Wyciek oleju X16XE
-
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Wyciek oleju X16XE
Od jakiegos czasu mam plame oleju pod autem i na tylnej klapie tłuste plamki. Mechanik swierdził że cieknie na łączeniu skrzyni biegów z silnikiem. I tak sobie myśle że skoro będzie oddzielana skrzynia biegów od silnika żeby uszczelnić, to przy okazji, profilaktycznie ( jeżeli stwierdzi nadmierne zużycie ) wymienie też sprzęgło. I tu pytanie:
1. Jakiej firmy mam kupić sprzęgło. W Intercarsie sprzęgła wachają sie w cenie od 300 do 500 zł - które wybrać??
2. Co moge jeszcze profilaktycznie wymienić przy takiej robocie, myślałem o uszczelce i simeringu wybieraka skrzyni biegów, ale co jeszcze można zrobić żeby np. po 10 tyś znowu nie oddzielac skrzyni od silnika, są tam jeszcze jakieś simeringi, uszczelki bądź inne pierdułki które ulegają zużyciu.
Z góry dzięki za fachowe rady
1. Jakiej firmy mam kupić sprzęgło. W Intercarsie sprzęgła wachają sie w cenie od 300 do 500 zł - które wybrać??
2. Co moge jeszcze profilaktycznie wymienić przy takiej robocie, myślałem o uszczelce i simeringu wybieraka skrzyni biegów, ale co jeszcze można zrobić żeby np. po 10 tyś znowu nie oddzielac skrzyni od silnika, są tam jeszcze jakieś simeringi, uszczelki bądź inne pierdułki które ulegają zużyciu.
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: Wyciek oleju X16XE
1. Lucas
2. Łozysko dociskowe ale ono jest chyba w komplecie ze sprzegłem
2. Łozysko dociskowe ale ono jest chyba w komplecie ze sprzegłem
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
- Świeżak
- Kontakt:
Witam
Wszystko co w pierwszym poście zrobione było pod koniec września ale znowy były plamy oleju pod autem i na tylnej klapie. Zauważyłem że oleju silnikowego też mi troche ubywa gdzies 1l/1tyś km może troche więcej. Pojechałem w czwartek z reklamacją - koleś wymienił mi jeszcze raz simering na wale - pośmigałem troche i rano znowu plama
w sumie mała ale jest. Podjechałem dzisiaj do niego i mi mówi że qrwa nic nie może zrobić że w tym aucie jest jakaś rysa na wale. Olej wycieka na łączeniu silnika ze skrzynią z samego dołu. Gdzieś jeszcze słyszałem że w tym miejscu w silnikach ecotec, jest wada konstrukcyjna i dość często są tam wycieki.
Mieliście podobne problemy??? Uporaliście się z tym jakoś??? Macie pomysł jak to zlikwidować???
Wszystko co w pierwszym poście zrobione było pod koniec września ale znowy były plamy oleju pod autem i na tylnej klapie. Zauważyłem że oleju silnikowego też mi troche ubywa gdzies 1l/1tyś km może troche więcej. Pojechałem w czwartek z reklamacją - koleś wymienił mi jeszcze raz simering na wale - pośmigałem troche i rano znowu plama

Mieliście podobne problemy??? Uporaliście się z tym jakoś??? Macie pomysł jak to zlikwidować???
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Nie słyszałem o żadnej wadzie konstrukcyjnejkamilos23 pisze:Mieliście podobne problemy??? Uporaliście się z tym jakoś??? Macie pomysł jak to zlikwidować???

