X12SZ-X16SZ/R koło pasowe

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
adamgrab
Bez listowiec ;-)
Imię: Adam
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

X12SZ-X16SZ/R koło pasowe

Post autor: adamgrab »

Witam.
Jestem tu nowy więc kłaniam się wszystkim forumowiczom.
W mojej Corsie mam zamontowany silnik X12SZ, chciałbym zamontować motor X16SZ lub X16SZR, lub C16NZ, ale znalezienie takiego w dobrej kondycji jest ciężkie.
W aucie nie mam wspomagania, ani tym bardziej klimy ,więc z racji tego mam napęd "osprzętu" czyli alternatora realizowany kołem pasowym na wąski pasek,nie wielorowkowy.
Zatem: Czy jest możliwy montaż koła pasowego z X12SZ do X16SZ/X16SZR?
Pytam z racji tego , że w w.w silnikach napęd osprzętu realizowany jest najczęściej za pomocą paska wielorowkowego,oraz najważniejsze: na kole pasowym znajduje się wieniec który podaje sygnały dotyczące obrotów wału korbowego co jest niezbędne do prawidłowej pracy silnika, we wspomnianym C16NZ problem odpada ,ponieważ nie ma zapłonu typu DIS.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, o 20:10 przez adamgrab, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Re: X12SZ-X16SZ/R koło pasowe

Post autor: mehes »

Tak jest możliwy
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
adamgrab
Bez listowiec ;-)
Imię: Adam
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: X12SZ-X16SZ/R koło pasowe

Post autor: adamgrab »

Dziękuję Koledze za odpowiedź , ale plany się zmieniły, rodzinka się będzie powiększać , więc Corsa poszła w dobre ręce , a pod strzechę zawitała Astra H SW Z16XEP.
Dziękuję wszystkim tworzącym Nasze forum za zaangażowanie w temacie Corsy , lecz niestety nie stać nas na dwa autka i modyfikacje mojego karaluszka trzeba było odstawic w zamian za inne autko jak już wspomniałem także z błyskawicą na masce.
Pozdrawiam i do zobaczenia na drodze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”