Zenon i inne takie :)

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Zenon i inne takie :)

Post autor: !markos »

biadolisz. to soczewka, wiec musi dobrze swiecic.
Obrazek
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: Typowoz berta z 'gorszej stajni'

Post autor: pirat »

nie no soczewka soczewce nie rowna.

Niektorzy maja zrobione dobrze i swieci - drudzy swieca po oczach az milo... wlasciwie to nie milo :oko:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

jak mozna zle zrobic xenon w soczewce? to fizycznie niemozliwe..
wyjawszy sytuacje, kiedy swiatla sa zle ustawione - na wysokosc.
Obrazek
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re:

Post autor: Staneq »

!markos pisze:jak mozna zle zrobic xenon w soczewce? to fizycznie niemozliwe..
wyjawszy sytuacje, kiedy swiatla sa zle ustawione - na wysokosc.
najgorsze co może być to zenon w zwykłym reflektorze..

jak mówisz Markos w soczewce jak jest ustawione dobrze jest ok, tylko że większość "tjunerów" nie pamięta o ustawianiu.. :-?
Było c14se
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

mi ostatnio polecial dowod za nieodpowiednia barwe + takie tam inne bzdety :grin:

w lampie 6000K :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bert150
Nowy

Post autor: Bert150 »

Re: Typowoz berta z 'gorszej stajni'[/quote]
pirat pisze:
A za lampy dowodzik poleci... ja nie popieram takiego garazowego dlubania... :-?
Osobiscie rowniez nie pochwalam roznych wymyslow i gadzetow robionych na kształt gwiezdnych wojen itd.
Moje lampy to oryginał in.pro wiec nie ma mowy o jakimśkolwiek druciarstwie.
Staneq pisze:
!markos pisze: jak mówisz Markos w soczewce jak jest ustawione dobrze jest ok, tylko że większość "tjunerów" nie pamięta o ustawianiu.. :-?

Ja staram sie wszystko robić 'z jajami' wiec po założeniu lamp pojechałem na stacje diagnostyczna ustawić prawidłowo światła.
czester 1 pisze:mi ostatnio poleciał dowod za nieodpowiednia barwe + takie tam inne bzdety :grin:

w lampie 6000K :lol:
[/quote]

Ja mam 4300 wiec z daleka troche mniej sie rzuca w oczka. Jest defakto najbardziej zblizony do oryginalow. Mam nadzieje pojeździć jak najdłużej bez takiej straty. Ponadto zamontowałem spryskiwacze wiec malo kumaty policjant może sie nabierze. Brakuje mi tylko samo poziomowania do oryginalnego kompletu.
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Bert150 pisze:Ponadto zamontowałem spryskiwacze wiec malo kumaty policjant może sie nabierze. Brakuje mi tylko samo poziomowania do oryginalnego kompletu.
juz o tym pisalem nie raz. nie ma przepisu nakazujacego montowanie spryskow i samopozimowania w nieoryginalnych lampach w autach gdzie xenonu nie bylo. wystarczy tylko ze lampa (soczewka) jest do tego dostosowana.
podczas kontroli, tez o to sie odrazu pytali. po moich argumentach zmienili zdanie i aby nie wyjsc na glupkow doczepili sie o barwe (prosze zalaczyc swiatla, wylaczyc - dziekuje. nie czekali az barwa sie ustabilizuje :-P :pig: ) :lol:

sory za OT...
Obrazek
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

czester 1 pisze:
Bert150 pisze:Ponadto zamontowałem spryskiwacze wiec malo kumaty policjant może sie nabierze. Brakuje mi tylko samo poziomowania do oryginalnego kompletu.
juz o tym pisalem nie raz. nie ma przepisu nakazujacego montowanie spryskow i samopozimowania w nieoryginalnych lampach w autach gdzie xenonu nie bylo. wystarczy tylko ze lampa (soczewka) jest do tego dostosowana.
podczas kontroli, tez o to sie odrazu pytali. po moich argumentach zmienili zdanie i aby nie wyjsc na glupkow doczepili sie o barwe (prosze zalaczyc swiatla, wylaczyc - dziekuje. nie czekali az barwa sie ustabilizuje :-P :pig: ) :lol:

sory za OT...
ale lampa posiada homologację pod dane źródło światła, w przypadku montażu zenonu równoznaczne jest to z brakiem homologowanego oświetlenia
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

jezeli jest symbol DC na kloszu to nie ma problemu.
Obrazek
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Re: Zenon i inne takie :)

Post autor: STELMI »

Na lampie ksenonowej powinno byc oznaczenie:
DC ksenonowe mijania
DR ksenownowe drogowe
DC/R bixenon

Zarowno podczas kontroli drogowej jak i badania technicznego wystarczy sprawdzic te oznaczenia. Jesli ich brak a w aucie jest ksenon no to logiczne ze jest samorobka co powinnno byc rownoznaczne z utrata dowodu. Dla mnie ta sytuacja jest bardzo jasna i prosta i nie powinno byc zadnych watpliwosci.
dla prztkladu cytat:
"Każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym), dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu."

Więc jakim cudem chcesz mieć DC na lampie, która fabrycznie nie miała nigdy xenonu?
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

wyskrobal se dlutkiem :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

ale ja mam symbol DC :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Bear_ »

czester 1 pisze:ale ja mam symbol DC :grin:
Niektóre "żabie ślepia" takie jak ma czester najwidoczniej mogły czy tam fabrycznie były przystosowywane pod xenon... Oprawka jest na zwykłą zarówkę... Spotkałem się już z czymś takim w Lagunie II. Lampa bez soczewki, z fabrycznym xenonem, z oznaczeniem DC, gdzie fabryczny żarnik był na oprawce mocującej bodajże pod H1 lub H7...
Jest to na systemie D1 gdzie zapłonnik jest w żarniku a nie jak w przypadku D2 w przetwornicy...

W przypadku przepalenia się żarnika, wkładało się zwykłą żarówkę a na wiązce przy lampie była osobna kostka pod zwykłą żarówę. Taki żarnik widzialem z firmy PHILIPS...
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”