stuki i hałas po wymianie skrzyni corsa B 1.5d

Wszystkie informacje o elementach układu napędowego i skrzyniach biegów montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
glista14
Świeżak
Imię: Piotr
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

stuki i hałas po wymianie skrzyni corsa B 1.5d

Post autor: glista14 »

Witam. Problem mój polega na tym ze:
Po wymianie skrzyni bo myślałem ze to ona właśnie powoduje hałas lub łożysko oporowe które też wymieniłem, okazało się że jest jeszcze gorzej. Słychać stuki i chrobotanie ale tylko na nie wciśniętym pedale sprzęgła. Gdy wcisnę pedał wszystko ustaje. Dodam że we wcześniejszej skrzyni było tak samo. Wcześniejszy właściciel wymienił sprzęgło wiec go nie ruszałem. Teraz moje pytanie. Gdy włożę palec przez koszyk na tarczy sprzęgła czuć jakąś luźno latającą tulejkę. Czy tam powinna się ona znajdować? Czy tam jest jakieś łożysko, znaczy za tarczą sprzęgła? jak wygląda, czy trudno je wymienić? Czy to możliwe żeby ta tulejka powodowała taki hałas?
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: stuki i hałas po wymianie skrzyni corsa B 1.5d

Post autor: -=m&m=- »

z opisu wygląda to na padnięte łożysko oporowe, wymieniłeś je na nowe ?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

a co to za tulejka tam lata? Jak było wszystko rozebrane nie można było odkręcić docisku żeby sprawdzić?
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

jelsi mowa o jakies tulejce to mi sie nasuwa mysl ze moze rozpadł sie tłumik drgan na tarczy sperzegła ( sa chyba dwa tlumiki jeden na własnie tulejce a drugi to te sprezyny)
soja droga tak jak Stelmi zauazył co za fachowiec wyjmuje skrzynie biegow i nie patrzy jaki jest stan sprzegła :)3
glista14
Świeżak

Sprzęgło było wymienione na nowe przez poprzedniego właściciela, widać ze nowe i dlatego nie rozbierałem. Łożysko oporowe wymienione. Ta luźna tulejka jest za tarcza sprzęgła. Teraz już wiem ze trzeba było rozebrać sprzęgło i zobaczyć. Co mechanik, to mówi mi co innego. Ze to ta skrzynia, inny ze sprzęgło albo że łożysko na wałku w skrzyni. Jeden tez upierał się ze poduszka. sam już nie wiem :( Jedni mówią ze to tulejka prowadząca inni ze tam nic takiego nie powinno być.
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz

Post autor: kruszyn1 »

ja miałem takie objawy to winna byla skrzynia, majster mowil ze cos nie tak z walkami (?)na skrzyni
kupilem inna i problem ustal
moze ta "nowa" skrzynia tez jest wadliwa?
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

Na 99% rozpadł się tłumik drgań na tarczy sprzęgła. Raczej nie jest możliwe, zeby dwie rózne skrzynie dawały taki sam objaw. Powiedzmy, ze na te ewentualność zostawiłem ten 1%
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
glista14
Świeżak

Właśnie wyciągnąłem skrzynie. Na dziś już koniec pracy. Jutro oględziny sprzęgła i wymiana skrzyni u gościa bo była na gwarancji 14 dni. Wiec okaże się co to się tłucze. Jak tylko się dowiem napisze.

-- 31 maja 2010, o 18:27 --

Skrzynia już trzecia w aucie jakiś czas. stukanie przestało, chociaż i ta się tłukła, samochód stał z górki troche i przestało. Olej w skrzyni tyle ile ma być. Jednak raczej to nie wina samej skrzyni, to wina prawdopodobnie sprzęgła. ta luźna tulejka to tuleja centrująca podobno. Sprzęgło dlatego że, przy ruszaniu lekko czasem szarpie, poduszki pod silnikiem nowe. poza tym teraz wibracje przy 3 tys obrotów są naprawdę meczące, na starych poduszkach było podobnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”