"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
- Świeżak
- Kontakt:
A ja słyszłem na TVN turbo w zakupie kontrolowanym była do sprzedania vectra z silnikiem 136KM i serwisant wypowiadał się o najczęstrzych problemach i wspominał o wadzie konstrukcyjnej i wyciekach w tamtej okolicy... no ale dobra do tematu
Próbuję sobie wyobrazić jak wygląda koniec wału od strony skrzyni i jak tam wciśnięty jest ten simering i mam takie zapytanie czy na wale od strony skrzyni jest podobny rowek jak na stornie gdzie założone jest koło pasowe ??? (ma ktoś może jakieś zdjęcia żebym mógł to sobie uzmysłowić).
Bo dzwoniłem do typa żeby mi to wytłumaczył co tam się dokładnie dzieje, i powiedział że nie rysa a rowek jakiś powoduje wycieranie tego simeringu i puszcza on olej. I że teraz starał się wcisnąć go głębiej żeby ten rowek go nie łapał i że musi się to wszystko ułożyć i że jeszcze jest opcja założenia "ciaśniejszego" simeringu ale ciężko taki dostać.
Napiszcie (albo narysujcie, pokażcie zdjęcie, filmik) jak to tam wszystko wygląda od strony skrzyni, żebym mógł to sobie wyobrazić bo nie wiem czy koleś mnie nie wałuje tymi opowieściami
Próbuję sobie wyobrazić jak wygląda koniec wału od strony skrzyni i jak tam wciśnięty jest ten simering i mam takie zapytanie czy na wale od strony skrzyni jest podobny rowek jak na stornie gdzie założone jest koło pasowe ??? (ma ktoś może jakieś zdjęcia żebym mógł to sobie uzmysłowić).
Bo dzwoniłem do typa żeby mi to wytłumaczył co tam się dokładnie dzieje, i powiedział że nie rysa a rowek jakiś powoduje wycieranie tego simeringu i puszcza on olej. I że teraz starał się wcisnąć go głębiej żeby ten rowek go nie łapał i że musi się to wszystko ułożyć i że jeszcze jest opcja założenia "ciaśniejszego" simeringu ale ciężko taki dostać.
Napiszcie (albo narysujcie, pokażcie zdjęcie, filmik) jak to tam wszystko wygląda od strony skrzyni, żebym mógł to sobie wyobrazić bo nie wiem czy koleś mnie nie wałuje tymi opowieściami
-
- Świeżak
- Kontakt:
Na dole wyciek zlikwidowany , dodatkowo ciekło z pękniętego przewodu gumowego łączącego prawą dolną stronę dekla zaworów z metalową rurką idącą do silnika za prawo od bagnetu kontroli poziomu eleju, jeszcze tylko wyciek spod dekla zaworów i będzie suchutko mam nadzieje.
-
- Nowy
Kamilos jak zlikwidowałeś ten wyciek na dole ?
Bo mam c16xe simering na wale wymieniony od strony skrzyni ale nadal mam przeciek
Czy może być to również spowodowane zapchanym układem odpowietrzającym skrzynie korbowodową ?
Proszę o porady
Bo mam c16xe simering na wale wymieniony od strony skrzyni ale nadal mam przeciek

Czy może być to również spowodowane zapchanym układem odpowietrzającym skrzynie korbowodową ?
Proszę o porady
- Konik
- Moderatorzy
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Do mnie wleciało nowe Sachs-akamilos23 pisze:Od jakiegos czasu mam plame oleju pod autem i na tylnej klapie tłuste plamki. Mechanik swierdził że cieknie na łączeniu skrzyni biegów z silnikiem. I tak sobie myśle że skoro będzie oddzielana skrzynia biegów od silnika żeby uszczelnić, to przy okazji, profilaktycznie ( jeżeli stwierdzi nadmierne zużycie ) wymienie też sprzęgło. I tu pytanie:

-
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Darek
Witam panowie u syna w corsie c 1.2 ,16V też był wyciek na samym dole na łaczeniu skrzyni z silnikiem .okazało się że to nie z uszczelniacza wału lecz z winy starej uszczelki spod miski olejowej.Oczywiscie mechanik upieral sie przy uszczelniaczu,ale jak by ciekło z uszczelniacza to po wyjęciu gumki z okienka ukazało by się zaolejone koło zamachowe a było suchutkie.Umyłem preparatem do ottłuszcaania to miejsce odpalilismy silnik i po chwili ukazał się wyciek ale troche powyżej dołu .Skrzynia ma uszczelke na samej górze ale po prawej stronie jest ten kołnierz do którego jest przykrecona skrzynia i tak od góry siaczyło sobie do dołu i wychodziło na tym kolnierzu.Koszt uszcelki około 50 zł samemu sie wymieni i po problemie.Oczywiscie mechanik zawsze przyjmuje noajgorszy scenariusz.
-
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Gratuluję, otrzymujesz tytuł górnika roku... ostatni post był napisany 4 lata temu, wiec temat jest raczej nieaktualnyDAREK166 pisze:Witam panowie u syna w corsie c 1.2 ,16V też był wyciek na samym dole na łaczeniu skrzyni z silnikiem .okazało się że to nie z uszczelniacza wału lecz z winy starej uszczelki spod miski olejowej.Oczywiscie mechanik upieral sie przy uszczelniaczu,ale jak by ciekło z uszczelniacza to po wyjęciu gumki z okienka ukazało by się zaolejone koło zamachowe a było suchutkie.Umyłem preparatem do ottłuszcaania to miejsce odpalilismy silnik i po chwili ukazał się wyciek ale troche powyżej dołu .Skrzynia ma uszczelke na samej górze ale po prawej stronie jest ten kołnierz do którego jest przykrecona skrzynia i tak od góry siaczyło sobie do dołu i wychodziło na tym kolnierzu.Koszt uszcelki około 50 zł samemu sie wymieni i po problemie.Oczywiscie mechanik zawsze przyjmuje noajgorszy scenariusz.

Pozdrawiam, Robert
-
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Darek
Może nie aktualny ale dużo urzytkowników internetu przegląda fora a wogóle nie rejstruje się,może komuś się przyda ta podpowiedż zanim go mechanik skroi na dóż kasę Pozdrawiam