Przeczytałem troszke postów w archiwum ale nie znalazłem nic podobnego. Jakieś 10-15tys.km wymieniałem bębny, szczęki i cylinderki i myślałem że już zapomne o tych hamulcach ale niestety tak sie nie stało.
Przy silnym hamowaniu, jak schodze z większej predkości np. przed światłami słysze na 90% bicie/stukanie w bębnie. Rozebrałem tylne hamulce ale wszystko jest na swoim miejscu. Bębny jakieś krzywe może ? ale miałem tak kiedyś i wtedy na pedale ham. czułem bicie - teraz nic takiego sie nie dzieje.
Powiedzcie co mam sprawdzić zanim pojade do mechanika i kase ze mnie zedrze.
Hamulce tył bicie/stukanie
- D12
- Weteran
- Imię: Daniel
- Model auta: Corsa B
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Ja bym sprawdził, czy samoregulatory są dobrze ustawione. Czy szczęki równo ulegają ścieraniu i czy przylegają całymi powierzchniami do bębna. Niedawno zmieniałem u siebie hamulce z tyłu, wsio na nowych gratach i jest ok. Żadnego bicia. corsa B
Sprawdź również czy równomiernie się grzeją hamulce przy takim deptaniu. Poza tym mogło się zdarzyć, że kupiłeś słabe podsespoły i oto efekt. Nie twierdze, że poleciałeś po kosztach ale dość często robią sprzedawcy w bambuko.
Sprawdź również czy równomiernie się grzeją hamulce przy takim deptaniu. Poza tym mogło się zdarzyć, że kupiłeś słabe podsespoły i oto efekt. Nie twierdze, że poleciałeś po kosztach ale dość często robią sprzedawcy w bambuko.
- chuckyhc
- Nowy
- Imię: Chucky
- Kontakt:
jak D12 rzekl:czasem sprzedaj shit.moim zdanie to wina tylko i wylacznie bebnow, po prostu sa kiepskie.
no to moze sie dowiemy ile dales za te bebny i jaka to produkcja (choc cena nie zawsze swiadczy o tym czy cos jest dobre czy nie), ale tak pytam, bo tez zamierzam zmieniac hample z tylu
no to moze sie dowiemy ile dales za te bebny i jaka to produkcja (choc cena nie zawsze swiadczy o tym czy cos jest dobre czy nie), ale tak pytam, bo tez zamierzam zmieniac hample z tylu
Była Corsa B GSi C16XE prawie S1600
Jest Corsa C GSi Z18XE
PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
-
- Nowy
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o cenę bębnów to nie pamiętam bo wymieniałem olej,filtr klocki, szczeki, bębny ale wiem że nie był to jakiś najtańszy szajs.
Sprawdziłem wyważenie koła i oponę zamieniłem z zapasu ale dalej to samo. Szczęki i wszystkie sprężynki wyglądają ok.
Jako że mam już dość przy dłubaniu na wtorek umówiłem się do warsztatu, sprawdzą na ścieżce i zawsze będę mógł z reklamacją podjechać. Dam znać jak się dowiem czegoś to może w przyszłości to komuś pomoże.
Sprawdziłem wyważenie koła i oponę zamieniłem z zapasu ale dalej to samo. Szczęki i wszystkie sprężynki wyglądają ok.
Jako że mam już dość przy dłubaniu na wtorek umówiłem się do warsztatu, sprawdzą na ścieżce i zawsze będę mógł z reklamacją podjechać. Dam znać jak się dowiem czegoś to może w przyszłości to komuś pomoże.
Corsa A 1.2i 91r
-
- Nowy
- Kontakt:
Pojechałem do mechanika, rozebrali hamulce ale okazało się szczeki prawie nowe jak i bębny, wszystkie sprężynki także nowe. Rozebrali złożyli sprawdzali z 40 minut na rolkach i było ok. Zapłaciłem 20zł ale mechanik sam się przyznał żę tylko za weryfikacje i czas bo nic nie wymienili wszystko było na swoim miejscu. Miesiąc spokoju i znowu przy mocniejszym przyhamowaniu cos wali z tyłu.
Tak się zastanawiam a może to coś z zawieszeniem tuleje od belki albo amortyzator tylko że stukanie te występuje tylko przy dość silnym hamowaniu ( takim na granicy zblokowania )
Teraz to chyba musze poczekać aż coś całkiem padnie bo nie dojdę co tak wali
Tak się zastanawiam a może to coś z zawieszeniem tuleje od belki albo amortyzator tylko że stukanie te występuje tylko przy dość silnym hamowaniu ( takim na granicy zblokowania )
Corsa A 1.2i 91r
- D12
- Weteran
- Imię: Daniel
- Model auta: Corsa B
- Kontakt:
Nie ma przypadkiem luzów na piaście? Poruszaj kołem poprzecznie do kierunku jazdy. Zobacz wogóle jak się kręci koło kiedy podniesiesz auto do góry...llionn pisze:Pojechałem do mechanika, rozebrali hamulce ale okazało się szczeki prawie nowe jak i bębny, wszystkie sprężynki także nowe. Rozebrali złożyli sprawdzali z 40 minut na rolkach i było ok. Zapłaciłem 20zł ale mechanik sam się przyznał żę tylko za weryfikacje i czas bo nic nie wymienili wszystko było na swoim miejscu. Miesiąc spokoju i znowu przy mocniejszym przyhamowaniu cos wali z tyłu.