Rok : 1993
Silnik : C14SE 82 KM
Mój nowy nabytek który mam już jakiś tam czas , fotki niestety mam w tej chwili takie tylko :
Plany na modyfikację ?
plany były a teraz się zrobią a konkretnie oddałem auto w ręce Evila (ETG ) , modyfikacje jakie są robione w tym momencie to :
1)Cały układ wydechowy czyli kolektor 4-2-1 , środek przelot i końcowy basowy a to wszystko połączone będzie rurami o średnicy zew. 5,1cm gdzie seryjny ma 4,5cm może i to nie dużo ale według obliczeń wyszło że tak będzie najlepiej żeby poprawić górny zakres obrotów
2)Obróbka głowicy , kanały na lustro , plan , dotarcie zaworów ,wymiana uszczelniaczy i reszty uszczelek itd.
3) Wałek z Corsy A z silnika 1.6 8v GSI
4) Dolot który trzeba troszkę poprawić
5) Gleba , która już jest założona co widać na fotce z hamowni
6) Felga która dziś właśnie spontanicznie trafiła na corsę
Oczywiście wszystkie te modyfikacje zaczęły się robić po zmierzeniu kompresji silnika gdzie wynik był wielkim zaskoczeniem dla mnie i spowodował uśmiech na twarzy a konkretnie wyszło po 14 na każdym cylindrze .
Przed mierzeniem kompresji zrobiłem pomiar na hamowni w Peter-Gum i o to wynik :
gdzie uciekło 12KM i trochę niutków , po wymianie świec i kabli znowu udałem się na hamownie i wynik się poprawił co lepsze NM jest wyższy niż seria a koni nadal brak :
Po rozebraniu głowicy okazało się że to prawdopodobnie wina wałka ponieważ krzywki są już mocno wytarte , dodam do tego 2 wykresu ze te 71KM i 115NM bylo robione na mapie paliwa 95 a 74KM i 119NM na mapie paliwa 98 (chodzi o pewną kostkę która ma taki bajerek) to by było chyba wszystko jak mi się coś przypomni to dopiszę .