dziwne klekotanie...

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Fl0w
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

dziwne klekotanie...

Post autor: Fl0w »

Witam posiadam CORSE B 1.0 X10XE... od wczoraj zauwazylem dziwny klekot z pod maski, nasila si eon w trakcie dodawania gazu... dzisiaj rano wstalem odpalam nic nie slychac... ale w czasem rozgrzewania sie silnika klekot zaczal powracac... gdy silnik rozgrzal sie dostatecznie juz bylo wyraznie slychac ze jest cos nei tak... i rowniez nasilal sie w trakcie dodawnia gazu... powiem jeszcze ze odrazu po odpalnieu i przez jakies 1-2min po tym bardzo bylo czuc beznzyne... jedym z moich przypuszczen jest lewe paliwo(tankowalem 2 dni temu na Orlenie 95) co moze byc przyczyna? moze... sonda lambda lub czujnik spalania stukowego co do rozrzadu to byl wymieniany jakies ~30tys.km temu wiec sam nie wiem :/ ?
Awatar użytkownika
Fortuna
Nowy
Kontakt:

Re: dziwne klekotanie...

Post autor: Fortuna »

a może popychacz od któregoś zaworka się przywiesza?
panf.com.pl@gmail.com
http://www.panf.com.pl
Rozpowszechnianie oraz kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Fl0w
Świeżak

Post autor: Fl0w »

bylem u mechanika... diagnoza to cos z pompa wody... najprawdopodobniej lozysko do wymiany... doradzil mi w tym wypadku wymiane calej pompy... lipa :/ drogi interes nowa pompa sredniej firmy ~300zł
Awatar użytkownika
Fortuna
Nowy
Kontakt:

Post autor: Fortuna »

a wymieniałes pompe przy rozrzadzie?
panf.com.pl@gmail.com
http://www.panf.com.pl
Rozpowszechnianie oraz kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Awatar użytkownika
kamil_gee
Świeżak

Post autor: kamil_gee »

zatankuj normalne paliwo typu statoil, BP itd, po orlenie dziwne historie strasznie sie dzieja, nie jedna osoba juz to potwierdzila
Awatar użytkownika
Maciek84
Bez listowiec ;-)

Post autor: Maciek84 »

Fl0w pisze: drogi interes nowa pompa sredniej firmy ~300zł
300zł to chyba w ASO za oryginał.. Szczerze powiem, że nie znalazłem do Twojego modelu pompy w sklepie, gdzie ja zawsze kupuje, ale do każdej innej CB zamienniki kosztują ok 100zł średnio.. Do mojego C14NZ pompa wody kosztuje 84zł (RUVILLE). Więc te 300zł to chyba policzył z rozrządem i robocizną ;)
Awatar użytkownika
corsarz
Swój
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: corsarz »

kamil_gee pisze:zatankuj normalne paliwo typu statoil, BP itd, po orlenie dziwne historie strasznie sie dzieja
aż żal mi słuchać takich wypowiedzi, jak nie wiesz o czym mówisz to po co zabierasz głos
wiedziałeś że paliwo na BP i Orlen to paliwo z tej samej rafinerii? pewnie nie
wiedziałeś że na każdej stacji Orlenu masz certyfikat jakości paliwa? i to idzie sprawdzić czy to ktoś wypisał tak na odwal się czy nie, bo są zawsze po dwie próbki paliwa z każdego rodzaju na każdej stacji.

P.S. Pracowałem na Orlenie i wiem jak to wszystko wygląda (nie mówie o franczyzach, tam rzeczywiście może dzieją się różne rzeczy). Nie jestem stronniczy bo już tam nie pracuje i mógłbym powiedzieć wiele złego na temat Orlenu jako pracodawcy. Piszę poprostu jak jest.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

w x10xe pompa napedzana jest paskiem wielorowkowym i wymiana rozrzadu nic do niej nie ma. skoro mech twierdzi ze to pompa to nalezy zdiac pasek, odpalic auto bez niego rano i zobaczyc czy bedzie slychac halas. moim zdanie to moza byc popychacze zaworow. chyba ze to jes cos bardzo glosnego slyszelnego wewnatrznawet to nie mam pojecia
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

Porszak pisze:w x10xe pompa napedzana jest paskiem wielorowkowym i wymiana rozrzadu nic do niej nie ma. skoro mech twierdzi ze to pompa to nalezy zdiac pasek, odpalic auto bez niego rano i zobaczyc czy bedzie slychac halas. moim zdanie to moza byc popychacze zaworow. chyba ze to jes cos bardzo glosnego slyszelnego wewnatrznawet to nie mam pojecia
Może być też panewka. Popychacz mógłby stukać na zimnym a po rozgrzaniu by przestawał. Jaka była przyczyna zmiany rozrządu w tym silniku? Dla tych co nie wiedzą, a czytając kilka powyższych wypowiedzi domyślam się, ze nie wiedzą X10XE ma rozrząd na łańcuchu a nie na pasku jak w C14NZ itp.
aż żal mi słuchać takich wypowiedzi, jak nie wiesz o czym mówisz to po co zabierasz głos
odezwał się ten co pisze zawsze na temat...
Awatar użytkownika
corsarz
Swój
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: corsarz »

STELMI pisze:
odezwał się ten co pisze zawsze na temat...
pisanie nie na temat a pisanie głupot to zupełnie dwie różne rzeczy
Awatar użytkownika
Maciek84
Bez listowiec ;-)

Post autor: Maciek84 »

Porszak pisze:moim zdanie to moza byc popychacze zaworow. chyba ze to jes cos bardzo glosnego slyszelnego wewnatrznawet to nie mam pojecia
Wspomniana już panewka.... albo tak jak w moim przypadku - wałek rozrządu i zajechana dźwigienka...
lipek7
Bez listowiec ;-)

Post autor: lipek7 »

witam wszystkich mam podobny problem po zastosowaniu się do ściągnięcia paska wieloklin-owego jest ok czyli też obstawiam pompę cieczy chłodzącej lub alternator jak zorbie to się odezwę

-- 19 lis 2011, o 12:56 --

witam wszystkich ponownie właśnie jestem po wymianie pompy okazało się to strzałem w 10 :D :D :D :D polecam sprawdzić auto jak ja to zrobiłem po ściągnięciu paska okazało się że że pompa ma minimalny luz na łożysku po zakręceniu kołem słychać było delikatne chrobotanie po wymianie cisza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”