Czarne, małe ale fajne.

Tuning Corsy - To forum ma na celu prezentację Waszych projektów, modyfikacji i tego wszystkiego co zrobiliście przy swoich Corsach aby poprawić fabrykę.
Awatar użytkownika
Maciasty
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Czarne, małe ale fajne.

Post autor: Maciasty »

Witam!Jako że jestem nowym użytkownikiem tego forum i staram się najlepiej jak mogę chciałbym zaprezentować moje "małe" i opisać co w najbliższym czasie chce zmienić.

Corsa B 96' 1.2. Sprowadzona z Niemiec.Jest trochę uboga ale to mi nie przeszkadza :]Podlega trochę dopieszczenia lakieru bo znajdują się na nim parę zadrapań, bąbli, rdzy.

Wyposażenie:
-Szyberdach
-Dwie poduszki
-Hak

Zmiany:
-czekam na zestaw audio: głośniki Hertz DSK 165
radio Alpine CDE-9870R
wzmacniacz BLAUPUNKT EMA 260
Felgi stalowe na czarno pomalowane :]
Zawieszenie na razie poczeka ale jest jak najbardziej w planach. Plany mówią o -40mm
Felgi aluminiowe 14'
Zmiana lamp: hmm pomocy....
Zastanawiam się czy coś robić z przodem. Maska, zderzak.To są plany o których ja nie wiem;p no i zobaczymy czy kryzys zawita w moich kieszeniach.

Mały projekt był omawiany z byłym forumowiczem CTM. Jeśli ktoś ma uwagi, porady słucham pierwszy raz zajmuje się tuningiem no i pierwsze autko :).

Zaraz po zakupie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Maciasty nie nabija postów, on ma wiele do powiedzenia.
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Re: Czarne, małe ale fajne.

Post autor: fotograf »

Wcale nie taki golas ta corsa :-) co do zmian wyglądu to najpierw zajął bym się tą rdzą i pęcherzami a potem to już klasycznie : przód czarne arteby, na tył jeśli Ci się podoba oryginalną lotkę, i albo zostawić na czarnych stalufelach albo jakieś 14 czy 15 cali aluminiowe wsadzić.
Powodzenia przy zmianach i oby kryzys nie uderzył po kieszeni :oko:

EDIT :

I zmień oznaczenie silnika bo na 100% nie jest to 12NC :zakrecony:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
Maciasty
Świeżak

Lotka na pewno odpada.Felgi na pewno bd założone na wiosnę z jakimś rantem o rozmiarze muszę pomyśleć.A co do lakieru to chyba masz racje zrobi się to zaraz na początku.Dzięki za pomysły.

Dzięki...Poprawione
Awatar użytkownika
kruger
Świeżak

Post autor: kruger »

Maciasty pisze: głośniki Hertz DSK 165
radio Alpine CDE-9870R
wzmacniacz BLAUPUNKT EMA 260

no tu bym sie zastanowił... te Hertze o ile pamięć mnie nie myli , mają ostre tweetery, które potrafią być męczące po kilku minutach słuchania. Alpine z najniższej serii jest raczej chybionym strzałem, przepłacanie za radio które niewiele sobą reprezentuje (mówimy o nowych klockach oczywiscie?) , no i piec który również oprócz niegłupiego wygladu, nie ma nic do zaoferowania (ani brzmienia ani mocy)
Awatar użytkownika
Maciasty
Świeżak

Jak dla mnie na dobry początek wystarczy.Jeśli już bd tak zaawansowany że bd widział różnice w brzmieniu to na pewno coś zmienię.A co polecasz? Aaa i nie wszystko z największej półki:) tak myślę do 1000 dało by rade coś wartego uwagi złożyć?
Piciu
Świeżak

Post autor: Piciu »

zerwij znaczki i listwe, na glebe ją :grin: arteby i wieksze koła alu i bedzie super :)2
Corsa in progress :-D :-D :-D
Awatar użytkownika
kruger
Świeżak

pytanie, czy musisz mieć nowy sprzęt? jeśli nie, to można już wyczarować coś fajnego za tego tysiaczka (oczywiście mówimy tylko o "przodzie" samochodu)...
Awatar użytkownika
Maciasty
Świeżak

