Problemy z wolnymi obotami C14SE-krokowiec

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
danele
Świeżak
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Problemy z wolnymi obotami C14SE-krokowiec

Post autor: danele »

Witam wszystkich,
po fali mrozów, które ostatnio dają wszystkim się we znaki mam problem z moją CB .
Problem zaczął się 2 dni temu, kiedy po próbie odpalenia silnik zaskoczył, ale momentalnie zgasł.
Ponowne próby przyniosły bardzo kiepski rezultat w postaci wolnych obrotów na poziomie ok. 300 obr/min. po ok. 5 sek. silnik gasł. W zbiorniku paliwa miałem może 2 lub 3 litry paliwa, więc postanowiłem odpalić ponownie silnik i trzymając go na wyższych obrotach ( na które bardzo ładnie wychodził) dojechać na stację benzynową.
Po zatankowaniu paliwa (ok. 10 litrów) silnik już ładnie trzymał właściwe obroty.
Na drugi dzień sytuacja w miarę się ustabilizowała ,ale wolne obroty falowały w granicach ok. 500 - 1200 obr.
Z racji tego, że użytkuję Corsę raczej w mieście na krótkich dystansach, postanowiłem przegonić ją na odcinku 50 km za miastem. Oto spostrzeżenia:
W trakcie jazdy autko reagowało bardzo żwawo zarówno w zakresie średnich jak i wyższych obrotów.
Chcąc zaobserwować wolne obroty rozpędziłem samochód do 90 km/h i wrzuciłem ,,luz" - wolne obroty spadły do ok. 1000 obr/min , tocząc się cały czas na luzie zacząłem hamować obserwując wolne obroty w trakcie spadku prędkości i tak: przy 50 km/h obroty ok.1000 obr/min, przy 20 km/h ok. 900 obr/min, przy prędkości poniżej 20km/h obroty ok. 800 obr/min , zatrzymanie samochodu prędkość 0 km/h wolne obroty zaczęły falować 300 - 1200 obr/min., ( aż kontrolka od ładowania zaczęła się zapalać) po kilku sekundach takiej huśtawki obrotów zapaliła się pomarańczowa kontrolka diagnostyczna silnika.
Proszę o pomoc w tej sprawie ponieważ autko wykorzystuję praktycznie codziennie na dojazdy do pracy.
Dzisiaj wyciągnę całą przepustnicę z Corsy wraz z czujnikiem położenia przepustnicy i krokowcem, wyczyszczę, przedmucham i zobaczymy czy coś ten zabieg pomoże, gdyby ktoś miał jakieś sugestie to proszę o odpowiedź.
Dzięki.
Smalcyk
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Marcin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: ZIMA !!! Problemy z wolnymi obotami C14SE

Post autor: Smalcyk »

jedz na komputer i sprawdź jeszcze czujnik obrotów
było C14SE - 101 KM 120 NM
Później C14NZ -seria
Obecnie C16XE - obecnie seria :->

Pomogłem ? wciśnij pomógł :)
danele
Świeżak

Ok, usterka została usunięta.
Przyczyną spadku obrotów i szarpania silnikiem był krokowiec.
Po zdemontowaniu przepustnicy ,wyczyszczeniu jej wraz z krokówką i zamontowaniu obroty powróciły na właściwe wartości.
Oczywiście nie obyło się bez komplikacji - śruby mocujące krokowca były zapieczone i jedną ukręciłem podczas wykręcania - obecnie trzyma się na jednej, ale wszystko działa jak należy.
Smalcyk
Moderatorzy
Moderatorzy

jest jakaś uszczelka pomiędzy kolektorem a przepustnicą ? jeśli jest to jest ona do kilku razowego użytku czy raczej jedno razowa ? dostanę później taka uszczelkę ?
Później C14NZ -seria

Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Post autor: Marcin99 »

Uszczelka jest taka dosyć cienka ale wytrzymała, zazwyczaj nic się z nią nie dzieje i nadaje się do ponownego użytku. W razie draki pewnie będzie problem ale w aso ci ją na pewno sprowadzą i tak sobie myślę, że nie powinna być kosmicznie droga - jak mi się będzie chciało a ogarnę się trochę to ci później sprawdzę ile dokładnie.
Smalcyk
Moderatorzy
Moderatorzy

tyle że w płocku nie ma już aso opla ale spoczko
Później C14NZ -seria

Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Post autor: Marcin99 »

USZCZELKA, KORPUS ZAWORU PRZEPUSTNICY DO KOLEKTORA SSĄCEGO - nr części 90411524 nr kat. 8 28 463 a jej koszt w ASO wg wyszukiwarki to całe 3,31zł
Tak jak wyżej napisałem będzie cała, gdyby nie to poprosisz kogoś u kogo jest taka uszczelka to ci kupi i podeśle :P Jeśli auto będzie potrzebne to wytniesz z kartonu tymczasowo a potem sobie tylko zmienisz, ja wczoraj w corsie zdejmowałem przepustnicę na zakręconym kolektorze więc się da to zrobić choć trzeba się nagimnastykować z tą dolną śrubą od strony grodzi.
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz

Post autor: kruszyn1 »

wytnij sobie z kartonu cienkiego na wymiar, ja to kupowałem w ASO to mi dali papierową :]
troche grubsza od kartki papieru ale z papieru ;]
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
danele
Świeżak

U mnie przy wyciąganiu przepustnicy, uszczelka się naderwała. Z uwagi na brak zapasowej złożyłem na starej , którą położyłem na silikonie. Na chwilę obecną wszystko jest ok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”