Moje toczydełko.. w zmienionej formie ;)
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
po miesiącu poszukiwań mam wreszcie "nową corsę"
toczydełko jest nowsze od mojej corsy i lepiej wyposażone a ma tyle samo drzwi (3)
w tym tygodniu będzie bieganie i załatwianie formalności bo stoi sobie jeszcze bez tablic.
autko nie jest do końca stylistycznie serią. Mam nawet jeden kosmiczny gadżet przy którym markosowy "skunks" się chowa
o dziwo jest bardzo przyjemna w użytkowaniu. tej samej firmy jest gril.
kółka też trochę urosły na 16" i jakoś więcej śrubek ?
dodatkowo dla hecy jest to fotka tylniego kółka miejsca w nadkolu też za wiele nie ma, bo jest trochę obniżona.
wydech to tłumik z nierdzewki coś a'la DTM z szeroką końcówką - ogólnie nie w moim guście, ale nie jest głośny
Srodek całkiem przyjemny, dwukolorowy. lekko przeczyścić i będzie bajka. Miałem okazje wyboru między tym co mam a welurem i powiem, że welurek jest bardziej miękki i może łatwiejszy w utrzymaniu ... ale jednak jest to.
jest też elektryka szyb, lusterek immo i alarm komputerek pokładowy, klima. trzeba będzie zmienić kompletny rozrząd, uzupełnić klimę, poszukać radia i po rejestracji można śmigać.
jeśi chodzi o silniczek to x18xe1 (115KM), a główny powód dlaczego ten a nie 1.6 to większa ilość tak wyposażonych opelków z tym silnikiem oraz piasty na 5 śrub i standardowe tarcze przód 280mm i tył 264mm.
nie mam ostatnio czasu siedzieć przy autku, dlatego z założenia miało mieć możliwie wszystko .
kolor srebrny i po jakiejś blacharce ?!? bo odrobinę różni się od standardowej corsy ???
toczydełko jest nowsze od mojej corsy i lepiej wyposażone a ma tyle samo drzwi (3)
w tym tygodniu będzie bieganie i załatwianie formalności bo stoi sobie jeszcze bez tablic.
autko nie jest do końca stylistycznie serią. Mam nawet jeden kosmiczny gadżet przy którym markosowy "skunks" się chowa
o dziwo jest bardzo przyjemna w użytkowaniu. tej samej firmy jest gril.
kółka też trochę urosły na 16" i jakoś więcej śrubek ?
dodatkowo dla hecy jest to fotka tylniego kółka miejsca w nadkolu też za wiele nie ma, bo jest trochę obniżona.
wydech to tłumik z nierdzewki coś a'la DTM z szeroką końcówką - ogólnie nie w moim guście, ale nie jest głośny
Srodek całkiem przyjemny, dwukolorowy. lekko przeczyścić i będzie bajka. Miałem okazje wyboru między tym co mam a welurem i powiem, że welurek jest bardziej miękki i może łatwiejszy w utrzymaniu ... ale jednak jest to.
jest też elektryka szyb, lusterek immo i alarm komputerek pokładowy, klima. trzeba będzie zmienić kompletny rozrząd, uzupełnić klimę, poszukać radia i po rejestracji można śmigać.
jeśi chodzi o silniczek to x18xe1 (115KM), a główny powód dlaczego ten a nie 1.6 to większa ilość tak wyposażonych opelków z tym silnikiem oraz piasty na 5 śrub i standardowe tarcze przód 280mm i tył 264mm.
nie mam ostatnio czasu siedzieć przy autku, dlatego z założenia miało mieć możliwie wszystko .
kolor srebrny i po jakiejś blacharce ?!? bo odrobinę różni się od standardowej corsy ???
.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
moja pierwsza reakcja na gałkę .. " :0 wywalę to" a po jeździe próbnej pełne zaskoczenie, że tak przyjemnie się tym manewruje!markos pisze:skunka trzeba wziac do reki, wtedy cala reszta wydaje sie tanim badziewiemAdamXXL pisze:Mam nawet jeden kosmiczny gadżet przy którym markosowy "skunks" się chowa
ladne to! dobra felga dobra, super wnetrze!
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
myślałem nad znianą wałka wydechowego (na ten od x16xe) przy okazji robienia rozrządu, ale muszę wybadać wszystko, pojeździć trochę i przetestować dokładnie wszystko. o grzebaniu na jakiś czas zapominamD12 pisze:Adam zajebiście prezentuje się asterka na tych felgach Jednak przywiązanie do opla
Ciekaw jestem kiedy zaczniesz dłubać przy silniku
stylistycznie myślę tylko nad innymi tylnymi światłami i może brewki usunąć (tego nie wiem, bo są chyba na klej do szyb)
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
@Staneq jeśli już jakieś lampki to najchętniej irmscherki z odblaskiem
lub TAKIE(jak sprzedadzą się stare)
@endo z czyszczeniem nie powinno być problemów, ale trzeba pamiętać aby co jakiś czas "zakonserwować" je. nie miałem okazji potestować w zakrętach (za jakiś tydzień) ale gdyby całe były z gładkiej skóry, to naprawdę lepsze są welurki. tu środek z alkantary sporo daje.
