Zenon i inne takie :)
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
- pirat
- Forum Master
- Imię: Paweł
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: Typowoz berta z 'gorszej stajni'
nie no soczewka soczewce nie rowna.
Niektorzy maja zrobione dobrze i swieci - drudzy swieca po oczach az milo... wlasciwie to nie milo
Niektorzy maja zrobione dobrze i swieci - drudzy swieca po oczach az milo... wlasciwie to nie milo

- Staneq
- Post Mistrz
- Imię: Michał
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Re:
najgorsze co może być to zenon w zwykłym reflektorze..!markos pisze:jak mozna zle zrobic xenon w soczewce? to fizycznie niemozliwe..
wyjawszy sytuacje, kiedy swiatla sa zle ustawione - na wysokosc.
jak mówisz Markos w soczewce jak jest ustawione dobrze jest ok, tylko że większość "tjunerów" nie pamięta o ustawianiu..

Było c14se
- czester 1
- Weteran
- Kontakt:
mi ostatnio polecial dowod za nieodpowiednia barwe + takie tam inne bzdety
w lampie 6000K

w lampie 6000K

- Bert150
- Nowy
Re: Typowoz berta z 'gorszej stajni'[/quote]
Moje lampy to oryginał in.pro wiec nie ma mowy o jakimśkolwiek druciarstwie.
Ja staram sie wszystko robić 'z jajami' wiec po założeniu lamp pojechałem na stacje diagnostyczna ustawić prawidłowo światła.
Ja mam 4300 wiec z daleka troche mniej sie rzuca w oczka. Jest defakto najbardziej zblizony do oryginalow. Mam nadzieje pojeździć jak najdłużej bez takiej straty. Ponadto zamontowałem spryskiwacze wiec malo kumaty policjant może sie nabierze. Brakuje mi tylko samo poziomowania do oryginalnego kompletu.
Osobiscie rowniez nie pochwalam roznych wymyslow i gadzetow robionych na kształt gwiezdnych wojen itd.pirat pisze:
A za lampy dowodzik poleci... ja nie popieram takiego garazowego dlubania...
Moje lampy to oryginał in.pro wiec nie ma mowy o jakimśkolwiek druciarstwie.
Staneq pisze:!markos pisze: jak mówisz Markos w soczewce jak jest ustawione dobrze jest ok, tylko że większość "tjunerów" nie pamięta o ustawianiu..
Ja staram sie wszystko robić 'z jajami' wiec po założeniu lamp pojechałem na stacje diagnostyczna ustawić prawidłowo światła.
[/quote]czester 1 pisze:mi ostatnio poleciał dowod za nieodpowiednia barwe + takie tam inne bzdety![]()
w lampie 6000K
Ja mam 4300 wiec z daleka troche mniej sie rzuca w oczka. Jest defakto najbardziej zblizony do oryginalow. Mam nadzieje pojeździć jak najdłużej bez takiej straty. Ponadto zamontowałem spryskiwacze wiec malo kumaty policjant może sie nabierze. Brakuje mi tylko samo poziomowania do oryginalnego kompletu.
- czester 1
- Weteran
- Kontakt:
juz o tym pisalem nie raz. nie ma przepisu nakazujacego montowanie spryskow i samopozimowania w nieoryginalnych lampach w autach gdzie xenonu nie bylo. wystarczy tylko ze lampa (soczewka) jest do tego dostosowana.Bert150 pisze:Ponadto zamontowałem spryskiwacze wiec malo kumaty policjant może sie nabierze. Brakuje mi tylko samo poziomowania do oryginalnego kompletu.
podczas kontroli, tez o to sie odrazu pytali. po moich argumentach zmienili zdanie i aby nie wyjsc na glupkow doczepili sie o barwe (prosze zalaczyc swiatla, wylaczyc - dziekuje. nie czekali az barwa sie ustabilizuje

sory za OT...
- STELMI
- Moderatorzy
- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
ale lampa posiada homologację pod dane źródło światła, w przypadku montażu zenonu równoznaczne jest to z brakiem homologowanego oświetleniaczester 1 pisze:juz o tym pisalem nie raz. nie ma przepisu nakazujacego montowanie spryskow i samopozimowania w nieoryginalnych lampach w autach gdzie xenonu nie bylo. wystarczy tylko ze lampa (soczewka) jest do tego dostosowana.Bert150 pisze:Ponadto zamontowałem spryskiwacze wiec malo kumaty policjant może sie nabierze. Brakuje mi tylko samo poziomowania do oryginalnego kompletu.
podczas kontroli, tez o to sie odrazu pytali. po moich argumentach zmienili zdanie i aby nie wyjsc na glupkow doczepili sie o barwe (prosze zalaczyc swiatla, wylaczyc - dziekuje. nie czekali az barwa sie ustabilizuje![]()
)
![]()
sory za OT...
- STELMI
- Moderatorzy
- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
Re: Zenon i inne takie :)
Na lampie ksenonowej powinno byc oznaczenie:
DC ksenonowe mijania
DR ksenownowe drogowe
DC/R bixenon
Zarowno podczas kontroli drogowej jak i badania technicznego wystarczy sprawdzic te oznaczenia. Jesli ich brak a w aucie jest ksenon no to logiczne ze jest samorobka co powinnno byc rownoznaczne z utrata dowodu. Dla mnie ta sytuacja jest bardzo jasna i prosta i nie powinno byc zadnych watpliwosci.
dla prztkladu cytat:
"Każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym), dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu."
Więc jakim cudem chcesz mieć DC na lampie, która fabrycznie nie miała nigdy xenonu?
DC ksenonowe mijania
DR ksenownowe drogowe
DC/R bixenon
Zarowno podczas kontroli drogowej jak i badania technicznego wystarczy sprawdzic te oznaczenia. Jesli ich brak a w aucie jest ksenon no to logiczne ze jest samorobka co powinnno byc rownoznaczne z utrata dowodu. Dla mnie ta sytuacja jest bardzo jasna i prosta i nie powinno byc zadnych watpliwosci.
dla prztkladu cytat:
"Każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym), dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu."
Więc jakim cudem chcesz mieć DC na lampie, która fabrycznie nie miała nigdy xenonu?
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Re: Zenon i inne takie :)
Niektóre "żabie ślepia" takie jak ma czester najwidoczniej mogły czy tam fabrycznie były przystosowywane pod xenon... Oprawka jest na zwykłą zarówkę... Spotkałem się już z czymś takim w Lagunie II. Lampa bez soczewki, z fabrycznym xenonem, z oznaczeniem DC, gdzie fabryczny żarnik był na oprawce mocującej bodajże pod H1 lub H7...czester 1 pisze:ale ja mam symbol DC
Jest to na systemie D1 gdzie zapłonnik jest w żarniku a nie jak w przypadku D2 w przetwornicy...
W przypadku przepalenia się żarnika, wkładało się zwykłą żarówkę a na wiązce przy lampie była osobna kostka pod zwykłą żarówę. Taki żarnik widzialem z firmy PHILIPS...