Odcięcie wtrysku paliwa przy hamowaniu silnikiem - po co ?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sasiadwroc
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Odcięcie wtrysku paliwa przy hamowaniu silnikiem - po co ?

Post autor: sasiadwroc »

Jako, że kombinuję ostatnio z wolnymi obrotami w C20NE to wszystko mnie ciekawi w tym temacie.

Co będzie jeśli wartość wolnych obrotów będzie tak ustawiona (powyżej progu odcięcia przy puszczonym pedale gazu), że podczas hamowania silnikiem komp nie będzie odcinał wtrysku paliwa ?
Zużycie ? Jakieś efekty uboczne ? Bo to, że błędy wyświetli to na 100%...
Ale co to za sobą może pociągnąć ? :-?
Drobny cwaniak ;)
UhU
Nowy
Kontakt:

Post autor: UhU »

Pewnie w jakimś stopniu zużycia paliwa będzie większe bo wiadomo że jak nie będzie odcinał wtrysku to paliwo będzie podawane i spalane... Nie wiem na ile znacząca będzie to wartość :P Co więcej może się stać? hmm... nie wiem :)
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

hamując silnikiem, odcięcie jest uzależnione od prędkości autka i od obrotów, nie pamiętam minimalnych wartości, ale jak obroty spadną poniżej 2000-1500 obr. zaczyna znowu podlewać i podobnie z prędkością chyba 50-40km/h.
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Awatar użytkownika
sasiadwroc
Nowy
Kontakt:

No ok, ale jeśli podniosłem "recznie" przepustnicę o 200 obr. na wolnych obrotach, gdzie w C20NE jest układ wtryskowy bodajrze Multec 1.5 sterowany kompem, to coś negatywnego będzie miało miejsce ? Co się pójdzie je....ć ? :-?
Drobny cwaniak ;)
UhU
Nowy
Kontakt:

Adam to czemu mówi się żeby jak sie dojezdza do świateł hamować silnikiem, żeby było oszczędniej? Bo nie sądzę żeby dojeżdząc do swiateł z predkością wyższa niż 50km/h (tzn tez się da ale nie o to mi chodzi :D )

Mam nadzieje że coś zrozumiałeś z tego bo zamieszałem trochę :D
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

komp reguluje odciecie wtrysku przy zamknietej przepustnicy zaleznie od predkosci obrotowej silnika, a nie pojazdu - w 14xe sa to okolice 1500rpm - wtedy lekko strzela jak nie ma katalizatora :-D

sasiad mozesz mi wyjasnic dlaczego za wszelka cene chcesz ten samochod popsuc? :lol:
zle dziala? cos mu dolega? lapy cie swedza? to sie podrap, a nie psujesz auto :lol:
Obrazek
radzio_gsi
Nowy
Kontakt:

Post autor: radzio_gsi »

a wlasnie, czemu strzela?
sponsorzy zalogi radecki & boczek:
http://www.wulkan.net.pl
http://www.balansbieli.pl
http://www.futura.pl

http://www.4turbo.pl - po to by szybkie auta byly jeszcze szybsze
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

Tylko po co to robić?? Masz za dużo beny w baku?? to oddaj :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

strzela bo paliwo dopala się w wydechu, a znalazło się tam po zamknięciu/prawie zamknięciu przepustnicy, gdy wtryski jeszcze podawały więcej a nie było już z czym tego spalić i się dopala w wydechu

pisałem to, co się po głowie kołatało, a silnkiem najszęściej hamuje się jednak na wyższych biegach i stąd przy prędnościach 40-50 obroty są już dość niskie. pewnie jest jak markos pisze
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Conan
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Conan »

Po to to jest żeby nie niszczyć katalizatora, ale przypuszczam że u ciebie zostały tylko po nim wspomnienia więc oprócz zwiększenia zużycia paliwa nic się nie stanie...no chybą że podziała to źle na same wtryski.
Opel Corsa A 1.2S Lifting 93'
Fiat 126p Lifting 92'
PETERS
Swój

Post autor: PETERS »

