Kurbat pisze:Napisz na PW do Hiva, on zawsze gaz chwalil

Ja tez chwale

i jestem szczesliwym posiadaczem kolejnej instalacji (w kolejnym samochodzie). Sprawa jest dosc prosta wg. mnie. Musisz sobie przeliczyc:
1) czy samochodem bedziesz jezdzic dlugo czy je zmieniasz co rok
2) jakie masz roczne przebiegi
W internecie sa dostepne takie prowizoryczne kalkulatory, ktore wyliczac Ci po ilu kilometrach zwraca Ci sie koszt instalacji. A ogolnie wydaje mi sie, ze jesli robisz 5 tys rocznie (lub mniej) to LPG wogole sie nei oplaca. Jesli robisz 15 tys (lub wiecej) to zdecydowanie TAK.
Teraz tak. Nie kazdy o tym pamieta, ALE NAJWAZNIEJSZE w instalacji jest JAKOSC MONTAZU. Zdecydowanie polecam zaplacic troche wiecej, jesli zaklad A ktory to montuje ma renome i wiadomo, ze zrobi to lepiej niz tanszy, ale nie znany zaklad B. Powiedzialbym, ze jest to co najmniej tak wazne, jak to co zalozysz.
Co to wyzszych kosztow ... Tak jak koledzy mowili - amochod spala troche wiecej LPG niz Pb. Co do pozostalych kosztow:
- coroczny przeglad rejestracyjny jest o 70 PLN drozszy
- przeglady instalacji (wykonywane co okolo 10 tys. km.) to koszt rzedu 30 PLN
- reszta (swiece, filtry) - tak samo jak Pb
Wiec te wyzsze koszty ekploatacji LPG przy wrastajacej roznicy ceny Gazu do Benzyny (obecnie w W-wie dobre ceny na gaz sa "juz" ponizej 1.95, a benzyna 3.70) to dla mnie raczej bajka.
Jak zwykle wybor nalezy do Ciebie