Skrzynia biegów a swap

Wszystkie informacje o elementach układu napędowego i skrzyniach biegów montowanych w Corsie B.
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Skrzynia biegów a swap

Post autor: Bear_ »

Witam,

Więc tak... Moj SWAP na silnik c16xe udal sie sukcesem... Wszystko ok; do pewnego czasu kiedy to wysrała się skrzynia ( F13 - CR - 4,74)

Ogolem rzecz biorac auto jeszcze jezdzi ale skrzynia pomalu coraz to bardziej przestaje chciec jechac...

Kwestia jest taka ze na w/w skrzyni auto jakos rewelacyjnie nie jechalo...

I teraz tak... Zastanawialem sie nad skrzynia np. z tigry F15 z przelozeniem 3,94 lub 4,19... Ale za cholere nie umie takiej skrzyni znalesc... (Pytanie dodatkowe czy dobrze pamietam ze oznaczenie z przelozeniem glownym w skrzynkach oplowkich jest przy pokrywie z 5-go biegu wybite ??)

Druga rzecz jest taka ze zastanawialem sie nad skrzynia juz nawet nie F16 tylko D16 (Daewoo)...

Tylko teraz tak... z tego co juz sie kiedys dowiadywalem to w lanosie ze skrzynia D16 jest zupelnie inne kolo i zamach jak w moim silniku... U mnie ponoc sprzeglo ma 190mm a w dajewo 200mm. Po za tym rozni sie tez podobno przegubami wewnetrznymi wiec moje półosie z F13 bez zmiany przegubu nie podejda...

Czt ktos czysto i klarownie moze mi wyjasnic jak to ogarnac i umiejetnie "ugryść" zeby to mialo rece nogi i przy okazja jajca... ??

Ogółem to nie wiem co robic bo mam wrazenie ze Tigra kolego (x14xe) zbiera sie lepiej jak moje pudełeczko...

Druga rzecz ktora mnie trapi to wlasnie ta skrzynia D16 z Lanosa... Jezdzilem ostatnio troszke czasu lanosem 1,5 8V ze skrzynia D16 z przelozeniem 4,176 i auto jezdzilo rewelacyjnie jak na swoje 82 koniki to mialem wrazenie ze ciagnie duzo lepiej jak moje c16xe...

POMOCY!!!!!
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
nolack
Nowy
Imię: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: Skrzynia biegów...

Post autor: nolack »

Bez przeróbek skrzynia pasuje kazda do smal blocka .
http://www.moto.allegro.pl/item81784316 ... tanio.html
f16 do bigblocka i juz musisz duzo poprzerabiac
www.corsaclub.pl/sklep NOWE I UŻYWANE CZĘŚCI DO OPLA
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

Oznaczenie znajdziesz tutaj
[album]1885[/album]

Ps. mam taka skrzynie na sprzedaż.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

-=m&m=- pisze:Oznaczenie znajdziesz tutaj
[album]1885[/album]

niestety nie zawsze. Mam skrzynię zagadkę z 1.2 8V - nie ma standartowego oznaczenia F dużymi literami ani w miejscu które j.w. pokazałeś.
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

STELMI pisze:
-=m&m=- pisze:Oznaczenie znajdziesz tutaj
[album]1885[/album]

niestety nie zawsze. Mam skrzynię zagadkę z 1.2 8V - nie ma standartowego oznaczenia F dużymi literami ani w miejscu które j.w. pokazałeś.
STELMI ja mialem taki przypadek ze skrzynia z merivy i oznaczenie bylo nietypowo na boku skrzyni na takim fartuchu. Ledwo widoczne. Skrzynia poszła juz papa tak bym Ci foto zrobil :(
Obrazek

Awatar użytkownika
S_Y_N_E_K
Świeżak

Post autor: S_Y_N_E_K »

Warto zaglądnąć na tę stronę http://www.opel-infos.de/getriebe/f23.html jest pokazane co z czym i do czego:)
Awatar użytkownika
cursor
Nowy
Kontakt:

Post autor: cursor »

Bear_ pisze:Witam,

Więc tak... Moj SWAP na silnik c16xe udal sie sukcesem... Wszystko ok; do pewnego czasu kiedy to wysrała się skrzynia ( F13 - CR - 4,74)

Ogolem rzecz biorac auto jeszcze jezdzi ale skrzynia pomalu coraz to bardziej przestaje chciec jechac...