Nie pomyślałem o znaczkach;p. Od początku września zaczynam.Co do położenia ją na ziemie to nie zamierzam z tym przesadzać jak już pisałem na razie -40mm i zobaczymy jak bd się jeździć.Alumki na wiosne.Na przodzie mam letnie a tył zimówki.Jakoś dam rade zimę przeboleć na tej gumie.
Awatar użytkownika
Cyna
Nowy
Imię: Marek

Post autor: Cyna »

no ładna corsinka:), na pewno daj ją na glebę wsadzaj ładną i szeroką "czternastkę" i będzie git:) a co do Artebów.. to jak je dasz to będzie taka sama jak reszta;p a o to chyba nie chodzi co nie? :-D pozdro
DTM corsa:)
Awatar użytkownika
Maciasty
Świeżak

Wolałbym nowe.W zasadzie chodziło mi o całość i jak już wspomniałem nie musi być to sprzęt z górnej półki.Jak myślisz tweeterki sinuslive lub helixa mogły by być?
Awatar użytkownika
kruger
Świeżak

Sinus'ów nie słuchałem akurat, ale brzmienie Helix'ów mi sie podoba... jeśli myślisz nad całym zestawem Helixa to od razu uprzedzam że przy niestarannym montażu i niewygłuszonych drzwiach nie bedą grały żadnym basem (Helixy ogólnie dość delikatnie grają, jeżeli mowimy o zestawie Dark Blue).
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

Cyna pisze:a co do Artebów.. to jak je dasz to będzie taka sama jak reszta;p a o to chyba nie chodzi co nie? :-D pozdro
wg mnie corsy robi się tak żeby się właścicielowi auto podobało, czarne arteby pasują do corsy i wg mnie mogły by nawet wychodzić z takimi światełkami z fabryki. Jeśli coś jest ładne to nie m co na siłę kombinować żeby tylko być "innym" :oko:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Bear_ »

Cyna pisze:... a co do Artebów.. to jak je dasz to będzie taka sama jak reszta;p a o to chyba nie chodzi co nie? :-D pozdro
Dobrze ze ja sie lampami wyróżnian z tłumu niach niach ;) co do autka jak wyżej... Posadz ja troszke... Jak nie alu w błotniki to jakas nie przesadzona szeroka stal... Zadać o powłokę lakiernicza i potem bawic sie dalej... Jak chlopaki pisali, to ze bedzie podobna do tej czy tamtej to nie wazne... Diabeł tkwi w szczegółach i każde z naszych aut ma w sobie cos innego co wyróżnia je z tłumu... Na poczatek choćby właściciela ;) co do głośników hertza z tej serii o ktorej pisales... U mnie z przodu gra klasa wyższa a z tylu ta o ktorej piszesz... Ogolem to te głośniki potrzebują dobrego zapasu mocy z wzmaka i solidnej regulacji na radiu zeby dobrać konkretnie to czego sie chce... Co do radia taniego a dobrego polecam cos w okolice pioneera deh-5600 wyżej... Pozdro i powodzenia...
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
Maciasty
Świeżak

fotograf pisze:
Cyna pisze:a co do Artebów.. to jak je dasz to będzie taka sama jak reszta;p a o to chyba nie chodzi co nie? :-D pozdro
wg mnie corsy robi się tak żeby się właścicielowi auto podobało, czarne arteby pasują do corsy i wg mnie mogły by nawet wychodzić z takimi światełkami z fabryki. Jeśli coś jest ładne to nie m co na siłę kombinować żeby tylko być "innym" :oko:

