Wojna tuningowcom

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
ODPOWIEDZ
SnOOkie
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Wojna tuningowcom

Post autor: SnOOkie »

Od 1 stycznia ma wejść zakaz naklejania pasków na szybę, ospojlerowania i większych felg (wogóle co należy do tuningu i liftingu)... Taką decyzję obraduje teraz sejm. Ciekawe czy przejdzie. Pomysł zapodał PiS i LPR. Jeśli przejdzie wszystkie auta bez homologacji czyli nie fabrycznie ztunigowane będę zatrzymywane. Co o tym sądzicie ??? PARANOJA
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

pasków nie mozna naklejac dziś, a reszta to kolejne martwe przepisy beda..wiec nie ma sie czym podniecac :-?
Było c14se
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

w końcu się wezmą za tych tjuninkofcuf :lol:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
D12
Weteran
Imię: Daniel
Model auta: Corsa B
Kontakt:

Re: Wojna tuningowcom

Post autor: D12 »

SnOOkie pisze:Od 1 stycznia ma wejść zakaz naklejania pasków na szybę, ospojlerowania i większych felg (wogóle co należy do tuningu i liftingu)... Taką decyzję obraduje teraz sejm. Ciekawe czy przejdzie. Pomysł zapodał PiS i LPR. Jeśli przejdzie wszystkie auta bez homologacji czyli nie fabrycznie ztunigowane będę zatrzymywane. Co o tym sądzicie ??? PARANOJA
Coś mi tu zalatuje pomysłem z samego szczytu. Jestem za może wkońcu noe będą rysowali tych krawężników tymi dokładkami.
STOP Pijanym kierowcom
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

Tylko widzisz, ja nawet jestem za tym.

Bo generalnie wkurza mnie na przyklad to, kiedy jade za kims, kto w golfie zamiast wydac na homologowane lampy helli, przyciemnia je sprajem z allegro. I mam serdecznie w dupie, czy ten ktos bedzie mial bol torby z tego powodu, jak nie widze jego swiatel.
Prosta rura od kolektora i jak to Markos nazywa "drzacy ryj wydech" tez nie jest ok. Bo mnie to wali, nawet mi sie podoba, ale innym moze byc za glosno.
Wniosek: jesli ktos zaklada takie cos, musi sie liczyc z utrata dowodu.

Za felgi wystajace poza obrys auta juz sie czepiaja i nie trzeba do tego specjalnych ustaw - prawda Arts? Aczkolwiek tutaj to troche przerost formy nad trescia, bo nie sadze zeby 1 cm cos zmienial, zwlaszcza, ze lusterka wystaja dalej.

Jesli stworza przepisy, ktore wyeliminuja pseudo-wiejskich-tjuningowcow, to jestem za tym, pod warunkiem, ze nie beda wrzucali do jednego worka ludzi, ktorzy modyfikuja swoje auta z glowa i nie bedzie to nadgorliwie wykorzystywane, zeby pokazac gowniarzom, ze poplicjant to moze.

Ale tak jak ktos powiedzial, zapewne bedzie to kolejny martwy przepis...

btw: nie bronie absolutnie pomyslu pisu i lpru, bo mam zgola odmienne poglady :oko:
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

dlamnie to jest pajanoja i kto to bedzie sprawdzał ???????????????????
stacje techniczne juz to robia
policja drogówka juz to robia
mnie tam ciemne szyby wala serdecznie choc nie powiem ze jak
ja normalne szyby to łatwiej sie wyprzedza ale
tiry tez wyprzedzam wiec spoko loko luz i sponton

przepisy mozna tworzyc i tworzyc a i tak zawsze bedzie cos
Mnie to najbardziej bawi to ze przepis z 56 roku jest nadal aktywny
i kazdy samchod który ma rure wydechwa po stonie pasarzera
nie powinen jedzic po polskich drogach
A ile juz toyot nissanaów hond i innych dostało chomologacje
i sa sprzedawane w salonach

