ogrzewanie tylnej szyby a przyciemnienie folią
- kyniek
- Weteran
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
ogrzewanie tylnej szyby a przyciemnienie folią
Siemka, mysle o przyciemnieniu szyb i tu pytanko czy ma wplyw ogrzewanie na folie, czy ona sie odkleji
tja nastał czas spokojnego kombi...
- D12
- Weteran
- Imię: Daniel
- Model auta: Corsa B
- Podziękował;: 0
- Kontakt:
Pytania do mafii Kozziego on jest w tych przepisach za pan brat. Tylegeo022 pisze:skoro mowa o atescie jak to dokladnie z nim jest:) tzn chodzi mi o tyl bo przod wiadomoale odnosnie tylu-musi byc atest (papierek czy wystarczy numer atestujacego na szybie) czu nie musi byc zupelnie nic (bo np comboloty nie maja tylnej szyby gdyz maja pake ) jak to jest dokladnie
STOP Pijanym kierowcom
- >>TomASH
- Świeżak
- Kontakt:
Z tego co wiem, to warunkiem na przyciemnianie szyb jest, aby szyba przednia miała współczynnik przepuszczalności światła nie mniejszy niż 75 proc., a przednie boczne - 70 proc. Tylne szyby w samochodzie mogą być oklejone folią o mniejszej przepuszczalności światła, ale pod warunkiem, że samochód jest wyposażony w dwa zewnętrzne lusterka. Stopień przepuszczalności światła określany jest na podstawie certyfikatów zastosowanych folii oraz ocechowania okna. Właściciel samochodu, który zdecydował się na oklejenie okien, musi posiadać atest na folię. Jeżeli policjant stwierdzi zagrożenie dla ruchu, może zabrać dowód rejestracyjny i nakazać usunięcie folii. Teoretycznie za to wykroczenie grozi mandat do 500 złotych. W praktyce się go jednak nie stosuje. Samo zabranie dowodu rejestracyjnego i skierowanie auta na badania techniczne jest wystarczającą karą. Jedyna folia, której w ogóle nie wolno stosować do przyciemniana szyb to tzw. lustrzanka, która oślepia odbitym światłem... w necie jak i w gazetach wyczytałem te informacje a PEWNE źródła je potwierdziłygeo022 pisze:skoro mowa o atescie jak to dokladnie z nim jest:) tzn chodzi mi o tyl bo przod wiadomoale odnosnie tylu-musi byc atest (papierek czy wystarczy numer atestujacego na szybie) czu nie musi byc zupelnie nic (bo np comboloty nie maja tylnej szyby gdyz maja pake ) jak to jest dokladnie
- D12
- Weteran
- Imię: Daniel
- Model auta: Corsa B
- Kontakt:
Pod warunkiem, że będziesz miał atest na to. Kiedy ja miałem przyciemnione szybki w autku, policjant podczas kontroli powiedział, że moge mieć przyciemnione szyby pod warunkiem, że będzie atest i w tej karcie, którą dostajesz będzie wpisany twój nr. rejestracyjny. Możesz mieć jakkolwiek przyciemnione szyby byle by był na to stosowny atestkyniek pisze: mozesz sobie nawet farba olejna pomalowac i nikogo to nie powinno obchodzic
STOP Pijanym kierowcom
-
PETERS
- Swój
Tak, zgadzam się z poprzednikiem, z tyłem można zrobić co się chce jeżeli ma się prawe i lewe lusterko.
A tu wykaz folii, które posiadają takowy atest i można nimi okleić przednie boczne:
http://www.isic.krakow.pl/img/wykaz.gif
A tu wykaz folii, które posiadają takowy atest i można nimi okleić przednie boczne:
http://www.isic.krakow.pl/img/wykaz.gif
Corsa A 1.2i 93r.