@Marcin99 demon to raczej nie będzie (około 10s do 100), biorąc pod uwagę wagę około 1240 kg (wszstko elektryczne i klima) jak będzie jeździć jak corsa, to już będzie dobrze jak lepiej to super
Jak będzie z silnikiem .. zobaczymy. był to świadomy wybór.
Do wszystkich : dzięki za miłesłowa
@endo z czyszczeniem nie powinno być problemów, ale trzeba pamiętać aby co jakiś czas "zakonserwować" je. nie miałem okazji potestować w zakrętach (za jakiś tydzień) ale gdyby całe były z gładkiej skóry, to naprawdę lepsze są welurki. tu środek z alkantary sporo daje.
@Marcin99 demon to raczej nie będzie (około 10s do 100), biorąc pod uwagę wagę około 1240 kg (wszstko elektryczne i klima) jak będzie jeździć jak corsa, to już będzie dobrze jak lepiej to super
Ostatnio zmieniony 2 lip 2007, o 10:10 przez AdamXXL, łącznie zmieniany 1 raz.
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
ciesze sie, że udało Ci sie kupić to co sobie wymarzyłes chyba wszystkie założenia zostały spełnione autko wygląda super !!
Ps. moze po zarejestrowaniu jakas jazda testowa do wrocławia
Ps. moze po zarejestrowaniu jakas jazda testowa do wrocławia
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
- Nowy
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Gratuluje
Od siebie dodam, że największa zaletą astry 1.8, jest jej zawieszenie, no i hamulce. Zarówno jedno, jak i drugie pochodzi z 2 litrówki. Kiedyś sporo się bujałem taką astra (można powiedzieć, że tym autem nauczyłem się jeździć), tyle że pięciodrzwiową i bez skórko-alkantary , ale też srebrną,
wrażenie były jak najbardziej pozytywne. Pamiętam jak kiedyś przejechałem się astrą 1.6, to był po prostu szok - zupełnie inny samochód, a przede wszystkim heble i zawias. W 1.6 to był po prostu tapczan i w dodatki nie hamował.
Od siebie dodam, że największa zaletą astry 1.8, jest jej zawieszenie, no i hamulce. Zarówno jedno, jak i drugie pochodzi z 2 litrówki. Kiedyś sporo się bujałem taką astra (można powiedzieć, że tym autem nauczyłem się jeździć), tyle że pięciodrzwiową i bez skórko-alkantary , ale też srebrną,
wrażenie były jak najbardziej pozytywne. Pamiętam jak kiedyś przejechałem się astrą 1.6, to był po prostu szok - zupełnie inny samochód, a przede wszystkim heble i zawias. W 1.6 to był po prostu tapczan i w dodatki nie hamował.
B x14sz
- -=martee=-
- Nowy
- Imię: Marta
- Kontakt:
- sierak
- Weteran
- Kontakt:
No i na Adasia przyszla pora ... fajnie sie prezentuje. Srodeczek kulturka ... no i pewnie kultura jazdy inna
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
webActive :: profesjonalnie i z pasją
- Mihó
- Nowy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Gratuluję fajnego autka full wypasik, chociaż nie lubię tego koloru Co do lampek - też uważam że tylko takie, w ostateczności te z nJoy'a - dymione. Ale żadne gej-looki. Zostało Ci może coś z MPI ?AdamXXL pisze:@Staneq jeśli już jakieś lampki to najchętniej irmscherki z odblaskiem
Opel. Technik die begeistert
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
autko jeszcze stoi pod domem, bo papierkowe rzeczy się przeciągają... prawdopodobnie pod koniec przyszłego tygodnia bedzie mozna dopiero pojeździć.
Jeśli chodzi o MPI to jest prawie komplet tzn. bez głowicy i wałka tj.:
komputer, wiązka, Dis z kablami i podstawką, kompletny kolektor ssący z przeustnicą, wtryskami itp., czujnik temp. powietrza i czujnik obrotu wału z kołem pasowym
więcej odpowiem na priva
Jeśli chodzi o MPI to jest prawie komplet tzn. bez głowicy i wałka tj.:
komputer, wiązka, Dis z kablami i podstawką, kompletny kolektor ssący z przeustnicą, wtryskami itp., czujnik temp. powietrza i czujnik obrotu wału z kołem pasowym
więcej odpowiem na priva
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
toczydełko2 jest już w czynnej służbie . zanim jednak wybrałem się w trasę ciut dłuższą, do czyszczenia poszły hamulce (po około 20km niemiłosiernie piszczały). klocki blokowały się przy tarczach, a po wyczyszczeniu wszelkich miejsc styków i naniesieniu smaru miedziowego w tych miejscach, wszystko ładnie pracuje.