Koleja sprawa w polce jest przepis ze na danej osi misisz miec te
same felgi (model a nie rodzaj ) i te same opony (model)
i tak jak sobie jedziesz i łapiesz gume i zmienasz sobie ze stwojej
15 co masz ja fabryczna na ta taka od "roweru" tak zwana dojazdówke
i pomykasz dalej do wulkanizatora i kolo za toba przywala w ciebie
bo sie wleczejsz te 50 km\h to odszkodowania nie dostaniesz
bo nie miałes na dalej osi tych samuch kółek
niedzie indziej w UE nie ma takiego paradoksu
no moze we fracji gdzie zmiana z puski flitra na storzek
jest modyfikacja na tyle powazna ze od nowa musisz
uzyskac homologacje, i moze dlatego francuzi uwielbiaja
styling i sa tam oferowan clio 2,0 bo sami w zaciszu
warsztatu tu dzesz garazu nie moga se strugnać swapa .

Ja osobiscie sei bym tylko cieszył jak by posypały sie dowody
za spoljery które sa robione z kompozytów a nie POM czy PA6
czy innego poliomeru który pochłana energie przy zderzeniu
Kopozyty bardzo sa wytrymałe i nie pochłanija wogle
konczy sie to zazwyczaj tym ze ze "cywilna fura" jest bardziej
zdemolowana niz ta z tym spojlerem
Awatar użytkownika
YAQB
Weteran
Kontakt:

Post autor: YAQB »

Jak zwykle u nas w PL jest to wszystko kwestia czy ktos to przemysli rozsadnie czy tak tylko na sztuke. Wszystko powinno sie rozchodzic o kwestie bezpieczenstwa, wiec o ile to nie jest czepianie sie dla czepiania to moze nie bedzie zle. Jak zwykle wyjdzie w praniu i jak zwykle mozna narazie czekac czy to wogole wejdzie w zycie, a jesli tak to w jakiej formie :oko:
CTM #204
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

ale o czym tu w ogole dyskutujemy? przeciez doskonale wiadomo, ze "cywilizowany" tuning zostanie wrzucony do jednego wora z calym tym wsiurem, ktory wozi sie z czarnymi lampami z tylu i niebieskimi diodkami na kazdym mozliwym elemencie wyposazenia samochodu..

jesli planowane bzdury wejda w zycie, to np. moj civic zostanie postawiony na rowni z rozpie*dalajacym sie poldolotem, ktory stwarza zagrozenie na drodze, bo nie jezdzi juz prosto ze wzgledu na tragiczny stan zawieszenia, a z wydechu wydobywaja sie kleby blizej nieokreslonego gazu. dlaczego? bo nie bede mial katalizatora :lol:

ps.
po co komu ospojlerowanie? :lol: to wsiuryzm jest :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Aro
Weteran
Imię: Arek

Post autor: Aro »

a ja myśle, że nic sie nie zmieni, mimo wszelkich przepisów ;) albo te "nowości" wogóle nie wejdą albo tak jak mówili przedmówcy - pozostaną martwe...

wkur... mnie jedynie to, że takie tłumoki z Pisu i Lpru zamiast wziąć się za sprawy naprawde poważne, podnoszą wątki, o których 90% narodu nie ma pojęcia, i zgrywają wielkich polityków, którzy niby coś robią :-?
Awatar użytkownika
Kotlin
Swój
Imię: Rafał
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Kotlin »

kucze bede musial zdjac z rowerka fredzelki na kierownicy i koszyk na zakupy o w morde ale sie wsciekne.

Jak dla mnie kolejne bzdura na ktora wydadza w ch.... kasy i tak nie wejdzie w 100% w zycie.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

jakby sie tak chwile zastanowic, to nawet wiem dlaczego mieliby zabronic montowania wiekszych felg - zeby wlasciciele drog nie musieli wyplacac odszkodowan wszystkim tym, ktorzy rozwala felgi na dziurach :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
kyniek
Weteran
Podziękował;: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kyniek »

