jak dobrać KOMFORTOWE zawieszenie do felg 15"

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak
Imię: Klaudiusz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

jak dobrać KOMFORTOWE zawieszenie do felg 15"

Post autor: marcinboree »

typowo na Polskie Autobany
i miejskie kocie łby

mam felgi 15 " BBS 6j et45 siedzą w autku jak marzenie

opony zmienię z 195/50/15 na 175/55/15 może komfort wzrośnie choć "szpec" mi mówił że wyjdzie to tak samo.(oscyluję w granicach 2 % zmienności obwodu jak w instrukcji by nie kalibrować licznika naszczęście / nieszczęście nie mam ABS więc tu problem znika

zamówiłem właśnie typowe podstawowe tarcze brembo nacinane z piskiliwymi klockami ferodo.

potrzebuję zmienić na nowe zawieszenie z przeznaczeniem na dziury pozostawiając felgi.
dlatego proszę o pomoc w doborze
kwota całości niestety max do 1000 zł. więc koni nie kupię .!!!! :)

niedługo wrzucę zdjęcia kupiłem ją w połowie tamtego miesiąca a już sporo zmian corsica przeszła( tanie części :D)

mam na razie silniczek x1.0xe czysta podstawa. :)9
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: jak dobrać KOMFORTOWE zawieszenie do felg 15"

Post autor: -=m&m=- »

pozostaje Ci seryjne zawieszenie, bo każde "sportowe" będzie dla Ciebie za twarde. Szukaj jakiś zamienników oryginalnych amortyzatorów.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

marcinboree pisze:opony zmienię z 195/50/15 na 175/55/15 może komfort wzrośnie
ze co? :lol: :lol: :lol: wez kalkulator do reki i to policz :lol:

ja pierdziele w ogole co za problemy tutaj sie ostatnio pojawiaja.. niewygodnie ci? to na jaka cholere zakladales 15"?

a komfort to pojecie tak szerokie i odbierane tak indywidualnie, ze nie da sie tutaj udzielic ZADNEJ rady. jednemu jest komfortowo jak ma kontrole nad samochodem, innemu jak jedzie na kanapie, ktorej kola odrywaja sie od ziemi na wychlastanych amortyzatorach :lol:

jesli musisz zmienic zawias (caly zawias? lacznie ze sprezynami? PO CO?), to ja proponuje ograniczyc sie do kupienia jakichs amortyzatorow. jak ma byc kanapa, to oczywiscie jakichs najtanszych shitowych olejowych, bo na gazowo-olejowych bedzie ci za twardo :pig:
Obrazek
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

Re:

!markos pisze:
marcinboree pisze:opony zmienię z 195/50/15 na 175/55/15 może komfort wzrośnie
ze co? :lol: :lol: :lol: wez kalkulator do reki i to policz :lol:

ja pierdziele w ogole co za problemy tutaj sie ostatnio pojawiaja.. niewygodnie ci? to na jaka cholere zakladales 15"?

a komfort to pojecie tak szerokie i odbierane tak indywidualnie, ze nie da sie tutaj udzielic ZADNEJ rady. jednemu jest komfortowo jak ma kontrole nad samochodem, innemu jak jedzie na kanapie, ktorej kola odrywaja sie od ziemi na wychlastanych amortyzatorach :lol:

jesli musisz zmienic zawias (caly zawias? lacznie ze sprezynami? PO CO?), to ja proponuje ograniczyc sie do kupienia jakichs amortyzatorow. jak ma byc kanapa, to oczywiscie jakichs najtanszych shitowych olejowych, bo na gazowo-olejowych bedzie ci za twardo :pig:

15 ' mi się podobają i tyle . i zostają ./
opona wzorcowa
165/65/14 ----- 570.1 mm 0 mm 0 % --------------- 50 km/h 100 km/h 150 km/h

zamiennik 1
175/55/15 ------ 573.5 mm 3.4 mm 0.59 %-------------50.3 km/h 100.59 km/h 150.89 km/h

Czyli nie bawić się w zestawy sportowe
nawet regulowane bo mi to nic nie pomoże !??? :)11
http://allegro.pl/zawieszenie-gwintowan ... 49545.html
autem nie robię zawrotnych prędkości :) jeżdżę max 90 /h więc trzyma się drogi .
(bo za wiele ta jednostka koników nie, jest w tabeli jako ostatnia)

powiedzcie mi jeszcze czy kurczowo trzymać się oryginalnych części GM jeśli chodzi o zawiechę czy można brać ryżowy szajs ... nie chcę robić zawieszenia co rok szczególnie że różnica w cenie mnie nie zabije.

