gwinta amorka i potem przykręca ?
Czy jest inny rodzaj rozpórek np. taka która się montuje pomiędzy nadkola?
Jaka jest dokładna odległość pomiędzy " kielichami" tylnego zawiasu. Rozpórka z ogłoszenia ma długość od otworu mocującego do otworu mocującego 965 mm.
STOP Pijanym kierowcom
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
@D12 a Ty nie masz corsy, żeby zmierzyć odległość ?? a tak poza tym to pachnie mi to rozpórka z allegro, nie jestem pewien ale tam było jakoś tak napisane, że montuje sie ja w miejsu mocowania tylnych amortyzatorów ( zamiast śrub) pamiętaj że rózne amortyzatory maja różne gwinty 

"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
sa 2 rodzaje rozporek na tyl:
- montowane na amortyzatory
- montowane na blache nadkoli
te pierwsze sa be, te drugie cacy.
pierwsze sa be dlatego, ze montujac rozporke usztywniasz jedynie odleglosc amortyzatorow od siebie, a w zadnym wypadku nie usztywniasz budy, bo amortyzatory sa jak wiadomo przykrecone przez gumowe podkladki.
te drugie sa cacy poniewaz rozpierasz nimi sama bude, czyli dokladnie tak jak dziala przednia rozporka. nie dziala na same amortyzatory, a raczej na blache w punktach ich mocowania.
panial?
ps.
w ogole to nalezaloby pzryjac, ze tylna rozporka w corsie jest kompletnie zbedna i tylko utrudnia wozenie czegokolwiek w bagazniku.. buda i tak pracuje, bo nie jest spieta tam gdzie potrzeba.. przod dziala - tyl niespecjalnie, bo tak naprawde wypadaloby usztywnic punkty oparcia sprezyn i amortyzatorow jednoczesnie, a mozliwe jest to tylko i wylacznie dzieki klatce. i to nie byle jakiej, a przynajmniej 8-punktowej..
- montowane na amortyzatory
- montowane na blache nadkoli
te pierwsze sa be, te drugie cacy.
pierwsze sa be dlatego, ze montujac rozporke usztywniasz jedynie odleglosc amortyzatorow od siebie, a w zadnym wypadku nie usztywniasz budy, bo amortyzatory sa jak wiadomo przykrecone przez gumowe podkladki.
te drugie sa cacy poniewaz rozpierasz nimi sama bude, czyli dokladnie tak jak dziala przednia rozporka. nie dziala na same amortyzatory, a raczej na blache w punktach ich mocowania.
panial?

ps.
w ogole to nalezaloby pzryjac, ze tylna rozporka w corsie jest kompletnie zbedna i tylko utrudnia wozenie czegokolwiek w bagazniku.. buda i tak pracuje, bo nie jest spieta tam gdzie potrzeba.. przod dziala - tyl niespecjalnie, bo tak naprawde wypadaloby usztywnic punkty oparcia sprezyn i amortyzatorow jednoczesnie, a mozliwe jest to tylko i wylacznie dzieki klatce. i to nie byle jakiej, a przynajmniej 8-punktowej..

-
- Weteran
- Imię: Marcin
te są cacy bo Markos taką ma!markos pisze:...........te drugie sa cacy poniewaz rozpierasz nimi sama bude, czyli dokladnie tak jak dziala przednia rozporka. nie dziala na same amortyzatory, a raczej na blache w punktach ich mocowania.

ooo i tu musze sie z Markosem zgodzić!markos pisze:w ogole to nalezaloby pzryjac, ze tylna rozporka w corsie jest kompletnie zbedna i tylko utrudnia wozenie czegokolwiek w bagazniku...............

ps: ja u siebie mam taką montowaną na amortyzatory............
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
wypada przyznać Markosowi racje. nie dla tego, że taką ma
bo rozpieranie amorków, faktycznie jeśli coś daje to znikome efekty.

- sasiadwroc
- Nowy
- Kontakt:
- D12
- Weteran
- Imię: Daniel
- Model auta: Corsa B
- Kontakt:
Paniał!markos pisze:
panial?
ps.

STOP Pijanym kierowcom
-
- Weteran
- Kontakt:
Najpierw :
to ja juz nic nie rozumiem...głos oddaje markosiowi
a potem :!markos pisze: w ogole to nalezaloby pzryjac, ze tylna rozporka w corsie jest kompletnie zbedna i tylko utrudnia wozenie czegokolwiek w bagazniku.. buda i tak pracuje, bo nie jest spieta tam gdzie potrzeba.. przod dziala - tyl niespecjalnie, bo tak naprawde wypadaloby usztywnic punkty oparcia sprezyn i amortyzatorow jednoczesnie, a mozliwe jest to tylko i wylacznie dzieki klatce. i to nie byle jakiej, a przynajmniej 8-punktowej..
!markos pisze: oraz mam taka rozporke na tyl, bo uznalem, ze taka wlasnie cos daje
to ja juz nic nie rozumiem...głos oddaje markosiowi

- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
pewnie dlatego, że przy okazji zakładania rozpórki zostały zdemontowane i zamontowane na nowoPorszak pisze:odkad zalozylem swoja do tylu to troche mniej trzeszcza te plastiki z tylu

"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
- Weteran
- Imię: Marcin
to słabo coś szukałesD12 pisze:Co do dolnej rozpórki to trudno ją dostać. Nie znalazłem nigdzie oferty

poszukaj tutaj:
http://www.wiechers-sport.de/
jest napewno

Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
- sasiadwroc
- Nowy
- Kontakt:
Dokładnie Panowie. Tylko klatai to wpuszczona do kielichów, nowe tuleje, rozpórki dolna i górna na przodzie da Wam namacalne odczucie usztywnienia budy. Reszta to uważam jest tuning psychologiczny. Kiedyś tak miałem już nie pamiętam z czym, nagle "feel the power"!markos pisze:.... bo tak naprawde wypadaloby usztywnic punkty oparcia sprezyn i amortyzatorow jednoczesnie, a mozliwe jest to tylko i wylacznie dzieki klatce. i to nie byle jakiej, a przynajmniej 8-punktowej..

Kawałek rury nie potrafi zrobić aż takiej różnicy w aucie wielkoseryjnym, gdzie budy były tłuczone w setkach tysięcy. Podejrzewam, że jedna buda bez rozpórek w porównaniu do drugiej z rozpórkami, może okazać się sztywniejsza. Tak jak to ma miejsce z silnikami

Podobnie z budami. Przy takiej masówce pojedyncze modyfikacje budy nie dadzą się odczuć namacalnie. Na to potrzeba niestety więcej roboty i pieniążków

Drobny cwaniak 

- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
szukaj na tigrach, robil tam ktos u kaluzy dolna rozporke za 50pln. jak na ta cene wygladala bardzo zacnie..
@ kurbat
tylna rozporka, ktora mam "dziala" w sensie dzialania nieco efektywniejszego niz taka montowana na amortyzatory. nadal barrrdzo daleka droga do klatki, ale powiedzmy, ze u mnie spelnia przede wszystkim zadanie miejsca kotwiczenia szelek
@ kurbat
tylna rozporka, ktora mam "dziala" w sensie dzialania nieco efektywniejszego niz taka montowana na amortyzatory. nadal barrrdzo daleka droga do klatki, ale powiedzmy, ze u mnie spelnia przede wszystkim zadanie miejsca kotwiczenia szelek