LPR-liga poje*** rodzin

ale tez jestem za niektorymi zmianami, ale nie do wszystkich
@ Pirat napisal i sprajach z allegro, ale ja mam tak zrobione , tylko ze z glowa, bez malowania odblaskow i tak ze widac je z daleka, ale wiem o co chodzi :oko:
Mogli by sie skupic na tych co maja zle ustawione przednie swiatla , ktore sa nie sprawne technicznie bo to one stwarzaja prawdziwe niebezpieczenstwo bo tego wlasnie gowna jest najwiecej !!!!!! :-(
tja nastał czas spokojnego kombi...
SnOOkie
Świeżak

kyniek pisze:LPR-liga poje*** rodzin

ale tez jestem za niektorymi zmianami, ale nie do wszystkich
@ Pirat napisal i sprajach z allegro, ale ja mam tak zrobione , tylko ze z glowa, bez malowania odblaskow i tak ze widac je z daleka, ale wiem o co chodzi :oko:
Mogli by sie skupic na tych co maja zle ustawione przednie swiatla , ktore sa nie sprawne technicznie bo to one stwarzaja prawdziwe niebezpieczenstwo bo tego wlasnie gowna jest najwiecej !!!!!! :-(
Z tymi światłami to się zgodzę... Znam typów co do góry nogami H4 potrafią wsadzić :P :grin:
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Porszak »

nie ma o czym mowic, bo jak ktos powiedzmy po uniwerku czy innny prawnik ktory nie ma pojecia gdzie sie spuszcza olej, chce tworzyc przepisy dot motoryzacji zlej i dobrej. tym sie powinien zajac np PZMot ,a nie te frendzle

markos zawsze na oem 14" mozna zalozyc jakies 195/45, albo naciahnac sobie po niemiecku opnke i uszkodzic felge hehe
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
oczarowany
Świeżak

Post autor: oczarowany »

tak to ciekawe co zobia jak Jaszpol czy nawet Jędtrasik (nie mowie o zagranicznych firmach) pojedzie do Sztrasburga bo to nie bedzie zgodne z prawem Unijnym

zreszta to niech sobie w dupe wsadza takie pomysly.. pare lat takiego rzadu i kazdy bedzie mial identyczna glinianke ze strzecha w sklepie bedzie 1 model spodni skarpetek majtek ...itp kazdy bedzie jezdzil warszawa zeby wspierac polska motoryzacje inne auta nie dopuszcza do ruchu

codziennie kielbasa tylko wiejska chleb wiejski grochowka polowa i woda z kranu kazdy ma wygladac tak samo i robic to samo ..

no i ja sie w tym momecie budze i mam to gleboko w powazaniu kazdy ma swoj gust ze mnie sie nie podoba nie znaczy ze tak nie moze byc

a tak btw ciekawe w jaki sposob udowodnia kazdemu kierowcy ze jego spoiler nie jest wlasnie od np wspomnianego Jedrasika zalozony fabrycznie zeby samochod nie odfrunal

PARANOJA

jak to było??
"Mnie urodziła matka, nie małpa -głosuje na Giertycha " ?
CA 1.0 45km--> 1.2 60km na gratach 1.0--> sold ! ---> XR3i... 110 km
Obrazek
Skynet
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Skynet »

Cale szczescie ze mam caly skoroszyt a4 z homologacjami, co prawda po niemiecku :D Nie ma obowiazku tlumaczenia, homologacja (te prawdziwe) i TUVy sa, nawet pseudo na galki zmiany biegow, korbki do okien itp, wiec moga mi naskoczyc :D Oby nie weszlo bo bede zmuszony zamknac moj warsztat rodem monster garage :/
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

a co ci po tuv w polsce? :lol:
oraz do postu wyzej - o co chodzi z prawem unijnym? w polsce mieszkasz czlowieku, to jest "prawie jak unia" :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

po co sie tak niezdrowo podniecać :-P i tak stanie na niczym :lol:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
SnOOkie
Świeżak

!markos pisze:"prawie jak unia"
Prawie robi wielką różnicę :P :P :P

A co do tuningu zagranicznego... Pimp my ride zrobiło trampka :) ten z Jarocina. Koleś jeździ na zloty itp itd i jemu nic nie zrobią :( Tzn że homologacja wystarczy :)5
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

jaka homologacja??? homologacja pimp my ride? :lol:
Obrazek
SnOOkie
Świeżak

Nie no holenderska czy jakoś tak :D Bo wkońcu tam jest ta firma co dla nich tuninguje :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”