x16xe przerywa :/

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
raul_na_102
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

x16xe przerywa :/

Post autor: raul_na_102 »

Hej.
Mam Tigre x16xe z LPG + blos. Moj problem polega na tym, ze od jakiegos tygodnia auto zaczyna mi przerywac przy szybszym wciskaniu pedalu- zarowno na benzynie jak i na gazie. Strzelil mi nawet raz gaz co wczesniej nigdy sie nie zdarzylo. Nie widac pod maska zadnych przebic golym okiem. Nie zapala sie zaden check. Ktos wie co moze byc przyczyna? Przewody i swiece wymienione 20tys km temu i nic sie nie dzialo dopoki nie oddala auta do partacza mechanika :( Mowil ze grzebal cos w aparacie zaplonowym.
Dzieki
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

x16xe nie ma aparatu zapłonowego a układ bezrozdxielaczowy (DIS).
zacznij od sprawdzenia potencjometru przepustnicy
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
raul_na_102
Świeżak
Kontakt:

No nie wiem czy to wlasnie to... Nie wykazuje zeby dzialal zle.
Na gazie juz nie da sie jezdzic. Co i raz jakis strzal.
Moze dodam ze na biegu jalowym chodzi normalnie nawet przy dodawaniu gazu. Problem pojawia sie jak chce sie przemieszczac :/
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

nie chcesz sprawdzić twoja sprawa..
jak myślisz co wskazuje sterownikowi, że samochód ma szybciej przyśpieszyć i przełączyć się na inną mapę zapłonu? pewnie czujnik temperatury ;)
raul_na_102
Świeżak
Kontakt:

AdamXXL pisze:nie chcesz sprawdzić twoja sprawa..
jak myślisz co wskazuje sterownikowi, że samochód ma szybciej przyśpieszyć i przełączyć się na inną mapę zapłonu? pewnie czujnik temperatury ;)
No dobra namowiles mnie :) Jutro wstawie do elektromechanika zeby sprawdzil bo sam niebardzo wiem jak...
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

sam możesz sprawdzić, czy czasem nie jest to też czujnik na wałku rozrządu. wypinając go będzie silnik chodził w trybie awaryjnym (odcinka przy 3,5 lub 4,5tyś.obr) ale to raczej kolejny element po potencjometrze.
raul_na_102
Świeżak
Kontakt:

AdamXXL pisze:sam możesz sprawdzić, czy czasem nie jest to też czujnik na wałku rozrządu. wypinając go będzie silnik chodził w trybie awaryjnym (odcinka przy 3,5 lub 4,5tyś.obr) ale to raczej kolejny element po potencjometrze.
No dobra rozebralem obudowe od rozrzadu i jest tam czujnik. Wystarczy ze wypne go z kostki zeby wiedziec?Czy cos mam mierzyc? Niby na kompie wyszedl blad czujnika fazy wiec to moze byc wlasnie to
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

jeśli był to kod (o ile pamiętam 0340) to właśnie ten czujnik. jego wypięcie powoduje cofniecie zapłonu o około 10st. i odcinka jest na 3,5tyś czasem (inne sterowniki) 4,5tyś.obr.
jego wadliwa praca może doprowadzić do tego, że silnik nie będzie chciał wystartować. bez czujnika wystartuje,ale będą ograniczenia o których wcześniej napisałem.
raul_na_102
Świeżak
Kontakt:

AdamXXL pisze:jeśli był to kod (o ile pamiętam 0340) to właśnie ten czujnik. jego wypięcie powoduje cofniecie zapłonu o około 10st. i odcinka jest na 3,5tyś czasem (inne sterowniki) 4,5tyś.obr.
jego wadliwa praca może doprowadzić do tego, że silnik nie będzie chciał wystartować. bez czujnika wystartuje,ale będą ograniczenia o których wcześniej napisałem.
To nie przypomina mi moich objawow :( Czy z innych modeli bedzie taki czujnik pasowal do mnie czy musze szukac konkretnie o nr. 90412795?
A co do czujnika tego przy przepustnicy to zupelnie nie wiem gdzie on jest i jak sprawdzic czy dziala :/
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

chcesz aby ktoś powiedział ci co jest nie tak wskazując konktretny element. często tak sie nie da i wypada przeprowadzić diagnostykę.

zczytanie i zapisanie kodów błędów -> skasowanie ich i sprawdzenie czy nadal nieprawidłowa praca występuje -> ponowne sprawdzenie błędów -> sprawdzenie elementów na które kody wskazują -> wymiana ich
jeśli nie ma błędów, to jest cos takiego jak książka (typu sam naprawiam) lub tis z opisanymi sposobami diagnostyki różnych elementów.
Tu pojawioa się najczęściej problem, bo nie chce lub nie potrafi się tego sprawdzić, więc wypada udać się do jakiegoś zakładu.
W zakładzie zczytają kody -> wymienią wskazany element i często trafią w przyczynę awarii, a czasem nic to nie zmieni. jest jednak wiele elementów, które działając nie do końca dobrze sporo mieszają a błędy żadne nie wyskoczą.

Więc wkładamy w to trochę wysiłku i sprawdzamy sami (czytając książkę lub np. sprawdzajkąc na forum gdie BYŁO OPISANE jak sprawdzić potencjometr) lub jedziemy z tym do odpowiedniej firmy/osoby
robertnet
Nowy
Imię: Robert
Kontakt:

Re: x16xe przerywa :/

Post autor: robertnet »

raul_na_102 pisze:Hej.
Mam Tigre x16xe z LPG + blos. Moj problem polega na tym, ze od jakiegos tygodnia auto zaczyna mi przerywac przy szybszym wciskaniu pedalu- zarowno na benzynie jak i na gazie
czy dziej sie tak na zimnym i ciepłym silniku?
opel astra coupe bertone 2.0 Turbo - Full
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: x16xe przerywa :/

Post autor: -=m&m=- »

robertnet pisze: czy dziej sie tak na zimnym i ciepłym silniku?
My również Cie witamy na forum ...
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
raul_na_102
Świeżak
Kontakt:

AdamXXL pisze:chcesz aby ktoś powiedział ci co jest nie tak wskazując konktretny element. często tak sie nie da i wypada przeprowadzić diagnostykę.
Zgadzam sie z toba w 100%. Na diagnostyce nic nie wykazalo. Bylem u kilku elektromechanikow i niebardzo ktos jest w stanie wskazac mi przyczyne. Jednem z nich podsunal tylko pomysl wlasnie czujnika fazy rozrzadu.
Szukalem takze w archiwum oraz faq info na temat jak sprawdzic potencjometr przepustnicy i nic nie znalazlem.
robertnet pisze:
raul_na_102 pisze:Hej.
Mam Tigre x16xe z LPG + blos. Moj problem polega na tym, ze od jakiegos tygodnia auto zaczyna mi przerywac przy szybszym wciskaniu pedalu- zarowno na benzynie jak i na gazie
czy dziej sie tak na zimnym i ciepłym silniku?
Dokladnie. Nie ma tego tylko jak chodzi ssanie.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

Adas a ile polozen ma czujnik polozenia przepustnicy?? 0, 50% i 100% uchylenia czy tez dziala on plynnie??
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

działa płynnie. nie jest to przełączanie między jakimiś stopniami i jeśli się jakoś wytrze czy działa właśnie "skokami", to mogą być podobne efekty jak opisane w pierwszym poście.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”