na razie pojadę wymienić amorki skoro radzicie ( gazowe mówicie za twarde czyli zwykłe olejowe)
jeśli kupię z forum sprężyny lekko obniżające -30- 40 to automatycznie utwardzę zawieszenie ?

końcówki drążków
sworznie z całymi wahaczami
gumy belek

???? coś jeszcze powinienem ???
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

marcinboree pisze:???? coś jeszcze powinienem ???
po tym co przeczytalem w tresci twojego posta... ZACZAC MYSLEC!!!!!!!!!!!!!!!

1. zeby zrozumiec to i owo, porownaj 195/50/15 i 175/55/15. nie 165/65/14 i 175/55/15.
2. do obnizajacych sprezyn nie montuje sie zwyklych olejowych amortyzatorow. i nie, nie bedzie na nich komfortowo.
3. gwint biorac pod uwage twoje wydumane potrzeby? TAK! strzal w 10!!!!!!! :lol: :lol: :lol:

ogolnie rzecz ujmujac:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

Re:

zawieszenie chcę poprawić bo w sumie nie byłem jeszcze u mechaniora bo to może kwestia elementów gumowych stabilizatora albo wahaczy lub drążków

markos - dla mnie corsa to zabawka którą sobie modyfikuję by się nią cieszyć bo ją polubiłem

do "prawdziwego ścigania" wybacz nie brałem pod uwagę corsy nawet 2.5 v6 z oczywistych względów ,

niedawno sprzedałem 230 konne autko więc bez uszczypliwych docinek.
Awatar użytkownika
koza149
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: koza149 »

czytam , czytam i chcesz nam markosa wykonczyć :D

Nie rozumiem co chce zmienić w swoim zawieszeniu ? Chcesz auto obniżyć czy po prostu zmienić zawieche na nową ? Bo jeśli obniżyć i jeździć z komfortem to hmm.. nie da się :D gwint to już totalnie sztywne zawieszenie więc na pewno nie pod twoje wymogi. Jak chcesz seryjne to załóż jakieś dobre zamienniki amorów.. Jeśli ciut niżej to może sprężyny od gsi.. lekko Ci obniża i utwardzą.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

marcinboree pisze:dla mnie corsa to zabawka którą sobie modyfikuję by się nią cieszyć bo ją polubiłem
nie modyfikujesz, tylko jakies bzdury wymyslasz. to sie kupy nie trzyma.

pozostaje sie cieszyc, ze nie kupiles 16", a potem nie dobierales do nich wygodnych opon, bo mogloby sie okazac, ze to co sie satysfakcjonuje, przekracza pojemnosc nadkoli :pig:
Obrazek
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

Re:

!markos pisze:
marcinboree pisze:dla mnie corsa to zabawka którą sobie modyfikuję by się nią cieszyć bo ją polubiłem
nie modyfikujesz, tylko jakies bzdury wymyslasz. to sie kupy nie trzyma.

pozostaje sie cieszyc, ze nie kupiles 16", a potem nie dobierales do nich wygodnych opon, bo mogloby sie okazac, ze to co sie satysfakcjonuje, przekracza pojemnosc nadkoli :pig:

tak to już jest jak sie miało 18 ' felgi na fajnych laciach

a zeszło się na 14 .... .
nawyki co do tuningu zostają - zmieniają się rozmiary

-- 8 maja 2011, o 23:46 --

dobra SPOKO NIE BYŁO TEMATU.
Awatar użytkownika
Volter
Nowy
Imię: Tomek
Podziękował;: 2 razy

Post autor: Volter »

Powiem tak ja w tej chwili na 13'' stalówkach i gwincie czuje się w samochodzie jakbym siedział w środku pustaku i tak go prowadził po drodze xD ale o taki rezultat mi chodziło twardo i dobrze na zakrętach. Tak jak markos pisał najlepiej seryjne zawieszenie, nie ma sensu wydawać pieniędzy na inne (sportowe) licząc na komfort.

Ps. @marcinboree Ja mam właśnie zawieszenie z twojego linku allegro
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie”