Witajcie, mam corsę C z 2002 roku... i mały problem
Jako że nie mam fabrycznego radia, nie mogę sterować tym co jest na wyświetlaczu, który też mam jakiś dziwny bo do tej pory spotykałem takie z przyciskami.
Ja mam u siebie coś takiego:
Dodatkowo w schowku mam chyba zestaw głośnomówiący NOKIA.
W chwili obecnej na wyświetlaczu widnieje mi tylko godzina, data i temperatura na zewnątrz. Jeśli spada poniżej 2 st. C to pokazuje się komunikat po niemiecku żeby uważać na drodze
Z tego co wnioskuję to powinien być jakiś komputer w tej corsie - tutaj np. widzę taki sam wyświetlacz podczas montażu w corsie - widnieją na nim dane z radia, spalanie itd.
http://www.flickr.com/photos/andyboohh/ ... 514366973/
I teraz pytanie. Jakie radio kupić aby to wszystko działało razem? CDC 40 Opera? Czy jakieś inne?
[CC] Jaki mam wyświetlacz?
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
- Tom
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: [CC] Jaki mam wyświetlacz?
Masz taki sam wyświetlacz jak ja. Jest to wersja z komputerem pokładowym. Żeby zadziałało musisz kupic np. CD30Mp3 lub jak napisałeś CDC40 Opera. Ja mam CDC40 opera i polecam to radio w 100%. Co prawda nie odtwarza mp3 ale rekompensuje to zmieniarką na 6CD. Możesz też kupic radio z navi np. z serii NCDC ale nawigacja nie będzie kolorowa więc nie ma w tym sensu.
Kupując radio, pamiętaj o tym żeby było ono wylogowane z poprzedniego auta bo inaczej będą problemy.
Montaż tak czy inaczej nie obędzie się bez programowania tech-em, po to żeby zgrac radio z wyświetlaczem i samochodem.
Kupując radio, pamiętaj o tym żeby było ono wylogowane z poprzedniego auta bo inaczej będą problemy.
Montaż tak czy inaczej nie obędzie się bez programowania tech-em, po to żeby zgrac radio z wyświetlaczem i samochodem.
- beatlover
- Świeżak
Dzięki Tom za pomocne informacje
Jeszcze jedno pytanko, nie mam kodów do corsy do fabrycznego radia które w niej kiedyś było. Czy te kody można jakoś ustalić, czy tech-em można je sobie ustalić/zmienić?
Druga sprawa - czy muszę szukać jakiegoś konkretnego tech'a czy to można zrobić np. kompem z softem Opel Scanner?
Edit: Jeszcze jedno - usłyszałem taką opinię że w przedliftowych corsach nie było komputer'a - a wyświetlacz służył do nawigacji. Z tego co ustaliłem mam nawigację i zestaw głośnomówiący a wcześniej w aucie na 99% znajdowało się radio Siemens NCDC 2015.
Jeszcze jedno pytanko, nie mam kodów do corsy do fabrycznego radia które w niej kiedyś było. Czy te kody można jakoś ustalić, czy tech-em można je sobie ustalić/zmienić?
Druga sprawa - czy muszę szukać jakiegoś konkretnego tech'a czy to można zrobić np. kompem z softem Opel Scanner?
Edit: Jeszcze jedno - usłyszałem taką opinię że w przedliftowych corsach nie było komputer'a - a wyświetlacz służył do nawigacji. Z tego co ustaliłem mam nawigację i zestaw głośnomówiący a wcześniej w aucie na 99% znajdowało się radio Siemens NCDC 2015.
Corsa C GSi '02
- Tom
- Nowy
Ad.1. Bez problemu rozkodowac można każde radio, na ocfc też ktoś rozkodowuje więc popytaj tam.
Ad.2.Wydaje mi się że zrobisz to bez problemu scannerem. Nie słyszałem nigdy o tym, że cc przed liftem nie miały komputera pokładowego. Byc może tak było...
Na ocfc swojego czasu pojawili się goście, którzy stwierdzili, że bez problemu zrobią w CC komputer pokładowy na dużym kolorowym wyświetlaczu, niestety temat ucichł a Panowie się nie odzywają. Nie jest to taka prosta sprawa jeżeli auto nie ma pełnej instalacji pod kompa, dlatego ja uważam, że lepiej dac sobie z tym spokuj. U Ciebie istnieje uzasadnione podejrzenie, że masz funkcję BC, dlatego ja zrobiłbym tak:
1. Umówiłbym się z kimś kto posiada radio np. CD30Mp3
2. Przełożył radia, oczywiście najpierw wylogowac z poprzedniego i zalogowac do Twojego auta
3. Sprawdził czy BC działa...
4. Jeżeli działa to wtedy możesz sobie zakupic radio z navi i będziesz w 100% pewny że nie wydasz kasy na marne...
Widziałem nawet kiedyś na jakimś forum, że ktoś miał zwykłego małego TID`a, radio z navi i telefonem i też wszystko działało...
Ad.2.Wydaje mi się że zrobisz to bez problemu scannerem. Nie słyszałem nigdy o tym, że cc przed liftem nie miały komputera pokładowego. Byc może tak było...
Na ocfc swojego czasu pojawili się goście, którzy stwierdzili, że bez problemu zrobią w CC komputer pokładowy na dużym kolorowym wyświetlaczu, niestety temat ucichł a Panowie się nie odzywają. Nie jest to taka prosta sprawa jeżeli auto nie ma pełnej instalacji pod kompa, dlatego ja uważam, że lepiej dac sobie z tym spokuj. U Ciebie istnieje uzasadnione podejrzenie, że masz funkcję BC, dlatego ja zrobiłbym tak:
1. Umówiłbym się z kimś kto posiada radio np. CD30Mp3
2. Przełożył radia, oczywiście najpierw wylogowac z poprzedniego i zalogowac do Twojego auta
3. Sprawdził czy BC działa...
4. Jeżeli działa to wtedy możesz sobie zakupic radio z navi i będziesz w 100% pewny że nie wydasz kasy na marne...
Widziałem nawet kiedyś na jakimś forum, że ktoś miał zwykłego małego TID`a, radio z navi i telefonem i też wszystko działało...
- S_Y_N_E_K
- Świeżak
Nie chodzi tu o szynę CAN czy jak to się tam zwie w oplu? Bo jak się nie mylę było tak w vectrach c. W tych z 03 byłby radia cdr, ncdc(czy jak to się tam zwie) a później już tylko wszystko leciało na modelach cd, dvd.