A ja sie niezgodzę z tym co pisał !markos bo właśnie tym faktem tłumacze sobie sens istnienia takiego czujnika jak czujnik drogi to jest po 1sze. A po 2gie jak ktoś jeździł kiedyś na "wolnym" wydechu to idzie wyczuć kiedy jest hamowanie silnikiem a kiedy paliwko idzie i rzeczywiście odcięcie jest powyżej 50km/h. A po co to jest, żeby jeździć oszczędnie, wiadomo że do precyzyjnego hamowania używa się tego co do tego służy. A wtrysk odcina no bo po co ma lać i zasilać silnik, przecież chemi nim hamować. A nieraz jak jadę w korku to auto puszczam bez gazu - toczy sie a nie gaśnie 8-) tak więc niewydaje mi się aby to miało związek z obrotami. Prędkość samochodu i pełne zamknięcie przepustnicy - czyli 2 czujniki za to odpowiadają.
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

superek, ale jesli miales kiedys okazje przejechac sie jakims samochodem z komputerem pokladowym to zapewne zauwazyles, ze chwilowe zuzycie paliwa przy zamknieciu przepustnicy zawsze rowne jest ZERO niezaleznie od predkosci pojazdu.
Obrazek
PETERS
Swój

No to dlaczego auto puszczone na prostej drodze, bez trzymania nogi na gazie nie gaśnie?? Pozatym jeżeli masz kompa to w tym przypadku chwilowe zużycie paliwa jest takie małe, że newet tego nie pokazuje :-P
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

PETERS pisze:No to dlaczego auto puszczone na prostej drodze, bez trzymania nogi na gazie nie gaśnie??
ojojoj podstawy sie kłaniają, oj kłaniają :-P :lol:
Było c14se
radzio_gsi
Nowy
Kontakt:

Post autor: radzio_gsi »

dokladnie :)
sponsorzy zalogi radecki & boczek:
http://www.wulkan.net.pl
http://www.balansbieli.pl
http://www.futura.pl

http://www.4turbo.pl - po to by szybkie auta byly jeszcze szybsze
UhU
Nowy
Kontakt:

PETERS pisze: A nieraz jak jadę w korku to auto puszczam bez gazu - toczy sie a nie gaśnie 8-) tak więc niewydaje mi się aby to miało związek z obrotami.
!markos wcześniej pisze:komp reguluje odciecie wtrysku przy zamknietej przepustnicy zaleznie od predkosci obrotowej silnika, a nie pojazdu - w 14xe sa to okolice 1500rpm
przyznam że jestem kompletnie zielony, ale z tego rozumiem że w x14xe przy zamkniętej przepustnicy a obrotach powyżej 1500 wtrysk jest odcięty tak? A poniżej 1500 wtryski znowu podają i dlatego auto puszczone bez gazu nie gaśnie a jedzie, tak? Takie coś wydedukowałem po przeczytaniu postów :D Jeśli to prawda to PETERS masz odpowiedź dlaczego nie gaśnie.
A jeśli nie to mi to wytłumaczcie ;)
Awatar użytkownika
sasiadwroc
Nowy
Kontakt:

przeczytałem wszystko od samej góry jeszcze raz i zaraz się rozbeczę :placz:
Po to podniosłem sztucznie i domowym sposobem obroty, bo mnie kur...ca brała z tym telepaniem przy 700obr. po wymianie poduszek.
Tyle co mi więcej spali to chromole, przeżyję za cenę plomb. Apropos dzisiaj byłem u dentysty. Za koronkę na zębie powiedział mi 800pln
:0 Tyle co silnik C20NE na Allegro !!! Pierdziele, będę jadł przez słomkę :lol: :lol:
Drobny cwaniak ;)
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

UhU pisze:poniżej 1500 wtryski znowu podają i dlatego auto puszczone bez gazu nie gaśnie a jedzie, tak?
a powyzej 1500rpm bez paliwa niby gasnie jak sie zamknie przepustnice?

szczerze? jakos od strony technicznej nigdy sie w to nie wkrecalem, wydawalo mi sie po prostu "oczywiste", ale tak naprawde to ja tez nie wiem dlaczego tak jest :grin:
Obrazek
PETERS
Swój

To nie piszcie, że "podstawy" tylko piszcie o co chodzi.