Kwestia jest taka ze na w/w skrzyni auto jakos rewelacyjnie nie jechalo...

I teraz tak... Zastanawialem sie nad skrzynia np. z tigry F15 z przelozeniem 3,94 lub 4,19... Ale za cholere nie umie takiej skrzyni znalesc... (Pytanie dodatkowe czy dobrze pamietam ze oznaczenie z przelozeniem glownym w skrzynkach oplowkich jest przy pokrywie z 5-go biegu wybite ??)

Druga rzecz jest taka ze zastanawialem sie nad skrzynia juz nawet nie F16 tylko D16 (Daewoo)...

Tylko teraz tak... z tego co juz sie kiedys dowiadywalem to w lanosie ze skrzynia D16 jest zupelnie inne kolo i zamach jak w moim silniku... U mnie ponoc sprzeglo ma 190mm a w dajewo 200mm. Po za tym rozni sie tez podobno przegubami wewnetrznymi wiec moje półosie z F13 bez zmiany przegubu nie podejda...

Czt ktos czysto i klarownie moze mi wyjasnic jak to ogarnac i umiejetnie "ugryść" zeby to mialo rece nogi i przy okazja jajca... ??

Ogółem to nie wiem co robic bo mam wrazenie ze Tigra kolego (x14xe) zbiera sie lepiej jak moje pudełeczko...

Druga rzecz ktora mnie trapi to wlasnie ta skrzynia D16 z Lanosa... Jezdzilem ostatnio troszke czasu lanosem 1,5 8V ze skrzynia D16 z przelozeniem 4,176 i auto jezdzilo rewelacyjnie jak na swoje 82 koniki to mialem wrazenie ze ciagnie duzo lepiej jak moje c16xe...

POMOCY!!!!!
Coś mi się nie chce wierzyć, że w c16xe sprzęgło jest mniejsze od tego w c16nz, a w 16nz jest 200mm sprzęgło. 190mm sprzęgło było w mniejszych 8V z tego co kojarzę.

Żeby założyć skrzynię F16/D16, potrzebujesz:
- sprzęgło z kadetta 1.6D, pontiaca lemans 1.6, deawoo nexii 1.5 8V, z lanosa pewnie też podejdzie, bo 1.5 i 1.6 w lanosie to small-blocki, łączone z d16
- półosie j.w., nie wiem tylko czy z lanosa podejdą. W nexii 1.5 8V wewnętrzny przegub był pod f16, a zewnętrzny pod mały mcpherson, w lanosie mogłoby być podobnie, ale nie gwarantuje tego.

Półosie z pontiaca lemans 1.6 gdzieś mi jeszcze leżą. Mam też skrzynkę F16 CR z W=3,72(na piątym biegu przy 2.500 na 5 biegu, 80km/h, przy 6tys. 190km/h), chętnie to odsprzedam, za powiedzmy 200zł. Nie mam tylko sprzęgła, ale zagadam do kumpla z bielska, może ma jeszcze sprzęgło z nexii 1.5 8V.
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

No spoko, dzieki za checi i info.

Ale mnie by najbardziej uzadzala skrzynka z glownym CR 3,94 :(
Obrazek

Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

cursor pisze:Coś mi się nie chce wierzyć, że w c16xe sprzęgło jest mniejsze od tego w c16nz, a w 16nz jest 200mm sprzęgło. 190mm sprzęgło było w mniejszych 8V z tego co kojarzę.
Według tego Info viewtopic.php?f=63&t=65430 sprzegło jest 200 :oko:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

-=m&m=- pisze:
cursor pisze:Coś mi się nie chce wierzyć, że w c16xe sprzęgło jest mniejsze od tego w c16nz, a w 16nz jest 200mm sprzęgło. 190mm sprzęgło było w mniejszych 8V z tego co kojarzę.
Według tego Info viewtopic.php?f=63&t=65430 sprzegło jest 200 :oko:
Spoko spoko ;) Juz wiem w czym tkwi blad...

Ja mam sprzeglo ktore bylo przy moim starym silniku i skrzyni razem z zamachem...

A siedzialo u mnie X14SZ... Takze juz wszytsko wiadomo ;)
Obrazek

fullda
Świeżak

Post autor: fullda »

chyba tez mam ta skrzynie d-16 i czy podejdzie pod silnik 2.0 16V (C20XE)dzieki za odpowiedz
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

fullda pisze:chyba tez mam ta skrzynie d-16 i czy podejdzie pod silnik 2.0 16V (C20XE)dzieki za odpowiedz
Pisali Panowie wyzej ze tak bo sa to juz skrzynie BIGBLOCK'owe
Obrazek

Awatar użytkownika
TommiOk
Bez listowiec ;-)

Post autor: TommiOk »

Panowie, wiec która w końcu skrzynie z serii CR będzie krótsza F13 czy f 15 ?? Bo z tego co się orientuje w F10 CR nie było. Ale znowu gdyby przełożył do F10 cały mechanizm różnicowy z wieńcami od CR ???
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz

Post autor: kruszyn1 »

f10 sama z siebie jest dość krótka, ja miałem w seryjnym 1.0 to skrzynia kończyła się przy 177km/h
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Awatar użytkownika
cursor
Nowy
Kontakt:

TommiOk pisze:Panowie, wiec która w końcu skrzynie z serii CR będzie krótsza F13 czy f 15 ?? Bo z tego co się orientuje w F10 CR nie było. Ale znowu gdyby przełożył do F10 cały mechanizm różnicowy z wieńcami od CR ???
Samo oznaczenie modelu skrzyni to nie wszystko.
Wszystko zależy od tego, jakie przełożenie główne ma skrzynia i jakiego typu ona jest(CR czy WR)
Awatar użytkownika
TommiOk
Bez listowiec ;-)

Post autor: TommiOk »

cursor pisze:Samo oznaczenie modelu skrzyni to nie wszystko.
Wszystko zależy od tego, jakie przełożenie główne ma skrzynia i jakiego typu ona jest(CR czy WR)
No tak, ale wkładając do skrzyni F10 wyższe przełożenie mam na myśli szybsze przy rozpędzaniu się, np, z F13 CR czy tez F15 CR uzyskam chyba lepszy wynik niż na F13/F15... Oczywiście CR
Awatar użytkownika
cursor
Nowy
Kontakt:

Aleś teraz zamotał.
Samo oznaczenie modelu skrzyni nic Ci nie mówi, która będzie krótsza, która dłuższa. Ważna jest znajomość typu skrzyni(WR lub CR) i przełożenia głównego.
Tak jak ty to napisałeś to da się zrobić też z większymi skrzyniami.
Z f16 da się zrobić tak krótką skrzynię, że F10 to będzie przyniej dłuuga skrzynia.
Awatar użytkownika
kamil_gee
Świeżak

Post autor: kamil_gee »

ja sie osobiscie pogubilem jak to czytalem :) czyli jak mam c16xe i padla mi f15, to f16 zamontuje spoko? Czy bede musial wykupic pol zlomu zeby dopasowac:) skrzynia juz prawie wyjeta, f16 lezy i czeka na wlozenie, gdzie nie pytalem to mowili ze bedzie pasowala bez problemu... i ta f16 bedzie dluzsza od f15? Akurat na opelinfos.de nie ma f16 jak na zlosc... I czy f15 to jest jeszcze do smallblocka czy big? bo kazdy wymienia f10, f13 a potem od f16....
Awatar użytkownika
marcel
Świeżak

Post autor: marcel »

