Przednia rozpórka
-
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Przednia rozpórka
Witam.
Mam trochę laickie pytanie - do czego służy rozpórka przednia taka jak ta:
http://moto.allegro.pl/item507716053_op ... lacja.html
Mam trochę laickie pytanie - do czego służy rozpórka przednia taka jak ta:
http://moto.allegro.pl/item507716053_op ... lacja.html
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: Przednia rozpórka
Generalnie rozpórka służy do usztywnienia budy i przy okazji poprawy właściwości jezdnych.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- corsarz
- Swój
- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
A ja mam inne pytanie, czy tylna rozporka jest wymagana, albo czy jest wskazana przy obnizonym zawiasie (o 30mm) oraz tak samo czy dolna przednia jest bardzo potrzebna czy np wystarczy stabilizator od gsi?
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
stabilizator ma inna funkcje i rozporka inna
wymagane nie jest nic, ale kazda rozporka zwieksza sztywnosc nadwozia. nie wiem ktora bardziej
wymagane nie jest nic, ale kazda rozporka zwieksza sztywnosc nadwozia. nie wiem ktora bardziej
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
rozporka usztywnia nadwozie, stabilizator poprawia prowadzenie auta w zakretach. wybierz sobie co kupisz w pierwszej kolejnosci. ja wybralbym stabilizator
- corsarz
- Swój
- Kontakt:
a co z tylna rozporka, bo szlyszalem ze duzo osob jezdzi bez i twierdza ze nic sie nie dzieje
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
a czy mozna sie spodziewac ze nadwozie sie rozpadnie po 3,5,6 latach jezdzenia na twardszym zawiasie?
co ma sie dziac, co chcialbys dostrzec? zaden z nas tego nie odczuje bo jest to zwyczjanie niemozliwe dla nas. wiadomo ze usztywnia nadwozie , w jakim stopniu? tego nikt nie mowi raczej
zapytaj tych wielu osob czy mialo okazje porownac jazde z i bez rozporki
co ma sie dziac, co chcialbys dostrzec? zaden z nas tego nie odczuje bo jest to zwyczjanie niemozliwe dla nas. wiadomo ze usztywnia nadwozie , w jakim stopniu? tego nikt nie mowi raczej

zapytaj tych wielu osob czy mialo okazje porownac jazde z i bez rozporki

- Mazur
- Nowy
- Kontakt:
ja u siebie mam to wszystko i powiem to samo co przedmówcy.
rozpórki usztywniają całą budę, stabilizator poprawia prowadzenie w zakręcie, obniżone zawieszenie również utwardza całą budę (zmniejsza konfort podróżowania na naszych dziurawych drogach) za to na zakrętach prowadzi się znacznie lepiej.
Jak wstawisz nowe skrócone amory + progresywne sprężyny to sam odczujesz poprawę prowadzenia w zakrętach, auto trzyma się wybranego toru jazdy.
Dodanie do tego mocniejszego stabilizatora (średnica normalnego pręta 18 mm mocniejszego 24 mm) sprawi, że jazda po zakrętach będzie przez ciebie lepiej wyczuwalna gdzie jest granica poślizgu. Założenie rozpórek sprawi, że wchodzać w zakręty buda nie będzie aż tak pracować, kąty geometrii kół nie będą się zmieniać dzięki czemu wchodzenie w zakręty to czysta przyjemność. Należy pamiętać, że do pełni szczęścia potrzebujesz jeszcze dobre, szerokie opony o niskim profilu i wzmocnionych rantach. Taki zestaw gwarantuje przyjemność z jazdy
Nikt nie powie dokładnie czy montaż rozpórek w bardzo dużym stopniu poprawia prowadzenie. Jedno jest pewne, usztywnia budę a to jest badzo ważne jeśli chcesz się cieszyć długą i bez awaryną eksploatacją swojego auta. Jeden powie, że to nic nie daje, drugi, że tak. Ja mam i jestem bardzo zadowolony z ich posiadania w aucie. Zestaw takich gadzetów sprawia, że czujesz dokładnie co dzieje się z samochodem.
rozpórki usztywniają całą budę, stabilizator poprawia prowadzenie w zakręcie, obniżone zawieszenie również utwardza całą budę (zmniejsza konfort podróżowania na naszych dziurawych drogach) za to na zakrętach prowadzi się znacznie lepiej.
Jak wstawisz nowe skrócone amory + progresywne sprężyny to sam odczujesz poprawę prowadzenia w zakrętach, auto trzyma się wybranego toru jazdy.
Dodanie do tego mocniejszego stabilizatora (średnica normalnego pręta 18 mm mocniejszego 24 mm) sprawi, że jazda po zakrętach będzie przez ciebie lepiej wyczuwalna gdzie jest granica poślizgu. Założenie rozpórek sprawi, że wchodzać w zakręty buda nie będzie aż tak pracować, kąty geometrii kół nie będą się zmieniać dzięki czemu wchodzenie w zakręty to czysta przyjemność. Należy pamiętać, że do pełni szczęścia potrzebujesz jeszcze dobre, szerokie opony o niskim profilu i wzmocnionych rantach. Taki zestaw gwarantuje przyjemność z jazdy