fotograf zgadzam się... Na pewno nie bd dwie takie same corsy.Te czarne Arteby spodobały mi się i jeśli skończę z lakierem i audio pomyśle o tym bo widzę że nie jest to duży koszt.
Bear_ pisze:
Cyna pisze:... a co do Artebów.. to jak je dasz to będzie taka sama jak reszta;p a o to chyba nie chodzi co nie? :-D pozdro
co do głośników hertza z tej serii o ktorej pisales... U mnie z przodu gra klasa wyższa a z tylu ta o ktorej piszesz... Ogolem to te głośniki potrzebują dobrego zapasu mocy z wzmaka i solidnej regulacji na radiu zeby dobrać konkretnie to czego sie chce
Bear ja pewnie nie zauważę różnicy między lepszym a gorszym modelem...A jeśli wspominasz o zapasie mocy to mam rozumieć że jeśli zdecydowałbym się na te Hertzy to lepiej rozglądać się za jakimś lepszym wzmacniaczem, dużo lepszym....Poleć coś
Awatar użytkownika
kruger
Świeżak

http://allegro.pl/item712058159_alpine_ ... mocny.html
http://allegro.pl/item707624449_jvs.html
http://allegro.pl/item710998364_powerba ... v2_pb.html

no i zostaje troszke pieniażków na wygluszenie drzwi i panele do głośników... wg mnie dobry zestaw na początek zabawy z CA :) (oczywiście możemy poszukać czegoś innego jesli ten ci nie odpowiada)
Awatar użytkownika
Tom
Nowy

Post autor: Tom »

Zawias i felgi to się aż prosi :oko:
Jeżeli chodzi o lampy to takie jak ma bear wymiatają wszystko :-D poczytaj w jego temacie
szare listwy na czarno, pościągaj emblematy bo nic to nie kosztuje i już będzie dużo ładniej :)2
Powodzenia w dalszych pracach :)2
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Maciasty
Świeżak

Mam pytanie a raczej poradzić się chciałem.Jak myślicie co lepsze? Alu 15' i na seryjnym zawiasie, czy 14 i go położyć na sam dół albo chociaż na dobry początek jakieś -40?W zasadzie komfortem się nie przejmuje ale bezpośredniego porównania nie miałem.
Awatar użytkownika
Tom
Nowy

zawias -40mm i do tego 15" felga i będzie optymalnie :)2 :)2
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Maciasty
Świeżak

A tarcia nie bd o nad kola?
Awatar użytkownika
DaroXE
Nowy
Imię: Darek
Kontakt:

Post autor: DaroXE »

jesli ET felgi bedzie 38+ to nie bedzie tarc... (mówie o feldze max 7J )
Czarnulka... troche koni już to ma pod maską... :lol:
Awatar użytkownika
Tom
Nowy

czyli felga 7x15 ET najlepiej w granicach 40 do tego guma 195/45/15 i zawias -40mm i możesz spokojnie jezdzic :)2
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

Jezeli chodzi o wzmaki... To powiem z wlasnego doswiadczenie ze ok... markowe JBL czy cos fajnie gra ;)

Ale np. na allegro lub od ludzi ktorzy siedza w sprzetach Car Audio da sie czesto wyrwac sprzeciki o ktorych malo co kto slyszal wiec nikt nie wie co to jest i co jest warte... A bywa tak ze wzmaki ktore nie sa znane bija na glowe wszytskie Magnaty, JBL czy inne...

U mnie osobiscie gra amerykanski Power Acustic ktory ma 560 mocy w RMS'ie i jest zabazpieczony na 60A :-D

Szczerze to kupilem go za 200 zl :D ;)

I teraz tak... ten moj wzmak jest akurat 4-ro kanalowy z tytulu ze on sam ciagnie mi pod kondensatorem przedni zestaw hertz'a i tylna poleczke... Powiem szczerze ze jest wystarczajacy chodz moglby byc troszke mocniejszy...

Do tego jak by Ci przyszla skrzynka do bagaznika to szukasz czegos pod glosnik... jak w najblizszym czasie kupuje 1ohm'owy glosnik ground zero (zwazywszy ze przewaznie nawet te 2 cewkowe glosniki maja 2 ohm'y) i bede go ciagal monoblockiem wlasnie pod 1ohm...

