Brak kompresji na 2 cylindrach - co robić?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Brak kompresji na 2 cylindrach - co robić?

Post autor: przyciaga »

Pytanie dotyczy silnika 1.6 16V. Silnik ma natrzaskane 190000 i jest na gazie. Zaczeło się w nim coś sypać, stukać, prychać itd silnik stracił moc. Diagnoza brak kompresji na 2 cylindrach(dwa pierwsze od lewej) i po zdjeciu pokrywy zaworów znaleziono silikon :-? Nie brał oleju jednak po zmianie rozrządu olej wyciekał przy simmeringu :-?
Mechanik który będzie robił ten samochód radzi zeby znaleźć inny silnik (osprzętu do niego nie potrzeba). Tu jednak istnieje ryzyko ze trafi sie na kolejnego trupka (z silikonem w innym miejscu). Moze opłaca sie reanimować taki silnik? Wiadomo do zrobienia będzie to co przy uszczelce pod głowicą a to samo niedawno przerabiałam, ale co jeszcze?
Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczna

P.S. Nie wiedziałam który dział wybrać :-?
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
Zioo
Nowy
Imię: Adam
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Brak kompresji na 2 cylindrach - co robić?

Post autor: Zioo »

trzeba by ustalic co wcielo kompresje.. czy pierscionki, czy glowica/uszczelka ... to ze jest sylikon pod pokrywa zaworow o niczym nie swiadczy... uszczelki gumowe pod pokrywe sa chuseczkowe i nawet z nowej cieknie wiec zlozyc na silikon bywa lepiej ...

zdjac glowice zobaczyc jak to tam wyglada.. zalac cylindry pod kreske (jakas tam) olejem i poczekac z dzien/2 zobaczyc czy pierscienie nie puszczaja ... jezeli dół bedzie ok trza glowice dac do sprawdzenia na szczelnosc etc (koszt chyba ok 120 zł ) i za te wlasnie 120 zł wiemy co jest do zrobienia (przyjmujac, ze robocizna sciagana glowicy nie bedzie kosztowac nic - nie jest to ciezkie do wykonania )
jezeli glowica ok to splanowac, wymienic tylko to co trzeba, uszczelka, sruby glowicy, olej filtr, plyn chlodniczy, rozrzad i jezdzimy... nie trzeba wyciagac silnika (o ile dół jest ok, i np nie slizgalo sie sprzeglo)

kupic silnik mozna... ale nie wiadomo jaki bedzie stan... taniej hmmm moze wcale nie wyjsc... przekladka silnika kosztuje jakies 600zł i wiecej, do tego rozrzad, olej,filtr, plyn chlodniczy trzeba zrobic... a nadal nie wiemy do konca co w silniku piszczy bo nie byl rozebrany

ja ten temat przerabialem ... teraz silniki stoja troche nizej ale ..
silnik - ok 1400+ (zakladamy ze sprawdzony i pewny)
rozrzad - ok 300+ (zalezy od czesci/znizek - przyjmujemy ceny z allegro)
przekladka silnika 700 (zakladamy górke) rozrzad raczej bedzie w cenie
olej, filtr, borygo etc 150+ ... wychodzi na oko 2500...

przy np wywalonej uszczelce i uszczelniaczach ..
uszczelka, sruby - 150+
uszczelniacze, jakies 4 zawory 6 prowadnic + planowanie+ szczelnosc (zakladajac ze glowica sie nadaje ) - 600zł +
rozrzad + olej, filtr, plyn, ziemeringi -500+
robocizna .. 500? +/-
wyjdzie ok 2000 .. czyli mniej ... i jest 500zł w zapasie na cos, co moze wyjsc (np glowica szrot- kupujemy za 500 sprawną ) i wiemy, co mamy ...

mnie wyszlo wsio ok 4000, ale mialem wsio w glowicy poza walkami wymienione na nowe, sprzeglo, 2gi dół silnika, pierscienie, benzyna, 1 mechanik - 350zł , wszystkie mozliwe uszczelki...

moze cos pominalem ... moze zle cos napisalem... pozwalam sie poprawic :D:D
Za ten post autor Zioo otrzymał podziękowanie:
przyciaga (15 wrz 2010, o 12:11)
Ocena: 100%
Morette bitch !! ZłooGarage - elektryka/mechanika pojazdowa 883 969 504
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

Ania czy Twoje autko nie miało ostatnio robionej głowicy ? Mam wrażenie, że na zlocie rozmawialiśmy o tym i mówiłaś, że uszczelniacze zaworowe zostały wymienione itp. Objawy, które opisujesz wskazują na walnięta uszczelkę głowicy pomiędzy pierwszym i drugim cylindrem a to nie powinno mieć miejsca po ostatniej naprawie... no chyba że ....
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Tak jak pisali przede mną próba olejowa i/lub zdjęcie głowicy. Próba olejowa pokaże czy problem tkwi w tłokach czy głowicy ewentualnie uszczelce. Zdjęcie głowicy od razy ujawni czy padła uszczelka jeśli nie ona to zalanie rzadkim olejem tłoków i pozostawienie na jakiś czas to samo z głowica tylko tu można to zrobić wodą i efekt będzie szybszy.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

-=m&m=- pisze:Ania czy Twoje autko nie miało ostatnio robionej głowicy ?
miało :-D i jak na razie dobrze się sprawuje.
przyciaga pisze:Pytanie dotyczy silnika 1.6 16V. Silnik ma natrzaskane 190000 i jest na gazie.
To nie mój silnik tylko Krzysia ale też eco tec :grin:
Mam nadzieję że te wypowiedzi za które serdecznie dziekuję rozjaśnia nam nieco w głowach :)

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

No i juz wszystko wiadomo. PO zdjeciu pokrywy wyszło że walneła uszczelka pod głowicą. Dziura była między dwoma tłokami. Koszt nie przekroczy 1000 PLN bo pompa, rozrząd niedawno wymieniane.
Dzieki Panowie za pomoc co najmniej 1000 został w kieszeni :grin:

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

Jakoś nie zakumałem, że chodzi o auto Krzysia :grin: Fajnie, że sprawa już się rozwiązała.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”