No bo jak jadę 100ą i puszczę gaz (a kiedyś miałem wolny wydech) to wyraźnie słychać że paliwo nie idzie, słychać wtedy rezonans w wydechu 8-) (yee) a delikatne dosłownie delikatne naciśnięcie na gaz nie powoduje żadnej zmiany w prędkości (silnika też nie słychać żeby pracował) ale rezonans ustępuje...
Pod 50ką ten efekt nie występuje - chociaż to może dlatego, że prędkość jest za mała hamowanie silnikiem nie przynosi takiego efektu.

... to napiszcie jak jest, bo ja jestem przekonany, że komp musi wiedzieć jaka jest prędkość pojazdu (powyżej 50 lub poniżej) żeby wiedział czy ma podlewać czy nie. Od obrotów też odcina paliwko, ale to chyba od góry 8-) co by się nie wykręcał na 12tys :-P
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
UhU
Nowy
Kontakt:

!markos pisze:
UhU pisze:poniżej 1500 wtryski znowu podają i dlatego auto puszczone bez gazu nie gaśnie a jedzie, tak?
a powyzej 1500rpm bez paliwa niby gasnie jak sie zamknie przepustnice?
Nie nie nie, nie o to mi chodziło :D Zresztą już sie zamieszałem i sam nie wiem co pisać :D Najlepiej by było jakby to ktoś obeznany w tym temacie wytłumaczył dla takich młotków jak ja :-P
Awatar użytkownika
sasiadwroc
Nowy
Kontakt:

UhU pisze:...Najlepiej by było jakby to ktoś obeznany w tym temacie wytłumaczył dla takich młotków jak ja :-P
No właśnie, ja też tego chcę, bo widzę, że tu się wszyscy pytają o progi i gaśniecia auta, a ja dalej nie wiem co się może stać, gdy zrobiłem to co zrobiłem z położeniem przepustnicy :x
W tym poście to ja tu jestem najważniejszy i moje pytanie !!! :-D
Drobny cwaniak ;)
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

tylko ci sie tak wydaje, najwazniejszy to jestem tu JA, bo mam wiecej postow od ciebie :lol:
Obrazek
PETERS
Swój

o Ja Cie Krence...........niewiedziałem !markos, że aż tak bardzo Cię to cieszy 8-)
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Porszak »

tak naprawde to przy hamowaniu silnikiem to silnik gasnie bo nc sie w cylindrach nie spala. poprostu silnik pracuje bo jest spiety z napedem. w gaznikowcach przy hamowaniu silnikiem paliwo jest podawana ale chyba w takich ilosciach jak przy pracy na luzie. za to tam gdzie jest komp i komp ma do dyspozycji mase czujnikow ktore mowia co i jak, paliwo przy hamowaniu silnikiem nie jest podlewane. zastanawiam sie tylko czy wtedy przepustnica jest calkowicie zamknieta czy silniik krokowy ja uchyla a do cylindrow zasysane jest czyste powietrze ktore tak samo czyste wychodzi przez wydech
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

Porszak pisze:tak naprawde to przy hamowaniu silnikiem to silnik gasnie bo nc sie w cylindrach nie spala. poprostu silnik pracuje bo jest spiety z napedem...
a dokładnie to wał(a za tym cały silnik) napędzany jest od kół..i całe hamowanie silnikiem polega na tym że obroty kół (a co za tym idzie prędkość samochodu) są wytracane w zwiazku z oporami stawianym przez wał/silnik
Było c14se
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

czyli dobrze slyszalem, ze cos sobie lubi strzelic paliwkiem jak schodzi z obrotow :oko:
Wtrysk paliwa zostaje odcięty kiedy centralka stwierdzi. że przepustnica jest zamknięta, a prędkość obrotowa przekracza 1700 obr/min. Funkcja odcinania zostaje wyłączona, kiedy silnik pracuje z zamkniętą przepustnicą z obrotami poniżej 1700 obr/rnin - włączona zostaje wówczas strategia zarządzania biegiem jałowym.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”