Olej Corsa B 1.0 12V
- Crawl
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Olej Corsa B 1.0 12V
Witam, chciałem zapytać jaki olej jest potrzebny do silnika 1.0 Corsa B benzyna 2000 r. Wiem, że półsyntetyk ponieważ znalazłem to na forum przy czym odpowiedź byłą do silnika 1.2 i nie wiem czy sa tam takie same oleje. Jeden z użytkowników zaproponował 10W/40 o ile dobrze kojarzę.
Dziękuje za odpowiedź
Dziękuje za odpowiedź
- przyciaga
- Moderatorzy

- Imię: Ania
- Podziękował;: 3 razy
- Kontakt:
Re: Olej Corsa B 1.0 12V
Przede wszystkim musisz wiedzieć na jakim oleju jeździł wcześniej Twój samochód. To nie jest tak ze olej jest dopasowany do silnika 1.0 czy 1.2 czy 3.0
Samochód fabrycznie nowy jest zalewany olejem syntetycznym 5 W 30. CHarakteryzuje sie ona niską gęstością. PO jakimś czasie uzytkowania przechodzi sie na olej półsentytczny 10 W 30. Nie jestem pewna ale chyba zmiania sie rodzaj oleju jak silnik zaczyna go brać , tzn oleju zaczyna CI ubywać. BTW moja corsa ma 14 lat i nadal jeździ na oleju syntetycznym.
Następnym olejem jest olej mineralny 15 W30 i jest on baaardzo gęsty i jak jego zaczyna CI ubywac to już tzreba pomyslec o remoncie silnika
Mam nadzieję że co nieco CI rozjaśniłam.
My równiez CIę witamy.
Samochód fabrycznie nowy jest zalewany olejem syntetycznym 5 W 30. CHarakteryzuje sie ona niską gęstością. PO jakimś czasie uzytkowania przechodzi sie na olej półsentytczny 10 W 30. Nie jestem pewna ale chyba zmiania sie rodzaj oleju jak silnik zaczyna go brać , tzn oleju zaczyna CI ubywać. BTW moja corsa ma 14 lat i nadal jeździ na oleju syntetycznym.
Następnym olejem jest olej mineralny 15 W30 i jest on baaardzo gęsty i jak jego zaczyna CI ubywac to już tzreba pomyslec o remoncie silnika
Mam nadzieję że co nieco CI rozjaśniłam.
My równiez CIę witamy.
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...
Pamiętaj, wymień świece.
Pamiętaj, wymień świece.
- Cougar
- Nowy
- Imię: Krzychu
Poszukaj przy silniku tabliczki/zawieszki jezeli samochod byl serwisowany w jakims bardziej renomowanym warsztacie czesto napisane jest jakim olejem jest zalany. ogolnie zasada jest taka ze nie zmienia sie oleju z gestego na rzadszy czyli np z 15w40 na 5w40 bo moze to powodowac rozszczelnienie silnika, wymywanie uszczelek itp. Mozesz zrobic probe olejowa na np reczniku papierowym tzn wziasc po paru kroplach syntetyku, mineralki i polsyntetyku (oczywiscie ta sama ilosc kazdego oleju) i zestawic plame ktora zrobil twoj olej z cala reszta. Co do marki oleju to do dupowożenia polecam Mobila, a jezeli polsyntetyk to jest to olej np 10w40.
c16xe was BIG BUMed...
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
ile masz nalatane? ja w tym silniku mialem od nowosci zalazne 10W40. jakiego oleju nie zalejesz to bedzie pewnie ok, byle lepkosc mial odpowiednia
-
Fl0w
- Świeżak
ja np. mam przebieg 117tys km 2000r. i leje 5W50 Mobil1, silniczek zdrowy bo po 14 tys zrobionych przez rok oleju nie dolewalem i non stop trzyma sie w normie. Poprzedni wlasciciel powiedzial mi tylko zebym wraz z olejem zawsze zmienial filtr oleju i filtr powietrza. Sa to groszowe sprawy poniewaz kpl z tego co pamietam kosztowal mnie 55zł.
- Crawl
- Bez listowiec ;-)
Aktualnie samochód u lakiernika bo miałem stłuczkę, i zderzak przedni do wymiany. Przejechane mam 108.000 i jestem posiadaczem samochodu od 2 tygodni. Jeżeli chodzi o zmianę wszystkich filtrów to już mam upatrzone. Jak odzyskam samochód poszperam przy silniku, może znajdę informację jaki olej był zalany. Jeżeli nie to poproszę mechanika o sprawdzenie. Dziękuje za odpowiedzi ;]
- Cougar
- Nowy
- Imię: Krzychu
no no daj mechanikowi
kolega swiezak ostatnio kupił lanosa (swoją drogą
) pojechal do mechanika wymieinc olej, mechanik popatrzyl na przebieg ( na liczniku 105 kkm) zerknal na silnik popatrzyl w ksiazke i pado... lejemy 5w40
(auto 4 lata jezdzilo na gazie i zarejestrowane na ciezarowe wiec przebieg raczej nie teges) po tygodniu jezdzenia stracila sie kompresja na 4 cylindrach 
c16xe was BIG BUMed...
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
podobnie malo wiarygodny jest przebieg 108 000, ale moze akurat taki malo zuzyty egzemplarz Ci sie trafil. ogolnie to da sie sprawdzic jaki olej jest w silniku, nie bedzie to 100%, ale spokojnie 90.