Takze spokojnie, wszytsko jest do przemyslenia... trzeba siasc na spokojnie, zastanowic sie czego sie chce, jak to ma grac... U mnie jest juz chyba z 2 czy 3 ewolucja sprzetu i w chwili obecnej znowu rozprzedaje wszytsko bo zmianiam specyfikacje... W chwili obecnej w przedniej czesci auta robie bardzo ale to bardzo mocny i czysty wokal zeby w odsluchu mozna bylo odkryc kazda roznice dziwku, tyl bedzie ciagal do tego soczystym lekkim bass'em a bagaznik zrobi reszte...

Takze spokojnie i po malu do przodu ;)

Polece Ci tylko tyle ze czasem nie ma co sie napalac na cos na czym jest markowy napis a co wogole nie zagra bo sie okaze ze to pic na wode... ;)

Jakbys mial jakies pytania to pisz :)
Obrazek

Awatar użytkownika
kruger
Świeżak

dlatego też zaproponowałem koledze sprzęt sprawdzony i nie koniecznie bardzo znany... radio JVC które podałem jest dość wysokim modelem z przed kilku lat, i zagra lepiej od wiekszości "nówek" do 800zł. Głośniki przednie również są konkretne, przy dobrym montażu zrobią robote taką że dla mniej wymagających sub w bagu nie bedzie potrzebny. A piecyk jest ze starej lini Alpine, która wg brzmi lepiej od nowych z nisko-średniej półki, no i ma wystarczającą moc do napedzenia przodu.

Bear , Power Acustic akurat jest dość znaną marką w środowisku CA ;) gratuluje wyboru :)
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

kruger pisze:
Bear , Power Acustic akurat jest dość znaną marką w środowisku CA ;) gratuluje wyboru :)
Dziękowac ;)

Chodzilo mi o to ze ogolem dla ludu malo znane firmy :)

Przecietny czlowiek zna firmy alpine, jbl, clarion itp... Ale malo kto zna ground zero, vibe, a sa to ogolnoswiatowe giganty :)

Sorry za OT ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
kruger
Świeżak

dlatego też właśnie próbuje odwieść kolege od pomysłu zakupu tych klocków które podał... Blaupunkt był znaczącą firmą kilka lat temu, obecnie ma niewiele ciekawych produktów w ofercie, a piece ich to ogólnie niziutka półka CA (nawet w tym przedziale cenowym).

Maciasty w razie gdyby budżet Ci sie zwiększył (1k by stykło na głośniki i piec) to bym mógł ponegocjować jakiś zestawik Vibe'a ,w dobrej cenie... (od oficjalnego dystrybutora, więc gwara itp wszystko full legal)
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

jesli szukasz inspiracji to poogladaj auta klubowiczow w galerii i w projektach. pomyslow juz kilka Ci podrzucono, ktore wybierzesz to tylko i wylacznie Twoja decyzja.

kiedy bedzie to radio i glosniki? bo jak za 2 miechy to przenosimy na glowne watek :oko:
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
Maciasty
Świeżak

do miesiąca powinno być ;p
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

Ja tak jeszcze apstrakujac... Sorry z gory :D ale dziwinie tak wyglada taka wysoka Corsa nie ;) Nie smiajee sie wcale od razu uprzedzam, bo kazdy z nas zaczynal ale juz tak jakos odzwyczailem sie ze idzie cos tam dojzec miedzy kolem a blotnikiem :D :grin:
Obrazek

Awatar użytkownika
kruger
Świeżak

w razie co mam na to lekarstwo, zapraszam do działu sprzedam :P
Awatar użytkownika
Maciasty
Świeżak

No dobra trzeba odświeżyć ten temat. ;]
Małe zmiany fele 15' 195/45
no i minus 40
Radio pioneer
Brak oznaczeń
Dalesze zmiany:
rozglądam się za przednim zderzakiem z gsi

http://img688.imageshack.us/i/dsc04660u.jpg/
Ostatnio zmieniony 9 maja 2010, o 10:18 przez Maciasty, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Projekty”