Nikt nie powie dokładnie czy montaż rozpórek w bardzo dużym stopniu poprawia prowadzenie. Jedno jest pewne, usztywnia budę a to jest badzo ważne jeśli chcesz się cieszyć długą i bez awaryną eksploatacją swojego auta. Jeden powie, że to nic nie daje, drugi, że tak. Ja mam i jestem bardzo zadowolony z ich posiadania w aucie. Zestaw takich gadzetów sprawia, że czujesz dokładnie co dzieje się z samochodem.
- corsarz
- Swój
- Kontakt:
Czy jak sie montuje rozporke (dolna/gorna) to auto ma byc podniesione czy postawione na kolach? I czy trzeba robic zbieznosc po ich montazu?
- Mazur
- Nowy
- Kontakt:
rozpórka przednia górna i dolna może być montowana na postawionym samochodzie, ja tak robiłem. Też słyszałem o podnoszeniu ale nie jest to prawdą.corsarz pisze:Czy jak sie montuje rozporke (dolna/gorna) to auto ma byc podniesione czy postawione na kolach?
rozpórka tylna wymaga podniesienia samochodu z obydwu stron i zdjęcia kół inaczej będzie ciężko przykręć śrubki mocujące.
geometrii nie musisz robić w żadnym z tych przypadków.corsarz pisze:I czy trzeba robic zbieznosc po ich montazu?
- endo
- Post Mistrz
- Kontakt:
ale jak sie uda to tez mozna robic na postawionym - u mnie nie bylo takiej koniecznosciMazur pisze:rozpórka tylna wymaga podniesienia samochodu z obydwu stron i zdjęcia kół inaczej będzie ciężko przykręć śrubki mocujące.

- corsarz
- Swój
- Kontakt:
ale zaraz mowicie o tylnej gornej, co jest w bagazniku ze trzeba zdejmowac kola?
- Mazur
- Nowy
- Kontakt:
TAK, ja mam obniżone zawieszenie, endo miał też nawet KONI ale on śmigał CCcorsarz pisze:ale zaraz mowicie o tylnej gornej, co jest w bagazniku ze trzeba zdejmowac kola?

U mnie aby było wygodnie złapać i kręć nakrętkę najlepiej było podnieść samochód i zdjąć koła. Mowa o rozpórce górnej tylnej.

Ostatnio zmieniony 14 sty 2009, o 11:22 przez Mazur, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mazur
- Nowy
- Kontakt:
Zapraszam do obejrzenia mojego projektu. Tam masz zdjęcia wszystkich rozpórek, widać śrubki montażowe itp. Dodatkowo nawet w manualach jest temat gdzie są dokładne zdjęcia z montażu dolnej rozpórki u mnie. Zdjęcia na ostatniej stronie w projekcie kLaRi-ego też pokazują rozpórkę dolną przednią. Polecam przjrzenie naszych projektów w poszukiwaniu zdjęć z prac, tam możesz natknąć się na ciekawe inspiracje 

- corsarz
- Swój
- Kontakt:
Manuala o dolnej przedniej oglądałem i mam nadzieje że u mnie ten wiechers bedzie pasowal...
pozwolicie ze sie podepne pod temat i zapytam o przednia dolna rozporke do CA. mozna to gdzies kupic? nie moge znalezc. i gdzie sie ja montuje? pomiedzy wachacze?mam przeczucie ze auto znacznie lepiej zacznie po tym skrecac i trzeba sie tym zajac
- Mazur
- Nowy
- Kontakt:
Kupiłem kiedyś do swojej CA alluminiową. Miał ją najpierw kerni, teraz chyba Gladi z forum corsa-a.pl już nie pamiętam
Zajrzyj tu, na pewno znajdziesz, słabo chyba szukałeś.
http://rallyshop.pl/index.php?k170,rozporki
Tutaj wpisz Wiechers na pewno jest
http://www.hpt.pl/index.php?page=shop.p ... &Itemid=30

Zajrzyj tu, na pewno znajdziesz, słabo chyba szukałeś.
http://rallyshop.pl/index.php?k170,rozporki
Tutaj wpisz Wiechers na pewno jest
http://www.hpt.pl/index.php?page=shop.p ... &Itemid=30
dzieki wielkie,znalazlem stalowa tylko. mozna wiedziec po ile chodzi taka aluminiowa?
- Mazur
- Nowy
- Kontakt:
aluminiowa jest lżejsza a co za tym idzie droższa. Na potrzeby KJS-u proponuję stalową, będzie pewniejsza.
- mr.suchy
- Świeżak
- Kontakt:
Cześć,
Żeby nie zakładać nowego tematu, szybkie pytanie. Czy jest sens montować górną, dolną rozpórkę w CB na seryjnym zawieszeniu i amorkach ?
Pozdro
Żeby nie zakładać nowego tematu, szybkie pytanie. Czy jest sens montować górną, dolną rozpórkę w CB na seryjnym zawieszeniu i amorkach ?
Pozdro
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
jeśli jeździsz spokojnie i auto służy tylko do przemieszczania to nie
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
ja powiedziałbym, że z pewnością nie zaszkodzi, ale przy seryjnym zawiasie możesz nie odczuć efektów ich montażu