przednie zaciski to ate a tył bosch. gdyby ktoś pakował je na tył, to podpowiem, że tłoczek można wcisnąć wkręcając go i jednocześnie wciskając. inaczej nie idzie, a samo skręcenie powodowało tylko dalsze wysuwanie tłoczka (oczywiście w działającym systemie zalanym płynem)
został też zmieniony kompletny rozrząd także pompa wody. dodatkowo napinacz paska od klimy i alternatora.
powróciło też głupie uczucie gdy oglądam dystrybutor po tankowaniu . średnie spalanie x18xe1 jakie wyszło mi po przejechaniu około 300km to 7,1l/100km (jazda mieszana raczej bez ciśnięcia zbyt mocnego)
skrzynia to F17 CR i na 5-ce przy 3tyś mam 100 na liczniku gdzie w Corsie było 130km/h.
trochę jeszcze zostało do poprawienia czy wymiany.
przednie zaciski to ate a tył bosch. gdyby ktoś pakował je na tył, to podpowiem, że tłoczek można wcisnąć wkręcając go i jednocześnie wciskając. inaczej nie idzie, a samo skręcenie powodowało tylko dalsze wysuwanie tłoczka (oczywiście w działającym systemie zalanym płynem)
został też zmieniony kompletny rozrząd także pompa wody. dodatkowo napinacz paska od klimy i alternatora.
powróciło też głupie uczucie gdy oglądam dystrybutor po tankowaniu . średnie spalanie x18xe1 jakie wyszło mi po przejechaniu około 300km to 7,1l/100km (jazda mieszana raczej bez ciśnięcia zbyt mocnego)
skrzynia to F17 CR i na 5-ce przy 3tyś mam 100 na liczniku gdzie w Corsie było 130km/h.
trochę jeszcze zostało do poprawienia czy wymiany.
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
eee... ze to niby duzo? bo nie rozumiem.. bylo kupic turbodizla i niekoniecznie opla. nie mialbys glupiego uczucia na stacji...AdamXXL pisze:powróciło też głupie uczucie gdy oglądam dystrybutor po tankowaniu . średnie spalanie x18xe1 jakie wyszło mi po przejechaniu około 300km to 7,1l/100km (jazda mieszana raczej bez ciśnięcia zbyt mocnego)
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
raczej kwestia informacyjna. corsa spalała pewnie niecały litr mniej przy podobnej jeździe a zasadniczo na gazie nie przejmowałem się tym wcale (kręcąc sie po samym mieście wychodzi około 9l)!markos pisze:eee... ze to niby duzo? bo nie rozumiem.. bylo kupic turbodizla i niekoniecznie opla. nie mialbys glupiego uczucia na stacji...
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
Takie małe porównanie przepustnicy od x16xe i x18xe1.
pierwsza 50mm druga ~57 (zamontowana i był mały problem z pomiarem)
tak przy okazji skończyłem też kolektorek
część kolektora została zmatowiona i pomalowana bezbarwną farbą
i przymiarka na silniku
pierwsza 50mm druga ~57 (zamontowana i był mały problem z pomiarem)
tak przy okazji skończyłem też kolektorek
część kolektora została zmatowiona i pomalowana bezbarwną farbą
i przymiarka na silniku
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
główną różnicą nie jest rura zamiast puszki, a sposób w jaki rozpoczynaja się kanały w kolektorzeKotlin pisze: taka rurka lepsza od kwadratowej puchy??
im mniej zawirowań przy ich wejściu tym lepiej (różnice mogą sięgać nawet kilkunastu procent).
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
@pirat ostatnio trochę mniejsze trasy robię i zobaczymy czy będzie zakładany gaz
@kotlin tak kolektor jest pospawany. taka konstrukcja dodatkowo sprawia, że można go wpakować do wersji silnikowych np. x14xe i x16xel gdzie były innej konstrukcji kolektorki.
Zdążyłem zrobić małą sesje toczydełka przed zachodem słońca (u mnie na wsi)
ps. listwa też mnie kłuje w oczy .. będzie przemalowana ... kiedyś
@kotlin tak kolektor jest pospawany. taka konstrukcja dodatkowo sprawia, że można go wpakować do wersji silnikowych np. x14xe i x16xel gdzie były innej konstrukcji kolektorki.
Zdążyłem zrobić małą sesje toczydełka przed zachodem słońca (u mnie na wsi)
ps. listwa też mnie kłuje w oczy .. będzie przemalowana ... kiedyś