Ten plik http://rapidshare.com/files/339299056/s ... l.xls.html pomoze wam ustalic, jak zrobic krotsza skrzynie. Dane dotyczace przelozen poszczegolnych biegow i przelozenia glownego mozna wziac z http://www.opel-infos.de lub z innych materialow
Awatar użytkownika
kamil_gee
Świeżak

kupilem skrzynie F16, okazalo sie ze jest totalnie co innego, nie pasowalo doslownie nic, ani polosie, ani walek sprzeglowy, ani sruby, nic a nic :p nie do zalozenia... teraz przesiadka na krotka f13, zobaczymy co sie stanie...
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

Niestety nie widziałem wcześniej tego posta, ale skrzynia F16 to skrzynia do dużego bloku więc nie będzie pasować plug&play do małego bloku jakim jest C16XE. Co innego F13 która za to jest do małych bloków i żeby pasowała do dużego trzeba się trochę nagimnastykować :oko:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
kamil_gee
Świeżak

no F16 do duzego bloku, szkoda ze sie dowiedzialem gdy o godzinie 00:30 wyjalem F15 z samochodu :) Za to F13 pasuje idealnie, tam z jedna czy 2 sruby sie nie zgadzaja tylko ale luz. Zobaczymy teraz jak bedzie jezdzila...
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

kamil_gee pisze:no F16 do duzego bloku, szkoda ze sie dowiedzialem gdy o godzinie 00:30 wyjalem F15 z samochodu :) Za to F13 pasuje idealnie, tam z jedna czy 2 sruby sie nie zgadzaja tylko ale luz. Zobaczymy teraz jak bedzie jezdzila...
Jak sie nie zgadzają? Miedzy f13 a 15 jest plug and play. Jedyne co ci moze nie pasować to jak masz na aucie metalową i nie aluminiową mise to wtedy nie skręcisz dwoma śrubami skrzyni z miską... Tak to ja sobie nie przypominam zeby bylo cos nie halo, tym bardziej ze w moim c16 w tej chwili jezdzi f13
Obrazek

Awatar użytkownika
kamil_gee
Świeżak

nie no wszystko ok, tam na dole wlasnie jedna sruba nie pasowala przy misce. Widzisz roznice miedzy F15 a F13?
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

Powiem tak. U siebie nie jestem w stanie tego stwierdzic bo Jezdze od samego początku na f13 ale mialem okazję jechac inna cb z f15 i to wlasnie ta jak dla mnie jest lepsza pod ten silnik i takiej wlasnie szukam
Obrazek

Awatar użytkownika
kamil_gee
Świeżak

no ja kupilem skrzynke od tigry i powiem ci ze nie ma zadnej roznicy, najmniejszej
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Kontakt:

kamil_gee pisze:no ja kupilem skrzynke od tigry i powiem ci ze nie ma zadnej roznicy, najmniejszej
Spoko ;) ale moje f13 jest z silnika x14sz wiec no różnica jest odczuwalna ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
kamil_gee
Świeżak

no to faktycznie moze byc roznica, ale jak nie znajdziesz F15 mozesz spokojnie ladowac F13 tylko byle nie od jakiejs vectry A diesel, czy innego trupa, bo niby to samo a bebechy inne, od tigry jest galanto
Awatar użytkownika
corsarz
Swój
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: corsarz »

wie ktoś może o jakim oznaczeniu były stosowane skrzynie przy silnikach X10XE? i czy był tylko jeden rodzaj czy też różne? aha i czy podchodzi skrzynia od x10xe do x12xe?
Awatar użytkownika
marcel
Świeżak

Post autor: marcel »

Do x10xe byly stosowane skrzynie F13CR o przelozeniu 3,94 natomiast do x12xe F13WR tez o przelozeniu 3,94 (wyjatek F12WR z astry, byly dwie jedn ao przelozeniu 3,94 i druga 4,18) . CR od WR rozni sie przelozeniami poszczegolnych biegow. CR jest krotsza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”