poprawa ukladu chlodzenia wody i oleju

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

poprawa ukladu chlodzenia wody i oleju

Post autor: RotkiV »

to moje C16SE dość mocno się grzeje.. za wysoką temperaturę wody ( praktycznie ciągle pracuje w zakresie 95-100 i wentylator i tak w kolko nawet w trasie jest dość ciepło tez w granicach 95.
winę pewnie za to ponosi kolektor wydechowy 4-2-1 który jest blisko chłodnicy i oddaje sporo ciepła w komorę.
pomysły są dwa.
1 założyć włącznik wentyla od poloneza 80-90 ale wtedy wentylator pracuje non stop i z dupy układ jest :)3
2 założyć osobny włącznik wentylatora... tylko ma ktoś jakiś schemacik jak to zrobić na przekaźniku ? nie chce tego robić na grubych kablach i przełączniku bo na wentyl idzie duży prąd.

o chłodniejszym termostacie chyba nie myślę bo ciężko dostępny i pewnie cena zaporowa :)9

następna sprawa ze muszę raczej założyć chłodnicę oleju jeżdżąc normalnie jest spoko trzyma jakieś 90-100 (chociaż i to chyba ciut za wysoko)
na torze temperatura rosła nawet do 120-125st :0 to zdecydowanie za dużo!
i tu znów pytania do was...
chłodnica to nie problem jest masa dostępnych uniwersalnych myślę ze któraś z mniejszych wyrobi.
problem co z termostatem... mam już podstawkę pod filtr z czujnikami, mógł bym wymienić na taką z termostatem od MOCALA ale widzę na foto że one mają tylko wyjścia do chłodnicy a na czujniki już nie. i cena 250 zl
można tez założyć zewnętrzny termostat MOCALA za 165zl a wyjścia wziąć z mojej podstawki.
tylko powiedzcie mi tylko po co w tym termostacie są aż 4 wyjścia :)9 i jak to podłączyć?
ewentualnie czy podstawka z C20XE podejdzie do C16SE?
a cisnienie oleju trzyma tak:
zimny wolne obr. 7 bar
rozgrzany wolne 2-2.2
rozgrzany but jakies 4,5tys obr okolo 6 bar

Obrazek
Awatar użytkownika
Cougar
Nowy
Imię: Krzychu
Otrzymał podziękowań: 0

Re: poprawa ukladu chlodzenia wody i oleju

Post autor: Cougar »

Wahler dedykowany do c16 ma temp otwarcia 92 stopnie wiec z wlacznikiem od poldka bedzie w sam raz z tym ze ten wlacznik u mnie wlacza wentylatora wg licznikowych 97 stopni mniej wiecej.
Co do wlacznika wentylatora to ciagniesz 2 kable od czujnika i dajesz przycisk (wlacznik wentylatora zamyka obwod bo reszta z tego co pamietam jest pozniej i tak na jakims przekazniku)
U mnie temperatura waha sie od 92 do 100 stopni. Btw duzo daje wymiana chlodnicy na nową oraz owiniecie kolektora tasma.
c16xe was BIG BUMed...
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: poprawa ukladu chlodzenia wody i oleju

Post autor: Porszak »

ja zauwazylem ze odkad spadl bandaz z czesci kolektora pod miska to wlasnie i olej i woda sa cieplejsze. nawet w trasie, choc moze upaly cos maja wspolnego z tym tez.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”