Dziwne stuki - Corsa B 1.5 TD

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia Corsy B.
ODPOWIEDZ
Ziembol
Bez listowiec ;-)
Imię: Paweł
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Dziwne stuki - Corsa B 1.5 TD

Post autor: Ziembol »

Witam serdecznie!
Posiadam Corse B 1.5 TD, wszystko seryjne i zgnite jak na Opla przystało :)
Rok temu zmuszony byłem zmienić skrzynię, jednak nie potrafię odpowiedzieć czy już wtedy coś tam stukało czy też nie, ale na 99% wszystko było w miarę ok. Zimą zaliczyłem 2 dziury :)11 lewa i prawa strona, poza odłamaniem kawałka (dosłownie pół zwoju) sprężyny z prawej strony, 2 opon i 2 felg do wymiany nic poważniejszego się nie stało... Po jakimś czasie odezwała się lewa strona, przegub ślicznie stukał więc wymieniony, 'przegub kulowy' czy tam 'sworzeń wahacza' (89432598 nazw - chodzi o element łączący zwrotnicę koła z wahaczem) również zmieniony, nigdzie indziej luzów się nie doszukałem, więc pełen nadziei poskręcałem do kupy i tu zonk bo nadal cos puka, teraz najciekawsze - kiedy? Otóż bez przerwy, przy hamowaniu, przy ruszaniu, na nierównościach i przy skręcie, dobrze że na postoju jest cicho :) Tuleje i inne dziadostwa sprawdzone (!) poza łożyskiem na amortyzatorze i łożyskiem w pieście, tu nie mam pomysłu jak to sprawdzić ? Podejrzewałem jeszcze skrzynię, a mianowicie gniazda półosi, jest możliwość że mają mnie już dość ? (Dlatego właśnie pisałem o skrzyni na początku postu) Luzy półosi są wyczuwalne, i osiowo i poprzecznie, ale na obu półosiach, a wyraźnie slychać tylko lewą stronę. Nie mam już pomysłu, szykuję auto do sprzedaży i chciałbym sprzedać z czystym sumieniem. Proszę o pomoc!
Pozdrawiam - Ziembol :)
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Dziwne stuki - Corsa B 1.5 TD

Post autor: wolga85 »

U mnie stukała przekładnia kierownicza (jest możliwość kasowania tego luzu). A stuki to albo trzepaki niektóre zakłady naprawcze mają. Albo silny chłop i niech trzepie budą góra dól za belkę przednią (choć tu stuki nie zawsze wychodzą) a ty nasluchujesz skąd słychać?
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: yosh »

Mój kumpel miał ostatnio problem z swoją cc, ciągle słyszał jakieś stuki jak by w zawieszeniu. Samochodzik sprawdzał na stacji diagnostycznej i u kilku mechaników , niestety nikt nie potrafił znaleźć przyczyny stuków. Problemem okazała się rozkręcona śruba krzyżaka na wałku kierowniczym przy wejściu na maglownicę.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

przy okazji sprawdż poduszki silnika
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie”