Jaki tłumik końcowy do x12xe ?

Wszystkie informacje o elementach układu wydechowego Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kr3t
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Jaki tłumik końcowy do x12xe ?

Post autor: kr3t »

Czaiłem się dość długo, ale wraz z przypływem gotówki nadszedł czas na wymianę tłumika końcowego :)
Pojawia się pytanie:
W jakiego producenta i typ(dedykowane/uniwersalne) celować chcąc kupić tłumiczek niezbyt głośny, który nie będzie uporczywy przy wyjazdach w dłuższe trasy, ale z przyjemnym pomrukiem :lol:
Zastanawiam się czy wydawać 400 zł na dedykowanego Ultera do CB, czy kupić coś takiego: http://moto.allegro.pl/item692471619_tl ... ratis.html co wydaje się być przyzwoite, a kosztuje średnio o 250 zł mniej :)9
Uprzedzając pytania Corsa nie ma (póki co) nic przerobionego w bebechach oprócz dolotu :zakrecony:
Liczę na kilka (niezłośliwych) komentarzy odnośnie tego zagadnienia, które pomogą mi w zakupie tłumika którego nie będę musiał wymontować po tygodniu :P
Awatar użytkownika
kruger
Świeżak

Re: Jaki tłumik do CB x12xe ?

Post autor: kruger »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 620b1.html
ja mam takiego uniwersalnego Ultera, już od dwóch lat i jestem mega zadowolony (nie wiedziałem czego sie spodziewać jak już sie przepali po tych kilku tysiącach kilometrów)... latam i dłuższe trasy i na prawde jest fajnie, bardzo przyjemny dźwięk (głośno jest tylko w momencie przekraczania 110km/a, pozniej juz znowu jest ciszej, jakaś prędkość dźwieku czy cuś :lol: )... wiadomo że lepiej brać dedykowany (łatwiejszy montaż, tłumik liczony pod dany silnik itp). A co do tego taniego, to ja osobiście w życiu nie kupie tłumika no-name , kilku znajomych ma takie różne wynalazki i tłumiki albo od nowości albo po 5k km robią sie głośne.
Awatar użytkownika
kr3t
Świeżak

Dzięki za radę :)
Czyli strzelam w dedykowane :P Kolejne pytanie: Ulter czy "dedykowany, robiony na zamówienie" np. z alledrogo :-D Widziałem takowe za ok 200zł. Wysyłasz do kolesia specyfikację silnika, rocznik, markę, model i rodzaj nadwozia i klei Ci tłumiczek. Mądre to to ? :lol:
Awatar użytkownika
kruger
Świeżak

kolejny plus dedykowanego wydechu o którym zapomniałem jest taki, że dostajesz papier że wydech jest przeznaczony do twojego samochodu, spełnia wszystkie normy itp. czyli nie ma problemów z miśkami i na przeglądach. A czy "fachura" z alledrogo ci taki papier wystawi i czy bedzie miał on w ogóle jakaś wartośc tego już ci nie powiem. Ulter jest dość cenionym producentem wydechów (i to podobno nie tylko w Polsce), a ceny ma dość niskie, więc jednak bym sie skłaniał ku takiej firmówce. Ale decyzja należy do ciebie ;) W razie co to twój dowód rejestracyjny i twoje pieniądze :-D
Awatar użytkownika
kr3t
Świeżak

No to w przyszłym tygodniu zamawiam Ulterka:) teraz tylko dylemat: jaki wzór? Rurka, dwururka, czy elipsa? Co najbardziej podejdzie do Corsowej dupki? :)
Awatar użytkownika
kruger
Świeżak

z gustem jest jak z du*ą, każdy ma swój... ma sie tobie podobać ;)
widziałeś, ja mam podwójną końcówke (chyba 75mm średnicy, każda) z skośnym ścięciem, żeby nie partactwo w warsztacie gdzie mi go montowali byłby wg mnie idealny, ale to zależy co kto lubi ;) na pewno żadna końcówka w stylu DTM (zagięty do góry komin). Płaskie już widywalem na CB i w sumie nie wygląda to najgorzej. Nie zapomnij sie pochwalić co zakupiłeś albo chociaż co ci sie podoba :)

pozdro

ps. może nie powinienem sie chwalić druciarstwem :P ale przed Ulterem miałem wspawaną samą końcówke, domowej roboty. Od razu mówie że nie była to rynna :P tylko rurka z kwasówki (chyba 90mm), wypolerowana, przegrzana i zalana olejem. Efekt był taki że końcówka zrobiła sie złota a sam koniec był błękitny, wyszło tak jak by był to ładnie przegrzany wydech (Remus ma w swojej ofercie takie coś, i na tym się wzorowalem)
Awatar użytkownika
kr3t
Świeżak

A jak wyglądał dzwięk na tej samoróbce ? :D
Co do końcówki najbardziej przemawia do mnie coś takiego jak masz Ty, czyli dwururka o niewielkiej średnicy rurek albo elipsa/płaska końcówa.
Po odebraniu autka od blacharza (niedziela) będę robił zdjęcia i bawił się w photoshopie z czym będzie najlepiej wyglądać :P Tłumiczek zamówie pewnie po wypłacie (10.08) więc myślę, że w przyszłym tygodniu już wstawię fotki z wyglądem finalnym po blacharce, polerce i montażu tłumika :P
Awatar użytkownika
kruger
Świeżak

wygląd dźwieku cieżko bedzie opisać :lol: a tak serio nie mam pojęcia jak to może brzmieć, może być cichutki a może ryczeć jak dziki...
Awatar użytkownika
kr3t
Świeżak

Fakt.. "wygląd dzwięku" :zakrecony:
Człowiek po pracy przestaje myśleć :0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Wydechowy”